– Kanskje blir dette mitt første sammenbrudd

Disse fire skal sende 100 timer live radio under årets P3aksjon, til inntekt for Kirkens Nødhjelp.

Om litt under en måned skal fire P3-programledere igjen gyve løs på P3aksjonen. Sammen med TV-aksjonen og Kirkens Nødhjelp, skal de samle inn penger til å gi én million mennesker rent vann.

I år, likt som i 2012, er det Ronny Brede Aase og Silje Nordnes fra P3 Morgen, sammen med Niklas Baarli og Mathias Nylenna fra Verdens Rikeste Land som skal lede aksjonen. De tar med onepiece, tøfler, talkum og lakserende middel for å sikre så mye komfort som mulig.

 

Et tungt helvete

Aksjonen skal i år sendes direkte fra Trondheim Torg, 15. til 19. oktober. Sendingen er ikke bare 20 timer lengre enn sist – programlederne må også gå lange turer for å hente vann, på vannposter et stykke unna det bærbare studioet på torget.

Årets P3aksjon blir lengre enn noen gang (Foto: Erlend Lånke, NRK P3)
Årets P3aksjon blir lengre enn noen gang (Foto: Erlend Lånke, NRK P3)

– Poenget er at det faktisk skal være oppriktig vanskelig, langt og tungt. Det blir på ingen måte realistisk, men det vil gi et inntrykk av at mange må gå i en evighet for å hente vannet de trenger i hverdagen, forklarer Ronny.

Rent vann er noe vi nordmenn ofte tar for gitt da vi har mye av det, lett tilgjengelig. Men hver dag bruker kvinner verden over 200 millioner timer på å hente vann til familiene sine. I løpet av gåturen er de spesielt utsatt for vold og seksuelle overgrep, ifølge Kirkens Nødhjelp.

Ved å bidra til årets aksjon kan du altså redde liv, hindre vold mot kvinner, og øke muligheten for at kvinner og barn får ta utdanning, ved at de bruker mindre tid på å hente vann.

– At vi selv må hente vann under aksjonen blir en konstant påminner på hva vi egentlig samler inn penger til. Litt som å ha en konstant tatoveringsnål i armen, en liten, stikkende, halvvond påminner. Det kommer til å bli et tungt helvete, sier Mathias.

 

Talkum og Ex-Lax

Les også: Høyepunkt fra P3aksjonen 2012

I løpet av P3aksjonen i 2012 auksjonerte Karpe Diem bort Toyota’n til Magdi, og Sirkus Eliassen auksjonerte bort en russelåt. Blood Command og Kaveh er noen av artistene som besøkte studio i løpet av den 80-timer lange sendingen.

– Hvilke erfaringer tar dere med fra tidligere år?

– Jeg skal i alle fall ikke gå inn i en sånn styrkeprøve med kink i ryggen, det har jeg lært. Det er best å være uthvilt, og i fysisk og psykisk god form, sier Silje.

– Jeg skal høre så lite som mulig på Ronny, Silje og Niklas i forkant av aksjonen

Stemningen var god under sist P3aksjon, som tjente inn over 1 million kroner (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Stemningen var god under sist P3aksjon, som tjente inn over 1 million kroner (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Les også: Nådde en million kroner!

Ronny skal ta med seg tøfler og investere i en skikkelig behagelig kosebukse, mens Niklas har planlagt å ha på seg onepiece. Niklas har også forberedt seg på eventuelle fordøyelsesproblemer.

– Sist gang fikk jeg skikkelig kaffemage, jeg ble så oppblåst at det så ut som om jeg var gravid. Derfor skal jeg ta med meg Ex-Lax, og håpe jeg får prompe i stedet. Jeg tar også med Talkum for å unngå svette baller.

I forkant av radiosendingen passer de på å gjøre nødvendige forberedelser.

– Siden vi er i Trondheim skal jeg gjøre research på værforhold. Det blir viktig å være godt rustet, og ullundertøy må nok med, sier Silje.

– Jeg skal høre så lite som mulig på Ronny, Silje og Niklas i forkant av aksjonen, så jeg ikke blir så lei før jeg skal sitte i et studio med dem i 100 timer, sier Mathias.

 

– Mitt første sammenbrudd

Ingen av årets programledere er nybegynnere å regne når det gjelder live maratonradio. Ronny har vært med på samtlige P3aksjoner, så dette blir hans femte. Men sist gang varte den i 80 timer, ikke 100.

– Vi krysser fingrene for at vi fortsatt er venner etter 100 timer

Ronny Brede Aase har vært med på samtlige P3aksjoner. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Ronny Brede Aase har vært med på samtlige P3aksjoner. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Se også: Bildegalleri fra aksjonen i 2012

– Siden vi nå øker til 100 timer, så vil min femte aksjon kanskje vise mitt første sammenbrudd. Det har jeg aldri prøvd før, så det blir spennende, sier Ronny.

Han lover at i år kommer programlederne til å bli utsatt for bisarre ubehageligheter.

– Vi skal bruke oss selv enda mer enn før, og by på mer underholdning for pengene. Så din veldedighet kommer til å føre til at det blir litt ubehagelig for oss inne i studio. Vi krysser fingrene for at vi fortsatt er venner etter 100 timer, sier Ronny.

– 100 timer er lengre enn noen gang, så det kommer til å kjennes på kroppen. Det blir kanskje litt kjipt for oss, men mye morsommere for deg som hører på, sier Silje.

– Tidligere aksjoner har vist oss at det går an å samle inn penger ved å lage gøy radio. Derfor lager vi enda mer radio, enda lenger, i håp om å samle inn enda mer penger, sier Mathias.

 
 

Her er noe av det som foregikk under P3aksjonen i 2012.

 

[saksunivers  emneord=»p3aksjonen-2014″ antall=»6″]