Ny programlederduo i Verdens Rikeste Land

Når Tuva Fellman skal lede samfunnsprogrammet med Niklas Baarli, har hun ett viktig mål – å få sin medprogramleder til å gråte på radio.

– Nå må jeg begynne å få pushvarsler fra NTB og NRK på mobilen og slikt, sier Tuva Fellman.

Når Mathias Nylenna skal ta fatt på andre prosjekter i NRK, er det nemlig Tuva som skal lede Verdens Rikeste Land sammen med Niklas Baarli. Til tross for solid programledererfaring, er hun spent når hun skal inn i et program som tar for seg politikk og samfunnsspørsmål.

– Det jeg liker best med programmet er balansen mellom seriøsitet og kødding. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å fikse det, men det blir artig å utfordre seg selv, sier Tuva som skal adoptere middagsvanene til Niklas fra høsten av.

– Jeg anbefaler å spise middag til Dagsnytt atten. Og skriv notater, formaner Niklas.

Se video om den nye programlederduoen øverst i saken.

Ingen gamlemor

Dersom noen skulle innbille seg at Tuva skal inn i rollen som «gamlemor» siden hun tar over etter «gamlefar» Mathias, må de tro om igjen. Når det gjelder «gæmlis-stemplet», ligger Niklas bedre an. Eller dårligere an – alt etter som.

– I dette forholdet er det faktisk jeg som er gamlefar. Jeg har både hund, bil og leilighet, sier Niklas.

Hvordan blir det å hoppe etter «gamlefar»?

– For å være helt oppriktig er jeg veldig spent. Jeg får sommerfugler i magen av å tenke på det. Mathias er en utrolig dyktig og smart fyr, og han er flere hakk kvassere enn meg når det gjelder politikk, sier Tuva før hun slenger til et lite «men».

– Men vi skal ikke glemme at jeg har ledet valgnatta på P1!

Programleder Niklas Baarli får selskap av Tuva Fellman når Verdens Rikeste Land starter opp til høsten. Foto: NRK P3
Programleder Niklas Baarli får selskap av Tuva Fellman når Verdens Rikeste Land starter opp til høsten. Foto: Rashid Akrim/NRK P3

Når programmet får en slags nypremiere med den nye programlederduoen 21. august, vil programmet i stor grad inneholde mye av det samme som før – selv om en ny stemme har kommet til bak mikrofonen.

– Vi vil ha samme innhold som før. Verdens Rikeste Land tar for seg nyheter og samfunnet rundt oss. Det er alvor blandet med moro, forsikrer Niklas.

Skal få Niklas til å gråte

Niklas og Tuva trenger ikke bekymre seg for at de ikke skal ha god kjemi på radio, de har tross alt laget over 200 timer radio sammen under P3-aksjonen. Når Tuva går inn i programmet, kan det ligge an til flere ærlige samtaler, skal vi tro henne selv.

– Jeg er veldig glad i å snakke om følelser. Jeg vet ikke hvordan redaksjonen fungerer fra før, men jeg vil gjerne at vi av og til skal holde hverandre i hendene og snakke grundig sammen, sier Tuva – som også har som mål å få Niklas til å gråte på radio.

– Niklas er en tøff type, og jeg håper å kunne utvide følelsespekteret hans. Innen sommeren 2018 håper jeg at Niklas åpner seg om noe som betyr noe for han og at det får han til å gråte under sending, sier Tuva.

Mathias kunne blant annet by på mye visdom, livserfaring og syrlige replikker – hva tar du med deg til programmet?

– Jeg har mye livserfaring sammen med Niklas i alle fall, vi har jobbet mye sammen. Og så er jeg jo sexolog, så jeg kan bidra med noen tips og triks på den fronten, sier Tuva før Niklas bryter inn.

– Gamlefar har mye livsvisdom, men det har jammen Tuva også – hun har levd minst like mye som Mathias. Hun har jo blant annet vært hjemløs og bodd i en bil. Får du ikke karakter og livsvisdom av det, så vet ikke jeg, sier Niklas og begynner å fortelle om den sommeren da Tuva parkerte rundt i Oslo og vasket håret på bakrommet i en kebabsjappe.

– Du setter det litt på spissen, men det stemmer at jeg var mye i den bilen, sier Tuva, som bekrefter at kebabsjappa fungerte som bad den sommeren for en del år siden.

Vemodig farvel

Det er snart seks år siden Verdens Rikeste Land hadde premiere på P3. Den gang var Mathias Nylenna programleder sammen med Stian Blipp. Tanken var å lage et nyhetsprogram som skilte seg fra andre nyhetsprogram – og hvordan gjøre det? La en stand up-komiker og en statsviter oppsummere nyhetsdagen.

– Dette programmet er hjertebarnet mitt, og det blir som å forlate familien og flytte hjemmefra for første gang. Det er veldig vemodig, sier Mathias.

Niklas Baarli og Mathias Nylenna har ledet Verdens Rikeste Land sammen siden 2012. Nå gir Mathias seg. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3
Niklas Baarli og Mathias Nylenna har ledet Verdens Rikeste Land sammen siden 2012. Nå gir Mathias seg. Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3

Han har laget rundt 1000 sendinger av Verdens Rikeste Land. Da sier det seg selv at minnene blir mange.

– Vi har vært på hestemelkfylla i Kasakhstan, båret vann i Etiopia og dekt valg i USA. Vi har gjort så utrolig mye, men det aller kuleste er alle sendingene vi har hatt og all moroa vi har hatt med lytterne, sier Mathias.

Han skal prøve å ikke plage den nye duoen med leserinnlegg eller oppringninger midt på natten for å gi konstruktiv kritikk. Mathias er nemlig sikker på at programmet er i de tryggeste hender.

– Tuva og Niklas må bare fortsette å ta mye plass. De må ikke være redde for å være frekke, og de må ta vare på verdens beste lyttere som hører på P3 hver dag og som fortjener solide doser Verdens Rikeste Land også i åra som kommer.