– Vår råeste livevideo

Videoen av Kvelertak på taket under P3 Gull kostet bandet blødende fingre og frostbitt.

Under P3 Gull sist fredag var det spesielt én liveopptreden som fikk seerne og twitrerne til å gå av hengslene: Å se Kvelertak spille sin nye livefavoritt – beskjedent nok kalt «Kvelertak» – på taket av Sentrum Scene, omgitt av pyro og persiske tepper, med imponerende helikopterbilder og presise nærbilder.

Både bandet, bildene og lydkvaliteten fikk seere, journalister og fans til å strø om seg med ros. Samtidig kom spekulasjonene: Er dette virkelig live? Mange syntes det virket for godt til å være sant.

Se hele showet her!

Hylles i utlandet

– Videoen er utrolig. Dette må være deres beste liveinnspilling til nå. Lyden er fantastisk! Men jeg lurer på om opptakene er gjort i flere omganger. Det er veldig mange nærbilder i videoen, men i de store bildene ser vi verken kamerafolk, kraner eller noe annet opptaksutstyr, skriver Axl Rosenberg i det New York-baserte nettstedet Metalsucks om videoen. 

Rosenberg har rett.

Da arbeidet med historiens første, norske P3 Gull begynte, var alle involverte enige om at Kvelertak måtte med på showet. Bandet er i en egen liga, og P3 har fulgt dem tett gjennom hele karrieren. Skuffelsen var derfor stor da det ble klart at Stavanger-bandet allerede hadde planlagt en Canada- og USA-turné i tidsrommet rundt P3 Gull.

Slik oppsto tanken om å vise frem et liveopptak av et av norges råeste liveband i spektakulære omgivelser.

Droneforbud

– Etter å ha befart Sentrum Scene fra kjeller til tak, begynte vi å leke med tanken om å putte Kvelertak på taket og filme dem med en drone. Det måtte jo bli rått, forteller Nicolai Sørensen, som var produsent for showet.

Han ble kjapt gjort oppmerksom på at det er forbudt å fly droner over Oslo sentrum.

– Fra mange hold fikk vi signaler om at det ikke var vits å søke om tillatelse engang. Allikevel satte vi i gang en søknadsprosess mot Luftfartstilsynet og tok sjansen på å booke en avtale med bandet i begynnelsen av november. Ingen trodde det skulle gå, men etter å ha fylt ut alle mulige skjema og dokumenter fikk vi faktisk tillatelse til å gjennomføre planen, forteller Sørensen.

6. november tok han og resten av P3 Gull-gjengen med seg Kvelertak opp på taket. Området rundt Sentrum Scene ble sperret av; slikt må til når et førerløst fly skal filme. Etter at alle klareringer var på plass hadde Sørensen kun en bekymring.

– Været i Oslo er uforutsigbart, og verken vårt eller bandets utstyr hadde tålt en kveld med regn.

Frostbitt og blodige fingre

Heldigvis regnet det ikke. Men det var kaldt – såvidt over nullpunktet. Det fikk bandet merke i form av blant annet blødende fingertupper etter å ha spilt utendørs i flere timer.

Gitarist Maciek Ofstad synes det var verdt det.

– Det var ufattelig kaldt, men når sluttresultatet ble som det ble – MORNA, LIMP BEATLES! – så er frostbitt en enkel pris å betale.

Kvelertak på Sentrum Scene under P3 Gull. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Kvelertak på taket. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Tight og fett

Selv om det ble gjort 11-12 tagninger av låta for å få på plass alle bildene til videoen, er lyden live.

– Bandet kjørte først gjennom låta et par ganger, til de var fornøyde med hvordan det hørtes ut. Deretter spilte de gjennom flere ganger, for å få på plass alle bildene. Men lyden på opptaket er spilt inn live og gjort i ett strekk. Men så tight og fett som Kvelertak får det til å høres ut, skjønner jeg at noen kan komme til å lure på hvorvidt lydopptaket faktisk er gjort live, sier Nicolai Sørensen.

Produsenten sier han skjønte hvor fett resultatet kom til å bli  allerede før innspillingen var over, og får skryt tilbake fra et like fornøyd band.

– Det var virkelig fett å få være en del av tidenes første norske P3 Gull! Det at vi fikk spille på taket på Sentrum Scene med så stor produksjon, med pyro, dronehelikopter (!) og et kjempebra crew i ryggen, er en opplevelse man helt klart kan skrive hjem om. Definitivt den råeste live-videoen vi har i katalogen så langt. Tusen takk til P3 og NRK, og tusen hjertelig takk for dritbra innsats til alle som var med på prosjektet, skriver de i en melding til P3.

Se videoen:

Da videoen gikk på skjermen kokte det på Twitter:

 

 

 

 

 

 

 

Bilder fra opptaketSe P3 Gull om igjen her: