Vil holde alle dører åpne

UKAS URØRT: Etter MGPjr fikk Margrete motivasjon til å lage mer musikk. Nå skriver hun og produserer sine egne låter.

– Det var en veldig fin opplevelse å være med på MGPjr, ganske surrealistisk å tenke på at jeg har stått på scenen i Spektrum, sier Margrete Skretting Bergset (20) som nå er Ukas Urørt.

I 2008 sto hun i Oslo Spektrum med låten «Du er bra nok», og i etterkant fikk Margrete motivasjon til å lage musikk og begynte å utforske forskjellige musikkprogram. Nå står Asker-jenta på egne ben når hun produserer.

– Jeg synes det er flere som burde gjøre alt selv, det er så gøy! Det er gøy å ha såpass mye kontroll.

Urørt mener:

Tematisk ungt, med voksen kvalitet! Margretes låt har blitt spilt på repeat på Urørt-kontorene i hele sommer. Stemmen hennes drar deg rett inn, melodiføringen, spesielt i refrenget, setter seg som støpt og teksten er gjenkjennbar. Produksjonen har en forførerisk lo-fi-lyd som holder det spennende, og er gjennomført vakker.

 

– Vi kan mer enn å synge

Promoter musikken din på Urørt
Promoter musikken din på Urørt

Margrete vokste opp i en kreativ familie der musikk sto i sentrum, og med inspirasjon fra sine foreldre har musikken blitt en stor del av hverdagen. Nå studerer hun utøvende jazzsang ved Norges Musikkhøgskole hvor hun også får tid til å fokusere på egne prosjekter.

– Det varierer litt hvordan jeg går frem når jeg lager en låt. Av og til starter jeg med en liten tekstbit eller en melodi, så fortsetter jeg med å lage en beat eller hører om jeg finner noen synther som gir inspirasjon. Om jeg ikke finner det, lager jeg mine egne synther.

Ved å utforske forskjellige musikkprogram og utveksle erfaringer med venner, har hun lært seg flere produksjonsteknikker. Hun tror tradisjoner er grunnen til at en oftere hører om mannlige produsenter.

– Man er kanskje vant med at menn skal være teknisk anlagt, men det kommer flere og flere kvinner på banen nå. I jazzmiljøet finnes det flere kjempegode kvinnelige instrumentalister. Det er fremdeles en liten vei å gå, vi kan jo mer enn å bare synge.

Låten «Teen», som hun nå er Ukas Urørt med, ble til da hun gikk på folkehøgskole og forberedte seg til å prøvespille for å komme inn på videre musikkstudier.

– Låta handler om den fasen i livet hvor man har mange valg å ta, og så mange valgmuligheter at man føler at man drukner i dem.

Les også forrige Ukas Urørt: Popmusikk uten tits and ass

Margrete klarte å komme seg til finalen da hun var med i MGPjr:
https://www.youtube.com/watch?v=lkuRwFDZSz0

Les også: MGPjr-Talentfabrikken

 

Et bredt sjanger-spekter

– Jeg har vokst opp med mye folkemusikk hjemme, så det er noe jeg er veldig glad i og har lyst til å jobbe mer med, sier Margrete.

Selv om hun nå beveger seg inn i den elektroniske popen med låten «Teen», har hun et ønske om å utfolde seg innen flere musikksjangere.

– Målet er å kunne leve av musikken og være artist. Jeg vil kunne jobbe med dette prosjektet, men jeg vil ikke stenge noen dører. Jeg har lyst til å jobbe med flere musikere innen forskjellige sjangere, og ikke minst på tvers av sjangere.

I en EP hun har som et sideprosjekt, eksperimenterer hun med bruk av stemmen.

– Jeg tror den blir ganske smal og sær, særere enn «Teen». Jeg bruker stemme og synth, og jeg lar deler av teksten fremføres av en datastemme.

Sjekk ut Margrete sine favoritter: