nrk.no

Dette er de beste podkastene «ingen» hører på

Her er fem uslipte diamanter for deg som er lei av podtoppen!

I 2024 kan hvem som helst lage podkast. Det er bare å få tak i en mikrofon og la kakla gå.

«‘Dude lets start a podcast‘ is this generations version of ‘dude lets start a band‘», sier en tilfeldig kar i «Showerthoughts»-tråden på internettforumet Reddit.

Med podkast-oversvømmelse er det naturlig at ikke alt er like … vel, fengende.

Men kan det hende at noen av disse garasje-podkastene IKKE suger?

Det var det P3.no-redaksjonen lurte på. Derfor har vi, fire alminnelige journalister i 20-årene, hørt gjennom over 150 podkaster fra Podtoppen – fra bunnen og opp – i jakt etter de skjulte skattene.

Dette er våre fem anbefalinger fra podkast-undergrunnen, i tilfeldig rekkefølge.

1. «Ung & Dum»

Juryens begrunnelse:

«Ung & Dum» har et podkastformat man ikke skulle tro fungerte med ukjente fjes, men så får gjengen fra Porsgrunn det til!

Programleder Heike Leander Olaussen svarer sammen med gjengen sin Leon Spets Sandvik, Mina Bjørgan og Rayan Yar på spørsmål unge lurer på.

Og kilden til spørsmålene i «Ung & Dum»: ung.no. Enkelt og greit.

Våre fordommer hadde allerede hadde lagt «Ung & dum» i «vi er jævlig morsomme, kompis, vi burde lage en podkast»-sjangeren, noe man vet det er mer en nok av. Likevel ble vi positivt overrasket.

Noen er litt sjenerte, mens andre byr heftig på seg selv idet de blant annet svarer på om det er flaut å ha liten penis.

Hurra for et nedpå og ukjent «Lørdagsrådet»!

Fire unge mennesker som sitter i et podkast-studio. Det er hjemmekoselig, med neonskilt i bakgrunnen. Han til høyre drikker noe tabasco-lignende fra en flaske.<br>
RETT FRA LEVRA: Selv om «Ung & Dum» er laget av LOs barne- og familieorganisasjon, klarte de å fenge juryen. Foto: Danny Seterdal

Barne- og familieorganisasjonens køddepodd svarer oss

Hvorfor ville dere starte podkasten?

– Vi startet i 2021, fordi vi er en del av en organisasjon som heter Framfylkingen, som er en barne- og familieorganisasjon under LO. På Framlaget vårt syntes vi det kunne bli gøy med en liten ekstra aktivitet for oss ledere, så vi søkte om penger til podkastutstyr. Da startet vi å produsere podkast og videoer, svarer Heike Leander Olaussen.

Hva er målet deres med podkasten?

– Målet er jo i bunn og grunn å underholde ungdom, men også for å gi en glede i hverdagen til lytterne og å vise at det er kult å være annerledes. Jeg anbefaler virkelig å sjekke ut «Ung & Dum» på YouTube også, fordi der får man med video, siden vi gjør mye i studio som man ikke ser på Spotify.

Hva er dine podkast-favoritter?

– Jeg pleier ikke å høre på så mange, men jeg synes «Misjonen» av Johan Golden og Atle Antonsen er veldig morsom, sier den unge programlederen.

2. «Høyspent»

Juryens begrunnelse:

«Høyspent» består av den tidligere TikTok-bussjåføren Robert «NorwayRob» Scott, sønnen hans og Kjell Sigvart «Kjellemann» Heltorp – en krigsveteran og moromann fra Sarpsborg.

Og det er den mest livgivende podkasten du kommer til å høre på en god stund. 

I «Høyspent» snakker de åpent og fritt, og de snakker i en enorm fart.

Likevel er det overraskende lite hanekamp om oppmerksomheten fra to ekstremt intense mennesker. Samtidig som de «gamle» mennene er proppfulle av testosteron, er de også inderlige og åpenbart veldig glad i hverandre.

«Høyspent» anbefales på det varmeste!

NorwayRob som ler, mens han kikker på podkastpartneren sin Kjellemann. De sitter i et lyst og fint studio, med blå vegger og planter.
GENUINT: «NorwayRob» (t.v.) og «Kjellemann» starter opptaket og lar kakla gå. Foto: Brynjar Osgjerd, NRK

Selvhjelps-podd i fåreklær?

Hvorfor ville dere starte podkasten?

– Vi er to gode/gale/energiske/misforståtte menn som fant tonen og klikket fra første stund, som bestemte seg for å dele livet med en energisk positiv «attitude» som rød tråd, svarer NorwayRob.

Hva er målet deres med podkasten?

– Å få mennesker til å «man the fuck up». Og å slutte å sy puter under armene, stopp med å grine av ingenting, ikke bli støtt av alt og starte å nyte livet med en hel haug av positivitet.

Hva er dine podkast-favoritter?

– «Bad Friends» er den beste podkasten!

3. «Drømmefanger»

Juryens begrunnelse:

Det er en kunst å få intervjupodkaster til å skille seg ut i mengden.

Men takket være interessante gjestevalg, en behagelig programleder og en tydelig ramme på episodene så har «Drømmefanger» vunnet hjertene våre.

Podkasten er basert i Bergen, noe som spesielt merkes på gjestelistene: komikeren Christoffer Schelderup, rapperen Angelo Reira og Brann-legenden Håkon Opdal for å nevne noen.

Likevel anbefaler vi denne til alle som liker spennende historier og lurer på hvordan kreative mennesker endte opp der de er.

Programleder Susann Hellesnes er på ekte interessert i gjestene sine.

De er i fokus, de skal få snakke.

To damer sitter ved et bord og smiler inn i kamera. De har akkurat hatt en podcastinnspilling, så mikrofon og hele pakka er der. Hun til venstre har en rutete skjorte og lue. Hun til høyre har en grå blazer.
INNSPILLING AV «DRØMMEFANGER»: Susann Hellesnes (t.v.) sammen med gjest Janne Blindheim. Foto: Espen Vik Morild

Bergenspatriotenes podd

Hvorfor ville du starte podkasten?

– Jeg føler den er relevant for alle som er opptatt av folk som har lidenskap, og som er interessert i hvordan mennesker klarer å leve av lidenskapen sin, sier programleder Susann Hellesnes.

Hva er målet ditt med podkasten?

– Målet fra start har alltid vært å vise fram historiene til flere av de fantastiske menneskene her i Bergen. Nå er også målet å klare å holde podkasten gående, det er jo litt krevende ved siden av en fulltidsjobb. Men det går!

Hva er dine podkast-favoritter?

– Drivkraft! Veldig glad i intervjupodkaster.

4. «Rørsla»

Juryens begrunnelse:

Podkasten «Rørsla» er et initiativ fra FriFagbevegelse, som publiserte sin første episode i 2018.

Snork? På ingen måte!

«Rørsla» fanget juryens interesse og ble med helt til topps.

Her møter du blant annet begravelsesagenten Tor-Håkon, lastebilsjåfør Lillian og Rune som har ventet på penger for yrkesskade i 13 år. Podkasten er fin enten du vurderer å bli PT på Bali fordi du ikke vet hva annet du vil, eller om du for eksempel er nysgjerrig på hvordan det er å ta seg av døde mennesker.

Resultatet er både spennende og lærerikt, og absolutt verdt et lytt!

HØYT & LAVT: Journalist Maud Lervik møtte her jordmor Trine Gåsland Rekve på fødestua i Leknes i Lofoten. Foto: Signe Larsson Tvedte

Fortellinger fra grasrota

Hvorfor ville du starte podkasten?

– Det er ikke så ofte du får høre vanlige arbeidsfolk fortelle sine historier. Så i stedet for å høre på eksperter og politikere prate i et studio om hvordan folk jobber, så drar vi ut og møter dem på arbeidsplassen. Vi har tilgang på fortellinger fra grasrota i arbeidslivet som du ikke får høre andre steder, sier Maud Lervik.

Hva er målet ditt med podkasten?

– Målet er å hjelpe folk med å forstå hvordan det norske arbeidslivet fungerer og hvordan det forandrer seg. Hva slags rettigheter du har og hvordan du kan få det bedre på jobb. Og vi er litt ekstra opptatt av hvilken rolle fagbevegelsen spiller i arbeidslivet.

Hva er dine podkast-favoritter?

– Vi elsker gode historiefortellende podkaster! Noen favoritter er: «Hemmeligheten», «Operasjon Charlie» (sesong 1 og 2) og «Gutten som forsvant» av Svarttrost Dok, tillegg til «Stalker», «Skitbyen» og «Mannen i Thereses gate» av NRKs «Historier fra virkeligheten»-serie. Danske «Third Ear» og amerikanske «This American Life» har også mye snadder.

For ordens skyld: Maud Lervik har tidligere jobbet som journalist og fotograf i NRK for «P3 Meninger».

5. «Amerikansk politikk»

Juryens begrunnelse:

Er det noe som aldri slutter å overraske og skape diskusjon, er det det (såkalte) frie landet i vest: USA.

Fremover i høst blir det nok ikke akkurat lite å følge med på over dammen. Da kan det være lurt å ha en podkast i bakhånd for å få noen enkle og gode oppsummeringer på hva som skjer.

Episodene i «Amerikansk politikk» er korte, og panelet med journalister og statsvitere tar for seg ett konkret tema eller spørsmål.

Perfekt for de som vil kunne slenge seg med i diskusjonen i lunsjen, uten å måtte bruke hele dagen på å lese om Donald, Joe og Kamala.

OBS: Da redaksjonen lyttet seg gjennom de 150 nederste podkastene på Podtoppen tidligere i sommer, var «Amerikansk politikk» en av disse. I uke 24 hadde podkasten under 1000 lyttere, men de siste månedene har den klatret langt opp på lista. I uke 31 ligger de på 117. plass på Podtoppen med over 4000 lyttere.

Fire personer i 30-40 årene, som sitter på en uteservering med hvert sitt tomme ølglass. Samtlige smiler, som om noen akkurat har sagt noe veldig morsomt.
STATSVITERE OG JOURNALISTER: Den meget kompetente gjengen som er klare til å lose deg gjennom et av årets viktigste valg. F.v.: Henrik Heldahl, Vårin Alme, Are Tågvold Flaten og Sigrid Rege Gårdsvoll. Foto: Amerikanskpolitikk.no

Finn ut alt om årets snakkis

Hvorfor ville dere starte podkasten?

– Interessen for amerikansk politikk er stor i Norge, og særlig hvert fjerde år i forbindelse med presidentvalg. I podkasten har vi muligheten til å tenke høyt sammen om aktuelle temaer, og formatet gir oss muligheten til å nå mange på kort tid når det skjer noe interessant, skriver ansvarlig redaktør Are Tågvold Flaten i en e-post til P3.no.

Hva er målet deres med podkasten?

– Målet er selvsagt å nå flest mulig lyttere, men det viktigste er å formidle amerikansk politikk til både de mest interesserte og til de som følger med litt og som gjerne vil vite mer.

Hva er dine podkast-favoritter?

– «The Focus Group», «Playbook Deep Dive», «Hacks on Tap» og en av de som har holdt på i årevis: «Political Gabfest».  

LES MER FRA P3.NO:

Siste fra P3.no: