Den neste Schwarzenegger

D aniel Stisen har solgt alt han eier og reist til Los Angeles.

Den tidligere kroppsbyggeren fra Mandal er nemlig fast bestemt på å bli Norges første actionstjerne i USA.

– Siden ungdomsskolen har jeg hatt en plakat av Arnold Schwarzenegger hengende over sengen for å minne meg på målene i livet. Plakaten har fungert som inspirasjon for meg, forteller Daniel.

Daniel har like store muskler og er like munnrapp som de legendariske actionheltene fra 80-tallet.

Spørsmålet er bare om dette er nok til å få ham på lerretet?

I P3-dokumentaren «Den neste Schwarzenegger» får vi et innblikk i Daniels målrettede rollejakt i Hollywood.

Har han det «lille ekstra» som trengs for å skille seg ut i verdens mest kjente filmby?

Vil han nå målet om å bli den neste Schwarzenegger?

Hør dokumentaren

Sitat start

Man drar ikke til LA for å få venner.



 

Våpentrening må til hvis man skal bli en ekte action-skuespiller, her på LA Gun Club med en AK-47. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK)
Våpentrening må til hvis man skal bli en ekte action-skuespiller, her på LA Gun Club med en AK-47. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK)

 

Håper å gjøre suksess i Hollywoods testosteron-renessanse

Hollywood omfavner igjen de store machogutta på lerretet. Daniel Stisen mener han har en sjanse til å bli den neste Schwarzenegger.

De lettkledde damene i Baywatch og de bulende overarmene til Sylvester Stallone skal ha mye av æren for at Daniel Stisen endte opp i Hollywood. Helt fra han som liten var med pappa på jobb i treningsstudioet i Mandal lærte han om verdien av å følge drømmene sine, å holde fokus, og ikke minst, å bygge kropp.

Arnold som forbilde

Av Arnold Schwarzenegger lærte han at veien til suksess er å ha langsiktige mål, mål som man ikke tror, men vet at man skal nå. Daniel satte sine mål for lenge siden, og trening, nettverksjobbing og hard selvpromotering har nå gjort at Daniel begynner å oppfylle drømmen om en karriere som action-skuespiller.

Spartacus, Alexander, Troya, Gladiatoren, sånne episke krigsfilmer, det elsker jeg, forteller Daniel. Han ramser opp favorittfilmer og drømmeroller.

– Good guys, bad guys, det spiller ingen rolle, jeg kan spille begge deler.

Sitat start

Good guys, bad guys, det spiller ingen rolle, jeg kan spille begge deler.

I tillegg til å bruke mye tid på trening for å vedlikeholde formen, øver han også på slåssing, fekting, skyting og andre ferdigheter som kreves av action-skuespillere.

Enorme eksplosjoner

For det er ingen tvil om hvem Daniels store helter er. De er store og tøffe menn som tusler nonchalant fra enorme eksplosjoner, og det er menn som fortsatt står oppreist etter en halvtimes blodig slåsskamp.

– Jeg husker så godt hvordan det føltes å se Rambo 4 da den kom.

– I starten av filmen ser man at Stallone står med pil og bue og skyter fisk fra en båt, og med den bakgrunnsmusikken, og med blodårene som bare tyter ut av armene hans og oppover halsen hans, da bare fy faen, da fikk jeg frysninger nedover hele ryggen, sier Daniel.

De store gutta på vei tilbake

Men Stallone myser mot pensjonstilværelsen, det samme gjelder Arnold Schwarzenegger og Dolph Lundgren. De muskuløse actionheltene fra åttitallet ble på nittitallet byttet ut med andre typer actionhelter:

Tom Cruise
, Mel Gibson, Bruce Willis og Nicolas Cage – mannfolk som hadde det mer i kjeften enn i bicepsene.

Nå er actionheltene mer menneskelige enn noensinne. James Bond akker og stønner når han slår seg, Iron Man har angstanfall, mens fjorårets mest populære actionhelt Batman, ligger i ei grotte med brukket rygg store deler av The Dark Knight Rises. →


 

Men i all menneskeligheten finner vi nå helter som minner om de vi så på VHS. Mannfolk som fnyser av en skuddskade, og som knekker på plass sin egen nese etter en halvtimes nevekamp.

G.I. Joe: Retaliation, The Expendables 2, Wrath of the Titans, Total Recall, og Dredd har alle mannlige hovedroller som minner om de fra åttitallets testosteronfester.

Andre krav til skuespillerferdigheter

Daniel merker godt at Hollywood igjen omfavner de store machogutta på lerretet, og mener absolutt at han har en sjanse til å gjøre det godt med det utgangspunktet han har. Men det er ikke lenger nok med ei brukbar brystkasse for å gjøre det godt i Hollywood.

– Skuespillere som Dwayne Johnson gjør det veldig bra nå, og det stilles jo helt andre krav til skuespillerferdigheter i dag enn på åttitallet. Det er jo ikke sikkert Arnold hadde slått gjennom i dag, for selv om han passer i enkelte filmer, så kreves det noe helt annet i dag av en skuespiller. Du skal ha hele pakken, både utseende og skuespillertalentet, sier Daniel.

Lærer å bruke seg selv

Etter å ha vært på skuespillerskole i LA har Daniel lært mye om seg selv. Han snakker om hvor viktig det er å kunne kjenne seg selv godt før man skal gå over til å være noen andre.

De lærer om hvilke typer mennesker de er, de lærer om psykologi, og de lærer hvordan de kan bruke opplevelser fra sitt eget liv i faget.

– Man lærer å bruke forhold og situasjoner fra sitt eget liv, og det handler om situasjoner hvor det har vært både krangler og fine stunder, slik at man får alle spektre av livet.

Konkurrerte i kroppsbygging

Én som har stått for mange av Daniels positive opplevelser i livet er faren hans. Daniel vokste så å si opp på farens treningssenter, og ble naturligvis svært interessert i trening og muskler.

Han konkurrerte i NM i kroppsbygging for første gang som 16-åring, og kom på førsteplass i NM i 2003.

– Da jeg drev med kroppsbygging var pappa veldig opptatt av å hjelpe og motivere, han var også veldig opptatt av at jeg bør følge drømmene mine, og han var alltid veldig fokusert, så det er kanskje det viktigste jeg har fått fra ham.

Daniel har gått i lære hos den anerkjente skuespillerlæreren Ivana Chubbuck i LA. Her har han lest til roller som på film har blitt spilt av Ben Affleck og Tom Hardy, og forteller at han får gode tilbakemeldinger på tolkningene sine i scener fra filmer som The Town og The Warrior.

– Romantikk, drama, sånne ting, det føler jeg går veldig bra, men jeg har et stykke å gå på komedie-biten, ler Daniel.

– Men det er jo bare bra, da veit jeg jo hva jeg må jobbe med.

Sa nei til Tom Cruise-film

Daniel har også kontakt med action-skuespilleren Dwayne Johnson, og mener at verdien av å være i bevisstheten til kjente og suksessfulle mennesker ikke kan undervurderes. Mens han bodde i London fikk han muligheten til å spille en av flere kommandosoldater i den nyeste Tom Cruise-filmen All you need is Kill, men takket nei for å reise til LA. Han mener at slike sjanser kommer til å dukke opp igjen.

– Hvis du omgås suksessfulle folk, så øker sjansen for at du selv blir suksessfull. Når folk vet at du kan levere varene, og uten at det handler om at man skal mase seg til jobber, kan det jo hende du blir anbefalt av noen, sier Daniel.

*

► Hør hele historien om Daniel «The Body» Stisen i P3-dokumentaren «Den neste Schwarzenegger»

 

BylinebildeMaria Laila Lindberg
maria.laila.lindberg@nrk.no

BylinebildeSven Bisgaard Sundet
sven.sundet@nrk.no


Skillelinje

 

– Man drar ikke til LA for å få venner

Daniel har dårlig tid. For å lykkes som actionstjerne i Hollywood kan han ikke kaste bort tida på ting som ikke bringer han et steg videre. Her forteller han om hvordan ting fungerer i bransjen, og viktigheten av gode nettverk for å slå igjennom:

(Foto: Lars H. Andersen, NRK | Reporter: Sven B. Sundet, NRK | Redigering: Martin Aas, NRK)

 

Skillelinje

Skillelinje

 

«P3 Cribs»

Daniel har solgt hus og hjem i Norge for å satse alt i USA. Men hvordan ser det egentlig ut der han bor i Hollywood nå, mens han venter på sine herskapelige villaer i alle verdens metropoler?

(Foto: Lars H. Andersen, NRK | Reporter: Sven B. Sundet, NRK | Redigering: Martin Aas, NRK)

 

Skillelinje

 

Filmpolitiets actionfavoritter

 

Du kødder ikke med disse gutta! (Foto: 20th Century, Cannon, Columbia / Montasje: NRK)
Du kødder ikke med disse gutta! (Foto: 20th Century, Cannon, Columbia / Montasje: NRK)

 

Machomenn med store våpen, store muskler og store ego. Sjekk Filmpolitiets ultimate topp 5-lister her:

► Topp 5: Actionfilmer fra 80-tallet
► Topp 5: Schwarzenegger-oneliners
► Topp 5: Sylvester Stallone-filmer


Skillelinje

 

Stjerneinstruktøren

 

– Jeg underviser en del i mitt hjem, og der har jeg en stol som vi kaller for «Chair of honour». I den stolen har veldig mange Oscar-vinnende skuespillerprestasjoner blitt skapt, forteller Ivana med et smil.

Ivana Chubbuck driver det anerkjente Ivana Chubbuck Studio som underviser skuespill i ulike nivåer. Mange kjente skuespillere har vært innom her: Brad Pitt, Halle Berry, James Franco og Charlize Theron, for å nevne noen.

– Det som kjennetegner eksepsjonelle skuespillere er to ting: Viljen til å arbeide ekstremt hardt for å nå sine mål, og viljen til å ta risker.

Drømmen om Hollywood

Det var egentlig skuespiller Ivana også skulle bli da hun kom hit til Hollywood.

– Jeg begynte som skuespiller, men etterhvert fant jeg ut at jeg heller ville hjelpe andre opp og frem, være pådriver og lærer for kommende skuespillerstjerner. Vi har nå undervisning i alle nivåer, både for nybegynnere og opp til våre profesjonelle «master class».

Ivana har skrevet faglitteratur og reiser rundt i verden og foreleser til skuespillere. Daniel er en av mange som tar timer her, men ikke med Ivana – det er det bare skuespillerne som går i «master class» som får. Men han har vært med som observatør på disse.

– Jeg synes det er interessant det hun sier, og hvordan hennes studio arbeider, sier Daniel.

Hvorfor så mye muskler?

– Men skulle jeg ha undervist deg Daniel, så skulle jeg begynt med å snakke med deg om dine muskler. Om det finnes noen dypere bakgrunn til hvorfor du begynte å bygge kroppen din, sier Ivana og fortsetter:

– Er det noe eller noen du vil beskytte? Mot noe? Det er viktig å kunne være åpen om seg selv for å kunne bruke det.

(Foto: Lars H. Andersen, NRK | Reporter: Sven B. Sundet, NRK | Redigering: Nareas Sae-Khow, NRK)

 

Sitat startSkulle jeg ha undervist deg Daniel, så skulle jeg begynt med å snakke med deg om dine muskler.

 

– Hva synes det om det Daniel, å måtte fortelle om de mørke og vanskelige tingene i ditt liv, for å bli en bedre skuespiller?

– Noen ting er selvsagt lettere å dele enn andre, men man blir vant til det. Jeg har jo sett hvordan Ivana har arbeidet i sine «master class» og hvor mye bedre scenene blir etter hennes veiledning.

– Det er virkelig en stor forskjell. Og for meg, som har vært en kroppsbygger i mange år, så er det en overgang å begynne å fokusere på det indre, istedenfor det ytre, sier Daniel.

– Skuespill handler dypest sett om smerte og overlevelsesinnstinkt – om å bruke sin egen opplevde smerte til å oppnå noe, overvinne noe. Det handler om å bruke sine vonde følelser, og overføre de og gi liv til rollen man skal spille, forteller Ivana.

– Hva slags smerte er det du konkret mener?

– Det kan være hva som helst! Alt fra følelsen av å bli forlatt, til å bli mobbet. Eller det kan være en voldtekt, eller det ikke å være elsket, forklarer Ivana og utdyper:

– Alt av psykiske og fysiske overgrep man har opplevd. Ingen av oss har opplevd en smertefritt liv. For skuespillere handler det i bunn og grunn om å vise at det går å overvinne denne smerten, slik at du og jeg – publikum – kan kjenne oss igjen i rollen og fortellingen og bli inspirerte.

– Det er det største vi kunstnere kan gjøre: Å inspirere og gi håp.

 

Sitat startSkuespill handler dypest sett om smerte og overlevelsesinnstinkt, om å overvinne noe

 

BylinebildeNareas Sae-Khow
nareas.sae-khow@nrk.no

BylinebildeSven Bisgaard Sundet
sven.sundet@nrk.no


Skillelinje

 

Hollywood Walk of Fame

 

P3 Dokumentar tok turen til Hollywood Walk of Fame for å sjekke trykket.

Her fant vi mange skuespillere som bruker denne kjente gata til å tjene seg en ekstra slant mens de venter på å slå igjennom som seriøse aktører.

Pengene får de som tips ved å kle seg ut som kjente personer eller rollefigurer.

Men ikke alle er der kun for pengenes skyld.

Michael Jackson-imitatoren J.R. mener at erfaringen her er mer verdt enn årene han brukte på teaterskolen …

(Foto: Lars H. Andersen, NRK | Reporter: Sven B. Sundet, NRK | Redigering: Morten Skogly, NRK | Musikk: Mike Beatz & Adonis – My world Feat. Wrekonize)


 

Skillelinje

– Man trenger ikke alltid være den flinkeste danseren. Det å være beregnelig, ha en bra personlighet og å se bra ut, er minst like viktig, forteller danseren Mia Valentina.
(Foto: Jonas Bødtker, NRK | Reporter: Adiele Helen Arukwe, NRK)

Den amerikanske dansedrømmen

 

Stor konkurranse og høyt nivå viste seg å være det minste problemet da Mia Valentina (22) og Sofie Løken (22) bestemte seg for å satse på dans i USA.

 

Sofie Løken og Mia Valentina valgte å dra til hver sin kant av USA, henholdsvis til Los Angeles og New York, for å satse på en karriere innen dans.

Ifølge jentene er den store drømmen for alle som reiser til USA for å satse på dans, å skaffe seg Green Card – amerikansk arbeidstillatelse. Det er derfor veldig mange som vil akkurat det samme, noe som fører til en tøff konkurranse, som ikke bare handler om være den sterkeste danseren.

Utseendefokus og typecasting

– Mye baserer seg også på utseende, fordi man som danser jobber mye med TV og promotering av for eksempel en artist eller et produkt, sier Sofie. Mia er enig. Det handler ofte om typecasting hvor man er ute etter en spesiell type folkeslag, hårfarge eller høyde.

– Man blir fort vant til det, og nå synes jeg det egentlig er bedre å høre at jeg ikke fikk en jobb fordi jeg er to centimeter for lav, enn at jeg var for dårlig, sier Mia.

Bygging av nettverk, hvordan man ser ut og hvordan man er, som viktige faktorer for å klare seg som danser.

– Man trenger ikke alltid være den flinkeste danseren. Det å være beregnelig, ha en bra personlighet og å se bra ut, er minst like viktig. Men nettverk og hvem man kjenner er desidert det mest avgjørende i veien mot de beste jobbene, sier Mia.

Sitat startJeg følte hjertet mitt knuste i det jeg fikk beskjeden.

 

Danse for Beyoncé

Mia og Sofies største drøm er å turnere med artister som Beyoncé, Janet Jackson og Lady Gaga. For å nå målet er det ett mantra de holder fast ved.

– I bunn og grunn handler alt om viljen. Hvis man virkelig vil, trener og jobber man hardt nok til å få det til. Mine drømmer utvikler seg hele tiden, og om jeg ikke ender opp på turné med Beyoncé kommer jeg sikkert til å nå en annen drøm jeg kanskje vil få underveis, sier Sofie.

Gikk på smell

Da Sofie, i fjor høst, hadde sagt opp jobben sin i Norge, ordnet alle papirene, spart opp penger og fikset sted å bo i USA, gikk hun på en stor smell – den amerikanske ambassaden ville ikke godkjenne det seks måneders lange turistvisumet hun søkte om.

– Jeg følte hjertet mitt knuste i det jeg fikk beskjeden, og la meg ned på gulvet som en skikkelig dramaqueen midt på ambassaden. Det var det verste som kunne skje.

Det var et stort nederlag for Sofie, som hadde valgt å søke om visum på den riktige måten, i stedet for å reise frem og tilbake, som mange andre i hennes situasjon gjør. På grunn av avslaget, må hun fra nå av krysse av på at hun har blitt nektet adgang til landet, på skjemaet man fyller ut på flyturen over. Det vil si at det alltid vil være en risiko for at hun ikke slipper inn i USA – landet hvor hun satser på å få sin fremtidige karriere.

– Det var en veldig stor knekk for meg og jeg gråter litt inni meg hver gang jeg tenker på det. På den andre siden så har det gjort meg sterkere for nå har jeg bare enda mer lyst til å få det til.

Lite miljø

Mia brukte sin tid i New York effektivt. Hun tok danseklasser og ble kjent med folk innen miljøet.

– Jeg bodde i New York i perioder på tre og tre måneder. På den måten bygde jeg sakte men sikkert et stort nettverk i dansemiljøet.

Et miljø jentene beskriver som relativt lite og lett å komme seg inn i.

– Det eneste som holder meg tilbake nå, er at jeg ikke kan jobbe lovlig i USA. Akkurat nå er det den største utfordringen. Når jeg får til det, tror jeg ballen virkelig vil begynne å rulle, sier Mia.

 

BylinebildeAdiele Helen Krüger Arukwe
adiele.helen.arukwel@nrk.no


 

Skillelinje

 

Daniel + Radioresepsjonen = sant!

 

I 2011 produserte NRK en TV-promo for de populære gutta i Radioresepsjonen på NRK P3. Gjett hvem som var med?

PS. Radioresepsjonen er tilbake på lufta 12. august 2013!

 

Skillelinje

 

Bonusvideo: «Skulptøren»

 

Daniel Stisen vokste mer eller mindre opp på gymmet til sin far Roald.

Daniel ville gå i farens fotspor og bli kroppsbygger slik som sin far og som sitt idol Arnold Schwarzenegger.

I 2005 ble Daniel fulgt frem mot NM i kroppsbygging, for å finne ut hvordan en kroppsbygger jobber seg frem mot den perfekte kroppen. Daniel ser på kroppen sin som en skulptur som han kan forme så perfekt som mulig, sånn sett er det han selv som er «Skulptøren».

Dokumentaren er laget av Sven B. Sundet og Filip J. H. Dominguez.


 

P3dok som podkast

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! Musikken som brukes i våre dokumentarer er ikke med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme direkte på toppen av siden.)