Selveste Sly er 70 år! Mannen som har gitt oss figurer som Rocky Balboa, John Rambo, Gabe Walker og Barney Ross er en legende, og det må feires.

Da Stallone kom med filmen Bullet to the Head i 2013 var hans største fan, Kristofer Hivju, på besøk hos Filmpolitiet for å gi deg sin toppliste over de beste filmene til Sylvester Stallone. I anledning 70-årsdagen trekker vi topplista frem igjen!


Fra NRKs arkiv.

– Når jeg blir seksogseksti har jeg tenkt til å frike ut!

Wenche Myhre har skjønt det og gamle avdanka actionstjerner har skjønt det; alder er ingen hindring! Sylvester Stallone er 66 år og har ingen planer om å roe ned karrieren som startet allerede i 1976.

Denne uken er han aktuell med sin nye actionfilm Bullet to the Head, som har så mye action at filmanmelder Birger Vestmo mente filmen like gjerne kunne hett BulletS to the Heads.

Under lanseringen av den tredje sesongen av Game of Thrones var Kristofer «Thormund Giantsbane» Hivju innom Filmpolitiets studioer og erklærte seg som en svoren tilhenger av Sly.

INTERVJU: – Jeg brukte fansen som inspirasjon!

Så stor tilhenger (og ekspert) at redaksjonen denne uken valgte å tre til side for å la Hivju selv kåre de beste filmene til Sylvester Stallone.

Diskuter lista og legg inn dine kandidater i kommentarfeltet helt nederst!

First Blood. (Foto: Orion Pictures).
First Blood. (Foto: Orion Pictures).

First Blood (1982)

Kristofer Hivju på besøk hos Rune Håkonsen i studio K21. (Foto: NRK / Andreas H. Opsvik)
Kristofer Hivju på besøk hos Rune Håkonsen i studio K21. (Foto: NRK / Andreas H. Opsvik)

– Dette er en av de mest testosteronfylte filmene som noensinne er laget, forteller Kristofer Hivju.

Et manusutkast til den første Rambo-filmen, First Blod, lå lenge på kontorene til studiosjefer i Hollywood. Lite var gjort og det så lenge ut til at lite ville skje med manuset, men det var før Stallone kom inn i bildet, fortsetter Hivju.

– Dette var i en tid hvor folk protesterte mot Vietnamkrigen, og han trodde han skulle komme hjem som en helt, men kom isteden hjem som en taper.

RADIO: Hør Hivju i Søndagsmorgen – plass nummer fem og fire

John Rambo stopper innom en liten amerikansk småby, men blir straks hundset av den lokale sherrifen. Trakasseringen fortsetter før det til slutt blir for mye for krigsveteranen som flipper ut og gjør kort prosess med den lokale politistyrken.

Stallone overrasket mange da han inkluderte en følelsesladd tale om livet som krigsveteran, en scene som senere er blitt en av actionheltens mest kjente.

– Denne monologen er det du minst forventer fra denne actionhelten. Egentlig skal han bare si noe kult og gå ut, men her velger Stallone å gå ned i materien. Han vil fortelle noe mer enn at det er gøy å skyte folk. Det er det jeg beundrer ham for, at han tar med seg inderligheten inn i disse, i utgangspunktet, litt harry filmene.


The Expendables. (Foto: Euforia Film).
The Expendables. (Foto: Euforia Film).

The Expendables (2010)

Visste du at Sylvester Stallone har skrevet manus til 21 filmer og regissert åtte av dem selv? På actionheltbonanzaen The Expendables står Sly både foran og bak kameraet, og han har skrevet inn sine gamle actionvenner i den elleville fortellingen om en gruppe spesialsoldater som tar på seg private oppdrag for en god slump penger.

– De gamle gutta leverer og er like tøffe fremdeles, og det er beundringsverdig. Film gav en reboot til flere karrierer, alle gutta har fått en ny stjerne. Det var en like god idé å samle denne gjengen, som å samle alle superheltene i filmer som The Avengers, mener skuespilleren Kristofer Hivju.

TOPP 5: Arnold-oneliners – hvilket sitat er din favoritt?

Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger (de to siste i cameroroller) var alle med på filmen, mens Jean Claude van Damme valgte å takke nei. Kort tid etter filmens premiere fortalte Stallone at van Damme angret på valget sitt, og han dukket opp som skurk i oppfølgeren The Expendables 2.

«Den har jo elendig handling, råtten dialog, slett skuespill, og mildt sagt tvilsom moral. Men å se gode, gamle tøffinger sparke ræv på ekte 80-tallsvis, med overdreven blodsprut og ekstreme eksplosjoner, er vanvittig deilig!»

«The Expendables», anmeldt av Birger Vestmo.

ANMELDELSE: The Expendables – ikke pent, men herregud, så tøft


Rocky Balboa. (Foto: SF Norge).
Rocky Balboa. (Foto: SF Norge).

Rocky Balboa (2006)

– Finnes det en mer inspirerende tale en det der? Oh my god!

Game of Thrones-aktuelle Kristofer Hivju kan ikke skjule sin begeistring for den sjette filmen om bokseren Rocky Balboa som nå er i femtiårene og har pensjonert seg.

Rocky V var en nedtur, og det ble også en nedtur for Sylvester Stallones karriere. Da han bestemte seg for å lage den sjette filmen var det på en måte for å gjenoppreise æren til filmserien, her møter vi Rocky når han er blitt en gammel mann og er tilbake i det gamle nabolaget sitt.

RADIO: Hør Hivju i Søndagsmorgen – plass nummer tre

Denne gangen er også sønnen, og forholdet dem imellom et viktig tema. Talen i videoen opp og til høyre er ikke bare et sterkt far-og-sønn-øyeblikk, den representerer Stallones syn på den amerikanske drømmen.

– Stallone har dette erfart gjennom et helt liv, forteller Hivju til Filmpolitiet. – Man må kjempe sine slag, han har også kjempet for å holde sin karriere ved like, for han har jo ikke blitt ansett som en av de store skuespillerne nettopp fordi han har gjort noen litt harry filmer og tatt noen rare valg.

ANMELDELSE: Rocky Balboa – sjette og siste film om bokseren

– Stallone vokste opp med en far som sa at om man ikke har noe i hodet, så du må bruke kroppen. Han var en spjæling i gata som så Herkules og bestemte seg for at sånn vil jeg se ut! Han er «self made» på alle måter.

Rocky Balboa ble den gjenreisingen av filmserien som Stallone håpet på. Ikke bare ble den tatt godt imot av mange kritikere, men den tjente inn fem ganger sitt opprinnelige produksjonsbudsjett på omkring 150 millioner norske kroner.

(lista fortsetter under bildet)


Cop Land. (Foto: Miramax Films).
Cop Land. (Foto: Miramax Films).

Cop Land (1997)

Kristofer Hivju besøkte Filmpolitiet og Søndagsmorgen for å snakke om sin actionhelt - Sylvester Stallone. (Foto: NRK / Martin Aas)
Kristofer Hivju besøkte Filmpolitiet og Søndagsmorgen for å snakke om sin actionhelt – Sylvester Stallone. (Foto: NRK / Martin Aas)

Stallone er kjent for sin muskuløse actionkropp. Selv i sine nyeste filmer, hvor han nærmer seg 70 år, er fysikken viktig for filmstjernen. Men selv om han ofte typecastes inn rollene sine beviste Stallone også at han hadde flere strenger å spille på i Cop Land fra 1997.

– Dette er filmen der Stallone virkelig beviste at han har mer å by på, forteller Stallone-ekspert Kristofer Hivju.

– Stallone viser det motsatte av stereotypen om en muskuløs actionhelt. Han gikk opp 15 kilo, sluttet å trene og ble fryktelig feit, og spiller en politimann i kamp mot korrupsjon. Han spiller mot Harvey Keitel, Ray Liotta og Robert De Niro, og han spiller dem av banen, han er den beste skuespilleren i denne filmen!

ALT OM: Robert De Niro

Filmen ble vist under den prestisjetunge filmfestivalen i Venezia, og ble invitert til å delta i hovedkonkurransen i Cannes samme år. Miramax takket likevel nei til den franske festivalen på grunn av behovet for å spille inn ekstra scener, noe som tok lang tid fordi Stallone allerede hadde gått ned i vekt, og måtte bruke uker på å spise pannekaker med sirup for å komme opp på riktig vekt. Det var en stor utfordring for Stallone, som også måtte overbevise regissør James Mangold om at han var rette person til rollen.

RADIO: Hør Hivju i Søndagsmorgen – plass nummer to

– Han hadde aldri fått muligheten til å gjøre en slik rolle tidligere, forteller Hivju. – Han måtte overbevise regissøren for å få rollen og det ga ham en forandring i karrieren som var ham vel forunt.

I denne filmen tilbakeviser Stallone mange av fordommene mot ham som skuespiller, men Hivju er også glad for at Stallone spiller i de andre filmene han gjør også.

– Noen må jo gjøre disse mannemanntingene også, noen må forsvare testosteronet og vise at det er greit å være mann, det er ikke bare feil!

(lista fortsetter under videoklippet)


Rocky. (Foto: United Artists).
Rocky. (Foto: United Artists).

Rocky (1976)

Sylvester Stallone måtte kjempe med nebb og klør for å få filmatisert sitt store gjennombrudd; Rocky fra 1976. Datidens største stjerne Robert Redford skulle egentlig ha hovedrollen, men etter knallharde forhandlinger som nesten etterlot Stallone på bar bakke (han måtte selge sin egen hund) fikk han viljen sin og hovedrollen som bokseren Rocky Balboa.

– Dette er en film som har en helt som ikke vinner, en virkelig underdog som må kjempe! Historien om Rocky er jo historien om Stallone selv på mange måter, forteller Game of Thrones-aktuelle Kristofer Hivju.

RADIO: Hør Hivju i Søndagsmorgen – plass nummer en

Hivju legger heller ikke skjul på at han gjerne møter actionstjerna på lerretet i en ny actionfilm.

Rocky fikk hele ti Oscar-nominasjoner og slo ut Chinatown i kampen om prisen for årets beste film, men det var en vanskelig tid for Stallone. Hivju forteller at først etter den første premieren for et stort publikum ble det klart at alt det harde arbeidet med filmen ville gi resultater.

– Stallone har selv fortalt at han satt i salen første gangen filmen ble vist, og folk går ut av salen uten å applaudere. Men i det han går ut alene av kinosalen, som sistemann, begynner den amerikanske sakteklappinga.

TOPP 5: Krimhelter – sjekk hele lista her

Den første Rocky-filmen er altså den beste ifølge Kristofer Hivju, som avslutningsvis oppsummerer hvorfor Stallone er en fyr som er verdt å beundre, som har laget filmer det er verdt å se.

– Han representerer en holdning, en vilje, en kraft, til å kjempe uansett odds, uansett hvem du er, hva du kan. Alle filmene hans har dette ønsket om å gjøre det beste ut av livet, og dette er en rød linje gjennom filmene hans.

Hvilke Stallone-filmer digger du? Legg inn din liste i kommentarfeltet under videoklippet!