Vi reiser tilbake til tiåret som fostret en hel generasjon actionstjerner, til tiåret som ga oss en ny forståelse av maskulinitet, til tiåret som viste oss en gang for alle at én eneste mann utgjøre hele forskjellen.

Jeg har trukket frem fem av mine personlige favoritter fra det glade 80-tall, vel vitende om at de kom ut mange titalls andre filmer som også fortjener omtale. Disse fem filmene representerer det ypperste innen macho-action-tulle-filmer, fylt til randen med corny skuespillere, pinlige scener og fantastiske sitater.

Let’s get down to business!

Rambo: First Blood (Foto: Columbia Tri-Star)
Rambo: First Blood (Foto: Columbia Tri-Star)

5:

Rambo: First Blood

Etter sin filmdebut på 70-tallet sleit Sylvester Stallone med å slå igjennom. Han ville bli en av de virkelig store skuespillerne, men filmene han spilte i var stort sett b-filmer.

I 1976 fikk han likevel realisert filmen Rocky, hvor han også var med på å skrive manuset. Over natten ble Stallone en verdensstjerne, og han ble at på til nominert til Oscar for beste mannelige hovedrolle for sin tolkning av Rocky Balboa.

Han hadde guts, han hadde muskler og han hadde en uforståelig diksjon; Stallone var på vei mot stjernene.

I 1982 kom han med den første av de nå legendariske Rambo-filmene, First Blood ble en kassasuksess og er i ettertid regnet som en av de beste filmene fra året. Det på tross av at andre filmer som E.T og Tootsie også fant veien til sølvskjermen.

In town you are the law, out here it’s me.

Supersoldat

John Rambo, et tidligere medlem av en gruppe elitesoldater og Vietnam-veteran, rusler inn i en øde by i staten Washington. Med sin bakgrunn og bagasje blir han kjeppjaget ut av byen av stedet sheriff, som overhodet ikke liker fremmede landstrykere.

Rambo er derimot ikke en grei fyr å ha med å gjøre, og bestemmer seg for å gå inn i byen en gang til. Dermed blir han arrestert og mishandlet på cella. Mishandlingen minner Rambo om torturen han ble utsatt for i Vietnam, og dermed stikker han av.

Jakten er i gang, og Sylvester Stallone bruker resten av filmen på ren og skjer action-underholdning.

Se traileren til Rambo her!

Trykk her for topp tre!

Invasion USA. (Foto. Cannon Films)
Eksplosjoner får du servert å rekke og rad i Invasion USA. (Foto. Cannon Films)

4:

Invasion USA (1985)

Verdens tøffeste mann er Chuck Norris. Glem Lars Monsen, han er en pyse. Sånn er det med den saken. Så, hva skjer når USA bli invadert? Chuck Norris redder selvfølgelig dagen.

Født i 1940 (ja, han er over 70 år), viss egentlige navn er Carlos Ray, tjenestegjorde i det amerikanske flyvåpnet i Japan på slutten av 50-tallet. Her ble han introdusert til kampsport, og tok raskt sitt første sorte belte. Senere utviklet han også sin egen kampsport ved navn Chun Kuk Do (den universelle veien). I løpet av 60-tallet ble han stadig flinkere, og vant stadig flere karate-turneringer og kamper.

Under en kampsportoppvisning på Long Island utenfor New York møtte han i 1970 den da ukjente Bruce Lee.

To år senere fikk han rollen som Bruce Lee sin fiende i filmen Way of the Dragon, og dermed var han på god vei mot det vi på godt engelsk kaller «super stardom».

En-manns-hær

America wasn’t ready, but he was.

I løpet av slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet fikk Norris stadig flere roller hvor han banket opp folk, skjøt folk og var macho. Dette topper seg i klassikern Invasion USA fra 1985.

Hundrevis av kommunistiske geriljasoldater (selvfølgelig) innvaderer Florida, og et helt uforbredt amerikansk forsvar blir tatt på senga.

CIA spør den tidligere agenten Matt Harris (spilt av Norris) om han vil komme tilbake i tjeneste, men han sier nei. Det viser seg at sjefen for de invaderende kommunistene er Harris’ tidligere hovedfiende Mikhail Rostov, og da Rostov brenner ned huset til Harris er den ingen bønn å få.

Chuck Norris går bananas og tar ansvar, og jeg avslører vel egentlig ikke veldig mye om jeg sier at Matt Harris redder dagen.

Se traileren til Invasion USA her!

Trykk her for topp tre!

Kommentarfeltet finner du i del 2