Double Impact. (Foto: 20th Century Fox)
Oooh, Jean Claude da. Snakk om å være "fleksibel"! (Foto: 20th Century Fox)

3:

Double Impact (1991)

Ja, jeg vet. Denne listen skulle handle om actionfilmer fra 80-tallet. Likevel har jeg valgt å ta med Jean Claude Van Damme sitt mesterverk av en actionfilm fra 1991, nettopp fordi den tar alle de viktige elementene fra 80-talls filmen med seg inn i et nytt tiår. En muskuløs og testosterondampende (og homoerotisk) hovedperson? Check. En tullete gimmick (Jean Claude spiller begge hovedrollene, og dermed mot seg selv)? Check. Store mengder våpen, slåssing og eksplosjoner? Check.

Skilt ved fødselen da foreldrene blir drept av onde kinesiske gangstere, vokser Chad og Alex opp på hver sin kant av verden. Den ene blir hardbarka tøffing i Hong Kongs underverden, mens den andre blir kampsportekspert og yogainstruktør.

Fortiden innhenter selvsagt brødrene og de må overkomme sine forskjeller for å ta hevn over gangsterne, redde familieformuen og kapre damene.

Double the impact, double the Van Dammage!

Double Impact gjorde et særskilt inntrykk på meg da jeg så den for første gang, siden Jean Claude van Damme faktisk spiller begge brødrene på en gang. Og det fører til ganske mange fornøyelige scener der han må føre samtaler med seg selv. Han skal likevel ha kred for å skape to så forskjellige karakterer, og likevel få filmen til å ikke fremstå som en total kalkun.

Eksplosjoner, slåssing, kårni one-linere og en eksotisk by som bakteppe gjør Double Impact til en klassiker!

«They’re damn quick, damn cool, damn hot! Van Damme, times two! Double the fun, double the impact and double the Van Dammage!»

Se traileren til Double Impact her!

Die Hard. (Foto: 20th Century Fox)
Brucern blir banka, sperra inne og mishandla, men Zippo'n skal han ha. (Foto: 20th Century Fox)

2:

Die Hard (1988)

Det finnes INGEN som er tøffere enn Bruce Willis (nesten, se nummer 1 på lista), men det som er sikkert er at ingen kan få mer juling en Brucern. I løpet av tre Die Hard-filmer får kroppen hans gjennomgå så mye smerte og vold at det er bare å ta av seg hatten.

I den første Die Hard-filmen finner vi også Alan Rickman, som de siste årene har fått ny fart på karrieren etter rollen som Snape i Harry Potter-filmene. Dette var forøvrig han debut som filmskuespiller!

Rickman spiller den øst-tyske terroristen Hans Gruber, som med onde hensikter (sjokk) tar en hel skyskraper som gissel og det på selve julaften da.

John McClane har en trøblete fortid med kona, som selvfølgelig er blant gislene. Dermed begynner en katt-og-mus-jakt, hvor det virkelig er en mann mot røkla.

Yippee-ki-yay, motherfucker.

For politiet er jo noen latsabber, og klarer ikke å ordne opp mot terroristene. Tysken slemmingene bruker er også helt på jordet og til tider uforståelig, et klassisk eksempel på engelsktalende skuespillere (sjekk norske X-Files her) som forsøker seg på et fremmedspråk. Ironisk nok ble terroristene omtalt som europeiske i den tyske versjonen av filmen.

Nick Nolte, Robert DeNiro og Richard Gere (!) var alle aktuelle for rollen som John McClane, men takket nei. Jeg grøsser av tanken på å se Richard Gere i Die Hard.

Mens de andre filmene jeg har valgt ut ofte har et visst «kalkun«-preg, er Die Hard en gjennomført og knallgod actionfilm. Nytes best om du ser alle fire filmene på rekke og rad.

Se traileren til Die Hard her!

Commando. (Foto: 20th Century Fox)
Du kødder f*** ikke med denne fyren... (Foto: 20th Century Fox)

1:

Commando (1985)

Det finnes noen absolutte fakta her i verden, en av de er at Arnold er verdens tøffeste mann. Punktum, ferdig, finale.

Denne monumentale filmen fra 1985 starter med at Arnold lever det glade liv med sin datter i den amerikanske Midtvesten. Fortiden innhenter den tidligere spesialsoldaten John Matrix, datteren hans blir kidnappet og jakten fører Matrix på en reise inn i det korrupte Mellom-Amerika.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2010/05/commandoquote.mp3]

Somewhere… somehow… someone’s going to pay!

Narkoprodusentene har ikke tenkt å gi seg så lett, men Matrix er en formidabel en-manns-hær. Og jeg kødder ikke, han sprenger ALT i sin vei.

Jeg skrudde på denne filmen rett etter det ble klart at Arnold skulle bli guvernør i California, og det legger et ekstra komisk nivå på hele produksjonen.

Det er ikke mange andre kjente skuespillere i denne filmen, men en liten «fun fact» er at hu som spiller datteren til John Matrix (Alyssa Milano)  faktisk er ei av damene i tv-serien Charmed. Det er enda godt at hu har noe godt å vise til på CVen sin da.

Kombinasjonen av Arnold (et kultfenomen i seg selv), overdrevne eksplosjoner, utrolig pinlige one-liners og forferdelige skuespillere gjør at Commando går rett inn i filmhistorien.

Arnold lirer forøvrig av seg så mange morsomme sitater at denne filmen bør kun sees sammen med en STOR bøtte popkorn.

Se traileren til Commando her!

Trykk her for første del av lista!