Se alle Dumpa-episodene her!

Se alle episodene av P3s Dumpa-serie her!

Sjekk ut P3s nye nettserie Dumpa hvor vi i løpet av 10 episoder dramatiserer ulike brudd sendt inn av våre lesere!

Dumpa er altså en nettserie bestående av triste, morsomme, og ikke minst sanne historier om unge mennesker som gjør det slutt med kjærestene sine.

Den store dumpetiden

Ifølge nettstedet Informationisbeautiful er tiden vi er inne i nå, nemlig jula, den perioden på året hvor flest gjør det slutt på Facebook. Siden drives av den London-baserte forfatteren og journalisten David McCandless. McCandless jobber til daglig med å visualisere rare fakta, data, informasjon, statistikk og spørsmål – alt for at vi kan forstå verden bittelitt bedre.

Staistikken om kjærlighetsbrudd tar enkelt og greit for seg statuser fra Facebook. Det viste at mars og desember er månedene det forekommer flest brudd på Facebook. Områder som peker seg spesielt ut er noen dager før juleferien, noen dager før sommerferien og trist nok valentinsdagen.

dumpa_statistikk

Esben Esther Pirelli Benestad er lege og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Hin er ikke i tvil om hvorfor jula også er høytid for
dumping.

– I jula har man ofte mye tid til å tenke, og dumpinga kan være et resultat av dette. I jula har man fri, og det er meningen å være sammen. Men noen ganger kan det bli for mye, og når man i tillegg har tid til å reflektere over det, merker man også ofte at noe er galt, sier Pirelli Benestad.

Hin mener at om man skal dumpe noen, må man gjøre det varsomt, men bestemt.

– Unge er veldig flinke til å foreslå at man kan være venner i stedet for kjærester av en eller annen grunn, men ofte fører det bare til flere komplikasjoner. Mitt tips er heller å trekker ut alle kablene på din side av forholdet med én gang. Hvis ikke vil partneren bli forvirret, sier hin.

(Kj)ærlighet varer lengst

Esben Esther Pirelli Benestad Professor i sexologi. (Foto: Presse)
Esben Esther Pirelli Benestad Professor i sexologi. (Foto: Presse)

Oftest er det aller verst for den som blir dumpa. I medfølelse for dem, bør ærlighet og godhet også være en del av å gjøre det slutt, særlig i høytida, mener Pirelli Benestad.

– Dersom alkohol eller vold er en grunn for at forholdet tar slutt, er det selvsagt et viktig poeng å nevne, men ellers bør man ikke diskvalifisere den andre. Det er egoistisk å peke på alle de dårlige sidene ved et menneske når man gjør det slutt, og det ender ofte verre enn nødvendig, kanskje bare for en av partene. Enn å tråkke hverandre ned, bør man heller argumentere godt, sier hin og fortsetter:

– Husk at den andre har forstand og følelser, særlig i jula.

Bruker musikk under brudd

I løpet av uka vil programmer som Jørn, Hallo P3, Juntafil og Lørdagsrådet ha temaet i fokus. Også Filmpolitiet og P3 Musikk vil lage spennende saker som kanskje kan hjelpe deg som nylig har vært i lignende situasjon.

Ronny og Silje i P3 morgen introduserte dumpa-uka på P3 mandag morgen. Hør det her! Jørn overtok deretter stafettpinnen og samlet i formiddag inn det norske folks beste og verste dumpa-låter. Sjekk ut Jørn, og lytterne, sin rykende ferske spilleliste her:

 

– Kanskje mer enn jeg var klar over har folk et veldig sterkt forhold til musikk under brudd. Mange har brukt låter til å enten få ut frustrasjon, komme seg videre eller deppe enda mer på. Og så var det mange der ute som har opplevd å bli slått opp med på kjipe måter, som over Snapchat og chat, forteller Jørn.

Bruddene i Dumpa er reelle situasjoner som har blitt dramatisert av P3. Ser du noen hendelser du kjenner deg igjen i? Eller har kanskje du opplevd et ekstra hjerteskjærende, humoristisk, eller absurd brudd?

 

Stem på den verste historien her! Har du en verre historie? Del din historie i kommentarfeltet og vinn en DAB-radio!

 


 • Pingback: P3.no Musikk » – Jeg begraver meg i elendigheten()

 • Pingback: P3.no Musikk » Musikk mot knuste hjerter()

 • Heidi Sleire

  Det eneste jeg klarer å tenke etter å ha sett disse klippene er at fy faen det finnes mange forskrudde mennesker i verden…

 • marcus andre lie

  Jeg tok ut 9990,- til flyttelass fra mastercard, betalte halvparten av
  depositum på en ny leilighet, så skulle jeg være 4 uker i Bodø til vi
  skulle på ferie med familien hennes, etter jeg hadde betalt første leie i
  den nye leiligheten ringte hun meg, og sa at hun hadde sendt meg en
  email, også slo hun opp gjennom telefon og mail samtidig. Jeg fikk aldri
  pengene tilbake, og jeg så henne aldri igjen, jeg fikk noen telefoner
  fra pappaen hennes om at jeg måtte hente tingene mine og at jeg ikke
  fikk pengene mine, og at jeg måtte gi opp. Kjedelig å bli dumpa. Vi er
  23 og 24. Dette var ikke noe gammel historie.

 • Guest

  Trur min historie nesten er for kjip til å deles, men dog, er ikke alle?

  5 August 2014 flyttet jeg sammen med min (ex-)samboer i Trondheim, en by jeg aldri hadde vært i (jeg/vi er fra Larvik), men hadde fulgt henne til, da hun ønsket å studere her. Vi hadde ett fokus; å ikke fokusere for mye på hverandre under fadderuken, men heller på å bli kjent med nye mennesker. Hun hadde skaffet leilighet, og jeg hadde vært borte og reist i en måned før jeg landet i Trondheim. Vi innredet sammen for ca. 15.000, noe jeg skulle komme til å angre på. Vi gikk på to forskjellige skoler, med forskjellige opplegg, og så hverandre rent lite de to første skoleukene, vi lagde nesten kun middag og sov sammen, men med mye het sex der vi fikk presset det inn.

  (DEL 1: PROBLEMENE OPPSTÅR)
  Så begynte kranglene; vi tok fylla helt ut, og det ble mye sjalusi da jeg ble kjent med en del jenter, og var oftere på fylla enn henne, hvilket var snudd på hodet fra slik det var før. Flere netter hendte det at en av oss ble for fulle, og måtte legge oss og sove på sofaen til venner som bodde mer sentralt, og i et slikt tilfelle ble jeg en natt sovende på sofaen til en venninne, jeg dro derfra når jeg våknet, og spiste frokost hjemme – hun tok det ikke pent. Så kom en lenge planlagt helg; vi skulle hjem i bryllup til hennes familie. Natten før vi skulle reise hjem, hadde hun et stort fyllearrangement, og siden jeg hadde vært så mye på fylla, nektet hun og droppe dette. Flyet vårt gikk klokken 7 neste morgen, men hun var bestemt.Jeg truet med at om hun dro ut, nektet jeg og bli med, hun truet med å dumpe. Jeg valgte å bli inne denne kvelden. Med dårlig samvittighet satt jeg oppe og ventet til klokken 4 på at hun skulle komme hjem, for å fortelle henne at jeg ville bli med allikevel. Klokken 6:30 våknet jeg til at hun ringte på. Vi tok et senere fly, noe som påkostet meg 1000 kr ekstra. Jeg nektet å snakke med henne før vi var hjemme igjen.

  (DEL 2: BREAK-UP)
  10 dager etter vi kom hjem, 1 Sept. fortalte hun meg etter å ha sovet hos en venninne ett døgn (grunnet krangel) at hun ikke hadde noen følelser for meg. Hun dro ut på en visning 10 minutter senere som moren hadde fikset. Jeg stod igjen, uten noen forklaring på hva som nettopp hadde skjedd. Jeg brøt ut i gråt som aldri før, jeg trudde naivt at hun var ‘the one’. Jeg sippet til en kamerat på telefon i 3 timer, så far, så mor. Så kom hun hjem igjen, 8 timer senere. Jeg var sjokkert. Vi hadde egentlig blitt enige om å tilbringe natten hos venner. Jeg grep sjansen og forlangte en bedre forklaring. Jeg satt der og desperat prøvde å få henne til å ombestemme seg i 2 timer. Så slapp hun bomben; hun hadde vært utro natten før vi dro hjem i bryllup, og hun hadde ikke turt å si sannheten fordi jeg hadde flere ganger gjort henne klar over hvor mye jeg avskydde utroskap. Jeg var ikke for sjokkert, jeg visste tross alt at hun hadde vært utro mot eksen sin også. Jeg var helt blind av sorg. Jeg kjempet i 4 timer til etter dette, for å overbevise henne om at dette kunne fikses. På et punkt trur jeg hun innså at hun måtte ha et sted å sove den natten, for hun sa hun ble usikker, og at hun skulle tenke på det over natten. Hun lot meg kysse henne, og vi la oss. Dagen etter dro hun på visning, og flyttet ut – på samme dag. Når hun var på visning sjekket jeg facebook’en hennes i vill sjalusi, bare for å finne ut at hun hadde skryti av utroskapet sitt til en venninne, hun hadde hevnet seg for den gangen jeg ‘sov med en venninne’, altså sov på sofaen hennes.

  (DEL 3: I ETTERTID)
  Hun glemte kontrakten vi hadde på leiligheten da hun tegnet ny kontrakt, og har de 4 siste månedene levd med dobbel leie. Hun sitter nå med gjeld i 25.000 til eier da hun aldri betalte leien her, og advokater er nå blandet inn (Jeg har kun betalt min halvdel). Jeg har bodd i leiligheten i 4 måneder alene, til halv leie. Hun ødela beinet sitt under trening, og jeg begynte senere og holde på med bestevenninnen hennes – hun mistet 2 personer til prisen av 1. Hun prøvde også å selge en del av møblene bak ryggen min som hevn for at jeg byttet tilbake Wii U’en og tok pengene for den (dette gjorde jeg for kompensasjon for flybilletten), men jeg stoppet kjøper når de ringte for å hente. De krevde 500 av henne for tilhengeren de hadde leid.

  I guess karma is a bitch.

  P3, jeg utfordrer dere til å fortelle denne historien på en 5 minutters snutt 😉

 • BeyondTurtlespeed

  Trur min historie nesten er for kjip til å deles, men dog, er ikke alle?

  5 August 2014 flyttet jeg sammen med min (ex-)samboer i Trondheim, en by jeg aldri hadde vært i (jeg/vi er fra Larvik), men hadde fulgt henne til, da hun ønsket å studere her. Vi hadde ett fokus; ikke fokusere for mye på hverandre under fadderuken, men bli kjent med nye mennesker. Hun hadde skaffet leilighet, og jeg hadde vært borte og reist i en måned før jeg landet i Trondheim. Vi innredet for ca. 15.000, noe jeg kom til å angre på. Vi gikk på to forskjellige skoler, med forskjellige opplegg, og så hverandre rent lite de to første skoleukene, vi lagde nesten kun middag og sov sammen, men med mye het sex der vi fikk presset det inn.

  (DEL 1: PROBLEMENE OPPSTÅR)
  Kranglene begynte; vi tok fylla helt ut, og det ble mye sjalusi da jeg ble kjent med en del jenter, og var oftere på fylla enn henne, hvilket var snudd på hodet fra slik det var før. Flere netter hendte det at en av oss ble for fulle, og måtte legge oss og sove på sofaen til venner som bodde mer sentralt, og i et slikt tilfelle ble jeg en natt sovende på sofaen til en venninne. Jeg dro med en gang jeg våknet. Så kom en lenge planlagt helg; vi skulle hjem i bryllup til hennes familie. Natten før vi skulle reise hjem, ville hun på fylla, og siden jeg hadde vært så mye ute, nektet hun og droppe dette. Flyet vårt gikk klokken 7 neste morgen, men hun var bestemt. Jeg truet med at om hun dro ut, nektet jeg å bli med, hun truet med å dumpe. Jeg valgte å bli inne denne kvelden. Med dårlig samvittighet satt jeg oppe og ventet til klokken 4 på at hun skulle komme hjem, for å fortelle henne at jeg ville bli med allikevel. Klokken 6:30 våknet jeg til at hun ringte på. Vi tok et senere fly, noe som påkostet meg 1000 kr ekstra. Vi snakket ikke sammen før vi var tilbake. (Jeg ventet på en unnskyldning)

  (DEL 2: BREAK-UP)
  10 dager etter vi kom hjem, 1 Sept. fortalte hun meg under en krangel at hun ikke lenger følte for meg. Hun dro ut på en visning 10 minutter senere som moren hadde fikset en uke før. Jeg stod igjen, uten noen forklaring på hva som nettopp hadde skjedd. Jeg brøt ut i gråt som aldri før, jeg trudde naivt at hun var ‘the one’. Jeg sippet til en kamerat på telefon i 3 timer, så far, så mor. Så kom hun hjem igjen, 8 timer senere. Jeg var sjokkert. Vi hadde egentlig blitt enige om å tilbringe natten hos venner. Jeg grep sjansen og forlangte en bedre forklaring. Jeg satt der og desperat prøvde å få henne til å ombestemme seg i 2 timer. Så slapp hun bomben; hun hadde vært utro natten før vi dro hjem i bryllup, og hun hadde ikke turt å si sannheten fordi jeg hadde flere ganger gjort henne klar over hvor mye jeg avskydde utroskap. Jeg var ikke for sjokkert, jeg visste tross alt at hun hadde vært utro mot eksen sin også. Jeg var helt blind av sorg. Jeg kjempet i 3 timer til for å overbevise henne om at dette kunne fikses. På et punkt trur jeg hun innså at hun måtte ha et sted å sove den natten, for hun sa hun ble usikker, og at hun skulle tenke på det over natten. Hun lot meg kysse henne, og vi la oss. Dagen etter dro hun på visning, og flyttet ut – på samme dag. Når hun var på visning sjekket jeg facebook’en hennes i vill sjalusi, for så å finne ut at hun hadde skrytet av utroskapet sitt til en venninne, det var hevn for den gang jeg ‘sov med en venninne’ – altså sov på sofaen hennes.

  (DEL 3: I ETTERTID)
  Hun glemte kontrakten vi hadde på leiligheten da hun tegnet ny kontrakt, og har de 4 siste månedene levd med dobbel leie. Hun sitter nå med gjeld i 25.000 til eier da hun aldri betalte leien her, og advokater er nå blandet inn (Jeg har kun betalt min halvdel). Jeg har bodd i leiligheten i 4 måneder alene, til halv leie. Hun ødela beinet sitt under trening, og jeg begynte senere og holde på med bestevenninnen hennes – hun mistet 2 personer til prisen av 1. Hun prøvde også å selge en del av møblene bak ryggen min som hevn for at jeg byttet tilbake Wii U’en og tok pengene for den (dette gjorde jeg som kompensasjon for flybilletten), men jeg stoppet kjøper når de ringte for å hente. De krevde 500 av henne for tilhengeren de hadde leid.

  I guess karma is a bitch.

  P3, jeg utfordrer dere til å fortelle denne historien på en 5 minutters snutt 😉

  • BeyondTurtlespeed

   Veit ikke hvorfor det ble postet en som ‘Guest’ også. Slett gjerne den andre og la denne stå.

  • Brakza

   Du burde slette inlegget ditt mister… Kan gå rett inn på profilen din på fjesboka.. En smule kleint 🙂

   • BeyondTurtlespeed

    Takk for omtanke, men det har jeg faktisk ikke noe problem med, vurderte tross alt å legge det på Facebook sin P3-side i utgangspunktet. 🙂

 • Kristian

  Hun var 16, jeg var 17.

  vi hadde snart vert sammen i et år, men de siste 2 månedene av forholdet hadde vi ikke hatt mye kontakt, og når vi hadde møttes hadde det vært mest stille å rart. jeg tenkte lenge på hvordan det kunne løses, og jeg fant ut selv at dette ikke var noe jeg ville fortsette med. ringte henne opp og avtalte og møtes på en skoleplass for å snakke. måten jeg kom meg til skoleplassen på var at en kompis kjørte meg dit, og han viste hva jeg skulle gjøre. han satte meg av der, og sa han skulle kjøre å hente en annen kompis slik at vi kunne henge etterpå. jeg gikk opp til jenta som satt på en stein og vi snakket om hvordan det gikk med forholdet, og til slutt konkluderte med at det ikke gikk lenger. hun sto å gråt mens hun holdt hånda mi. vennen min som kjørte meg dit kom kjørende opp til busslomma utenfor skolen og hadde med seg den andre kompisen, de klarte ikke å se at jenta fortsatt sto der. de hadde tatt med seg en megafon og drev å ropte i den «er du ferdig? kom hit da! kjapp deg!» og satte på sånn opptak som er i megafoner mest sannsynelig fra fotball kamper ellerno «olé olé olé olååaåaåå!» så først når jeg begynte å gå mot bilen så de jenta og det ble ganske stille..

 • Pingback: p3.no » P3-året som har gått()