Stem frem medlemmene i Avengers i Filmpolitiets superheltkåring

Jeg har følt forventningene til The Avengers vokse etter hvert som både Thor, Captain America og Iron Man-filmene satte en høy standard for morsom superheltaction.

Når de nå samles sammen med blant andre Hulken, Hawkeye og Black Widow i The Avengers, er resultatet en tilfredsstillende effektorgie med humoristisk snert.

Filmen skuffer ikke, men jeg synes likevel at heltene er ett hakk bedre hver for seg enn sammen.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Thor!

(Anmeldelsen fortsetter under bildene)

Scarlett Johansson spiller Black Widow i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Scarlett Johansson spiller Black Widow i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).Scarlett Johansson spiller Black Widow i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Vil åpne portal

Thors hevngjerrige bror Loke (Tom Hiddleston) kommer til jorda for å stjele en energikilde som Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.) fant mens han lette etter Captain America (Chris Evans).

Nå bruker Loke denne kilden til å åpne en portal for å slippe slemme aliens ned på jorda.

Lederen av agentorganisasjonen S.H.I.E.L.D., Nick Fury (Samuel L. Jackson), samler en gruppe superhelter for å forhindre det.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Captain America: The First Avenger!

Samuel L. Jackson som Nick Fury i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Samuel L. Jackson som Nick Fury i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Mange morsomme øyeblikk

Jeg liker hvordan figurene beholder sine distinkte særpreg fra de tidligere filmene.

Tony Stark/Iron Man er fremdeles den rappkjefta ironikeren, Thor (Chris Hemsworth) den noe svulmende gudefiguren, Loke den tvilsomme stakkaren og Captain America den gammeldagse helten som nå strever med å holde seg oppdatert i den moderne tid.

Det oppstår mange morsomme øyeblikk når disse figurene krysser hverandres spor, ofte forårsaket av Tony Starks vittige poenger.

For mange figurer

En ting jeg var spent på, var hvordan manusforfatter og regissør Joss Whedon skulle greie å la alle disse plasskrevende superheltene få nok albuerom i en og samme film.

Jeg synes ikke han har kommet helt i mål. Det blir litt for mange figurer å forholde seg til, og ikke alle historieelementene får nok tid til å utvikle seg skikkelig, for eksempel hvordan Bruce Banner (Mark Ruffalo) forholder seg til sitt alter ego Hulken.

Da måtte filmen vært omtrent dobbelt så lang, og den er allerede to timer og 20 minutter. Når det er sagt, må jeg opplyse at spilletiden går rimelig kjapt unna. Jeg rakk ikke kjede meg nevneverdig.

LES OGSÅ: Anmeldelsene av Iron Man og Iron Man 2!

(Anmeldelsen fortsetter under bildene)

Dette er den digitale utgaven av Mark Ruffalo som Hulken i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Dette er den digitale utgaven av Mark Ruffalo som Hulken i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Spektakulært showdown

Jeg liker også den visuelle biten. Vi blir med på en virtuos effektreise, der alle triks tas i bruk.

Det er tøft når Black Widow introduseres, når S.H.I.E.L.D.s flygende hangarskip angripes og når det går mot et spektakulært showdown på Manhattan.

Det er disse sekvensene som gjør filmen til en opplevelse. Dette er virkelig et digitalt sirkus!

Tom Hiddleston gjentar rollen som Thors bror Loke i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Tom Hiddleston gjentar rollen som Thors bror Loke i The Avengers (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Til Tromsø neste gang?

The Avengers er nesten like god som sine forgjengere, og jeg er viss på at det kommer flere.

Blant annet hører jeg en Tromsø-referanse i filmen som får meg til å tro at vi kanskje skal dit ved en senere anledning?

Men først får vi nye filmer med Captain America, Thor og Iron Man, og jeg tror disse heltene fremdeles har det aller best når de får skinne alene.

Om FILMEN

The Avengers
 • The Avengers
 • Slippdato: 27.04.2012
 • Regi: Joss Whedon
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Sjanger: Action, Sci-fi

 • Woohoo! Bra den ikke skuffer selveste Birger! -Da må den være bra! Har gledet meg i over ett år på denne filmen! 😉   

 • Forventer en real popcorn film av dette! Nå har IMDB, Letterboxd og YouTube gitt meg ett realt hype! God anmeldelse som alltid Birger, gleder meg til fredag! 🙂

 • Truls Johnsen

  Juhu! Herlig anmeldelse, og det er godt å høre Birger, at denne ikke «flopper». Gleder meg, men må nok vente på BluRay utgivelsen… Kino er for langt unna.. 🙁

 • Synes det er rart at Hulk filmen med Ed Norton ikke refereres si det hele tatt.  Kult at filmen ikke skuffer.

  • The Icredible Hulk var så utrolig dårlig! Jeg likte den fra 2003 jeg.

   •  Tuller du? Ang Lee’s versjon stinka på så mange nivåer.. Det eneste gode var portretteringa av Betty Ross og Samuel «Thunderbolt» Ross.

    • 2deep4you så de sier i desse dager.

    •  Ang Lee`s The Hulk er uten tvil den beste Hulken filmen, og en av de beste superhelt filmene gjennom tidene. Captain America og Thor sugde så utrolig balle at jeg mistet troa på all fremtidig Marvel film. Iron Man og Hulken styrer showet i denne filmen for min del. Skal bli spennende å se.

     •  Hulk filmen fra 2008 er så himmelhøyt bedre enn 2003-versjonen at det rett og slett ikke går an å tallfeste. For det første så er CGI tusen ganger bedre,storyen er himla godt actionprega. De valgte krutsterke skuespillere i alle hovedrollene, og gikk ikke i «origin-story fella»,siden mer eller mindre alle Hulkfans kjenner til hovedtrekkene i Hulks origin-historie.

      Captain America er på mange måter den største superheltfilmen (når man ikke nevner Avengers).. Thor hadde sine svakheter, men var allikevel 100 ganger bedre enn Hulk fra 2003.

      Det at du velger Ang Lee’s kalkun viser egentlig bare at du ikke har smak. (Etter min personlige mening)

      • Du drar meninger inn i en mening. Hulken fra 2008 var bare meningsløs action siden den er en oppfølger av 2003.

       •  Jørgen. Du har ikke anelse om hvor feil du tar. Hulk fra 2008 er IKKE en oppfølger, ikke i det hele tatt.. Det var en reboot av franchisen.

     • Så bra at de følte at de måtte lage en re-make bare 5 år senere? 😉

  • De filmene som The Avengers bygger på er de hvor det er «rekrutteringsscener» etter rulletekstene. I «The Incredible Hulk» så er det en scene hvor Tony Stark snakker med General Ross om Avengers-initiativet. Alle andre filmer er ikke å anse som en del av historien, om jeg husker riktig.

   •  Ah,..ah… Du tar feil der…. Både i Iron Man og Iron Man 2 så diskuterer Fury med Stark (I Iron Man så møter Stark Fury etter crediten, I Iron Man 2 så fortsetter de diskusjonen i slutten av filmen). Thor har også en invitasjons-scene implisert i hele filmen, siden Thor og Shield er i tett kontakt med hverandre. I Captain America så inviterer Fury Steve Rogers til å joine Avengers i slutten av filmen (igjen implisitt, det eneste han sier er å forklare at det har gått 75 år siden Steve Rogers blei nedfryst)

 • Oi da! Ikke overrasket over denne positive anmeldelsen, bare skuffet. For dette er da, ærlig talt, ingen god film. Nå har jeg aldri vært noen stor fan av Marvel-filmene, og fatter ikke hvor interessen kommer fra (litt som Twilight for gutter?), men jeg har da fått med meg at dette skulle bli et slags klimaks, og i så fall må det være et av filmhistoriens største antiklimaks. Jeg forventet ingen kunstfilm på forhånd, men jeg forventet i alle fall en film med et litt mer interessant plot, litt mer engasjerende handling og mye mer episke dimensjoner. Jeg forventet ikke å kjede meg!
  Les min fullstendige anmeldelse her!

  • Har du lyst på en bolle?

   • Tror jeg egentlig har kommet frem til at de fleste Twilight-filmene faktisk er av bedre filmatisk kvalitet enn The Avengers. (Og selv om jeg selvfølgelig skriver det for å provosere litt mer, så mener jeg det faktisk helt oppriktig!)

    • Du vet du høres litt ut som Loke som prøver å snakke nedlatende til Hulk? 😉

     Fin metafor-tilnærming av Whedon det der. Det var mange skjulte gullkorn og dobbeltbetydninger i denne filmen. 

  • Jeg likte den. «The Avengers» er lett underholdning, med få meningsnivåer og en begripelig historie som ligger lett tilgjengelig på overflaten. Nuffin’ wrong ’bout dat, yo.

 • Gleder meg til å se filmen selv.. Liker det at hovedfigurene har beholdt sine personligheter fra sine egne filmer:D Særdeles når det gjelder Samuel Jacksons tolkning av Nick Fury og Chris Helmsworth Thor..

 • Neo

  Scarlett Johanssoooooon *sikle* !!!!!!!

  • Arne Vizva

   Finfiiin snuppe det ja! Men skrekk og gru, jeg har lagt merke til på bilder det siste året at hun har fått Hollywoodsyken: avmagring! 🙁

   Det er så tragisk og forferdelig at jeg nesten får åndenød!

   Tenk å leve i et miljø og omgivelser som får henne til å tenke – som verdens mest omtalte sexsymbol og kåret til den perfekte representant for så å si alle menns drømmejente (frodig med herlige former) – nei, nå må jeg jaggu slanke meg 10 kilo! Det er så trist at jeg nesten hulker litt! 😉

   • Neo

    Enig med du! Synes ho fremstår mest jordnær og digg i Lost in Translation, en av mine favorittfilmer forøvrig.

    Avmagring er ikke godt for noe som helst!

    • Arne Vizva

     Ja, Lost in Translation!!! Da er det min tur til å si: Enig med du! 🙂

 • marita holm

  Kan nesten ikke vente til i morgen! Gleder meg til å se Loki igjen! ;D

 • Eneste som mangle i denne filmen er Spider-man!

 • Anonym

  Har gledet meg en stund til å se hvordan Whedon taklet denne filmen. Aldri vært noen stor fan av mannen (med unntak for Firefly, som var en genial serie med altfor kort liv), men mannen har jo en helt utrolig evne til å skrive snerten dialog. Jeg lo høyt av traileren, når Loke sier «I’ve got an army!», hvorpå Stark svarer, kaldt og rolig, «We’ve got a Hulk!»

  (Apropos Hulk, Birger, vær så snill, han heter Hulk, ikke Hulken! Får fnatt av det navnet, det er nesten like ille som Lynvingen, jo!)

  • Anonym

   Enig! Har irritert meg over Hulken lenge.. Vil også nevne superkatten «Pusur». Fnatt.

 • Høres ut som den ideelle popkorn-filmen, og med Birgers »Seal of Approval» blir det nok et kinobesøk på meg 🙂

  • Arne Vizva

   Enig! Og apropos popkorn.. har du lagt merke til at kvaliteten på filmen kan spottes på publikum på vei ut av kinosalen: tydelige saltprikker rundt munnen og popkornrusk på klærne som de fullstendig har glemt å børste av under og etter filmen! 😉

  •  «Birgers »Seal of Approval’: Meget bra sagt, mannen har god smak og når han gir en god kritikk, veit man at filmen er bra. 

 • Denne filmen skal lett sees. I 2D.

 • Fanden. Jeg som hadde greid å skru ned forventningene:(

 • Dette, andre spill, Hollywood og tv-serier fra USA er ren, bevisst og utspekulert politisk propaganda. 

  • Anonym

   Jada, og det er egentlig Illuminati som styrer verden… 😉

   • Et fullstendig meningsløst og lettvint svar fra deg. Vi snakker om helt åpen og ingen hemmelig propganda fra USA her. 

    • Anonym

      Nei, det gjør vi ikke. Og ja, det var et fullstendig meningsløst og lettvint svar, som jeg følte var alt det utsagnet fortjente.

    • Avengers består av Thor, en norrøn gud og Black Widow, en russisk spion. Captain America er en etterlevning fra 2.verdenskrig uten noen ide om hvordan dagens verden fungerer, Tony Stark en våpenhandler, Hulk er en amerikansk forsker som har gjort seg selv om til et monster, og Hawkeye er så fylt av amerikansk arroganse at han velger å gå til krig mot nær usårbare aliens med pil og bue. S.H.I.E.L.D. er et pengesluk av en spionorganisasjon som bruker opp store deler av statsbudskjettet på en flyvende aircraft carrier, og hittil ikke har utrettet stort annet enn å stanse en fientlig overtakelse av Stark International.

     Nå, fortell meg en gang til. Hvordan er dette propaganda FOR USA? Jeg velger heller å kalle det en kritisk, sosial kommentar godt forkledt som actionfilm. 

     Hvis jeg skulle kalle den for noe i det hele tatt da. Jeg tror jeg heller velger å bare nyte filmen. Takk for meg.

     • «Nå, fortell meg en gang til. Hvordan er dette propaganda FOR USA?»

      Tror Iron Man sa det best: ‘If we cant protect the earth, you’ll be damn sure we’ll avenge it’

      Vold og krig er liksom greit når ‘rettmessig hevn’ (whatever det er for no) er med i bildet. Digger filmen rått, men er en del ting som dette som irriterer meg. At amerikanske filmer ofte prøver å påtvinge oss ideer om hva som er rett og galt.

      •  Tror bare det er deg som er så lett påvirket.

      • Jeg skal prøve å ikke spoile filmen for noen, så om svaret blir i overkant kryptisk får du heller tilgi meg. 

       Hvem tror du var i skyggene, og var villigheten deres til å gjøre det de gjorde et tegn på det jeg mener?

 • Nå er det blitt en liten trend i disse superhelt filmene at Norge er med, Thor starter i Norge, Captain America starter i Tønsberg, så er jo lov å håpe på en » Figth of norden»- film. 

  • En av de ofte refererte hendelsene i Thor-tegneserien, er kampen mot ildkjempen Surtur, som utspiller seg midt i Oslo havn. Skal ikke se bort fra at man kommer innom i Thor 2.

 • Må ærlig talt innrømme at jeg ikke har sett hverken Thor, Captain America eller noen av Iron Man-filmene enda, bare litt av begge Hulk-filmene. Vurderer om jeg skal se alle de først eller om jeg skal hoppe rett i denne med en gang. Er nemlig ikke overbegeistra for Marvel. Foretrekker heller DC.

  • Med DC er det kunne Batman som er skikkelig bra. Superman er bare middels. Min Marvel favoritt figur er Spider-Man mens filmen så er det den første Iron Man. Thor og Hulk er og bra, men har ikke sett Captain America enda.

   • Tenker mest på historiene bak figurene og sånn. Har ikke lest så mye tegneserier til å kunne gjøre opp noen mening kun basert på det. Men Batman er favoritten uansett, så hvis jeg blir spurt om jeg foretrekker DC eller Marvel så sier jeg DC bare på grunn av Batman for å si det sånn. Hehe.

    • Jeg ville sterkt anbefale å se de andre Marvel-filmene i serien først. De er selvstendige filmer, men de hjelper å introdusere hver karakter og bygge opp universet. Jeg har ingen kjennskap til noen av disse Marvel-karakterene utenom filmene, og foretrekker Batman-filmen, men de er virkelig verdt å få med seg.

     Hver av filmene gjør en god jobb med å bygge opp karakterene, og det er en god fordel å ha med seg, siden Avengers har liten tid til denslags ser det ut som. Dessuten, denne filmen er jo en slags event-film, og jeg tror man mister litt av moroa om man ikke ser resten av filmene i forkant. 🙂

     • Takk. Men da tenker jeg at jeg gjør det sånn (:

  • Du bør se de du nevner først for figurene blri i liten grad forklart, det ligger en forventning til at du har sett de andre filmene. Og du vil gå glipp av mye av humoren om du ikke kan historiene fra de andre filmene. 

   • Ja jeg har tenkt meg å se de etterhvert, så da må nok Avengers vente til BD-utgivelsen tror jeg, for jeg er av og til ganske treig, hehe (:

  • Anonym

   Du burde se Iron Man, det er en veldig rå film. Jeg er heller ikke så glad i Marvel, eller superhelter generelt, men Iron Man er verdt å se.

 • Gledet meg i 5 år og fallhøyden var HØY, men fy fanden for et fall! Denne MÅ sees og for min del skal den seees minst en gang til. Men det er lurt å ha sett de andre Marvel filmene i serien for de henger sammen og man trenger de som absis for å forstå både noen av karakterene og deler av humoren.

 • Dette var faktisk noe av det mest underholdende jeg har sett på mange år! Nå er jeg relativt overbegeistret for Marvel, og ikke minst DC, men dette var en genial film for alle, uansett bakgrunn! Noe jeg bet meg merke til i veldig positivt grad, var humoren. Den satt perfekt! Terningkast seks for min del. Skal nok se den minst en gang til på kino, ja. 

 • Anonym

  Alt for lang film. To og en halv time blir for mye.

  • Anonym

   Jeg stortrivdes nå jeg da, selv om den var ganske lang. 

 • Denne fortjener ros. Handlingen er middels, Loke er ekkel også samler heltene seg, vi skjønner hva som vil skje. Men det er flere interessante scener på veien mot konklusjonen. Det er noen klisjeer som nesten er et must at er der, men som likevel ikke utspilles på en måte så det blir direkte komisk. Filmen klarer å lage et godt bilde av alle superheltene, og det er godt gjort. De er alle veldig forskjellige, og de passer faktisk ganske godt sammen. Skal ikke si superhelt og norrøn mytologi passer så godt sammen, men ellers er det veldig gode relasjoner. Liker spesielt samspillet mellom Capt. America og Iron Man. Utspiller hverandre godt! En personlig favoritt i filmen er faktisk Jeremy Renner som spiller Hawkeye. Kvaliteten på filmen er god. Jeg liker en lengre kameraføring mot slutten hvor vi ser alle heltene kjempe på forskjellige steder, en god scene uten klipp der! Alle de morsomme poengene gjør filmen attraktiv og gjør så vi ikke kjeder oss i kinosalen. 2 og en halv time gikk kjempefort, og det sier i grunn sitt. Kvalitetsmessig og underholdningsmessig så er dette en svært god film, selv om det ikke er en film som jeg personlig er noe fan av rent sjangermessig. Men actionen utspiller godt i kombinasjon med humor. Alle de små problemene som utspiller seg mellom heltene og omstendighetene rundt heltene er det som gjør filmen såppass bra. Det gjør at det ikke er mange minuttene før det skjer noe spennende igjen. Jeg vil velge å dømme en slik film etter action og underholdning, og der scorer den høyt. Handlingsmessig så er ikke dette noen «Beautiful Mind» eller lignende, men det må bare bagatelliseres til en større grad. Bra action, veldig sjarm og morsom film, det gjør filmen god. Men den er langt unna noen personlig topp 100 likevel.

 • Om noen våger å kritisere denne filmen med en nedlatende tone, så kan vedkommende gjerne oppleve at noen reagerer med «å ta en Obelix» slik Hulk reagerte på nedlatenhet og pompøse fraser fra en viss overlegen og hovmodig adoptert gud. 

  • Uten å lage en spoiler, så var det den beste scenen i filmen.

   • Definitivt. Hele kinosalen gapskrattet!

  • Anonym

   Det var et høydepunkt for å si det sånn.

 • «Blant annet hører jeg en Tromsø-referanse i filmen som får meg til å tro at vi kanskje skal dit ved en senere anledning?»

  I Smallville (sesong 8, episode 1), blir Aquaman pågrepet av Lex sine folk, mens han er i Tromsø, han også. Er tydeligvis litt av et superhelt-eldorado, ettersom både Justice League og nå the Avengers har en viss tilknytning til plassen…

 • Kom nettopp hjem fra Colosseum. For en kinoopplevelse!! Utrolig moro 😀

 • jeg skal gri  terningskast 6 til flimen om the avengers

 • terningskast 6 til flimen om the avengers

 • Anonym

  Flott anmeldelse, Birger! Blir ikke stort bedre for en Marvel-nerd 😀

  Vil bare påpeke at det var Howard Stark, Tonys far, som fant «energikilden» i havet. Den har vært i SHIELD sine hender etter dét, ellers hadde nok en slags alternativ variant av Iron Man dukket opp mye tidligere 😉

 • Anonym

  Jeg er egentlig ikke så glad i sånne «heltefilmer», men denne var virkelig bra.
  Jeg er litt usikker på om den burde ligge på fem eller seks, men den er uansett virkelig å anbefale! Løp og kjøp, eller se den på kino da.

 • Anonym

  Jeg vil gi filmen fire og halv på maks. 
  God underholdning men Black Widow og Hawkeye passer virkelig ikke inn i The Avengers. 
  Ellers har de superheltene ganske interessant historie som knytter til hverandre.
  Denne filmen bør få pris for å ha mer eksplosjoner enn Transformers. 

 • Helene Nyen

  Er dette en film for barn? Ville dere som har sett den sendt deres barn på ni år på denne filmen?

  • Anonym

   Jeg ville ihvertfall ikke sendt en niåring alene. Det er en del skumle scener i filmen som godt kan skremme en niåring. Hadde med meg en sekstenåring på filmen, som kan en del av scenene skumle.

 • Anonym

  Det er ikke ofte jeg går inn på kino med skyhøye forventninger, og kommer ut igjen mer enn tilfredsstilt, men det var altså tilfellet nå i kveld. Hadde det ikke vært for amatørene som driver Stjørdal kino (de kuttet filmen midt i rulleteksten, fikk ikke engang med meg Soundgardens fantastiske nye singel!), så hadde dette vært en fullkommen kinoopplevelse. Uansett, et fantastisk stykke superheltfilm, kanskje den beste av dem alle så langt?

  Men jeg har veldig lyst til å sende inn klage på kinoen, noen som vet hvordan man går frem for å gjøre det?

  • Nå vet ikke jeg om den kinoen ligger på filmweb.no, men en eller anna hjemmeside må den jo ha. Jeg sendte mail til min lokale kino fordi de hadde tatt av en film etter to uker, og de satte den opp igjen etter at jeg hadde klagd, hehe. Så finn ut av mailen til kinoen og klag litt, så ordner de sikkert med det 😉
   Hvis ikke så kan det jo være at den har en egen facebook-side som drives av eieren/eierne.

   • Anonym

     Takker for begge svar. Jeg har allerede sendt mail til kinoen og klaget, men jeg tenkte mer på et formelt klageorgan for alle kinoer. Det er nemlig ikke første gangen de stopper en film midt i rulleteksten, det er bare at dette var første gang jeg satt å venta på noe. Jeg mener at rulleteksten i aller høyeste grad er en del av filmen, og ja, jeg kan godt finne på å sitte gjennom en hel rulletekst, sjøl om det ikke er noe etter den. Så jeg vil sende inn en formell klage til et eller annet offentlig klageorgan. Vel, Google er min venn… 😉

    • Da tror jeg at filmweb er det nærmeste jeg kommer på. Tror de har en del med sånt å gjøre.

  • Martin Aas

   Et raskt googlesøk ga meg hjemmesiden http://www.stjordalkino.no/ både telefonnummer og epost for kontakt står oppført der.

 • Var ikke Tony Stark som fant den kubetingen… var pappan hans.

 • Anonym

  Så nettopp Avenger 3D på Kingenberg. (Postkonvertert 3D.) Nok en gang meget skuffet over RealD 3D. Bildet var lyst nok, men det var diffust og uskarpt. Og mest irriterende er denne «dobbel-bilde»-effekten. At man skimter både høyre og venstre bilde samtidig, spesielt langs kanter. (Kan muligens skyldes dårlig kvalitet på 3D-brillene.) Filmen er grei underholdning, og i klimakset kom 3D noe til sin rett, men synd at 75% av filmopplevelen er å ergre seg over bildekvaliteten.

 • Patrik.Benjamin

  Noen som vet om «DC Comics» også lager en lignende film?

 • Drit bra film se den på første dagen 🙂