PÅ DISNEY+: «Shōgun» er en av vårens store serieattraksjoner. James Clavells roman med samme navn fra 1975 har blitt til et storslått, poetisk og påkostet historisk fiksjonsdrama som skinner på skjermen.

ANMELDELSE: Civil War – Ofrer et meningsfullt budskap

Det er en historie som er basert på en rekke historiske skikkelser, og som også tidligere er adaptert for TV i en Emmy-vinnende miniserie NRK viste på 1980-tallet. Med visuell bravur og sterke personportrett blander serien samurai-action, politisk intrigespill, romantikk og europeisk innflytelse. Dette utspiller seg i et urolig Japan på trappene til den Shogun-styrte Edo-perioden som varte fra 1603 til 1868.

KULTURKRASJ: Engelskmannen John Blackthorne (Cosmo Jarvis) og den lokale lederen Kashigi Yabushige (Tadanobu Asano) finner behov for hverandre, og utvikler en levende relasjon med både farer og fornøyelser. FOTO: Disney+

Fra samling av store hærer til svik på små papirlapper er dette en serie som fascinerer stort med skildringen av det komplekse maktspillet som oppstår da den gamle regenten i Japan dør.

Det er lett å trekke positive paralleller fra «Shōgun» til de innledende sesongen av «Game of Thrones», i måten brutal vold, intrikate planer, sleipe triks og et herlig rollegalleri tar oss med gjennom en ti timer lang kamp om tronen. Riktignok uten drager, men med menneskekoking, ninja-angrep og et underholdende driv av episk eventyr.

Storpolitikk og nærportrett

Handelsfareren John Blackthorne (Cosmo Jarvis) og hans mannskap strander utenfor en japansk fiskelandsby, der blir de tatt til fange av mennene til Lord Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada).

Toranga er en av fem mektige klanledere som er i gang med et avansert tronespill. Blackthorne blir vår inngang til både maktkampen, og til en kultur full av strenge tradisjoner, skikker og fordommer.

Det ruver også et internasjonalt storspill i bakgrunnen. Den katolske kirken har allerede festet et religiøst grep i Japan, og har planer for egen innflytelse, og de ser den protestantiske Blackthorne som en trussel.

EPISKE DRAG: Trusselen om krig og den taktiske forflytningen av hærer og hovedpersoner på reise, gir serien en rekke slående motiver. FOTO: Disney+

Trådene som holder sammen det storpolitiske bakteppet, de formelle rammene for maktkampen og de finstemte nærportrettene er silkemyke og sømløse i det de forseggjorte lagene i historien brettes ut og foldes sammen på meget elegant vis.

I spennet fra delikate interiørscener, majestetisk natur og noen malerivakre krigsportrett har serien et gjennomført lekkert utseende som virkelig skaper en opplevelse av påkostet og beundringsverdig prestisjedrama.

Fantastiske skuespillerprestasjoner

Jeg har ikke lest boken, og det er mulig jeg er streng her – for jeg liker mye ved hovedperson John Blackthorne, men den engelske losen og handelsmannen kan til tider ta meg litt ut av seeropplevelsen.

Han er en velskrevet rollefigur, basert på virkelighetens William Adams. Og han gir serien en nysgjerrig inngang inn mot en japansk 1600-tallskultur hvor hagestell, poesi, rituelt selvmord og æreskoder blir elementer han lærer om sammen med et internasjonalt strømmepublikum. Men han siger også inn og ut av historien, og det å stadig trekke inn et blikk som skal se datidens Japan utenifra lugger også litt i fortellerflyten enkelte steder.

ANMELDELSE: The Sympathizer – Litt for mye av det gode

Den opplevelsen forsterkes av at Cosmo Jarvis her har en spillestil som er brå i kantene, og som kan virke noe kunstig innimellom. Han kan minne om en påskrudd Tom Hardy med enkelte av sine fakter, men han har ikke den samme karismaen som gjør at de lett eksentriske trekkene blir like naturlige og fengende.

FORELSKER SEG: Den tapre og handlekraftige Toda Mariko (Anna Sawai) får raskt en beundrer i John Blackthorne (Cosmo Jarvis). FOTO: Disney+

Jevnt over er likevel skuespillerprestasjonene en fryd å følge. Veteranen Hiroyuki Sanada («John Wick: Chapter 4») spiller Toranaga med en autoritet, en jernvilje, en leders vemod og en kledelig mystikk som gjør den aldrende klanlederen til en av TV-rutas råeste maktspillere.

Anna Sawai («Monarch: Legacy of Monsters») er suveren som den tapre og handlekraftige adelsdatteren Mariko, som briljerer med både verbal og våpenbasert retorikk for å punktere maktkampens falske høflighetsboble. Og Tadanobu Asano («Mongol») er morsom og kul i rollen som den livsglade og opportunistiske Kashigi Yabushige.

Disse gripende rollefigurene sørger for at spenningen holder hele veien inn, og de to siste episodene utgjør en fullendt finale som begeistrer med smellvakre utsikter, høydramatiske oppgjør og noen herlig utbroderte dialogscener.

«Shōgun» er ute på Disney+. Anmeldelsen er basert på alle 10 episodene.

Om SERIEN

Shōgun