PÅ HBO MAX: «The Sympathizer» er en serie vi i Filmpolitiet hadde høyt oppe på listen over seriene vi gledet oss aller mest til i 2024. Og det var det mange grunner til.

ANMELDELSE: Civil War – Ofrer et meningsfullt budskap

Det er en sorthumoristisk spionserie fra etterspillet av Vietnamkrigen, basert på en Pulitzer-vinnende roman med samme navn. Hevnactioneksperten Park Chan-wook («Oldboy») er både medserieskaper og regissør, og Oscar-vinner Robert Downey Jr. spiller en rekke sleipe typer.

HØYDRAMATISK FLUKT: Vår hovedperson «the Captain» (Hoa Xuande) får i oppdrag å flykte til USA for å fortsette å spionere for Vietcong. Selve fluktscenen er et vondt og vakkert stykke antikrigsverk som griper med brutalitet, desperasjon og spenning. FOTO: HBO Max

Innledningsvis svinger det veldig godt av en skarp, visuelt slagkraftig og ambisiøs serie som sender oss inn i etterretningspenningen i dagene før Saigon faller i 1975. «The Sympathizer» er friskt fortalt fra et poengtert vietnamesisk og ikke-amerikansk perspektiv, og den er full av sjangerlekne skråblikk.

Men serien går seg litt bort i det komplekse metalag av historiefortelling, kontraspionens paranoide usikkerhet og oppgjør med USAs rasisme skildres med kunstferdige grep og nye strukturer. Det er veldig mye bra og tankevekkende i de ulike trådene, men de havner også litt i veien for hverandre, spesielt i seriens siste del.

Kontraspionasje i CIAs bakgård

Vår hovedperson (Hoa Xuande) jobber i det hemmelige politiet til den sørvietnamesiske hæren, men egentlig er han spion for kommunistene i Vietcong.

Da krigen går mot seier for nord, får han i oppdrag å følge sin flyktende general (Toan Le) til USA, slik at han kan rapportere hvordan CIA og eksilvietnamesere prøver å påvirke krigens etterspill og ettermæle.

BARNDOMSVENNER: Vår hovedperson (Hoa Xuande) voskte opp sammen med soldaten Bon (Fred Nguyen Khan) og tannlegen Man (Duy Nguyễn). De tre er tilsynelatende på samme side i krigen, men har hemmeligheter de skjuler for hverandre. FOTO: HBO Max

De tre første episodene, alle regissert av Park Chan-wook, er knallgod TV. Den sørkoreanske mesterregissøren etablerer en stolkantspennende dobbeltagenthistorie. Han skildrer krigens opprivende splittelser, viser frem livet som flyktning i USA og sparker treffsikkert og humørfylt mot CIA, selvhøytidelige akademikere og de rask falmede selvbildene til tidligere militære bøller.

ANMELDELSE: Midtsommernatt – Postkortsåpe fra hagefesten

Det er driv i oppdragene, karisma i rollegalleriet og det serveres flere scener som er aldeles fortreffelige med gladvoldelige forviklinger og stilig stemningsladd americana.

Så, i episode fire, sender Chan-wook regissørpinnen videre, og serien bykser ut i nye terreng. Her vies blant annet en episode til hvordan Hollywoods Vietnam-filmer blir brukt til å forme holdninger – med både treffsikker parodi og lekne hyllester til kjente krigs- og antikrigsfilmer.

Det begynner også å koke godt rundt hovedpersonen. Nye oppdrag, generalens vidløftige planer og CIAs nysgjerrighet blir tennved på et bål som allerede ulmer av en hovedpersonens komplekse identitetsopplevelse, hans svik, hans plikt, hans begjær og drømmen om å komme hjem til Vietnam.

STILIG AMERICANA: Kontrastene mellom oppdraget for kommunismen og amerikanske merkevarer er med på å gi flere megetsigende motiver som gir stilige og stemningsfulle scener under Park Chan-wooks regi. FOTO: HBO Max

Jeg liker alle strengene «The Sympathizer» har å spille på, men det skjer noe med fremdriften og snerten i det kritiske blikket etter hvert som større alvor og mer grunning rundt kontraspionasjens uutholdelige upålitelig tar plass i førersetet.

På sitt beste slår det gnister av miksen mellom den bitende kraften i oppgjørene, de smarte observasjonene og dramatikken i historien, men det er også flere påbegynte elementer som for meg ikke blir forløst i denne ambisiøse sjangermiksen.

Stjernespill fra Robert Downey Jr.

Det er et fiffig metagrep i kjernen av «The Sympathizer», hvor det meget velkjente fjeset til Robert Downey Jr. viser frem fellesnevnere i USAs nedlatenhet mot Vietnam. Han spiller både slu CIA-agent, rasistisk professor, propagandaglad filmregissør og handlekraftig politiker – alle er mektige menn med dårlig skjulte holdningsproblem og anseelige påvirkningsmuskler.

FEM STJERNER TIL ROBERT: Den ferske Oscar-vinneren Robert Downey Jr. spiller både CIA-agent, professor, filmregissør og politiker i en rolleprestasjon som fanger likheter i USAs samfunnssyn og svinger fra det komisk karikerte til det foruroligende farlige. FOTO: HBO Max

Den ferske Oscar-vinneren er tidvis glimrende i karikerte fremførelser som svinger fra det rent komiske til det farlige. Det er ikke alle figurene som er like interessante, og det er et dristig valg å rive publikum såpass tydelig ut av fiksjonsuniverset – spesielt en scene hvor satiren tar fullstendig over. Men med Downey Jr. fingerspissfølelse for å kombinere sjarm, blindflekker og kraft, så klarer han stort sett å lande sitt eget lille birollegalleri.

Sandra Oh er fengende som kul akademiker som fanger tidsånden i et USA i brytningstid, og jaggu dukker også David Duchovny opp med en minneverdig fremførelse som gir Hollywood-parodien både humør og galskap.

Det er likevel Hoa Xuande som leverer seriens store skuespillerprestasjon i hovedrollen. Han er fremragende til å få frem spionens glidende vesen og kamuflering av ekte følelser. Han har den komiske teften som kreves for å gi slapstick og fomling til noen sentrale voldsscener, og han leverer noen nydelige scener hvor hans indre fortvilelse finner små glipper i fasaden hvor den kan gjøre sterkt inntrykk.

«The Sympathizer» har premiere på HBO Max 15. april, med ukentlige episoder. Anmeldelsen er basert på alle 7 episodene.

Om SERIEN

The Sympathizer