2024: Seriene vi gleder oss til

10 forhåndsfavoritter.

Serieåret 2024 er i gang, og strømmetjenestene står klare til å servere drøssevis av nye serier og sesonger til norske skjermer.

Vi får påfyll av stjernekrig i «Star Wars», dragekamp i «House of the Dragon» S2 og norsk politikk i «Makta» del 2. Det blir superheltsatire i «The Boys» S4, saftig kostymedrama i «Bridgerton» S3 og mørk krim noir i «True Detective: Night Country». Og er du glad i mote, så kommer det dramaserier om både Cristóbal Balenciaga og Christian Dior.

LES OGSÅ: Årets beste TV-serier fra 2023

Lomme­tørkleet er parat for å vifte (og kanskje snufse) adjø til finalesesonger av blant annet «What We Do In The Shadows», «Yellowstone», «Cobra Kai», «Star Trek: Discovery» og «Curb Your Enthusiasm».

Blant norske serier, er det flere spennende nye titler på vei. Netflix skal lage vulkansk katastrofespenning fra Kanariøyene i «La Palma». Den allerede prisvinnende 2030-talls dystopien «Festning Norge» kommer på Prime Video. Artisten Leonard Cohens forhold til norske Marianne Ihle dramatiseres i «So long, Marianne» på NRK. Og så dukker det opp en frustrert familiemor, som i følge pressemeldingen «slår seg opp på en slags OnlyFans-tjeneste med dristig innhold», i humordramaet «MILF of Norway» på Discovery+.

Humor er også stikkordet for Per Olav Sørensens («Hjem til jul») nye sommerserie «Midtsommernatt» på Netflix. Og den røde strømmegiganten kliner jaggu til med en tredje norsk serie i 2024 også. «Lakseøya» er laksedrama fra Lilyhammer-skaperne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin. Her serveres kranglende rikinger fra oppdrettsnæringen, og Bjarne Brøndbo skal dukke opp i en birolle.

MUSIKKHISTORIE: Alex Wolff og Thea Sofie Loch Næss spiller Leonard Cohen og Marianne Ihle i serien «So Long, Marianne». FOTO: NRK

De to 2023-streikene i Hollywood får konsekvenser for serieåret 2024. Vi mistenker at noen planlagte datoer kan flytte på seg, og at streikerammede innspillinger kan trenge en del ekstra etterarbeid. Vi tør derfor ikke sette all mithrilen vår på at «Ringenes herre: Maktens ringer» tar oss tilbake til Midgard i løpet av året. Det samme gjelder for avslutningen av «Andor» – selv om vi alltid har nytt håp! Men det kommer likevel mye spennende for oss som trives i sofaen.

LES OGSÅ: Årets beste filmer fra 2023

Denne topplisten er fullt og helt basert på vår egen seriesmak, og består av de personlige forhåndsfavorittene vi har funnet blant seriene som så langt ligger i strømmeguiden for 2024.

Blant seriene som nesten kom med på lista finner vi, i alfabetisk rekkefølge: «3 Body Problem» (Netflix), «Bridgerton» S3 (Netflix), Expats (Prime Video), «Festning Norge» (Prime Video), «House of the Dragon» S2 (HBO Max), «Lakseøya» (Netflix), «Star Wars: The Acolyte» (Disney+), «The Bear» S3 (Disney+), «The Boys» S4 (Prime Video) «The Regime» (HBO Max) og «What We Do in the Shadows» S6 (HBO Max/Disney+).

Her er de ti seriene vi gleder oss aller mest til i 2024.


«Mr. & Mrs. Smith»

SPIONKOMEDIE: Donald Glover og Maya Erskine spiller hovedrollen i «Mr. & Mrs. Smith». Og ja, den er basert på filmen fra 2005. FOTO: David Lee/Prime Video

Jepp, «Mr & Mrs Smith» er løst basert på filmen med samme navn fra 2005 – hvor Brad Pitt og Angelina Jolie spilte et ektepar som oppdaget at de begge også levde hemmelige liv som leiemordere.

Vi likte jo den, og ut fra traileren ser det ut til at Donald Glover og Maya Erskine har utviklet en fin kjemi som to spioner som må utgi seg for å være ektepar.

Donald Glover har vist at han behersker både action og komedie tidligere. Han var knallgod i både «Community» og «Atlanta». Og som opprørshelten Lando Calrissian kombinerte han humør og handlekraft i «Solo: A Star Wars Story».

Her skriver han også manus sammen Francesca Sloane, som har skrevet for både «Atlanta» og «Fargo». Så vi håper og tror på en underholdende og fin kombinasjon action, spenning, romantikk og komedie når Smith-paret må løse både relasjoner og oppdrag i serieform.

– Sigurd

UTE NÅ! Les anmeldelsen av «Mr. & Mrs. Smith» – En romantisk og stilsikker spionkomedie

Hvor: Prime Video
Når: 2. februar


«La Palma»

FERIEKATASTROFE: Bernard Storm Lager, Anders Baasmo, Alma Günther og Ingrid Bolsø Berdal spiller i den nye norske Netflix-serien «La Palma». FOTO: Netflix

Ok, greit å innrømme litt filmsmak her. Vi er glade i katastrofefilm.

Vi ser «The Day After Tomorrow» når som helst. Vi har storkost oss med vulkan-blockbustere som «Volcano» (1997) og «Dante’s Peak» (1997). Og vi både ler og hiver innpå popkorn når smarte forskere gang på gang må advare mot veldig nært forestående naturkatastrofer, for så å bli ledd av, for så å redde (i hvert fall litt) av dagen.

Så når Netflix og produsentene fra «Bølgen» skal lage norsk vulkankatastrofeserie fra Kanariøyene, så må vi jo innrømme at det kribler forventningsfullt i magen.

«La Palma» foregår på den vulkanske øyen med samme navn. Ingrediensene er familie på juleferie, en ung norsk vitenskapskvinne og trusselen om en enorm Tsunami. Anders Baasmo, Thea Sofie Loch Næss, Iselin Shumba, Ingrid Bolsø Berdal og Thorbjørn Harr er på rollelisten. Og vi er spente på hvordan den veldig filmvante katastrofesjangeren vil svinge i episodisk serieformat.

– Sigurd

Hvor: Netflix
Når: I løpet av 2024


«Cobra Kai» S6

HØY 80-TALLSFAKTOR: «Cobra Kai» plukker opp trådene fra «Karate Kid»-filmene og følger Johnny Lawrence (William Zabka) og en ny generasjon karatekjempere på nye actioneventyr. FOTO: Curtis Bonds Baker/Netflix

Gjennom fem sesonger har «Cobra Kai» vokst frem som en av de kuleste kampsportseriene, «high school»-seriene og «underdog»-komediene på TV.

I bunnen ligger det selvsagt en nostalgifest for «Karate Kid»-fansen. Sesong 1 plukket opp handlingen fra de megapopulære 80-tallsfilmene, og kastet om på helterollene.
Her var antagonisten fra originalfilmen Johnny Lawrence (William Zabka) – nå småalkoholisert og arbeidsledig – en fyr vi heiet på. Og den gamle helten Daniel LaRusso (Ralph Macchio) hadde blitt småkjip og prippen bilselger.

Serien har nå utviklet seg til å bli en fest av karateturneringer, nye vennskap, artige ungdomsgjenger og noen voldsomt eskalerende gamle feider. Se opp for samuraisverd og elleville hevnplott.

Hver sesong har vært som en kul oppfølger i god gammel actionfilmstil, og vi gleder oss stort til finalesesongen og en aller siste runde. Fight!

– Sigurd

Hvor: Netflix
Når: I løpet av 2024


«Shōgun»

MYSTISK SAMURAI: Anna Sawai spiller Toda Mariko i «Shōgun». FOTO: Kurt Iswarienko/FX/Disney+.

Det er over 40 år siden den forrige TV-adapsjonen av James Clavells roman «Shōgun», som tar oss med til det føydale Japan på 1600-tallet.

Når historien nå dukker opp i ny drakt, ser det ut til å bli et storslagent historisk drama og en stemningsfull visuell godbit med stilfull samurai-action.

Serien handler om to verdener som kolliderer når den engelske seileren John Blackthorne (Cosmo Jarvis) lider et skipbrudd utenfor en fiskerlandsby i Japan.

Der møter han en mystisk kvinnelig samurai, og hovedrolleinnehaver Anna Sawai («Monarch: Legacy of Monsters», «Pachinko») gir oss et hint av «Lady Snowblood»-vibber i den gåsehudfremkallende traileren.

Serien, som er delvis spilt inn i Japan, har absolutt potensial til å bli et av årets store høydepunkter!

– Marte

Hvor: Disney+
Når: 27. februar


«Arcane» S2

FABELAKTIG STEMMESKUESPILL: Ella Purnell låner både sjarm, djevelskap og sårhet til Jinx sin stemme i «Arcane: League of Legends». FOTO: Netflix.

I 2021 kåret vi «Arcane: League of Legends» til årets beste TV-serie.

«Animasjonsserien skildrer en rik eventyrverden med en visuell kreativitet som vitner om stor skaperglede og kunstnerisk frihet. «Arcane: League of Legends» er rett og slett animasjonskunst på sitt ypperste», skrev jeg i min anmeldelse og trillet en sekser på terningen.

I november får historien om søstrene Vi og Jinx sin fortsettelse på Netflix, og jeg gleder meg stort til å se hva kunstnerne i animasjonsselskapet Fortiche Production serverer denne gangen.

Og hvis historien spiller like godt på de emosjonelle strengene i den andre sesongen, har vi et magisk steampunk-eventyr i vente.

– Marte

Hvor: Netflix
Når: November


«Avatar: The last Airbender»

ANIMASJONSHELT I NY VERSJON: Gordon Cormier spiller den unge helten Aang i Netflix sin versjon av «Avatar: The Last Airbender». FOTO: Robert Falconer/Netflix

Finnes det noen som synes at M. Night Shyamalans filmatisering av den høyt elskede animasjonsserien «Avatar: The Last Airbender» var bra?

«Luftens siste mester 3D» fikk i hvert fall terningkast 1 her i Filmpolitiet, men når det nå gjøres et nytt forsøk på en «live action»-versjon har vi likevel større tro på prosjektet.
I serieformat vil både historie og rollefigurer få større boltreplass og rom til å etablere sitt eventyrunivers, og traileren ser ganske så spektakulær ut.

Så selv om serieskaperne bak originalserien, Michael DiMartino og Bryan Konietzko, trakk seg fra nyinnspillingen fordi Netflix sin visjon ikke var det de hadde sett for seg å lage, krysser vi fingrene for at «Avatar: The last Airbender» blir et spennende og underholdende eventyr.

Så håper vi at serien sin Netflix-drakt blir mer «One Piece» enn «Cowboy Bebop»!

– Marte

Hvor: Netflix
Når: 22. februar


«Masters of the Air»

Callum Turner og Austin Butler i «Masters of the Air». En serie som følger 100th Air Refueling Wing, også kalt «the Bloody Hundredth», under 2. verdenskrig. FOTO: Apple TV+

Vi gledet oss i fjor, og vi gleder oss igjen – den åndelige oppfølgeren til «Band of Brothers», tidenes beste krigsserie, får endelig premiere i 2024.

Serien, som er basert på Donald L. Millers bok med samme navn, forteller den sanne historien om en gjeng med unge amerikanske menn i The Eight Air Force under andre verdenskrig.

Trioen Steven Spielberg, Tom Hanks og Gary Goetzman har returnert som produsenter, og serien er skrevet av John Orloff og Graham Yost, som begge var manusforfattere på «Band of Brothers».

Med dyktige folk som blant andre Austin Butler («Elvis»), Barry Keoghan («Dunkirk») og Callum Turner («Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter») i sentrale roller, så er vi sikre på at det ikke kommer til å være mye å utsette på skuespillerprestasjonene.

Og hvis serien klarer å gjenskape følelsen av samhold og kameratskap som gjorde «Band of Brothers» så fantastisk, så har vi en sterk serieopplevelse i vente.

– Marte

UTE NÅ! Les anmeldelsen av «Masters of the Air» – En Mektig krigsserie

Hvor: Apple TV+
Når: 26. januar


«True Detective: Night Country»

MØRKETID: Serien starter i det mørketiden starter i Alaska, og det gir en intens og tematisk treffende stemning til etterforskernes famling etter svar. FOTO: HBO Max

Sammen med «Fargo» har «True Detective» levert noen av de sterkeste og mest stemningsfulle krimhistoriene på TV de siste 10 årene, og nå gleder vi oss stort til en ny runde med oppslukte etterforskere.

Sesong 4 av denne detektivfokuserte antologiserien har Jodie Foster og Kali Reis i hovedrollene, og dette ser ut til å kunne bli den beste og mest rendyrkede krimsesongen av «True Detective» siden Matthew McConaughey briljerte blant ølbokser og sigaretter i avhørsrommet i 2014.

Vi får assosiasjoner til både nevnte «Fargo», til skrekkmesterverket «The Thing» og til nordisk noir. Handlingen er lagt til den fiktive småbyen Ennis i Alaska. Etterforskningen dreier rundt åtte savnede personer fra et forskningsanlegg. Og vi forventer iskald mørketid og lite solskinn i sesongen som har fått undertittelen «Night Country».

Sitter nedslaget, kan dette bli årets store krimhøydepunkt.

– Sigurd

UTE NÅ! Les anmeldelsen av «True Detective: Night Country» – Den beste siden sesong 1

Hvor: HBO Max
Når: 15. januar


«The Sympathizer»

SPIONER TIL BORDS: Hoa Xuande spiller nordvietnamesisk spion og Robert Downey Jr. spiller mange forskjellige roller i den sorhumoristiske spionserien «The Sympathizer». FOTO: HBO Max

Det er flere grunner til at A24 og HBOs nye storsatsing «The Sympathizer» får det til å krible av forventninger.

Den sorthumoristiske spionthrilleren handler om en nordvietnamesisk spion i den sørvietnamesiske hæren under Vietnamkrigen. Han ender opp med å flykte til USA – hvor han fortsetter som spion for Vietcong.

Manus er basert på Viet Thanh Nguyens Pulitzer-vinnende bok med samme navn fra 2015. «Oldboy»-regissør Park Chan-wook – som er en mester i å kombinere hevn, humor og kul action – er medserieskaper og skal ha regi på de tre første episodene.

Hoa Xuande spiller hovedrollen, Sandra Oh er med og Robert Downey Jr. skal spille flere skurkeroller. Og ut fra siste trailer ser dette ut til å bli et fartsfylt og humørfylt blanding av etterretning, absurde innslag og krigsdrama. Robert Downey Jr. ser passe CIA-vill ut, og alt er ført sammen med en leken spionestetikk, en psykologisk nysgjerrighet og en smak av Tarantinos funky stil.

– Sigurd

Hvor: HBO Max
Når: 15. april


«Fallout»

VÆR HILSET: Ella Purnell spiller hovedpersonen Lucy i serieversjonen av «Fallout». FOTO: Prime Video

Trivelig 50-tallsmusikk strømmer fra en sliten radio i et postapokalyptisk westernlandskap mens radioaktive mutantmonstre forsøker å rive deg i fillebiter – stemninga i den populære spillserien «Fallout» er noe for seg selv.

Når Bethesdas spillunivers nå er klar for TV-ruta er det med knallnavn som Walton Goggins («Justified»), Kyle MacLachlan («Twin Peaks») og Ella Purnell («Yellowjackets») på rollelista.

«Westworld»-skaperne Lisa Joy og Jonathan Nolan har stått for utviklingen av serien, så vi regner med at den rette estetikken er godt på plass. Og med «Captain Marvel»-manusforfatter Geneva Robertson-Dworet ved roret som serieskaper, har vi trua på at hovedrolleinnehaver Ella Purnell får nok å bryne seg på som gryende heltinne.

Vi er klare for å poppe en Nuka-Cola og kose oss med blodig mutantaction i sofaen!

– Marte

Hvor: Prime Video
Når: 12. april