PÅ APPLE TV+ FRA 17. NOVEMBER: «Monarch: Legacy of Monsters» er siste tilskudd i «Monsterverse»-universet, som fra før inneholder storfilmene «Godzilla» (2014), «Kong: Skull Island» (2017), «Godzilla: King of the Monsters» (2019) og «Godzilla vs. Kong» (2021), samt den underholdende animasjonsserien «Skull Island».

ANMELDELSE: The Marvels – kjapt konsumert actioneventyr

Serien er satt til etterspillet etter den første «Godzilla»-filmen i 2015, og følger også utviklingen av den militære forskningsavdelingen «Monarch» på 1950-tallet.

GAMMEL ACTIONHELT: Det vil nok glede mangt et actionfilmhjerte å se Kurt Russell kjempe mot et monster ved en isolert forskningsstasjon i isødet. Men selv om «Monarch» underholder, er serien dessverre ikke helt på nivå med skrekkfilmklassikeren «The Thing» fra 1982. FOTO: Apple TV+

Med både gigantiske monster, den gamle actionhelten Kurt Russell og et gjensyn med John Goodmans rollefigur Bill Randa fra «Kong: Skull Island», er det lett å finne popkorninnganger i en velprodusert utvidelse fra et av Hollywoods store actionunivers. Og med bedre tid til fortellingen og rollefigurene, så unngår serien en del av de verste plotthullene og pappfigurene som noen av filmene har slitt litt med.

ANMELDELSE: Føkkings Fladseth – Selvpiskende komikerkomedie

Serieversjonen setter av mye plass til familiedrama, forskningsetterforskning og hele to trekantdrama. Det er solid laget TV som legger fine nyanser til monsteruniverset. Men balansen mellom dramaserie, spenningsserie og action sitter ikke helt i overgangen til den lille skjermens serierytmer. Og jeg synes det blir for lite skjermtid for Godzilla og den buldrende og smadreglade underholdningen som har vært «Monsterverse»-universets store attraksjon.

Monsterdrama med ujevne utslag

Det er både jakten på familiehemmeligheter og jakten på monstrenes mønster som preger handlingen i seriens to handlingsplan.

På 1950-tallet følger vi idealistene og Monarch-pionerene Keiko (Mari Yamamoto), Bill Randa (Anders Holm) og Lee Shaw (Wyatt Russell) i det de både søker finansiering og svar på hvem Titanene er. I 2015 følger vi Keikos barnebarn Cate (Anna Sawai), som har mistet sin far og setter i gang en jakt som fører henne til den nå gamle Lee Shaw (Kurt Russel).

VIL FORHINDRE EN NY G-DAG: Cate Randa (Anna Sawai) overlevde angrepet på San Francisco i den første «Godzilla»-filmen. Hennes forskerfar er forsvunnet, og hun er på jakt etter svar som kan redde verden fra nye monsterskapte katastrofer. (FOTO: Apple TV+

Den aldrende Shaw er ikke lenger en populær mann blant Monarch-ledelsen, men med Cates hjelp får han fornyet tro på at han både kan hjelpe henne, rette opp noen feil fra fortiden og finne ut av Titanenes skjulte verden.

Etter hvert som to tidsplan og de ulike rollefigurenes bakhistorier og motiver skal presenteres i tilbakeblikk og sidespor, så blir det til tider vel mye oppbygging og utfylling. Og som drama gir serien ujevne utslag.

Jeg setter likevel pris på at rollefigurene får plass til å utvikle seg. Og når serien finner drivet, så klarer den både å underholde med action, treffe med noen militærheslige skurker og skape interesse for mytologien bak Titanenes bevegelser og motiver.

MONSTER OG KOMMUNISTER: Halve handlingen foregår på 50-tallet hvor USA er opptatt av både kommunistjakt og monsterjakt. Keiko (Mari Yamamoto) og Bill Randa (Anders Holm) er to idealistiske forskere som mener monstrene må forstås og ikke bombes. FOTO: Apple TV+

Tøft med to ganger Russel

For meg får serien også et løft opp fra middels Hollywood-produksjon av den doble hovedrollen Lee Shaw.

Her spiller far og sønn Russel den dedikerte soldaten som starter som kjepphøy og forelsket medhjelper på 50-tallet, og som ender opp som hemmelighetsfull Monarch-fiende på 2010-tallet.

Spesielt den gamle actionhelten Kurt Russell begeistrer. Han spiller den aldrende Lee med et fengende glimt i øyet, en selvoppofrende heltestil og en interessant moralsk fleksibilitet som gjør meg veldig nysgjerrig på hva han planlegger.

OFFISER OG EVENTYRER: En ung Lee Shaw (Wyatt Russell) må flere ganger redde sine forskningsvenner ut av farlige kniper. FOTO: Apple TV+

Wyatt Russell («The Falcon and the Winter Soldier») viser nok en gang at han har kvalitetene som trengs for å spille en litt ubestemmelig militærhelt – noe han også har gjort i MCU. Og han kler godt å svinge rundt i 1950-tallets eventyråpne og litt «Indiana Jones»-inspirerte landskap.

ANMELDELSE: The Buccaneers – Rølpete ekteskapspirater

Mari Yamamoto og Anders Holm har også en fin og nysgjerrig kjemi som de godhjertede forskerne Keiko og Bill Randa. Og Christopher Heyerdahl er nok en gang helt rett skuespiller for å spille en kynisk, kalkulert og monstervond general med hang til å bruke atomvåpen mot alle slags fiender av USA.

Slike gode skuespillere, i velprøvde actionfilmroller, gir «Monarch: Legacy of Monsters» nok attraksjoner til å tåle noen langdryge episoder og halvgode dramaelementer. Og etter å ha sett åtte av ti episoder, er jeg godt sofaspent på hvilke overraskelser og Titan-hemmeligheter serien byr på når monsterjakten skal nå sitt klimaks.

«Monarch: Legacy of Monsters» har premiere på Apple TV+ fredag 17. november med 2 episoder. Anmeldelsen er basert på 8 av 10 episoder.

Om SERIEN

Monarch: Legacy of Monsters
  • Monarch: Legacy of Monsters
  • Slippdato: 17.11.2023
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Chris Black og Matt Fraction
  • Sjanger: Action, Drama, Eventyr, TV-Serie