PÅ KINO 10. NOVEMBER 2023: Det kan være utfordrende å glede seg til hver nye Marvel-film.

Ikke nødvendigvis fordi de er dårlige, men fordi det begynner å bli så fryktelig mange av dem, med både sprikende og sammenvevde handlingstråder som det er vanskelig å holde styr på.

ANMELDELSE: «The Killer» eksploderer med knallhard slagkraft

Når det gjelder «The Marvels», bør du for eksempel ha sett både «Captain Marvel», «Avengers»-filmene og seriene «Ms. Marvel» og «Secret Invasion» for å henge helt med, selv om den enkle historien fortelles så effektivt at man vil skjønne de viktigste hovedtrekkene.

TELEPORTERES: Captain Marvel/Carol Danvers (Brie Larson) befinner seg plutselig i Kamala Khans soverom i «The Marvels». Foto: © 2023 MARVEL

«The Marvels» er et kjapt konsumert actioneventyr med et knippe appellerende superhelter i sentrum, men skaper ikke et særlig stort engasjement, heller ingen følelse av at dette er essensiell filmføde.

Nivået er høyt rent teknisk når det gjelder foto, klipp, lyd, musikk og visuelle effekter, og filmen tilfredsstiller derfor det umiddelbare behovet man måtte ha for superhelt-action. Samtidig er den overhengende historien et skuldertrekk som vil sette få spor etter seg.

Må forene krefter

Selv om jeg allerede har påstått at historien er enkel, er den likevel litt vanskelig å forklare på noen få setninger, men jeg forsøker:

ANMELDELSE: «The Buccaneers» er et kostymedrama for generasjon Z

Et ormehull i verdensrommet skaper problemer for «Captain Marvel», a.k.a. Carol Danvers (Brie Larson), hennes distanserte niese Monica Rambeau (Teyonah Parris) og tenåringen Kamala Khan (Iman Vellani), som leker superhelt i New Jersey under navnet «Ms. Marvel».

De bytter plutselig fysisk plass med hverandre hver gang de bruker superkreftene sine, noe som byr på flere praktiske utfordringer. Nå må de bokstavelig talt forene krefter for å finne ut hvorfor dette skjer, med den tidligere S.H.I.E.L.D.-sjefen og Avengers-grunnleggeren Nick Fury (Samuel L. Jackson) som en slags rådgiver og tilrettelegger.

Den som står bak, er den farlige Kree-krigeren Dar-Benn (Zawe Ashton), som har åpnet flere ormehull i galaksen av årsaker som heltene må avdekke. Samtidig er Monica sår fordi tante Carol bare forsvant da hun var liten, mens Kamala har vansker med å begripe at hun plutselig samarbeider med sitt store idol.

Fargesprakende action

Regissør Nia DaCosta, som også sto bak den overraskende sterke rebooten av skrekkfilmen «Candyman» i 2021, viser at hun også kan skru sammen en habil superheltfilm med all den visuelle oppfinnsomheten man nesten forventer fra sjangeren.

ANMELDELSE: «Fingernails» er et tamt skråblikk på moderne kjærlighet

Imidlertid er verken Captain Marvel eller Monica Rambeau særlig spennende figurer, men det er til gjengjeld Kamala Khan i Iman Vellanis skikkelse.

Hun er et energisk sjarmtroll som stjeler hver eneste scene hun er med i (akkurat som i miniserien «Ms. Marvel», som Marte Hedenstad anmeldte til terningkast 5 i 2022).

KREE-KRIGER: Zawe Ashton er en brukbar antagonist som Dar-Benn i «The Marvels». Foto: © 2023 MARVEL

Britiske Zawe Ashton («Fresh Meat», «Velvet Buzzsaw») er også en brukbar antagonist som Dar-Benn, med bakenforliggende motivasjoner som gjør henne til litt mer enn bare en ond skurk.

Denne filmen sklir inn i rekka av Marvels dusinvare-produkter, med grei humor, heftig action og fargesprakende spesialeffekter, men med en historie som ikke virker direkte superviktig (og litt tåpelig, om man føler en trang til å pirke i logikken innenfor fiksjonsrammene).

ANMELDELSE: «Operation Napoleon» – internasjonal thriller med islandsk vri

Man blir absolutt underholdt, men ikke spesielt emosjonelt berørt, så «The Marvels» er den typen film der det er viktigere med popkorn enn et lommetørkle.

Om FILMEN

The Marvels
  • The Marvels
  • Slippdato: 08.11.2023
  • Regi: Nia DaCosta
  • Utgiver: The Walt Disney Company
  • Originaltittel: The Marvels
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Sci-fi, Superhelt