PÅ KINO 3. NOVEMBER 2023: Islands filmproduksjon har i årevis vært langt høyere og kvalitetsmessig mer imponerende enn landets beskjedne innbyggertall på rundt 387.000 egentlig skulle tilsi.

En av nøklene til suksessen, er deres stadige evne til å fortelle universelle historier basert på islandsk kultur og tradisjon.

ANMELDELSE: Serien «Ondskapen» er både brutal og fløyelsmyk

«Operation Napoleon» er i større grad tuftet på britiske og amerikanske agentfilmer, slik at det islandske særpreget er mindre fremtredende.

FARLIG PÅ FJELLET: Kristin (Vivian Ólafsdóttir) og Steve (Jack Fox) må avdekke en konspirasjon i «Operation Napoleon». Foto: Another World Entertainment

Dette er en av grunnene til at filmen bare er middels god, men også på grunn av noen irriterende manuselementer som lett kunne vært unngått, samt enkelte actionscener som synliggjør at budsjettet nok har vært mindre enn ambisjonene.

Filmen har flere brukbare kvaliteter som internasjonal thriller med en islandsk vri, men sagaøya er muligens ikke rett plass for å leke Hollywood.

Finner styrtet nazifly

Historien er basert på en roman fra 1999 av den populære forfatteren Arnaldur Indriðason, og den grunnleggende ideen bak spenningen er god.

ANMELDELSE: «Tillsammans 99» er et hjertevarmt og bittersøtt gjensyn 

Elías (Atli Óskar Fjalarsson) finner ved en tilfeldighet vraket av et styrtet nazifly fra andre verdenskrig på den smeltende isbreen Vatnajökull.

Han blir overrumplet av slemme amerikanere som er ute i samme ærend, men ikke før han rekker å sende bilder av vraket til søstera si, advokaten Kristin (Vivian Ólafsdóttir).

Plutselig har også hun væpnede skurker etter seg, blant andre den effektive snikmorderen Simon (Wotan Wilke Möhring). Bak det hele, står den tidligere CIA-agenten William Carr (Iain Glen), som er ute etter flyets mystiske last.

Kristin søker derfor hjelp hos sin gamle flamme Steve (Jack Fox), en britisk professor som hun håper kan hjelpe henne med å både overleve, redde Elías og avdekke konspirasjonen rundt flyets store hemmelighet.

Sympatisk bekjentskap

Man bør helst ikke grunne for mye over flere av filmens praktiske detaljer, for da ramler den litt fra hverandre. Som at Elías er i stand til å sende både bilder og video til søstera fra funnstedet, mens det senere konstateres at det ikke finnes mobildekning der.

ANMELDELSE: «The Guilded Age» S2 er forseggjort og påkostet

At han innledningsvis greier å unnslippe farlige Julie (Adesuwa Oni), selv om hun har flere menn med maskingevær i ryggen.

At flere av figurene utfører handlinger de må vite vil sette dem i unødvendig stor fare, selv om det åpenbart finnes tryggere alternativer. At et rifleskudd gjennom magen så vidt volder en av figurene litt ubehag.

SCOOTERTUR: Kristin (Vivian Ólafsdóttir) får direksjoner av Einar (Ólafur Darri Ólafsson) i «Operation Napoleon». Foto: Another World Entertainment

Vivian Ólafsdóttir er imidlertid et sympatisk bekjentskap som Kristin, ei tøff dame med handlingskraft, temperament og snarrådighet. Jack Fox («Riviera», «Cheaters», «Sanditon») er også likandes, men samtidig litt mer anonym i rollen som Steve.

Filmens mest gjenkjennelige skuespiller, Iain Glen (Jorah Mormont i «Game of Thrones»), er kapabel som generisk skurk. Men hadde det ikke vært bedre med ekte vare i de amerikanske skurkerollene enn skotske Glen og tyske Möhring?

Litt for mange sammentreff

«Operation Napoleon» er for så vidt en helt grei actionthriller, med tilfredsstillende kvalitet på foto, lyd, musikk og klipp.

ANMELDELSE: «Five Nights at Freddy’s» sløser med skrekksjansene

Handlingen heves merkbart når solide Ólafur Darri Ólafsson («Dypet», «Let Me Fall», «Innesperret», «Severance») kommer inn i rollen som Einar Ragnarsson litt over halvveis.

Det er også et stort pluss at handlinga er lagt til svært typiske islandske lokasjoner, så filmen har flere positive kvaliteter enn negative. Man får imidlertid en følelse av at filmen er en lettvekter som forsøker å tilnærme seg en sjanger som egentlig krever et langt høyere budsjett.

GAMLE KJENTE: Einar Ragnarsson (Ólafur Darri Ólafsson) får besøk av William Carr (Iain Glen) i «Operation Napoleon». Foto: Another World Entertainment

Det er likevel enkelte deler av Marteinn Thorissons ellers kompetente manus som kanskje er det største problemet.

Handlinga drives riktignok stadig fremover, men er avhengig av litt for mange sammentreff og usannsynligheter, med figurer som gjør litt for dumme ting, ispedd noen malplasserte forsøk på humor.

ANMELDELSE: «Past Lives» er en perle!

Det er åpenbart at avslutningen legger opp til en oppfølger, men om den ser dagens lys, er det bare å håpe at regissør Óskar Thór Axelsson («Jeg vet hvem du er», «Innesperret») får et enda bedre manus og et større budsjett å jobbe med.

Om FILMEN

Operation Napoleon
  • Operation Napoleon
  • Slippdato: 03.11.2023
  • Regi: Óskar Thór Axelsson
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Operation Napoleon
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action, Thriller