PÅ NETFLIX: Etter å ha spist seg gjennom et utall skåler med frokostblanding i 90-tallskomedien «Seinfeld», er det et naturlig valg at komiker Jerry Seinfeld vender tilbake til frokostbordet for sin regidebut «Unfrosted».

ANMELDELSE: Boy Kills World – Spinnvilt actionsirkus

Her tulles det nostalgisk og kjærlig med tilblivelsen av den megapopulære pop-tarten, et rektangulært og revolusjonerende stykke amerikansk frokosthistorie som Seinfeld også har spøkt med i sine stand-up-show.

LEGGER HODENE I BLØT: Donna Stankowski (Melissa McCarthy), Bob Cabana (Jerry Seinfeld) og Edsel Kellogg III (Jim Gaffigan) jobber på spreng for å komme opp med sitt nye frokostprodukt. FOTO: John P. Johnson / Netflix

I rekken av moderne merkevare-biografier, som inkluderer alt fra Facebook-filmen «The Social Network», via Spotify-serien «The Playlist», til Tetris-filmen «Tetris», er dette på den aldeles fjollete og sketsjbaserte siden.

Et stjernelag av amerikanske komikere sørger for flere humreverdige høydepunkt og noen satiriske skråblikk. Men filmen tenker ikke særlig mye utenfor boksen, og «Unfrosted» mangler drivet, kantene og fortellerkunsten til å bli mer enn en mild og ujevn frokostkomedieblanding.

Bakeverkbasert frokostkrig

På starten av 1960-tallet er Kellogs kongen av frokostmarkedet. Den posisjonen trues da den driftige Kellogs-ansatte Bob Cabana (Jerry Seinfeld) oppdager at rivalen Pops er på sporet av en ny matoppfinnelse som kan snu opp ned på hele frokostmarkedet – og med det starter kappløpet om å lage fylte bakervarer som kan smelles i brødristeren.

ANMELDELSE: Baby Reindeer – Ubehagelig god

Ved siden av det tekniske kappløpet, som på tullete vis både sneier innom NASA, den kalde krigen og en tysk forsker som muligens har noen krigsforbrytelser på samvittigheten, så er også misfornøyde maskoter og maktsyke melkemenn motstandere på veien mot frokostsuksess.

IKKE HELT GRRRRREAT: Hugh Grant leverer solid innsats som en britisk Shakespeare-skuespiller som er lite fornøyd med maskot-tilværelsen. FOTO: John P. Johnson / Netflix

Det blir etter hvert mange kokker som søler rundt i dette nostalgidynkete og tilskrudde 60-tallslandskapet. Regidebutant Jerry Seinfeld har bygd denne filmen som en lekegrind for seg selv og sine venner, og det gjør at det lesses på med ordspill, sketsjer, rekvisitthumor, gjesteroller, filmreferanser og noen halvaktuelle satirepoeng.

Hver for seg holder det meste en grei standard, men de ulike smakene sitter ikke alltid veldig godt sammen, og flere av sideplottene kollapser av mangel på næringsinnhold. Den forutsigbare rammefortellingen har også sine svakheter. Historien følger en halvfabrikatoppskrift fra Hollywood som gjør at det ikke ligger noen spenning i hva som skal skje den siste halvtimen.

Masse stjerner, lite futt

Melissa McCarthy, Hugh Grant, Amy Schumer, Peter Dinklage, Bill Burr, Jon Hamm og Fred Armisen er blant de veldig mange kjente fjesene som konkurrerer om skjermtiden.

Det gir høy stjernefaktor og mye komisk kvalitet, men dessverre er ikke manuset bygd slik at de dyktige komikerne får nok materiale de kan stjele scener og skape latterbrøl med. Resultatet blir store mengder mild og ganske så enkel vitsing om alt fra fisende kyr og sexgale politikere, til fleiping med Nazi-Tyskland og stikk til stormingen av den amerikanske kongressen i 2021. Det har bred gjenkjennelse, men oppleves også ganske så opplagt.

I KRIG OG KJÆRLIGHET: Filmversjonen av Marjorie Post (Amy Schumer) er veldig løst basert på den virkelige personen. Post-arvingen er oppslukt av frokostkrigen mot Kellogs, men har også andre følelser for sin arge konkurrent. Max Greenfield spiller hennes høyre hånd, Rick Ludwin. FOTO: John P. Johnson / Netflix

I midten står Jerry Seinfeld selv, med sitt sedvanlige stive og keitete sjarmerende skuespill. Han serverer en blanding av gamle frokostvitser, livsfilosofiske betraktninger om gresspleners konsistens og det karakteristiske «huff da»-uttrykket når andre rammes av tragedie.

På sitt beste leverer hovedpersonen flere vittige scener hvor hans komiske signaturkvaliteter får lyse opp skjermen. Det gjør også de to barneskuespillerne Eleanor Sweeney (Cathy) og Bailey Sheetz (Butchie), som får gi et livsfarlig og gøyalt barneperspektiv til prøvesmakingen av frokostkrigens ammunisjon.

Disse scenene er herlig knasende sprø biter som gir noen smakfulle tygg underveis, men det blir også en del vasne frokostflak og mye lavthengende frukt i denne Netflix-pakken.

«Unfrosted» har premiere på Netflix fredag 3. mai.

Om FILMEN

Unfrosted
  • Unfrosted
  • Slippdato: 03.05.2024
  • Regi: Jerry Seinfeld
  • Utgiver: Netflix
  • Aldersgrense: 13 år
  • Sjanger: Familie, Komedie