Gravity er en ny romfartsklassiker som kunne ha vært signert Stanley Kubrick eller Ridley Scott. Men mannen bak filmen, er Alfonso Cuarón (Og mora di også, Children of Men og Harry Potter og fangen fra Azkaban).

Han har skrevet, produsert og regissert en utrolig spennende romfartsfilm, med intense nær døden-opplevelser på rekke og rad.

Sandra Bullock gjør en solid hovedrolle i Gravity (Foto: SF Norge AS).
Sandra Bullock gjør en solid hovedrolle i Gravity (Foto: SF Norge AS).

Sandra Bullock og George Clooney er omgitt av utrolige effekter som overbeviser meg totalt om at både de og jeg befinner oss i bane rundt jorda under totalt katastrofale omstendigheter.

Gravity er ikke helt perfekt, men er likevel en stor filmopplevelse!

LES: Topp 5: Hard sci-fi!

Som en romsymfoni

Astronauter jobber på Hubble-teleskopet når det plutselig skjer noe som forandrer et rolig oppdrag til en livstruende situasjon.

Fartøysjefen Kowalski (George Clooney) og astronaut Stone (Sandra Bullock) må foreta drastiske valg for å ha en mulighet til å overleve og komme seg trygt tilbake til jorda.

Men verdensrommet er et ubarmhjertig sted, der den minste lille feil kan få de alvorligste konsekvenser. Jeg trenger ikke være mer spesifikk på handlingen enn dette.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

George Clooney holder fast i Alfonso Cuaróns Gravity (Foto: SF Norge AS).
George Clooney holder fast i Alfonso Cuaróns Gravity (Foto: SF Norge AS).

Helt fra begynnelsen fører Cuaron meg inn i historien med lange og virtuose kamerakjøringer, som danser rundt figurene som en romsymfoni.

Synet av jorda er så uendelig vakkert at jeg nesten skulle ønske filmen kunne tilbringe enda mer tid der før helvete bryter løs. Men når spenningen først tiltar, greier jeg nesten ikke vente på neste utvikling.

Sandra Bullock som astronauten Stone i Gravity (Foto: SF Norge AS).
Sandra Bullock som astronauten Stone i Gravity (Foto: SF Norge AS).

Cuarón har skrevet manuset sammen med sin sønn, Jonás Cuarón, og har tettpakket det med utrolige situasjoner som er like begivenhetsrike som de er grunnleggende enkle. Det handler først og fremst om å komme seg fra A til B, ha nok oksygen og ikke miste grepet, bokstavelig talt.

Blendende vakre bilder

Filmen har noen svakheter, og det gjelder manuset. Clooneys figur er for nonchalant og bakoverlent til at jeg tror på ham, selv når livet står på spill. Se bare hvordan han fiser rundt Hubble-teleskopet med sin jetpack i starten, og bruker opp verdifullt drivstoff på tull.

Det virker også usannsynlig at astronautkollegaer ikke vet det minste om hverandres privatliv, eller at Bullocks figur har fått dra til verdensrommet i det hele tatt med den personlige bagasjen hun drar på.

Både Clooney og Bullock er flinke, men jeg tror ikke 100% på figurene slik de er skrevet.

Gravity med Sandra Bullock er en ny romfartsklassiker (Foto: SF Norge AS).
Gravity med Sandra Bullock er en ny romfartsklassiker (Foto: SF Norge AS).

LES: Anmeldelsen av sci-fi-klassikeren Alien

Jeg skulle ønske at manuset holdt samme kvalitet som det visuelle. Det er nemlig det eneste som holder filmen unna toppkarakter fra meg.

Dette er tross alt en 90 fantastiske minutter, med blendende vakre bilder, realistiske effekter (etter det jeg kan se), iskald spenning og godt skuespill, spesielt fra Sandra Bullock.

Filmen gjør verdensrommet til en fascinerende arena for et høyst menneskelig drama. Og dessuten er dette er det nærmeste jeg kommer til å være astronaut.

Om FILMEN

Gravity

 • Neo

  Fy søren…har gledet meg lenge til denne! Tror en magisk kinotur står for tur 😀

  • Ja, det er bare å glede seg! Femmeren er svært sterk. En ting jeg ikke nevner i anmeldelsen, men som jeg kanskje burde, er at 3D-bruken faktisk er førsteklasses!

   • Neo

    Har lest litt på nettet at det er verdt å se 3D-versjonen her. Da blir det å følge anbefalingene 🙂

    • Den utnyttar den tredje dimensjonen ved å vise størrelse bak lerretet, ikkje berre ved å kaste ting framfor lerretet. Gjennomtenkt bruk 🙂

     • Neo

      Det er nettopp da jeg liker 3D, når man ser bakover. Jeg er ikke så interessert i at ting skal komme ut hele tiden, det var egentlig bare artig når 3D var relativt ferskt. Det er dybden det tilfører som er interessant 🙂

  • Ola Olsen

   Meh! Jeg så den i forrige uke på BIFF. Maner til moderasjon av forventningene. Jeg følger mye med på utenlandske talkshows og magasiner på nett og hadde ikke hørt eller lest annet enn ros og super-duper anmeldelser for denne filmen, som kun har fått 5’ere og 6’ere.
   Den hadde vel noe sånt som 97% på Rotten Tomatos da jeg var på kino, så forventingene var skyhøye.

   De ble IKKE innfridd.

   Filmen var ikke dårlig, men det er ingenting som endrer livet ditt akkurat. Du glemmer den like raskt som du så den. 3D effekten er ikke så vidunderlig nytt og revolusjonært som anmelderne skal ha det til. Det er muligens en scene som var kul og hadde spektakulære effekter, men ikke noe å skrive hjem om!

   (Filmen har andre sider ved seg som gjør den spesiell, f.eks at det kun er 2 skuespillere i hele fimen! Dessuten, jeg skjønner at filmen egentlig handler om ‘livet’ og det å overleve og overkomme problemer i livet osv bla bla bla. men den er ikke veldig god til dette.)

   Filmer som klarer dette bedre og endrer livet ditt, er slike som Fight Club, Forrest Gump etc, altså filmer som gjør noe med deg som menneske. Den beste filmen på kino akkurat nå er ‘The Act of Killing’. Se den. Du er ikke det samme mennesket etterpå! Jeg garanterer deg!

   • Neo

    Takk for tips! Jeg ser sjeldent eller aldri på film med forventning om at de skal forandre livet mitt, men det har skjedd noen ganger at jeg har blitt tankefull, ja nesten litt forandret, men det varer som regel ikke så fryktelig lenge. Men det er helt klart spennende når det setter en støkk i titteren, også i ettertid! 🙂

 • Truls Johnsen

  Herlig!
  Er sulteforet på god SciFi, og mitt i debatten om «Hard vs Entertainment SciFI», så får vi altså denne. En «hybrid»? 😉
  Takk Vestmo, «you made my day!»

 • Håkon T

  Syns den ser litt ensidig ut, hva er det som egentlig driver fortellingen videre? Er det noe mer enn at de bare fluffer rundt et teleskop å prøver å unngå å bli truffet av diverse farlige gjenstander? Og anbefaler du å se den i 3D altså? Var veldig spent på anmeldelsen, og vurderer sterkt å se den, men er litt usikker fortsatt.

  • Neo

   I og med at majoriteten av anmeldelser verden over gir den tommelen opp, så tror jeg du trygt kan se den 🙂

  • Birk Unhjem Haugan

   Se den i 3D. Er den beste filmopplevelsen du noen gang kommer til å ha

  • Rune Helmundsen

   Jeg HATER virkelig 3D og mener egentlig at hele konseptet med 3D på kino er altfor dårlig. Uklart bilde, dårlig lys, teksten som ødelegger dybdefølelsen osv. Eneste som jeg synes har funket er nattscenene i Avatar. Denne filmen har fått meg til å endre mening! Her funket alt! Se Gravity i 3D! Som nevnt, dette er det nærmeste du kommer å være astronaut! Nyyyydelige bilder av vår herlige planet! 😀

  • sirbull

   Filmen er ikke ensidig. Såpass kan jeg røpe 😛 Den er verdt å se!

 • Jonatan Faraasen

  Var det noen flere som la merke til scenen der nødromkapselen flyr over Skandinavia? Ganske stilig!

  • Blablabla

   Haha! Meg hver gang Norge på en eller annen måte er med i en internasjonal film: «Ohyeah!! NORGE!!»

 • Sondre Dragsnes

  konsept: gørr
  utførelse: episk
  resultat: seier

  • Neo

   Er konseptet gørr?

   • Sondre Dragsnes

    to astronauter som flyter rundt i rommet. vet ikke hva du synes, men jeg ser potensialet til at no slikt blir kjedelig.

    min mening er min alene. du trenger ikke si deg enig, og du trenger heller ikke starte en krig

    • Å, jeg er så uenig med deg, Sondre! Tanken på være «lost in space» er jo forferdelig! Har tenkt over hvordan det må være mange ganger, så spennende å se en film om akkurat det.

     • Sondre Dragsnes

      kommer nok an på hvilke bilder du har i huet 🙂

      • Hehe, skjønner. Det tror jeg hadde blitt litt for mye klisjé for min smak, så glad filmen ikke var sånn. 🙂

    • Neo

     Starte en krig? Jeg prøvde å få frem en begrunnelse for din påstand. Det er ikke å starte en krig, det er å starte en diskusjon. Dersom du anser dette som krigføring tipper jeg det står dårlig til med i heimen når mor di spør om du gidder å rydde rommet 😉

     • Sondre Dragsnes

      er bare vant til ufattelig mange folk på nettet, som ikke aksepterer andres meninger og ender opp med å fornærme dem. Dette er spesielt vanlig blant gamere, for eksempel når du sier at du liker PS istedet for XBOX da blir du flama

 • Ed Magn

  Skal se denne filmen. Litt synd at Alfonso Cuarón bruker oppblåste «Hollywood-stjerner» i hovedrollene.

  • sirbull

   Dette er ikke noe problem egentlig. Clooney er Clooney da, men Bullock imponerer med veldig gode prestasjoner, selv i lange shots!

 • eiriksen

  mitt inntrykk fra trailern er dette: noen astronauter er ute i rommet og fikser ting, så krasjer noe dritt i dem, minst en av de fyker ut i evige svarte. Er veldig spent på hvordan de fyller 90 minutter; det må jo være noe bra historiefortelling i filmen et sted som gjør den bra.

 • UlfGartner

  Har sett filmen, og den ga meg fullstendig bakoversveis. Var ikke et sekund til å i det hele tatt røre popcornet uten at man gikk glipp av en eller annen vanvittig effekt. Så for dem som liker det hektisk er det bare å komme seg på kino!

  Ble vel og merke litt lei av Bullocks skriking etter hvert, men det var bedre enn Clooneys machoopptreden.

 • Andore Junior

  Personlig ble jeg skuffet når jeg så traileren for denne.. Skal liksom hele filmen handle om en farlig situasjon hvor en astronaut havner på avveie? For så å elaborere dette med flashbacks og minner fra ting som har skjedd tidligere i livet? For et gørrkjedelig premiss, og da holder det ikke hvor «stilig» 3d- og de visuelle effektene er. Men vil anbefale «The last days on Mars».. Endelig en god science fiction film i nyere tid.

 • Jørgen Karlsen

  Sunshine er en av favoritt filmene mine i gjennom tidene. Hvordan måler denne filmen seg opp i mot Sunshine?

 • enjoinRoger Lindhjem

  Så filmen i går. 4 fra meg. Intet mer intet mindre. Delikate bilder, men noe tynn historie….

 • lingva

  Ikke noen spes. god film. Bildene var bra de, men resten var mest vissvass. Clooney og Bullock, er ikke de vasseste i filmskuffa. Kunne vært gjort så uendelig mer med en slik fim, men…… De gjorde ikke det. Sett, og glemt, men skuffet etter anm.

 • John Magne

  Denne filmen er rett og slett komisk. Litt spenning akkurat i det ting begynte å skje, men etter hvert ble det klart at ingen fysiske lover var gjeldene i denne filmen. Nå kan det jo hende at en del synes den er litt bra fordi man ikke har så mye kunnskap om hvordan ting beveger seg i rommet, men jeg hadde store problemer med å se på dette som en vanlig spenningsfilm. For å ta poenget ned til jorda kan man sammenligne det med en biljakt der den ene bilen finner det for godt å svinge 180 grader uten å miste grepet på hjulene samtidig som den rolig begynner å sveve rolig opp mot himmelen. Evt. som om Ingrid Espelid Hovig putter sammen ingrediensene til en bolledeig, og så kommer det en ferdig gryterett ut av ovnen.

  Poenget er at det er veldig urealistisk. Greit nok at det er sci-fi, men når hele filmen handler om ting som ikke er mulig i virkeligheten, så er det litt vanskelig å sette seg inn i situasjonen. Det hadde vært annerledes dersom det var snakk om enkle scener som manglet troverdighet, men her er det altså snakk om alt innholdet i filmen.