Nyinnspillingen av MacGyver er en tafatt og slurvete utført actionserie som gjør lite annet enn å ødelegge den oppfinnsomme actionheltens gode navn og rykte.

All karismaen Richard Dean Anderson ga hovedrollefiguren på 80- og 90-tallet er polert bort i Lucas Tills glatte versjon. Og overbevisningskraften originalserien hadde om at lommekniven er mektigere enn sverdet er skylt bort i denne totalt unødvendige gjenopplivingen.

ANMELDELSE: Riverdale – Herlig Highs School-spenning

Skinnjakka og sveisen er på plass, men den nye MacGyver er bare et hult skall som ikke når orignalserien til buksekanten. (Foto: TV2, CBS)
Skinnjakka og sveisen er på plass, men den nye MacGyver er bare et hult skall som ikke når orignalserien til buksekanten. (Foto: TV2, CBS)
Globetrottende hemmelig agent

Sammen med den skyteglade muskelbunten Jack Dalton (George Eads) og den gatesmarte dataeksperten Riley (Tristin Mays) reiser Angus MacGyver (Lucas Till) verden rundt for stoppe terrorister og frigjøre snille folk fra fangenskap.

Her er det lite tid til å bygge opp trusler en virkelig bryr seg om, og manusarbeiderne slutter å utvikle skurkene i det de har skrevet inn «type terrorist» og «land de kommer fra».

MacGyver forlater andre overdrevne krimserier som Bones og CSI på perrongen når det gjelder fiksjonstroverdighet, og drar den strikken ut i parodien. På 30 sekunder har teamets superhacker funnet en terrorist ved å koble sammen alle verdens kamera, og kjøre et annsiktsgjenkjennelsesprogram. Jadda, fort i svingene er en underdrivelse når denne serien bestemmer seg for å hoppe videre i handlingen. Jeg tåler ganske mye når det gjelder håpløse snarveier, men dette blir bare dumt.

ANMELDELSE: This Is Us – vanedannende familiedrama

(Foto: TV2, CBS)
George Eads har tatt med seg noe av CSI-sjarmen sin til MacGyver, men kjemien med MacGyver er fraværende. (Foto: TV2, CBS)
Kjedelig fysikk og dårlig kjemi

En av hovedstyrkene til originalserien var bruken av naturfag som våpen mot skurkene. MacGyver klarte med diverse husholdningsprodukter og god kjennskap til Newtons lover å redde dagen med finurlige triks som hadde rot i fysikkboka.

Dette er et grep nyinnspillingen forsøker å gjenskape, lommekniven er produktplassert i første scene, men eksperimentene blir aldri mer enn en billig gimmick serien desperat kaster rundt seg for å få en liten smak av smart.

Problem nummer en er at serien har forlatt hovedpersonens gamle prinsipp om at det er bedre med never og naturfag enn maskinpistoler. MacGyver selv skyter riktignok ikke noen, men han reiser alltid sammen med en snikskytter, og han har null kvaler med å kaste bomber på folk.

Problem nummer to, og mye verre, fysikken fenger ikke. Bilspeil pluss sol får ammunisjonslager til å eksplodere, sier fortellerstemmen til MacGyver. Men situasjonene mangler kløkten, situasjonsoppbyggingen og iderikdommen som gjorde originalserien til en suksess.

Kjemien mellom skuespillerne er påtatt jovial og dårlig skikket til å treffe den lune og fartsfylte tonen det siktes etter. Verst er Phoenix Foundation-sjefen Patricia Thornton (Sandrine Holt) som er stiv som en stokk i sin versjon av rollen Dana Elcar gjorde med varme og personlighet på 80-tallet.

Og selv om George Eads har tatt med seg noe av CSI-sjarmen sin, så er det et statisk og replikkmasete buddy-samspill mellom hans Jack Dalton og den unge MacGyver.

Skuespillerkjemien kan gå seg til i løpet av sesongens 22 episoder, men jeg kommer ikke til å henge med lenge nok til å finne ut det.

Det er bare å innse at nyinnspillinger og fortsettelser av gamle serier er en stor del av underholdningstilbudet i 2017. Spinoff-serien 24: Legacy kommer neste uke. Men hvis slike seriegjenbruk skal ha livets rett, så må de lages ut fra en viss peiling på hvorfor originalseriene var bra.

Serieskaper Peter M. Lenkov (som også står bak nyinnspillingen av Hawaii Five-0) har bare laget en slapp seriesuppe som utnytter MacGyver-navnet for å selge et makkverk som hverken står på egne bein, eller klarer å servere meg et fnugg av nostalgi for originalen.

MacGyver har premiere på TV 2 Zebra lørdag 4. februar. Pilotepisoden ligger ute på TV 2 Sumo nå.

Om SERIEN

MacGyver
 • MacGyver
 • Slippdato: 04.02.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: TV2
 • Serieskaper: Peter M. Lenkov
 • Sjanger: Action, Eventyr, TV-Serie

 • Sjarlatan

  Ny MacGyver og ny 24. Hva er vitsen når alle vet at det aldri vil kunne bli i nærheten av originalen engang.

  • Ansgar Gabrielsen

   Det er vel for vanskelig å komme opp med noe nytt, derfor denne evige skjendingen av gamle klassikere.

   • Trond Michelsen

    Den første Hollywood-remaken ble laget i 1904, så det er ikke akkurat et nytt fenomen.

    • Ansgar Gabrielsen

     Dog er det mer vanlig nå om dagen enn noen gang før.

  • Marius Waage

   Nostalgien selger mer vøtt. varemerker blir etablert og folk bli rundlurte. Dette minner litt om hva som skjer hver jul da en haug avdanka artister alle spiller inn julealbum. Og disse selger bedre en alt det andre de gjør resten av året sammenlagt. Kun pga nostalgi.

  • Raymond

   24 er en slags fortsettelse, ikke remake, så den har jeg litt tro på! Men macgyver er et godt makkverk ja, så selv de 3 første eps og de var bad…..

   • Sigurd Vik

    24: Legacy er en spinoff ja, med stort sett nytt rollegalleri, men trolig noen kjente fjes etter hvert. Har sett starten, og den er i hvert fall bedre enn MacGyver:) Vi kommer med anmeldelse av den til uka. 24: legacy har amerikansk premiere på søndag, og premiere på TV3 søndag 12. februar.

 • Tobias Lea

  Innledningsvis en grusom serie. Så skal det sies at omsider, så blir det helt OKAY fredagsunderholdning – og at de tre første episodene er de svakeste hittil iallefall.

 • Ole-Kristian Anfinsen

  Terningkast 2 er i overkant generøst for de første tre episodene. Og etter 13 episoder er det ikke blitt noe bedre.

 • C_v_K

  LoL. Anmelder har jo null sans for humor. Og det er såpass mye selvirioni i serien at den fortjener terningkast 3. Det er bæsj, men ikke så bæsj

 • BrannEbest

  Se heller serieversjonen av Lethal Weopen 🙂 fantastisk

  • I. M. Stone

   Serieversjonen når ikke originalfilmene til knærne. Men når det er sagt, så er serien bedre enn det meste i samme sjanger.

   • BrannEbest

    seff ikke… Men er en sinsyk morsom og god serie… Tenkte i denne sammenheng serier basert på nostalgi… Mac suger, K.I.T var heeeelt på trynet… Så kommer Lethal weopen og rensker opp… koffor går ikke den serien på norsk
    TV..

    • Trond Michelsen

     Du regner ikke TV3 som «norsk TV»?

     • BrannEbest

      Hehe… trodde ikke den gikk der 🙂 Har brukt andre kanaler 🙂

      • Trond Michelsen

       De er ganske oppdatert også. Ca. en uke på etterskudd nå. Men, det er selvfølgelig enda kjappere å hente episodene fra onkel Tor.

 • Stravinsky

  Dette er IKKE MacGyver ! MacGyver var bra serie – Dette ble helt patetisk.

 • Jackal.no

  Ok serie til lørdagsfrokosten. ser nok de siste 8 episodene og.

 • Nå er det så mange rosablogger-pene damer med oppblåste lepper i mediene at noen pene gymnasgutter med langt hår får dere tåle, så får alle noe pent å se på! Alle skal med.

 • Phiox

  Det er bare Patty og Selma som synes den orginale McGyver var bra…

  • Cartman

   Eh nei. Vi er mange som liker originale Macgyver serien. Så slutt å snakke for alle andre

 • Tomas Nordmeland

  Jeg synes at denne serien fanget opp den samme tynne humoren, «over the top» vitenskap og action som orginalen hadde. Er faktisk fornøyd med remake’n. USA er jo ikke særlig god på remake, men her traff de så det jomet. Orginalen var jo ikke akkurat en konge serie, men fin til ettermiddagsunderholdning. Samme her…

 • Martin Førland

  Har hørt at serien har gjort det bra i USA. Skal se hele serien uansett om den er dårlig eller bra 😊

  • Ansgar Gabrielsen

   Lykke til.

 • Sander Vestby

  MacGyver, Lethal Weapon, Reisen til julestjernen,… Er det virkelig nødvendig å skulle ødelegge filmer og tv-serier på denne måten? Det er en grunn til at original-filmene ble regnet «storslagne», jo nettopp fordi de hadde det lille ekstra som en fornying/oppfølger aldri kommer til å få.

  Til alle regissører, skuespillere, manusforfattere og rettighetseiere:
  Ikke ødelegg flere av de gode verkene deres. La oss ha Mel Gibson og Danny Glover i minnet når vi tenker på Dødelig Våpen. La oss få tenke på Hanne Krohg når vi hører navnet Reisen til Julestjernen. La oss kunne forestille oss Richard Anderson i rollen som Angus MacGyyver. Vær så snill å la filmene være!

  ADVARSEL: Om ikke så altfor mange år vil vi nok kunne se fornyede versjoner av bl.a:
  «Misery», «Forhekset av månen», «Farlig Begjær», «Gudfaren», «Mafiabrødre», «Den gode, den onde og den grusomme», «Taxi Driver», «Pulp Fiction» og «Casablanca».

  Er det dette vi vil?

  • Kristin

   Men Lethal Weapon serien er jo kjembe bra 🙂 Har du sett den?

   • Sander Vestby

    Ja. Jeg har ikke sett alle episodene, men jeg har sett 4-5 episoder.
    Serien er interessant, og jeg kjenner igjen deler av Lethal Weapon-sjargongen, men den er langt fra så bra som de originale filmene.

    Du knytter en forkjærlighet for originale filmer, og oppfølgere blir som regel bare vås.

    (Det kan også være at jeg legger listen meget høyt, men LW 1 var kjempebra, LW 2 var kjempebra, LW 3 var kjempebra, og LW 4 var kjempebra! Da forventer man seg gjerne at den nye serien blir «kjempebra» eller enda bedre.)

    Har du hørt uttrykket: «Gi seg mens leken er god» 😉

    • Kristin

     Ha ha Ja 🙂 Men jeg synes leken fortsatt er meget god 🙂 Lethal Weapon er for meg for tiden ukens høydepunkt på TV. På imdb ligger den for tiden med en score på 7,9 fra 12 000 stemmer, og det er meget bra:)
     Men smaken er jo som kjent som baken, delt i to 🙂

   • Trond Michelsen

    Serien suger overraskende lite, må jeg innrømme. Men, jeg sitter hele tiden med en følelse av at om alt annet enn tittel og navn på rollefigurerer hadde vært helt likt, så ville serien vært mange ganger bedre.

 • Sander Vestby

  Jeg skal jammen meg sende e-post til NRK, jeg har verdens «beste» idé!

  Hva tenker dere om en helt ny «Brødrene-Dal» serie, fullstendig uten Kirkvaag, Lystad og Mjøen!

  • JA!Med Stoltenberg i rolla?Kanskje?Før var det jo sånn at når NRK skulle underholde så taua de inn S.

   • Trond Michelsen

    Ja, der er du inne på noe. Robert Stoltenberg som alle tre brødrene. Og kanskje en søster og. Hvis han ikke er ledig, kan kanskje Kristian Valen, Tommy Steine og Odd Magnus Williamson ta på seg oppdraget?

 • Vidar Haugen

  Ikke uten grunn at den RIKTIGE MacGyver – Richard Dean Anderson – er full av FORAKT overfor den nye serien, og har avvist blankt alle anmodninger om å delta…
  Serien går allerede for fullt her i sør-øst Asia, men som gammel, «hard-core» MacGyver-fan, orka jeg kun å se et par-tre episoder. Dette er regelrett SKJENDING av et klassisk verk!

 • why didnt they ask Anderson?

 • Birgit Solheim

  Ja den var dårlig.

 • Med en så rålekker Gyver må da dette bli bra. Jeg har alltid vært i alle mindretall og trives der. Buh til dere andre. 😉

  • Neo

   Ja, la oss basere kvaliteten på en serie utifra hvordan hovedpersonen ser ut.