Sameblod er en film som virkelig treffer meg i magen.

Dette er en gripende historie som fortelles med et naturvakkert og stemningsfullt filmatisk uttrykk og som har en gnistrende god hovedrolle som skinner under vekten av filmens mange konfliktlinjer.

På et bakteppe av brutal rasisme er Sameblod en film som også utforsker ungdomsopprør, selvrealisering, økonomisk makt og hvordan et samfunns kollektive grusomheter kan påføre mennesker en skamfølelse som fører til selvforakt og ødelagte familier.

ANMELDELSE: Barndom – En nydelig dokumentar om barnas lek

Norske Lene Cecilia Sparrok spiller Elle Marja med en energi, nysgjerrighet og verdighet som gjør Sameblod til en karakterdrevet liten perle av en film. (Foto: Sophia Olsson/Storytelling Media)
Norske Lene Cecilia Sparrok spiller Elle Marja med en energi, nysgjerrighet og verdighet som gjør Sameblod til en karakterdrevet liten perle av en film. (Foto: Sophia Olsson/Storytelling Media)
Brutalt godt laget

Sameblod starter i nåtid der den aldrende Elle Marja (Maj-Doris Rimpi) kommer tilbake til Norrland i Nord-Sverige for sin søsters begravelse.

Det blir et møte med en samisk kultur hun forlot for lenge siden, og gjennom et langt tilbakeblikk får vi være med på den avskjeden.

Den unge Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) blir sammen med de andre samiske barna på en liten internatskole utsatt for overgrep og undertrykkelse både fra lokalbefolkningen og myndighetene. Det blir etter hvert for mye for den unge jenta, som havner på kant med både skole og familie.

Dette er en grusom del av Nordens historie, og filmskaper Amanda Kernell tør å holde oss i disse forferdelighetene så det tidvis vrir seg i magen av ubehag. Her er det scener som aldri vil forlate hukommelsen min.

Det fotografene Sophia Olsson og Petrus Sjövik får til sammen med noen nådeløse replikker og noen imponerende seige skuespillerprestasjoner inn i klasserommet er rett og slett brutalt godt gjort.

Men til tross for slående vonde enkeltscener, er ikke dette en film som dveler i det ubehagelige og det triste. Den har rom til både humør og lunhet i sin dramatiske historie.

ANMELDELSE: En handelsreisende – Bevegende og engasjerende

Filmskaper Amanda Kernell tør å holde oss i disse forferdelighetene så det tidvis vrir seg i magen av ubehag. (Foto: Sophia Olsson/Storytelling Media)
Filmskaper Amanda Kernell tør å holde oss i disse forferdelighetene så det tidvis vrir seg i magen av ubehag. (Foto: Sophia Olsson/Storytelling Media)
En karakterdrevet filmperle

Samiske Lene Cecilia Sparrok, fra Namsskogan i Nord-Trøndelag, spiller Elle Marja med en energi, nysgjerrighet og verdighet som fengsler, og gjør Sameblod til en karakterdrevet liten perle av en film.

Den unge spillefilmdebutanten er en fryd å følge når hennes rollefigur modig og fortvilt setter ut for å teste både egne muligheter og bryne seg på samfunnets begrensninger.

Det er i dette samspillet mellom jakten på å finne seg selv, og flukten bort fra seg selv at Sameblod lykkes så godt.

Dette er en viktig film som virkelig anbefales. Både fordi den gir publikum noen velplasserte nesestyvere fra vår egen nære historie, og fordi Sameblod har noen universelle betraktninger om det å kjempe mot undertrykkelse og egen skamfølelse som gjør den brennaktuell på flere vis.

Om FILMEN

Sameblod
 • Sameblod
 • Slippdato: 10.03.2017
 • Regi: Amanda Kernell
 • Utgiver: Storytelling Media
 • Sjanger: Drama, Historisk

 • Terje Kristiansen

  Nå har ikke jeg sett filmen, men er dette et litt vridd innslag i innvandringsdebatten?

  • Siljá Somby

   Hvordan mener du at denne filmen er relatert til innvandring?

   • Hammern

    Det er bestandig noen som skal slå et «billig» poeng på deres syn på innvandring.

   • Maria Jørgensen

    Fordi det å framsnakke andre kulturar er PK-sosialstisk omvendt rasisme, må vite, og særleg om ein kan sette det i lys av at drittsekkoppførsel frå majoritetsbefolkninga.

   • Harald W Andersen

    Samene er OGSÅ innvandrere. For 1000-2000 år siden. Fra øst. Særlig etter svartedauen, så kom de og overtok ødegårder og bygninger etter at alle der var døde.

    • Siljá Somby

     Svartedauden? Det der må du nok dokumentere, der høres jo ut som en mytomans historiefremstilling. Om man skal fremstille samene som innvandrere, så er ihvertfall de germanske folkegrupper innvandrere, og da er man like langt i dagens innvandringsdebatt. Dvs. du scorer nok ingen billige poeng på å fremstille samer som innvandrere, da du skyter deg selv i foten samtidig.

     • Anne Moen

      Det blir feil å snakke om at nordmenn stammer fra germanske folkegrupper. Nordmenn snakker et germansk språk, men det er noe annet. Nordmenn er etterkommere etter forskjellige folkegrupper som har innvandret til ulike tider og fra ulike steder, akkurat som samene.

      • Harald W Andersen

       Min kollega forteller meg at samiske navn på innlandsfisk og på havfisk kan gi oss et hint i språket om at samene kom fra øst etter at noen andre hadde satt navn på havfisken for dem, og at de bragte med seg navnene på innlandsfisk fra øst etter år 2000.

       Reindrift lærte samene av folk som allerede var her i Norge – før samene.

       • Anne Moen

        Samisk språk har et østlig opphav, og er i likhet med finsk et uralsk (også kalt finsk-ugrisk) språk. Men du må skille genetisk opphav og språk. Samenes forfedre er mange, og det blir helt feil å si at samene innvandret da og da. Samene som etnisk gruppe har en mangfoldig bakgrunn, og en av folkegruppene som senere ble en del av samefolket bragte med seg det finsk-ugriske språket som ble samisk i tidens løp. Dette skjedde for omtrent 1500-2000 år siden. Du får se i andre innlegg om hva forskning basert på gammelt og nytt dna forteller om samenes opprinnelse. Reindrift er av relativt ny dato, og ble ikke noe hovednæringsvei før i seinmiddelalderen! Men Ottar fra Hålogaland fortalte jo selvsagt om reindrift i «småskala» (lokkerein i villreinjakten) allerede på 900-tallet.

     • Harald W Andersen

      Det dreier seg ikke om dagens innvandringsdebatt i det hele tatt. Å irettesette meg med krav om dokumentasjon er forgjeves. Internettsider inneholder så mye skitt og surr og rot fra aktivister at fakta overskygges. Norge er befolket av innvandrere, helt siden de første kom for 8 tusen år siden.

      Når vi vet hvor de kom fra, da kan vi jo begynne der?

    • Anne Moen

     Nei, det blir feil å si det slik. Samene er etterkommere etter innvandrere som er kommet hit til forskjellige tider og fra forskjellige steder! Det samme gjelder nordmennene. Men samene som egen etnisk gruppe er ikke mer enn 1500-2000 år gammel.

     • Harald W Andersen

      Om samene er innvandrere, så utelukker ikke det at hvem som helst andre også er det 🙂 Det ser ikke ut til at vi kan være innvandrere sammen alle sammen.

      De fleste samene bor i Oslo, da virker det litt rart at sametinget ikke er der?

      • Anne Moen

       Jo, ettersom Norge ble isfritt først for 10 000-12 000 år siden, så må jo nødvendigvis nordmennene og samene være etterkommere etter folk som vandret inn i diverse omganger. Dette er et arkeologisk og historisk faktum. I tillegg viser dna-forskning at dette er tilfellet.

  • Blidogglad

   Det er vel heller en påminnelse om hvor langt ut i grusom galskap enkelte er villige til å gå for at alle skal passe inn i den rådende samfunnsmalen.

  • Bogey_larsen

   Det vridde her må vel isåfall være at vi nordmenn er innvandrerne?

   • Anne Moen

    Vel, nå viser moderne forskning at både samer og nordmenn er etterkommere etter forskjellige folkegrupper som har innvandret hit til landet i løpet av de siste 10-12 000 årene. Faktisk de samme gruppene, om enn i en litt forskjellig «miks». Uansett har den norske staten all grunn til å skamme seg over fornorskningspolitikken og måten den ble gjennomført på, og mange nordmenn, og da særlig nordlendinger, har også grunn til å skamme seg over diskrimineringen og hverdagsrasismen de har utsatt samene for helt opp til denne dag.

    • Veronika H. Drageid

     Moderne forskning viser slett ikke at nordmenn har vært her like lenge som samene. Tvert i mot viser mengder av ord i samiske språk seg å være fra paleoeuropeisk underlagsspråk, dvs det språket samene snakket før de begynte å snakke samisk. Paleoeuropeiske stedsnavn fins over hele Norge, til å med på Jæren, i følge Inge Særheim, professor ved institutt for språkvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Det er både språklige og arkeologiske bevis for samisk bosetting over hele landet, lenge før de første germanerne dukket opp.

     • Anne Moen

      Her er du nok på langt nær oppdatert hverken på populasjonsgenetikk, historie eller arkeologi. Mer er det ikke å si til ditt innlegg. Kom tilbake når du har satt deg inn i emnet!

      • David Børresen

       Hun hadde i det minste en referanse, kanskje du skulle finne noe å referere til istedenfor bare å bølle?

       • Anne Moen

        Det er jo f.eks. mulig å begynne med å lese følgende artikkel av forskeren Anne Mai Illumäe:

        Human Y Chromosome Haplogroup N

        A Non-trivial Time-Resolved Phylogeography that Cuts across Language Family

        (Her får jeg dessverre ikke til å legge ut en link)

        Deretter bør man studere hva samenes haplogrupper forteller.

  • Hammern

   Jeg har sett filmen, og den har absolutt ingenting å gjøre med innvandringsdebatten. Det omhandler Sveriges og Norges skammelige behandling av egne landsmenn som kommer fra en annen kultur. Se filmen selv og les deg opp på historie før du kommer med tullekommentarer uten rot i virkeligheten, så kanskje du blir litt smartere, hvis det er mulig da.

   • Heiadu

    Enig i dine synspunkter, men når slippdatoen er imorgen ???
    Mvh.Oddvar Mørk

    • Hammern

     Jeg var på premiereforestilingen her i Trondheim i går, eller her i Tråante som det heter på sørsamisk 🙂

     • Terje Kristiansen

      For spesielt innbudte da, ellers ………….. ?

      • Sigurd Vik

       Filmen vises på Kosmorama filmfestival i Trondheim (som går denne uken) og kinopremiere over hele landet fredag 10. mars.

       • HaakonSarak

        Gikk i går og i dag på Kosmorama

       • Terje Kristiansen

        Du, siste gang jeg var på kino var da Flåklypa Grand Prix var ny!

   • lightly

    vor har du fått sett filmen?
    Hvor har du fått sett filmen?

   • Terje Kristiansen

    Hvorfor skulle jeg ha behov for å se filmen? Hva vet du om min kunnskap om behandlingen av samer m.m.? Utover det så får du lese min hovedkommentar lengre oppe.

   • Thomas Hansen

    Hva gjør man når andre land og demmes landsmenn behandler nordmenn slik vi behandlet samene for 80 år siden, og værre?

 • Jonas Sandøy

  Det har lite med annen kultur å gjøre. Et forkvaklede menneskesynet som indoktrineres i en psykiatri som alltid har vært på ville veier, har fortsatt i samme spor. I dag ødelegges enda flere av såkalt psykiatrisk sakkyndige. De bare ingen annen fellesnevner at de ikke er en del av, eller har kontakter til, makten.

  I forrige århundre var det massive og groteske overgrep mot store grupper av befolkningen. Er det ikke litt naivt å tro at det plutselig tok slutt? At maktsyke og sadister plutselig ikke eksisterer?

  Forbrytelser mot egen befolkning koster nå over 100 milliarder i året. Alle skattebetalere som ser denne filmen burde fått opplyst at de hvert år betaler 50 000 kroner ekstra i skatt for å finansiere overgrep i enda større skala.

  • Harald W Andersen

   En svensk komiker med CP som sitter i rullestol dokumenterte legenes dårlige og vilkårlige behandling og inkompentanse, hvor noe minnet sterkt om ren fornedring og likegyldighet mot han på 1970-tallet.

   Mange som søker bl a uføretrygd blir så fornedrende behandlet av helsevesen og NAV at det grenser til ondskap av de som skal «forvalte». De forvalter ikke menneskene, men pengene.

   De som i dag har ME blir utsatt for enda verre mistro, tvang og feilbehandling. Vi hørte vel om han som nylig måtte krabbe fra ambulansen og inn i sitt hus pga en ide fra personellet om at ME er noe man innbiller seg?

 • Terje Kristiansen

  Det virker som om de fleste har problemer med å lese norsk. Jeg brukte i mitt første innlegg ordet vridd om en mulig sammenheng med innvandringsdebatten, hvilket skulle gjøre det klart at sammenhengen da var mer indirekte, ikke åpenlys. Jeg så en mulighet for at å sette lys på vår behandling av minoriteter skulle få oss til lettere å se de behov som flyktninger og asylsøkere angivelig har. Jeg prøvde å få bretta tilside skylappene for de som oppfattet hva jeg skrev, men det var nok for det meste misslykka! De aller fleste leste det de helst ville!

  • Sondre1

   I staden for å angripe dine motdebattanter i ein eigen post, er det ikkje betre å svare dei direkte?

   «..ett litt vridd innslag..» er mildt sagt et laust begrep, og da kan du ikkje forvente at svara nødvendigvis blir akkurat det du tenkte.

   Stiller du eit spørsmål av typen «…er dette et…» så må du neste forvente at svaret også kan bli «nei». Visst du meiner det er feil, kom gjerne med nye poenger og tanker du har som kan få oss andre til å sjå situasjonen/tanken i eit anna lys. Det blir det god debatt av.

   • Terje Kristiansen

    ?????????????????
    Hvilken «eigen» post?
    Og ellers så er det vel tross alt slik at hva jeg skriver er det vel jeg som bestemmer? Eller «må eg søykja om løyve»???????

    • MoRi86

     Du selvsagt få lov til å skrive hva du vil men du må også forvente at folk som både er enige og uenig svarer deg.
     Ytringsfrihet betyr rett til å ytre hva du vil, det betyr IKKE rett til å ikke bli motsagt.

     • Terje Kristiansen

      Å kjære! Jeg ber! Har jeg gitt inntrykk av at jeg ikke tåler å bli motsagt??? Det var da synd, for den (nesten!!!) eneste grunnen jeg har til å kommentere innlegg er et ønske om å bli nettopp det; MOTSAGT!!!! God Bedring!

      • Thomas Hansen

       Ja du ser ut til å takle det å bli motsagt usedvanlig tolerant…

       • Terje Kristiansen

        Hva var vel livet uten en skikkelig disskuss?

 • Knut Svendsen

  Ser fram til å se denne filmen. Er oppvokst i Finnmark og har ventet på en slik film lenge.

  • Harald W Andersen

   Omtrent som jeg tenkte da filmen «brent jord» hadde premiere da jeg var en oppløpen guttunge. Det tok noen år før jeg forsto hva jeg hadde sett i denne filmen og hva budskapet var.

   Samene ble også bryskt behandlet av den tyske okkupasjonsmakten og av norske som skulle «hjelpe» dem. Hannah Kvanmo var medlem av en organisasjon som hadde liten respekt for samene og behandlet dem deretter – tok over etter førkrigsmyndighetene og fortsatte den dårlige behandlingen. Det er lite trolig at samene ville få være i fred for nazienes raseteoretikere særlig lenge, om okkupasjonen hadde forsatt.

   • Anne Moen

    Samene ble egentlig ikke så dårlig behandlet av tyskerne, som så på denne folkegruppa som et eksotisk naturfolk, men derimot er det vel ikke noen grunn til å tro at tyskernes norske medløpere så særlig positivt på et folk som ikke var «germanere».

    • Harald W Andersen

     Jeg snakket med en gruppe mennesker som med selvsyn har konstatert at samene ble dårlig behandlet av de tyske okkupantene og av deres norske kollaboratører. Mine vitner er døde nå, men det spiller ingen rolle for meg.

     • Anne Moen

      Jeg er faktisk oppvokst i en bygd nordpå der de aller fleste var samer, og de eldre ble aldri plaget av tyskerne, ettersom de selv fortalte. Derimot var det nordmennene som diskriminerte og trakasserte.

      • Harald W Andersen

       Det kan du også ha rett i. Selv om du ikke vet hva som skjedde andre steder.

       • Anne Moen

        Nå ble selvsagt lokalbefolkningen i Finnmark, både samer, kvener og nordmenn, ille behandlet av tyskerne da de tvangsevakuerte folk sørover fra høsten 1944.

        • Harald W Andersen

         Det er trolig OGSÅ riktig.

        • Anne Moen

         Ikke bare også trolig, men faktisk en historisk sannhet! 🙂

        • Harald W Andersen

         I følge deg er alt sannhet. Men jeg er utstyrt med en sunn naturlig skepsis og nekter å svelge absolutt alt som skrives på nettet. Noen kan være veldig overbevisende, men viser seg å bare ha kopiert teksten fra andre, som er jævlig bra til å skape illusjoner.

         Kreasjonister på nettet er eksperter, det samme er bibelforskere.

        • Anne Moen

         Dette har ingenting med kreasjonisme å gjøre, ei heller med kunnskaper ervervet fra nettet, men med historiske «facts». Du bør nok lese deg opp om hvordan sivilbefolkningen i nord ble behandlet under tyskernes evakuering av Nord-Troms og Finnmark. Vi nevner i fleng; menn og unge gutter drept av tyskerne, voldtekter, avsvidde bygder, sivilbefolkning tvunget sørover osv. Her har du nok mye å sette deg inn i!

        • Harald W Andersen

         Norsk er kun en promille av nettet. Det norske er ofte propaganda fra en gruppe mennesker som ikke får ordet andre steder. Sterk slagside mot venstresiden. Selv leksika utelater hva Palme, Mao, Stalin og Pol Pot virkelig gjorde og hvor mange de drepte av sine egne. Slektsforskning på nettet er feil i haugevis – opp mot 50% og helt ubrukelig. Skrevet av de som gidder legge ut noe.

         Søk på ordene «Midtøsten»: 1,7 mill treff , «Middle East»: 522 mill treff, se på antallet treff, og tenk på alle andre språk som fins der, f eks arabisk med 42 mill treff. Skulle du skrive om Midtøsten, så ikke søk på norsk fordi du nesten bare finner venstreradikal propaganda. Stol ikke på nettet!

         Da etter litt tenking blir man litt mere ydmyk overfor hva dette mediet er: en 99% søppelkasse, og kun mikroskopiske mengder av stoff ligger på nettet. Jeg har noen hyllemeter med fakta og info i bøker og permer, men ikke noe av det ligger på nett. Vel – kanskje en promille av en promille?

     • Winnie Lunder

      Jeg leste et sted at det var sjø samene som ble dårlig behandlet av tyskerne og at det var reindrift samene som ble sett på som et eksotisk urfolk, kan det stemme?

 • Anne Moen

  Til alt du skriver er det bare en ting å si: Nå snakkes det fornuft! Man kan slett ikke sette likhetstegn mellom språk(historie) og genetisk bakgrunn. Arkeologien viser at det har bodd mennesker i det som nå er Norge i over 10 000 år, og de første som kom hit snakket garantert ikke et indoeuropeisk språk, eller et finsk-ugrisk språk. Som før sagt viser de siste par årenes forskning basert på dna-undersøkelser av både gamle skjelettrester og moderne mennesker at både samer og nordmenn har en «brogete» genetisk opprinnelse, og at samer som egen etnisk gruppe neppe er eldre enn 1500-2000 år. Blant forfedrene til både samer og nordmenn skjuler det seg gamle steinalderjegere, innvandrede jordbrukere, steppejegere fra Kaukasus-området (tilhørende for eksempel Yamnaya- kulturen; og antakelig de som «introduserte» indoeuropeisk språk i Europa). «Miksen» som i tidens løp utkrytalliserte seg i to forskjellige etniske grupper er som sagt litt (!) forskjellig, ettersom samene har et noe (!) større innslag (15-20%) av nordsibirsk dna enn nordmenn. I de siste par årene er det blitt publisert flere interessante forskningsrapporter som tar for seg nettopp denne problematikken.

 • Bobby Fiske

  Takk for informativ kommentar.

 • Harald W Andersen

  Bare vi ikke direkte relaterer det som skjedde for f eks 100 år siden direkte til situasjoner og konflikter i vår tid et annet sted og med andre folk og andre kulturer enn denne. Først må det anakronistiske og uvitende skrelles av, i tillegg til en del annet som vi ikke lenger mener eller praktiserer. Dette er trolig en skildring av hvordan det var, ikke hvordan det er i dag eller kommer til å bli. Men vi er så oppegående i dette landet, at det er vel ingen fare for provoserende og urimelig relativisering…..

  For ordens skyld er jeg ikke «norsk», men norsk. De norske lovene er det som gjør oss norske, og det vi feirer på 17. mai i Norge, og det vi norske følger og som gjør at vi føler oss norske. Når vi ikke lenger ønsker å være en del av Norge, så må vi velge.

  • Jørund Aasetre

   SÅ du er redd din manglende aksept for andre i dagens samfunn skal sammenlignes med hva som skjedde med samene før …. jaja selvbedrag eller forsøk på å reinvaske seg …..

   Kanskje er det slik at det er samme intoleranse ……

   • Harald W Andersen

    Ingen her i rommet forstår helt hva du mener.

    Men likevel: Intoleranse er i visse fora det samme som å ikke være tolerant mot intoleranse. Det er vanlig å bli kritisert for ikke å underkaste seg det «korrekte» med en gang, og ikke alltid snu det andre kinnet til med en gang, og å stille spørsmål ved det «korrekte». Jeg er ikke «norsk», men likevel forstår jeg hva visse norske aktivister forsøker å gjøre.

    Visse har som ideal å tåle alt for «å redde verden», ikke redde Norge, men resten av verden, og «ofre» i Norge. Så hvis en debattant ikke liker hva visse samerepresentanter sier og gjør i Norge i dag, så blir denne kritisert for ikke å gjøre korrekt: å relativisere til hva norske og tyske myndigheter gjorde for snart 100 år siden.

    Men så på den andre siden i Midtøsten er det motsatt for de samme folka: der skal vi se bort fra alt det gale en eller flere titalls parter gjør og sier i dag i de sentrale konfliktområder, og kun se hva Israel og USA gjør. Propaganda – både på vidda og i ørkenen. Tror du ikke helt på propaganda og skapte myter og illusjoner, så blir du ilagt de verste hensikter, og koblet direkte til døde spedbarn på andre siden av jorda og til ugjerninger gjort for 100 år siden i Norge. Lett gjennomskuelig hevnlyst og ofte rent lureri.

    Propagandaen er så virkningsfull at ingen i Norge vet at det var 34 land som deltok i krigen i Gulfen, ikke bare USA.

    Ingen vet at en av partene i Midtøsten har drept 8 mill av SINE EGNE de siste 40 år. De selv har drept mange ganger flere enn deres fiender til sammen.

    • Jørund Aasetre

     Ingen her i rommet forstår helt hva du mener…
     DET kan du nøktern sett ikke vite ……. Antar du ikke har snakket med alle

     NB: Ikke sikkert alle forstår hva du mener heller …. Litt A så Z …….
     PS: Du betyr akkurat like mye (eller lite) for meg som Meskerem fra Etiopia … Sorry men sant …

     • Harald W Andersen

      Jeg er egentlig knekkende likegyldig til det meste, men finner dette artig likevel i en tåkete værsituasjon med regn og slaps. En liten stund.

      Nå er det bare meg i rommet, så da kan jeg snakke bare for meg selv 🙂

   • Harald W Andersen

    Mangler jeg aksept for andre?
    Da har vi glemt andres manglene aksept for mine meninger om en sak.

    • Jørund Aasetre

     Jeg aksepterer andre folks rettigheter, inklusive rett til å mene hva de vil.
     Jeg har derimot ikke sagt at jeg respekterer all andre folks meninger ….

     Jeg mener folk har rett til å mene hva de vil … Men jeg forbeholder meg retten til å mene at en del er idioter …..

     Det handler om å skille «snørr og bart» ….

     • Harald W Andersen

      Jeg syns dette minner svært om et personangrep, og ikke respekt eller toleranse. Så jeg forbeholder meg retten til å være knekkende likegyldig overfor dine meninger om mine meninger og opplevelser. Jeg er ikke avhengig av aksept fra noen.

      • Jørund Aasetre

       Hva du bryr deg om er ikke min sak. Hva er et personangrep?
       Men mange av dere med sterke meninger om andre er veldig hårsåre ovenfor kritikk.

       Jeg nevnte idioter i flertall, men om du føler deg truffet er det jo litt artig …

 • Harald W Andersen

  Vi hører fra verden i øst at nyere forskning kan snart vise at samenes forfedre var avhoppere fra Kublai Khans og Djengis Khans hærer. Etter som jeg forsto er det spinoff fra letingen etter Djengis Khans etterkommere, som har vist seg å være ca 1 mill mennesker spredd over store områder. Mannen hadde ca et tusen barn.

  • Anne Moen

   Djengis Khans har visstnok flere millioner etterkommere over store deler av Eurasia i dag, og det sier jo sitt! 🙂 Men samer har stort sett et europeisk opphav, bortsett fra at omtrent 15-20% av genene ser ut til å være av nordsibirsk opprinnelse. (Men nordmenn har faktisk også litt av disse genene, dog i et atskillig mindre omfang.) Dna-analyser av nålevende samer viser at samer og nordmenn stort sett (!) har samme forfedre, men i en litt forskjellig «miks», men samene har altså en større «østlig komponent», noe en ser ved at mange samiske menn tilhører haplogruppe N1C på «mannslinja» (Y-dna), i likhet med finner, baltere og russere. På «kvinnelinja» (altså mt-dna) tilhører svært mange samer haplogruppe V7a1, og er visstnok i (fjern) slekt med berbere og baskere. Konklusjonen er altså at vi som bor i det så nå er Norge er etterkommere etter mange folkeslag, som har innvandret til området til ulike tider og fra ulike steder. Det er forresten publisert mange interessante forskningsrapporter om dette temaet de siste fem-seks årene.

   • Harald W Andersen

    Det er vanskelig å bevise at det er den mongolske krigsherren som står bak alle de 16 millionene like Y-kromosomer…..

   • Harald W Andersen

    Det skulle vært en sann svir å bruke samme metode på de 32 tusen (påstått) direkte etterkommerne etter profeten over alle profeter : Muhammed. Det vil bli like vanskelig, om ikke verre å bevise at de er etterkommere og etter hvem. Profeten er en myte sammensatt av mange røvere, røverhistorier og gamle sagn. Vanskelig å være etterkommer etter en myte?

    Samenes krav om å være urfolk både her og både der, det kan også bli vannet ut, litt som homeopatenes medisiner. Ikke sikkert en same er en same etter at alle andre har blandet seg i genene, både postmenn, storbønder, prester og omreisende sjarmører kan tenke seg å være storgravører. Den mongolske rundbrenneren viser jo det.

    En av mine veldig fjerne slektninger i Nord sa på sitt dødsleie at hennes 8 barn ikke hadde samme far – noen av de. Vandalisme i en slektsforskers vokabular, siden de hadde samme «far».

 • Severnaya Volk

  Denne må jeg se 🙂 Coverbildet på artikkelen…med måling av nese mv…er jo som sakset ut fra måten et unevnelig regime sorterte mennesker på. Om man hadde forhold mellom målene på nesa og pannebrasken, lå man tynt an, da var det gasskameratene neste. Det mange ikke vet, er at barnevernet sorterer på samme måte den dag i dag…ved hjelp av en linjal stiller barnevernstantene diagnoser og påviser syndromer på få minutter…hva skal vi vel med dyre fagfolk og sykehus med dyrt diagnoseutstyr, når vi kan gjøre det på en-to-tre med linjalen :-)?

  • Veronika H. Drageid

   Det ikke bare minner om det, men var opphavet til Hitlers raseteorier: En svensk lege som ville bevise at samer var en laverestående rase begynte det hele, og fikk raskt tilhengere både i Norge og USA. Mange, mange hodemålinger ble gjort i Norge av norske leger.

   • Severnaya Volk

    En av de beste skjønnlitterære bøker jeg noensinne har lest, er den norske oversettelsen av «La Storia»….Historien…en ekstremt velskrevet bok som dreier seg om livet til en italiens kvinne med et par dråper jødeblod i de tider da brune skjorter var på moten over store deler av Europa Det «vi» ikke snakker om, er at Norge var en av de nasjonene der disse tendensene virkelig fikk grobunn. Det «vi» ikke snakker om, er at tatere ble forfulgt like frem til 70-tallet…med metoder som til forveksling minnet om det som skjedde under krigen. Det verste er likevel det som foregår på områder som er skjult for offenltigheten: på et tidspunkt i livet var jeg opptatt av barnas beste i Norge…og leste gjennom et utall saksdokumenter fra barnevernsaker. Det er så ille at man tror det ikke før man ser det: det norske barnevernet legger fremdeles slike kriterier til grunn i sine «vurderinger» av bla hvorvidt barn har spesifikke «syndromer». Forøvrig er alle vi som kommer «utenfra» i samme båten…sånn er det bare. Ære være samene som evner å ta vare på sitt liv, sine verdier, sine tradisjoner!

 • Mattis Finstad Hansen

  Av og til er det greit med noen opplevelser til ettertanke. En stillferdig og trist film, som tar for seg diskrimineringen og rasismen samene ble utsatt for. Det er vonde skildringer som vises, og disse er med på å gjøre de gode og de litt såre øyeblikkene sterkere.

  Lene Cecilia Sparrok gjør en storartet rolle som unge Elle Marja og tar oss med på en reise gjennom stundene som farger karakteren hennes. Fra det rolige naturlivet i ung alder, til bitterheten og sinne som karakteren til skuespillerinnen Maj-Doris Rimpi har så vanskeligheter med å skjule i voksen alder.

  En sår og vakker film, med et tungt tema som dessverre er relevant den dag i dag, på mange måter.

  Vel verdt å bruke tid på.

  • oudeis

   Diskriminering og rasisme får de bare finne seg i, akkurat som oss, dette er ikke fra meg men vår regjering, egentlig finnes det ikke samer engang, akkurat som oss, vi finnes ikke vi heller

 • elien

  Hvis du ønsker at se en god film, skal du blot klikke her. >>>>> MOVIEFULL32.BLOGSPOT.CO.ID

 • cintrong

  hayang nonton film didieu we.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • Ratnasari Galih

  Om du vill titta på en film? Om du vill titta på högkvalitativ film bara besöka denna webbplats ►►► STREAM4KMOVIE.US

 • Pingback: Sameblod (DVD) | Samisk bibliotektjeneste - Sámi girjerádjubálvalus()