Disse er nominert til Urørtfinalen 2016

Bli bedre kjent med artistene, hør låtene og stem her!

5 mars er det duket for et av de viktigste arrangementene for ny norsk musikk når Urørtfinalen går av stabelen på Sentrum Scene i Oslo under by:Larm. Av 33 band og artister som i 2015 kunne smykke seg med tittelen «Ukas Urørt», er ti nominert til Urørtfinalen 2016.

Disse ti er Whales & This Lake, Cezinando, dePresno, Oscar Blesson, Fasit, Lèonne, Ida Stein, Over The Trees, Frances Wave og Àgy.

Urørtfinalen samarbeider i år med by:Larm, og presenterer alle de ti nominerte på konserter under festivalen – som arrangeres i Oslo 2.-5. mars.

De ti nominerte har bakgrunn fra forskjellige kriker og kroker av landet og byr på mange varierte sjangre – men det de har til felles (bortsett fra at de er gode på det de gjør) er at de er avhengige av din hjelp!

Møtes i dueller

I løpet av en drøy måned skal ti nominerte bli til tre finalister, og nå kan du stemme på dine favoritter. I de neste ukene skal to og to møtes i dueller hos Christine, der artisten/bandet med flest stemmer vil gå videre fram til det står igjen fem.

1. duell – 11. februar: Whales & This Lake møter Ágy


2. duell – 16. februar: Fasit møter Frances Wave


3. duell – 19. februar: Ida Stein møter Léonne


4. duell – 23. februar: Cezinando møter Oscar Blesson


5. duell – 26. februar: Over The Trees møter dePresno


Etter duellene skal fem bli til tre, og det vil igjen være en avstemmingsprosess som avgjør hvilke tre som får kalle seg finalister i Urørtfinalen 2016.

Slik stemmer du:

Du kan stemme frem de nominerte her på P3.no eller bruke emneknaggen #Urørt(+bandnavn) på Twitter, Facebook eller Instagram. Hver bruk av hashtagen her gir bandet en stemme. På P3s Facebook-side ligger det et album med bilder til hver artist. Hver deling, like og kommentar av artistens bilde gir også en stemme.

PS! Stemmer du med emneknagg fra en lukket profil, vil den ikke bli telt med i stemmene.

 • Fasit

  Fasit Hope it's the last time

  Fengende fra et av Vestlandets mest lovende band akkurat nå. ‘Hope it's the last time’ er oppløftende poppunk og presis rock.

  Eller stem ved å bruke:

  #urørtFasit

  Mer om hvordan du stemmer

  Takk for din stemme Gi en ekstra stemme ved å dele #urørtFasit

 • Cezinando

  Cezinando €PA

  Cezinando er et sylskarpt tilskudd til norsk hiphop, her oser det energi og egenart. Hans modne tekster følger en god skole, og kan både provosere og underholde.

  Eller stem ved å bruke:

  #urørtCezinando

  Mer om hvordan du stemmer

  Takk for din stemme Gi en ekstra stemme ved å dele #urørtCezinando

 • Ida Stein

  Ida Stein Are We Changing

  Se opp for talentet Ida Stein, hun er den nye lyden av Norden. Hennes himmelske vokal kler elektropopen perfekt.

  Eller stem ved å bruke:

  #urørtIdaStein

  Mer om hvordan du stemmer

  Takk for din stemme Gi en ekstra stemme ved å dele #urørtIdaStein

 • FrodeFF

  Noe mer udemokratisk enn urørtfinalen skal man lete lenge etter i denne verden…

  a) fordi ukas urørt er dømt av P3s medarbeidere
  b) fordi nominering blant ukas urørt også blir gjort av P3s medarbeidere

  Musikk er en kunstform. P3s redaksjon setter seg til doms over kunstnere basert på sine egne preferanser. Konkurranser innen musikk blir like så ille som konkurranser om hvem som har malt det flotteste bilde.

  P3s redaksjon er uten tvil en sterk begrensning i hva som blir servert over eteren og nettet. Hovedsaklig presenterer de mainstream-musikk og ikke et bredt mangfold. Deres artikler synes det som om de bare makter å bruke Ctrl-C og Ctrl-V fra andre medier verden rundt for så å oversette til norsk. Mangel på objektivitet overskygger kanskje deres manglende generelle kunnskap om musikk, men bidrar sterkt til at de ganske enkelt ikke kan tas seriøst i sitt virke. Et ensidig fokus på mainstream bidrar også sterkt til å innsnevre folkets musikk-hukommelse.

  Når dette er sagt: jeg har opprettet profil på urørt men aldri lastet opp en eneste låt. Kanskje mest fordi P3s arbeid bidrar til en sterkt begrenset musikk-hukommelse blant folket. Min musikk ligger langt utenfor deres forståelse. Låter som går i 7/8 takt eller 15/4 takt og varer lenger enn til neste reklamepause blir aldri presentert i en kanal som ikke engang er reklamefinansiert men lever av lisenspenger som er påtvunget folket.

  Når skal NRK innse at P3 og alle deres andre kanaler ikke bidrar til å spre det mangfoldet i musikkens verden som kan bidra til å opplyse og underholde alle mennesker i stedet for bare å spre den samme dritten som de fleste kommersielle kanaler repeterer omatt og omatt?

  Når skal NRK innse at de har et ansvar overfor alle lisensbetalere?

  • Bjarne

   Musikk er en kunstform, men det du glemmer i dette innlegget er at musikk også er en enorm underholdningsbransje. Dette fører til at band/artister som trekker flest mennesker til en konsert, eller en radiokanal, som oftest får mest penger, eller blir mest spilt. på samme måte som at malerier av en kjent kunstner blir solgt for millioner. Men hvis jeg maler et, er jeg heldig om jeg får 1 krone. Er det ikke da ganske naturlig at en radiokanal som ønsker flest mulig lyttere, går i den retning som vi kaller mainstream?

   At din musikk ligger utenfor andres forståelse, kan ikke klandres p3, eller noen andre for den saks skyld. Hvis du vil at musikken din skal bli hørt, kan det være en ide å lage musikk som noen er interessert i å høre. Jeg har forståelse for at det er gøy å komponere låter eller komposisjoner som er avansert, eller utfordrende teknisk, men det er ikke nødvendigvis det lyttere vil høre.

   Jeg er forsåvidt enig i at NRK har et ansvar ovenfor alle lisensbetalerne, men la oss si at en musikkstil er ønsket av 0,1 % av alle lisensbetalerne. Da vil 14,4 minutter av p3 sine sendinger være til akkurat den type musikk eller musikkstil. (Da er ikke selve sendingene tatt med i regnestykket) Om man tar utgangspunkt i at 50% er tid uten musikk avspilling, sitter vi igjen med 7,2 minutter. Så finnes det sikkert faktorer jeg ikke har tenkt på også.

   Kanskje NRK ikke er helt på jordet når det gjelder mangfold. Og jeg er ikke sikker på om at p3 er den rette kanalen for å dekke behovene for deg og dine likesinnede. Ei er nok urørt konseptet urørt noe som passer for deg. Musikk er jo bare kunst i dine øyne.

   • FrodeFF

    En radiokanal som P3 skal ikke tjene «flest mulig» lyttere, men alle som er med på å finansiere den. MEN, P3 tjener ikke folket med å utvide deres musikkforståelse. I stedet maler de på med det «kjente» til grensen av det man kan kalle hjernevasking og bidrar dermed til å innskrenke både lytterness musikkforståelse og musikkhukommelse.

    Musikk er kunst! Ikke bare i mine øyne men hos de fleste som jobber innen kultur. Din sammenlignning med billedkunst er totalt feilslått da dette dreier seg om unike verk og ikke en laaaaaang rekke kopier. Som oftest også av døde kunstnere.

    Jeg har aldri sagt at min musikk ligger utenfor andres forståelse, bare utenfor P3s medarbeidere sin forståelse. Jeg og mitt publikum setter pris på variasjon, ikke repetisjon. P3s medarbeidere promoterer en liten snever del og gjerne de samme artister om igjen som for å understreke «hjernevaskingen» som foregår med spillelister som går over tid. Skru på P3 og det er garantert at du ikke hører noe nytt hvis du følger litt med i musikkens verden. Du hører bare det samme kommersielle kanaler spiller, minus kanskje litt norsk musikk. Og selv på norsk musikk stryker P3 med glans.

    Som en tvangsfinansiert mediebedrift har NRK et tungt ansvar overfor sine lyttere. Det er ikke å servere klipp&lim-journalistikk eller kalorifattig musikk på repeat.

    NRKs og P3s ansvar er IKKE å skaffe flest mulig lyttere… selv om de er i underholdningsbransjen Slik P3 driver skulle man tro det var en kommersiell kanal med reklame hvert 3.-4. minutt. De store kommersielle kanalene som var avhengig av dette for å finansiere seg selv var nødt til enten å avbryte låter som var lenger eller la være å spille dem. Enden på visen var at de sluttet å spille låter over 4 minutter og artistene måtte lage korte låter for overhodet å bli spillt på radio. Musikk dreier seg hovedsaklig om mer enn 3-4 minutters snutter etter en standardisert pop-resept. Dem som lager slikt gjør det hovedsaklig fordi man ellers ikke vil kunne bryte igjennom nettopp på grunn av medias makt…

    Å sette slike begrensninger på en kunstform har ALDRI skjedd innen noen annen kunstform. Denne begrensningen har medier drevet aktivt med i mangfoldige tiår. Det er på tide med en forandring. For det går på bekostning av det kreative og får alt til å låte standardisert.

    Urørt derimot er absolutt bedre enn noen radio. Her får man et lite inntrykk av hva som beveger seg innenfor norsk musikk. Men også der hviler P3s forbannelse med å plukke ut det «de liker» og det de tror har «kommersiell verdi» uten å se etter de kvaliteter som musikk faktisk kan inneholde. P3 anbefaler kaller de det… og det er det man får i trynet når man logger inn på urørt.

    Dette er noe de nettansvarlige skulle ha lagt vekk fra første siden og heller fått inn en liste over alle låter i kronologisk rekkefølge etter opplasting… hva disse fjompenissene fra P3 anbefaler er uinteressant. Deres musikksmak, eller mangel på musikksmak, er bare overskyggende for de fleste av dem som bidrar med sine verk.

    Hvor lenge siden er det du hørte et musikkverk lenger enn de tilmålte 3-4 minuttene eller som ikke fulgte oppskriften vers, refreng, vers, refreng, vers, break, refreng, refreng, refreng m/fade out?

    Musikk er ikke bare kunst i mine øyne. Det er kreativt partnerskap, refleksjon, aggresjon, melankoli, meditasjon, antidepressiva, sosialt samhold, rytmisk lek og dans og som utøvende musiker og tekniker en stor del av mitt liv.

    Det musikk absolutt IKKE er: avguddyrkelse, popularitetskonkurranse, misbruk av rusmidler (selv om det forekommer en gang imellom), standardisering, plagiering/kopiering, egosentrisk fiksering som et håp om å bli rik og berømt.

    • Mikkel

     Jo flere lyttere de skaffer, jo flere lyttere gjør de jo fornøyde! Dessuten er p3 kun en av flere kanaler NRK driver. De skal jo også tjene oss som liker slike banale ting som pop?

     • FrodeFF

      Problemet er at de bare tjener dem som liker slike banale ting som pop og spiller det samme om og om og om igjen. Dette er lavmål av noen som har et så tungt samfunnsansvar som NRK.

    • Bjarne

     «Det musikk absolutt IKKE er: avguddyrkelse, popularitetskonkurranse, misbruk av rusmidler (selv om det forekommer en gang imellom), standardisering, plagiering/kopiering, egosentrisk fiksering som et håp om å bli rik og berømt.»

     Jeg antar da at nesten alle de største bandene og artistene de siste 50 år ikke anses som musikk for deg da.

     Men jeg tror nok musikk fra Beatles, Pink Floyd, Zeppelin, Stones, Hendrix, Abba, Metallica, Michael Jackson, Springsteen, Madonna, Guns N’ roses, 2pac, Dr Dre, Eminem, Lady Gaga, Rihanna, Miley Cyrus og Justin Bieber. Har betydd enormt mye for mange mennesker med sitt bidrag til musikkhistorien. Selv om de bryter en eller flere av punktene du hevder ikke er musikk.

     • FrodeFF

      Du avsporer fullstendig. Det jeg forlanger for lisenspengene er et bredt tilbud, ikke et snevert tilbud. Og det snevre tilbudet de gjennom P3 tilbyr er innskrenkende for både folks forståelse av musikk samt musikkhukommelsen.

      Når hørte du Pink Floyds Atom Heart Mother i full versjon på radio. Det har jeg ikke hørt siden 70-tallet og da for det meste på radio Praha, ikke på NRK.

      Jeg skjønner heller ikke at du kan trekke frem Justin Bieber i samme setning som Pink Floyd. Justin Bieber er knapt nok artist. Tror faktisk veldig få har hørt han synge Live. Der i gården er det playback og miming som gjelder. Kanskje nettopp på grunn av avguddyrkelsen som medfører et hardt program som ingen stemme er i stand til å takle.

      Tror du noen om 100 år hører på Justin Bieber?

      Bidrag til musikkhistorien er ikke et kvalitetsstempel. I stor grad er noen av de nevnte artistene et resultat av en massiv manipulasjon enten du liker det eller ikke. En slik manipulasjon som NRK driver med gjennom P3 snevre «tilbud». Å spille den samme musikken om og om og om igjen er ikke et tegn på kvalitet ved musikken. Tror ikke du forstår hvordan mennesket er skapt når du tror at dette ikke har en effekt på hva folk tilvennes (tvinges til å like). Det har i hvert fall markesføringsbedrifter skjønt…

 • Sten Kyrre Killi

  Er litt enig med FrodeFF. Det er veldig mye mainstream her. I svartmetall/prog/rock kom i fjor en gruppe som etter min mening er mye bedre enn det meste som er nominert her, nemlig ViolentX, sjekk dem, kunne etter min mening vært en av gruppene som var med her.

 • Kvifor kan me ikkje a) høyra fulle songar, b) høyra dei etter kvarandre?

  Det hadde vore mykje greiare å berre putta det på, høyra på i ein time og so gå tilbake for å røysta. Dette er litt vel vanskeleg nett no synast eg.