Karpe Diem - "Hus/hotell/slott brenner" (låtanmeldelse)

Lei av å være rollemodeller

Karpe Diem fortsetter angrepene på sin nyeste låt. Se videoen til sangen og les anmeldelsen her.

Etter å ha satt hele Norge på hodet med starten av prosjektet, «Heisann Montebello« er Karpe tilbake. De tre låtene, «Hvite menn som pusher 50», «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» og «Au Pair» var det første av ny musikk fra douen på tre år og rystet den norske offentligheten.

Frp-politiker Peter Myhre raste og kommentarfeltet på VG bekreftet på mange måter mye av det Karpe tok opp i den mest kritiske låten, «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din». Justisminster Anders Anudsen tok seg også tid til å kommentere at han var blitt karakterisert som feig av gruppa.

Gutta er fortsatt ikke ferdig med å dele ut verbale ballespark og i den nye singelen «Hus/hotell/slott brenner» er det alle som til stadighet utpeker de som rollemodeller som får gjennomgå. «Jeg får lyst på MDMA og gå på bordell hver gang dere kaller meg for rollemodell», sier Chirag. Samtidig er også låta en kritikk av av Norge, landet hvor gåselever vokser fra trærne, som Chirag sier så billedlig.

«Hus/hotell/slott brenner» fortsetter på mange måter hvor de siste singlene slapp og den breiale stilen til Norges beste rapgruppe er uanstrengt, men likevel er det ikke like hardtslående som forrige gang.

Produksjonen er stor og grandios med flere elementer, og bassen klapper nærmest guttene fremover når de synger. Kombinasjonen av sang og rapping har vært gjort bedre av gruppa før, her lyder det heller litt ensformig. På de førstnevnte sporene er det ikke en eneste del av sangene som er overflødig. På «Hus/hotell/slott brenner» er refrenget litt for kjedelig til at man synger med. I bakgrunnen hører man lyden av det som må være stjerner som lyser opp himmelen. Det samme har Karpe gjort i en årrekke.

Andrew Mukuria

 • liberty_Norway

  Patetisk musikk som ikke er verd å kjøpe, lytte til. Kebab musikk!

  • Sveinung Moesgaard Skjesol

   Eg er ueinig på alle fire punkt, «liberty». Lukke til med å finne noko konstruktivt å bruke ytringsfridomen vår til. Men skal det du seier bety noko, er det kanskje best å sette namnet sitt under.

   • Bent Luther

    Hvor konstruktivt det er med kritikk/slakt og negative karakteristika kan man diskutere lenge. På den annen side kan det spørres hvor konstruktivt det er med tekster der hat mot hvite menn tematiseres. Visstnok skal Siv Jensen også skytes i en av tekstene, etter hva jeg leser her.

    Det blir etter mitt syn for lettvint å bagatellisere slike utfall under «sjangerflagget». Jeg er såpass gammel selv at jeg befinner meg i lett undring over at slike artister og deres tektster avspilles under Spellemannsprisen. Det hadde vel ikke skjedd med artister som rapper om å mislike unge innvandrere.

  • Arild Rostad

   Den støtter jeg . Tragisk musikk med tragiske tekster .

 • Bjørn Kjetil Undem

  Synes Karpe viser på en fin måte hvordan det går an å blåse i om folk er muslimer, hinduer, kristne eller ateister. At ingen er sin religion, men mennesker først og fremst, med likeverd. De viser også hvordan ytringsfriheten kan brukes til å kommentere samtiden politisk. Masse respekt for Magdi og Chirag!

  • ola hansen

   «Ingen er sin religion» er ikke noe annet enn en imbesil påstand… religion er som oftest ekstremt kontrollerende, de har til og med beinharde (idiotiske og menneskefiendtlige) regler/lover å følge. Midtøsten har i et halvt århundre vært død og elendighet med de mest religiøse innbyggerne… pfft, bare en tilfeldighet.

   • Bjørn Kjetil Undem

    Jeg tror du misforstår. Jeg mener at ved å påstå at det eneste en person er, er sin religion (eller rase, kjønn eller legning for den del), så utelukker man at det denne personen står for kun har med den gruppen man har puttet dem i å gjøre. Og da står man i fare for å være rasistisk, sexistisk, generaliserende, ja rent faktisk «idiotisk og menneskefiendtlig». Den død og elendighet du refererer til i Midtøsten (og jeg vil si mange andre steder i verden) kommer av nettopp slike holdninger, forestillingen om at hele grupper er sånn og sånn. De er nedbrytende for menneskeheten, og kontraproduktive, i hvert fall hvis man vil at verden skal være et fredelig sted og gå framover, ikke bakover.

  • Einar Juel

   God diskusjon. Alle tema som fortjener mer kunnskap.

 • smalltalk

  Jeg savner rap om trangsynte menn som ikke respekterer religionsfrihet, likestilling og ytringsfrihet. Hva med et par vers om hundrevis av mannfolk som går ut i det offentlige rom og sextrakasserer kvinner?
  Når du først er inne på hva som er galt med samfunnet om dagen…

  • Bigthermal89

   Helt enig, de mennene som slenger ord som «jævla utlending!» og trakasserer 12 år gamle jenter med å dra av Hijaben.
   Patetisk 😉

  • Kirsten Øvregaard

   hvorfor ikke lage en slik selv? Kanskje om sextrakkasseringen som norske ungjenter opplever daglig – jenter sto fram på NRK og sa at det var vanlig at helt norske gutter og klassekamerater tok dem i skrittet på skolen, på puppene, holder dem i et hett jerngrep når de skal danse slik at jentene ikke kommer løs- ja ALL sextrakassering må angripes, men nå har aløtså norske helsesøstre gått ut og snakket om sextrakasseringen som ungdommen opplever av sine egne. Kan jo lage ei låt av det også?

   • smalltalk

    Enig, Kirsten. Det er også alvorlig det som skjer på skolen! Har kanskje litt mer håp for barn. Trangsynte voksne menn som sextrakkasserer åpent i det offentlige rom er jeg redd det er vanskeligere å omvende.

    Uansett er dette bekymringer som ikke må hysjes ned, og som etter min oppfatning står foran i køen av det som må verbaliseres. Gjerne gjennom norsk rap, men da uten min deltagelse:)

 • Bigthermal89

  Gode gamle karpe?

  Fantastisk musikk, rimene osv.
  Å være kritisk til noe betyr ingenting, er bare musikk!!

  • Arild Rostad

   Talentløst….. ytringer i musikk form . snakker ikke bare om denne sangen , alt det siste dem har spydd ut .

 • Eddie Duvholt

  Jeg synes noe av musikken er helt ok, men resten av det de er og står for er fullstendig på trynet. jeg synes ikke det de driver med er greit i det hele tatt. Privilegerte hate-mongers som «synger» om å skyte Siv Jensen, «Det blir dagen jeg får head av Mette Hanekamhaug, og vi ruller
  rundt i Toyotan til Magdi med den merra, og vi mater deg jalebi og
  pakora i den kjerra», hater hvite menn over 50 og folk som bor i kjellerleilighet og ikke deler deres syn på verden etc etc in absurdum. De tror sikkert selv det er «edge» og kontroversielt, men i virkeligheten er det jo bare nedverdigende og usympatisk søppel. Triste greier. Det er ikke dette norsk musikk trenger.

 • Adolfo Henriksen

  Det virker som om de har store komplekser for genene sine. Dette har gjort at de har et generelt hat mot hvite menn, som de mener minner dem på om at de ikke er helt like. Føler med dem, men mener at det er ingen i 2016 som mener at de er mindre verdt eller at det er noen grunn for dem å føle seg slik. Håper man kan være inkluderende og støttende med dem, slik at de får jobbet seg gjennom dette.

  • Nils-Petter Olsen

   Barnslig og svak hersketeknikk.

 • FrodeFF

  Ingen produksjon fra Karpe Diem kan omtales som stor og grandios uten at vedkommende som skriver det ikke vet hva stor eller grandios betyr. «Bassen» er også fraværende hvis det ikke er basstrommen anmelderen her snakker om.

  Det meste fra denne duoen er musikkmessig noe søl. Det virker som om de ikke er særlig interessert i eller i stand til å lage en god beat. Språkmessig driver de rett og slett forsøpling av det norske språk. Alt jeg har hørt fra dem er strengt tatt noe som musikere burde være flau over.

  Men nå fremstår heller ikke P3s medarbeidere som særlig troverdige heller. Det meste av anmeldelser som går via P3-redaksjonen må sies å være søl på linje med Karpe Diems «musikk». Søl hvor objektivitet er totalt fraværende…

 • Are Solberg

  Avfall.

  • Arild Rostad

   Rett og slett søppel . Dem kan ikke trives i NORGE . Når en hører på tekstene på di siste sangene . så må det være noe eller noen dem skal hevne . klovner

   • Trine Sirnes

    Jøss…

 • Svein Arne Sandbugt

  Likte låta, enig i terningkastet. Ikke alle sanger på et album kan rulle til 6.
  Når det er sagt synes jeg anmelder bruker litt for mye av anmeldelsen til å snakke om Karpe Diems forrige utgivelser, der han etter min mening burde konsentrert seg om denne utgivelsen.

  Stå på Karpe!