Aurora - Amfiet, Øya 2016

Storøyd sjarmøretappe

Auroras mektige pop pendler mellom det briljante og det ordinære på Øyas første dag.

Sist jeg så Aurora live, på by:Larm for halvannet år siden, hadde hun forlengst blitt utpekt som vår neste store internasjonale popeksport. Den gangen fremsto hun uferdig, med beina litt vel plantet i en allerede overbefolket sjanger (la oss for enkelhetens skyld kalle det «knitrepop»). Det er gledelig å kunne rapportere at den nå 20 år gamle Os-artisten har kommet langt siden da – endelig begynner stjernevarslene å føles realistiske og berettigede.

På Øyas Amfiscene drar en synlig begeistret artist i gang konserten med tre låter som viser et tidligere uhørt spenn i uttrykket, som denne gangen er mer organisk og bandbasert. «Black Water Lillies» starter várt og fint, mens dramatiske «Warrior» og den lett forstyrrede nesten-bluesen «In Boxes» setter et nivå som bare delvis opprettholdes.

Aurora Aksnes på Øyafestivalen 2016. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Aurora Aksnes på Øyafestivalen 2016. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Låtmaterialet holder nemlig fortsatt ikke helt. «Winter Bird» høres ut som en sang a-ha kunne skrevet for Eurovision, og «Little Boy In The Grass» tilfører dramapopsjangeren fint lite. Et hakk hvassere er drømske «Under Stars», men den midtre delen av seansen oppleves like fullt som en noe bortkastet sjanse. Særpreget er der definitivt, men det er paradoksalt nok likevel originaliteten det skorter på.

Om man velger å betrakte Aksnes’ nesten komisk storøyde oppsyn  som tilgjort koketteri eller uttrykk for en ektefølt nysgjerrighet og ydmykhet, får være opp til den enkelte. I Amfiet krydrer hun showet med innfall og spontane betraktninger (som anekdoten om at gugget som oppstår i øynene etter søvn inneholder urin), og hun viser stolt fram håret i armhulene som hun har spart i to uker. Dette er genuint morsomme øyeblikk som løfter helheten.

Den siste delen av konserten blir en opptur også musikalsk. Særlig høyreiste og gåsehudmasserende «Under The Water» viser en vokalist som virkelig briljerer, spesielt i de høye og drøye registrene. «I Went To Far» kommer i en medrivende tapning, og «Running With The Wolves» og «Conqueror» avslutter den snaue timen energisk og euforisk. Nå mangler bare et par små biter i puslespillet, så er Aurora i mål.

Marius Asp

Flere anmeldelser fra Øya 2016:
 • Are Solberg

  Beklager, men Aurora Aksnes har rett og slett ikke den autoriteten, livserfaringen eller tyngden som kreves for å faktisk ha noe å fortelle og formidle. Det blir den lammende kjedelige og etter hvert så standardiserte norske «flinke» musikken. Låter som høres ut som en sekser i norsk muntlig, men som ikke har noe som helst å formidle annet enn en pekefinger mot artistens flinkhet og lite annet. Trivelig at hun har funnet seg en jobb, men det holder ikke som annet enn bruksmusikk.

  • Einar Gregorios

   Denne går til deg og anmelder. Hva gjorde dere da dere var 9 år? Aurora laget bla. denne; https://youtu.be/6YpYgT2B6Hg

   Er svært lite standard ved Aurora.

  • Celine

   Så her undertrykker du rett og slett den yngre generasjonen?
   Det kreves ikke alltid en voksen sin livserfaring og tyngde for å formidle og fortelle. Om du tar en nærmere titt på på låttekstene har mange av sangene dype temaer å formidle. Kanskje ikke disse sangene viser deg mer enn «flinkhet» og «lite annet», men for så mange andre betyr disse sangene så mye mer. Si heller at en stereotypisk pop-artist i dagens samfunn som kun synger om kjærlighetsbrudd, festing og alkohol ikke holder til noe annet.

 • Kay Tsuda

  Oj, det var en sær anmeldelse!!! Jeg var ikke på øy festivalen, men jeg er fullstendig uenig i hvordan du beskriver henne. Fra den første gangen jeg oppdaget hennes på U-tube (ca et år siden), fikk jeg gåsehud av stemmen, musikken og utrykket hennes. Hun var og er, genial, original, og synger fra sjelen og hun når sjelen.

 • Cala_12

  Aurora er alt annet enn ordinær. Hun er unik og original. Spesielt også hvis man sammenligner med masseproduserte låter til artister som topper hitlistene i innland og utland. Mange av låtene hennes ble skrevet når hun var 9-12 år. Skulle likt å se andre gjøre det samme. Nei, Aurora kan både synge, formidle og hun har gode, vakre og originale låter. Norge kan være veldig stolte av Aurora. Hun kommer til å ta verden med storm.