Alle venter på at Ådne (29) skal komme ut av skapet – men han er ikke homofil

– Det er veldig viktig for meg å formidle at det absolutt ikke er noe galt i å være hverken feminin eller skeiv. Jeg er bare tilfeldigvis heterofil, og ønsker at folk skal akseptere det, sier Ådne Feiring (29).

Rett før Ådne Feiring og en jente skulle til å ha sex, sa hun til ham: «Nå må du si ifra hvis du er homo. Jeg orker ikke å bli lurt.»

Helt siden Ådne var liten har han blitt antatt for å være noe han ikke er. Selv om han ikke ville hatt noe imot å være skeiv, så plager det ham at folk hele tiden skal overbevise ham om at han er det.

«Er jeg homo?» Det er et spørsmål som til stadighet kommer inn til Tuva Fellman i podkasten Juntafil.  Det er et vanskelig spørmål å svare på, og enda vanskeligere blir det når alle andre ofte har en mening om det.

I ukens episode av Juntafil forteller Ådne om hvordan det føles når andre ofte tar seg friheten til å bedømme hans seksualitet.

Ble fortalt at spinning var en «homoaktivitet»

Helt siden barnehagen har Ådne Feiring fått høre at han skiller seg ut i mengden.

Han gikk ofte i skjørt og kjoler, så folk trodde han var enten jente eller homofil.

Hjemme hadde han tre søstre og en feministisk familie som ga blaffen i kjønnsroller.

– Det er veldig viktig for meg å formidle at det absolutt ikke er noe galt i å være hverken feminin eller skeiv. Jeg er bare tilfeldigvis heterofil, og ønsker at folk skal akseptere det, sier Feiring.

GAYDARALARM: Ådne Feiring opplever at folk forsøker å overbevise ham om at han er homofil. Gjerne ved å henvise til gaydaren sin. Foto: Xueqi Pang

Ådne har blitt fortalt at han «er for pen til å være hetero». At interessene hans Melodi Grand Prix og spinning er «homoaktiviteter».

Han har også blitt fortalt at han mest sannsynligvis er homofil, bare at han ennå ikke har funnet ut av det.

Kvitt eller homo?

I 2006 deltok Ådne i spørreprogrammet «Kvitt eller dobbelt». Han var ekspert på komikertrioen KLM, og fortalte at han drømte om å bli alt fra skuespiller til programleder for barne-TV.

Selv om Ådne stakk av med topp-premien på 48.000 kroner, handlet debatten i etterkant om noe helt annet.

I forumene VG Debatt og Gaysir spekulerte flere om da 16 år gamle Ådne måtte være homo fordi han fremsto så «feminin».

DELTAGER: Ådne Feiring fylte sparekontoen med pengepremien fra «Kvitt eller dobbelt». Foto: Skjermbilde, NRK

– Jeg syntes det var veldig ubehagelig. Søsteren min måtte gå inn i debatten og avkrefte ryktene, forteller han.

Etter deltagelsen ble han også kontaktet av mange eldre menn som har spurt om han er tilgjengelig på markedet.

Følte et sterkt behov for å overbevise andre

I dag er ikke Ådne lenger usikker på hvem han er eller hvordan han fremstår. Men når han ser tilbake på ungdomstida, tenker han at folk skulle latt være å bry seg om hans legning.

– Det var verst på ungdomsskolen og videregående. Da ble det et reelt problem. Det var veldig sårende og provoserende at folk antok at jeg var homofil, og mange skulle ha en mening om legningen min, forteller Ådne.

Han opplevde at det gikk så mange rykter om hans seksualitet at det spredte seg til andre skoler.

– Broren til kjæresten min på videregående gikk på en annen skole. Og en dag kom han hjem og sa til søsteren sin at han hadde hørt at jeg var homofil.

FARGEVALG: – Jeg var livredd for å bruke rosa, selv om jeg synes det er en veldig fin farge. Foto: Xueqi Pang

Ådne begynte å kle seg «maskulint», og det ble veldig viktig for ham å speile at han var heterofil. Han ønsket ikke at folk skulle tro han var homofil basert på klesstilen.

I dag er han redaktør i studentradioen i Oslo. Han har dessuten tatt fag i kjønnsforskning.

Ble konfrontert om sin legning

På videregående kunne folk også finne på å konfrontere Ådne om hans seksualitet ansikt til ansikt.

– Jeg har fått høre at jeg slår ut på gaydaren til folk. Det har skjedd på fest at noen sier: «Jeg har lurt litt, men så trenger jeg egentlig ikke å spørre, for du slår ut på gaydaren min i hvert fall».

Og det skjer fortsatt. Bare for noen uker siden måtte Ådne forsvare sin legning på en fest. En mann spurte ham om han var skeiv. Det hele endte med at Ådne skjelte ham ut.

Folk blir veldig forvirret når det kommer en fyr som kaller seg hetero og sitter med beina i kryss.

– Det er ikke problematisk hvis en person ønsker å sjekke meg opp, for da er det jo greit å vite om jeg er skeiv eller ikke, forsikrer 29-åringen.

Ønsker ikke å fornærme noen

Ådne opplever at mange tror han tar avstand fra det å være skeiv, men det stemmer ikke.

– Jeg vet at det med kjønn og seksualitet er veldig personlig, og med en gang man begynner å bevege seg inn i det landskapet, så skal det så lite til før noen føler at man kritiserer deres kjønnsuttrykk, forteller Ådne.

SKJEGG: Ådne Feiring opplever at færre tror han er homofil når han har skjeggvekst. Foto: Xueqi Pang

– Jeg skulle gjerne vært homofil, men når jeg en gang ikke er det, så er det sårende at folk tenker så veldig mye på min seksualitet ut fra hvordan jeg fremstår.

Lei trange kjønnsstereotypier

Ådne tror selv at problemet kommer av at det er altfor trange kjønnsroller. Han mener det har vært mangel på skeive fremstillinger i samfunnet.

– Tradisjonelt sett er det slik at med en gang noen bryter veldig med det typiske og maskuline, så er man definert som «homo». Da blir folk veldig forvirret når det kommer en fyr som kaller seg hetero og sitter med beina i kryss, sier han.

Han beskriver seg selv som feminin i talemåten og har feminine fakter.

GAYDARALARM: Ådne Feiring opplever at folk forsøker å overbevise ham om at han er homofil. Gjerne ved å henvise til gaydaren sin. Foto: Xueqi Pang

– Det er ikke opptil andre om man er skeiv eller ikke. Jeg tenker at det er heller ikke alltid nødvendig å definere seg som en av kategoriene. Alle kan bestemme selv hva de vil være, sier han.

«Ikke noens jobb å anta andres seksualitet»

NRK P3s sexolog og programleder Tuva Fellman roser Ådnes åpenhet. Hun mener det er viktig at vi får høre historier som Ådne sin.

– De er bevis på at vi er nødt til å slutte å være så opptatt av de seksuelle orienteringsboksene, sier hun.

EKSPERT: Tuva Fellman synes at det er viktig at Ådnes historie blir hørt. Foto: Erlend L. Solbu

Fellman sier at det ikke er hyggelig å dytte seksualitet på andre. Det er heller ingens jobb å anta andres legning.

– Tenk over selv hvordan du hadde opplevd det. Hva hadde jeg syntes hvis jeg fikk dette spørsmålet selv?

Juntafil-programlederen sier at det å være nysgjerrig er en naturlig del å være menneske, men hun råder heller å stille kjønnsnøytrale spørsmål som «hva heter kjæresten din?» eller «fortell meg om partneren din».

LES MER: