Autonom dronefest

Ukas Urørt er inspirert av moralfilosofi, fyller låtene sine med følelser og holder seg langt unna ironi.

– Låta ble til i et dårlig belyst kott med et hav av gadgets til hjelp rundt. Videre fikk den en skamløs innsprøyting av fandenivoldsk puls i et enda mørkere og mer dunkelt belyst øvingslokale, sier Bendik Øvrelid i Autonomia om låta «Prest av den nye latinen», som bandet er Ukas Urørt med.

Teksten i låta reflekterer rundt forbindelsene mellom menneske og maskin i dagliglivet.

– Det er allment gjenkjennelig at vi stadig blir mer avhengige av teknologiske hjelpemidler i hverdagen. Vi stoler blindt på at maskinene skal snakke flytende med hverandre på et språk vi selv ikke forstår. Paradoksalt nok er det vi som forkynner det tekno-optimistiske budskapet om å ta i bruk denne nye latinen. Det hersker en uforklarig fremtidsoptimisme i Norge, hvor ny teknologi er svaret, men problemstillingen ofte mangler, fortsetter han.

Bandet er kritiske til denne utviklingen, og sammenlikner den med tida da prester fremdeles snakket latin, og menigheten sa seg enig uten å forstå hva som egentlig ble forkynnet.

P3 Urørt mener:

Autonomias direkte postpunk er foruroligende og deilig på samme tid. «Prest av den nye latinen» føles relevant til tross for at den er retro i uttrykket, og utmerker seg med en sterk tekst om at teknologien snart råder over menneskene. Sekstetten skaper et klaustrofobisk lydbilde som løftes av doble lag med gitar og vokal, og fremstår som et helstøpt band.  

Mer om: Autonomia på Urørt

Moralfilosofi

Autonomia ble et band sommeren 2010. Tarjei Øvrelid ble booket til Audunbakkenfestivalen med et soloprosjekt, og spurte om Bendik Øvrelid og Christian Næss ville bidra på det som den gang var et «norskspråklig elektronika-prosjekt». Samme sommer kom Christian Vik til, og konserten ble en halvannen time land postpunkaffære.

De to siste medlemmene, Ståle Fossheim og Tore Bakkland, ble med i bandet etter en splittkonsert med Dunderhonning på Revolver. Tarjeis solo-prosjekt teller nå seks medlemmer fra 24 til 30 år, og bandnavnet er hentet fra Immanuel Kants moralfilosofi.

–Sentralt for Autonomia er opprettholdelsen av en en selvbestemt og mangfoldig DIY-natur, som ikke lar seg affisere av musikkbransjen, musikalske trender og politisk korrekthet. Noe av det mest spennende ved et banduttrykk er at tekst og musikk smelter sammen til en røst med mange stemmer, sier de.

Fritt for ironi

Bandet etterstreber å finne sitt eget uttrykk ved å la medlemmenes stemmer smelte sammen.

– Vi skaper låter ved å ta med et låtskjelett til øvingsrommet. Det blir deretter vevet sammen med vitale organer, muskelvev, og noen ganger også ikledd en drakt om låta har et spesielt ærend den skal ut på. Vi har fått høre at vi har ganske hudløse låter, og vi tror på å bruke ordet «hudløst» istedenfor «gjennomsiktig», fordi musikken kroppsliggjøres på denne måten. Vi har en god kjemi sosialt, og tillit til at den kollektive magefølelsen tar gode musikalske avgjørelser.

Se liveklipp av «Prest av den nye latinen» fra slippfesten på John Dee:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bGfyr17Mm4k&w=464&h=361]

Autonomia ønsker å fylle låtene med følelser, og unngår å bruke ironi og distanse i tekstene sine.

– Vi lager vanligvis musikk med mange lag informasjon, og man vil sikkert både finne forskjellige holdepunkter og referanser i det vi gjør, men vi forsøker å strippe både tekst og musikk for ironi, og nakne følelser i bevegelse blir gjerne dronete.

De lar seg inspirere av andre band med en helghjertet tilnærming til muskken – uansett sjanger.

–Vi er like inspirerte av Arcade Fire som av Swans, Godspeed You! Black Emperor, Crass og bob hund. Det vil ikke si at vi høres ut som noen av dem, men vi henter inspirasjon fra «ånden» deres. Av norske band kan vi spesielt trekke frem The Spectacle, og også plateselskap som Handmade, Etch Wear, Smart Patrol og Iskrem.

Mot konkurranse i musikken

fsAutonomia ga ut sitt første album, Farvel Sikkerhet,  i februar. Denne uka kan det lastes ned i sin helhet på Urørt. 

Bandet håper at oppmerksomheten de får ved å være Ukas Urørt føler til at de finner nye musikalske sjelevenner.

– Det er mange vitale, kreative sjeler i den norske undergrunnen, og vi synes det er stas å bli trukket frem og lytta til, men musikk er ingen konkurranse for oss, så vi vil alltid oppfordre og invitere til det motsatte, nemlig samarbeid. Bruk Urørt-nettverket til å finne kreative sjelevenner, og ta gjerne kontakt med oss, sier de.

De trekker spesielt frem tre Urørt-artister de er fans av:

– Baukhol – urban palett, og perfekt soundtrack til regnværsdager på trikken, Burning Motherfuckers – Norges uoppdagede Lightning Bolt og ikke minst The Spectacle – et livgivende og euforisk mesterverk av et band.

Når Autonomia blir bedt om å komme med en appell, kommer de med et stikk til et av Norges mest omtalte stipend.

– Til alle medmusikanter: Du kan bli musiker likevel, selv om du ikke får noe Statoil stipend.

I tillegg trekker de fram en tekstlinje fra det legendariske psykedeliabandet 13th Floor Elevators:

– «Live where your heart can be given, and your life starts to unfold in the forms you envision.»