«MENNESKENE BAK MUSIKKEN»Det tok to år å lage den – nå avslører de hemmeligheten bak Arifs hitlåt

– Alle kjenner seg igjen i den enkle linja.

Hemmelighetene bak noen av landets største hits avsløres i serien «Menneskene bak musikken». I den nyeste runden i serien handler det om Arifs «Hvem er hun».

Rapperen, som spilte to konserter på en parkeringsplass i Lillestrøm i helga, har i en årrekke vært en solid låtleverandør.

I Arif-bagen med rapspor for hiphophodene og catchy poplåter, finner du blant annet «Hvem er hun» – en hit som satte fyr på strømmetjenestene under fjorårets sommermåneder.

FET DRAKT: Arif under en sending på Slottsfjell 2018. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
PÅ FESTIVAL: Arif under en sending på Slottsfjell 2018. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Alle «kicker» stort sett på en ting

Ifølge Lasse Digre og Filip Kollsete, produsentene bak låta, tok det hele to år før den ble ferdigstilt. Begge to tror låta ble jobbet for lenge med.

Digre forteller at han hadde 30 forskjellige «bouncer» til «Hvem er hun» før Kollsete kom inn i bildet. En «bounce» er «en rytme du kan henge deg på», som tidligere forklart av produsent Pluto som har slått sammen Isah og Dutty Diors «Hallo»,

Kollsete mener han ikke har gjort mye kirurgi på sangen som har godt over tosifra millioner avspillinger. Han mener at han har komprimert utvalgte, spesielle segmenter for få ha riktig «bounce» og følelse i produksjonen.

– Noen ganger er det greit å få noen utenforstående inn. Man overtenker når man sitter så fokusert på et prosjekt, tror trønderen.

MUSIKKHODER: Filip Kollsete og Lasse Digre snakker om «Hvem er hun». Skjermdump, NRK
MUSIKKHODER: Filip Kollsete og Lasse Digre snakker om «Hvem er hun». Skjermdump, NRK

Produsentene tror også at det er en fallgruve om man underveis i den kreative prosessen tar utgangspunkt i å lage en hit.

– Hver gang man tenker det så blir det ikke en smash. Det er tilbakemeldingene fra folk underveis som gjør at man tenker at det er noe spesielt her. Og alle «kicker» stort sett på den samme tingen: Refrenget, tilføyer Kollsete.

Refrenget på «Hvem er hun»:

Hvem er hun? Jeg må ha
Yeah, yeah, yeah, ja, ja
Som Candice
Som Rosie ah
Herregud, du er deilig, baby
Hvem er du? Yeah, yeah
Surf, surf mellom beina dine
Hvem er du? Jeg må ha, ha, ha, ha

Enkelt, men catchy

De ordene utgjør en betydelig bestanddel da de fleste med et hjerte for urbanmusikk nok har tatt seg sjøl i å synge med på de fengende linjene. Prosessen bak de populære linjene kom på slump – ordene ble sagt da Arif lekte seg bak mikrofonen.

– Jeg tenkte: «Hvordan kan vi gjøre det her catchy? Vi legger inn refrenget på introen!», forklarer Kollsete.

Produsentkollega Digre poengterer at det bare «er noe med «Hvem er hun»-linja» som har gjort låta så populær.

– Det funker fordi det er enkelt og alle kan kjenne seg igjen i det.

HITMAKER: Arif hedrer Batman i Oslo Spektrum 2017. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
HITMAKER: Arif hedrer Batman i Oslo Spektrum 2017. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Utdatert uttrykk måtte vekk

På slutten av sangen hører du Arif som synger «shit, god damn, herregud, hun er fin, ass» – en linje som har blitt et allsangpunkt.

Men det var noe helt annet som var tiltenkt den plassen. I starten av innspillingen, altså for et par år siden, synger Arif «jeg vil bare turn up, turn up, turn up med hun. Hvem er hun?».

Uttrykket har kanskje ikke bestått tidens tann, noe både Digre og Kollsete er enige om.

– Det første versjonen føles ikke like kul i dag fordi «turn up» er et uttrykk som ikke klarte å holde seg de to årene låta lå. Men da Arif spilte inn den andre versjonen føltes det veldig riktig. Måten han sa det på var det som trengtes i det partiet, forteller de.

SE OG: P3X INTERVJUER ARIF:
https://youtu.be/xZXAnsBvlSg

LES FLERE SAKER OM ARIF: