P3 GULL 2020:Dagny elsker å skrive om kjærlighet – men en ting er hun redd ekskjærestene vil misforstå

Dagny vant P3 Gull-prisen «Årets låt» med sangen «Somebody», som beskriver den altoppslukende følelsen av forelskelse som popartisten selv elsker.

Dagny (30) vant «Årets låt» med låta «Somebody» under det direktesendte musikkshowet lørdag kveld. Det var P3 sine lesere og lyttere som stemte sangen til topps.

– Dette føles helt sykt! Det er litt uforståelig å ta inn over seg at min musikk kan bety det samme for andre som andres musikk betyr for meg, forteller Dagny.

Under takketalen måtte hun kjempe mot tårene.

–  Hva skjer med meg? Jeg gråter jo aldri! Tusen takk til alle som lytter til musikken min, sier artisten.

Se alle høydepunktene på P3.no.

15 års erfaring med kjærlighet

Fra den storslagne P3 Gull-scenen til en liten kafé på Frogner, hvor Dagny satt for en liten tid tilbake. Blikket hennes ser nesten litt naturlig flørtende ut, og smilet hun smører ansiktet med når hun snakker om forelskelse, kan sjarmere hvem som helst.

– Jeg har 15 års erfaring med kjærlighet nå. I «Somebody» prøver jeg å fange den følelsen av å være nyforelska, den altoppslukende følelsen og alt som kommer med den; nervøsiteten, spenningen og at man nesten blir rusa, forklarer artisten.

P3 Gull sin jury mener at «Somebody» er «eksemplarisk synthpop med et refreng som forblir i hodet. Dagny setter ord på nyforelskelse som få andre låter det siste året, stemmebruken og lydbildet gjør at forelskelsesrushet sitter i hver nerve av låta».

Et bilde av artisten Dagny som er blid og snakker om kjærligheten
FORELSKELSE: Dagny har god erfaring med å være forelska. Foto: Linea C. Søgaard

«I never felt like this with somebody», synger Dagny i låta. Hun snurrer en hårlugg rundt pekefingeren idet hun forteller om den lille frykten hun har for at ekskjærestene hennes skal misforstå akkurat den setningen.

– Jeg tenker at en forelskelse er helt spesiell hver gang. Ved å si at man aldri har følt det sånn før, begynner man jo å sette forhold opp mot hverandre. Samtidig er det viktig å påpeke at når man møter noen man har mer enn en liten gnist med, føler man jo at det liksom er noe spesielt, legger hun til.

– Hvordan er du som kjæreste, da?

– Sikkert ganske dårlig, siden jeg så opptatt med musikk hele tiden, ler Dagny.

Tromsøværingen forteller at hun ikke er særlig til følelsesmenneske, men at hun heller er mer balansert. Det bobler sjeldent over. Bortsett fra …

– … når jeg er forelska. Da handler absolutt alt om det. Jeg elsker å være forelska! Jeg blir så inspirert til å skrive musikk, sier artisten mens hun legger armene på bordet.

Den første forelskelsen

Dagny hviler øynene på manager Juna, som sitter på andre siden av kafébordet, når hun mimrer tilbake til tenårene. Juna deler nemlig samme etternavn og samme leilighet som Dagny. Dagnys blikk svever over søsterens hode når hun forteller at hun husker godt da hun var tenåring og følte at denne gangen er det helt spesielt.

– Første gang var en sommerforelskelse på Andøya da jeg var fjorten, men det ble med en forelskelse. Den gangen skulle det nok mindre til før jeg tenkte «this is the one», liksom, smiler popdronninga.

Et bilde av artisten Dagny som er blid og snakker om kjærligheten
HJEMME: Dagny har brukt mye tid ute i den nye hjembyen i 2020. Foto: Linea C. Søgaard

Fem år etter den første forelskelsen hadde Dagny et ønske om å reise vekk. Dermed fløy hun over Nordsjøen og bosatte seg i hjertet av England.

– Jeg dro til London og forelsket meg i en gutt der som senere ble kjæresten min. Han gjorde det litt lettere for meg å finne ut hvor jeg ville være og å bli der, selv om vi begge reiste mye hele tiden, påpeker Dagny.

Mellom London og Tromsø

Etter en tid ble det slutt mellom henne og kjæresten hun hadde funnet i storbyen. Og etter syv år i London ble den nye hjemplassen en leilighet på Grünerløkka i Oslo.

– Det er veldig nytt og rart å ha en fast plass å bo. Tidligere har «hjemme» bare vært et sted jeg har hatt tingene mine. Nå har jeg en leilighet jeg har tilhørighet til. I den kan jeg male veggene, møblere og ha ting på en fast plass. Selv om jeg bodde i London, så har jeg jo på en måte bodd i en koffert i hele 20-årene, innrømmer Dagny.

Et bilde av artisten Dagny som er blid og snakker om kjærligheten
REISESYK: Nå vil artisten snart reise igjen. Foto: Linea C. Søgaard

Dagny trives midt mellom London og Tromsø, men synes det har blitt litt vel mye tid hjemme de siste månedene. Når verden åpner opp, har hun planer om å gjøre ekstra mye og reise ekstra langt i en periode for å ta igjen for denne tiden. Drømmen er å backpacke i Asia og Latin-Amerika og dra på turné.

Ikke sjenert, men privat  

Dagny holder fremdeles rundt en hårlugg, men nå tvinner hun den i sikksakk mellom fingrene sine. Hun ser sjenert ut, men det avkrefter hun fort. Privat, derimot, påstår popartisten at hun alltid har vært.

– Har du kjæreste nå?

– Ja, svarer Dagny, men velger å ikke gå videre inn på dette, og bekrefter dermed ønsket om å skille jobb og privatliv.

Hun forteller at skillet mellom hva som er jobb og hva som er privat, ofte kan være litt flytende i musikkbransjen, fordi man byr såpass mye på seg selv. Nettopp derfor har hun et ekstra behov for å skille de to.

PRIVATLIVET: Dagny skriver låter basert på livet sitt, men vil ikke utdype tekstene noe mer. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Dyrket nye interesser

Kjæreste eller ei – Dagny har fått nok tid til å lære seg mye nytt de siste månedene.

– Jeg har blitt nordmann etter at jeg kom hjem fra London; nå står jeg slalåm! Jeg har også sydd to gensere, men det var så langt jeg kom. Det er nok en stund til jeg kan sy mine egne sceneantrekk, men det kan jo kanskje være et mål? spør hun seg selv.

Det har vært et tungt år for mange artister. Den første måneden landet stengte i vår, ble det ikke mye jobb på Dagny. Hun hadde nettopp gitt ut et halvt album, og dermed var hverdagen litt roligere. I månedene som fulgte, gikk tiden til å ferdigstille den andre halvdelen av debutalbumet.

«Frimåneden» brukte Dagny til å dyrke en grønnsakshage. I tillegg var hun mye ute i skogen og minnet seg selv om at det finnes andre ting enn musikk her i verden.

Grønnsakshagen har ikke vært like vellykket som de to andre hobbyene.

– Jeg tror ikke plantene mine trives på Grünerløkka … Mammas agurker vokser bedre i Tromsø enn noen av mine tjue agurkplanter gjør her, men jeg har gjort et verdig forsøk, sier Dagny og gir seg selv litt ros.

Mer enn romantisk kjærlighet

Dagny står ute langs elva som renner gjennom Vigelandsparken, for å få med seg siste rest av lys sola har tenkt til å gi fra seg i dag. Selv om Dagny elsker å være forelsket, handler livet hennes om mye mer; nemlig om kjærlighet til planeten vår.

–  Jeg ønsker å leve i en verden med et friskt hav, frisk luft og ville områder med rom for noe mer enn bare mennesker, drømmer Dagny.

Nå med litt mer alvor i stemmen.

Se opptredenen til Dagny på P3 Gull:

Hun har vært pescetarianer i to måneder, men ønsker å gjøre flere tiltak.

– Jeg har også lyst til å kutte ned på plast i huset, men nå bor jeg med to andre, så vi må bare … «teame up» litt.

Dagny letter på smilebåndene og skuler ertende bort på storesøsteren sin og legger til:

– Vi jobber med saken.

AMBISIØS: Dagny vil gjerne gjøre mer for å spare planeten vår, men mener selv hun kan bli litt for ambisiøs. FOTO: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

 Forelskelse er den røde tråden

Selv om entusiasmen rundt miljøvern har vokst de siste månedene, er det romantisk kjærlighet som inspirerer Dagny som artist mest.

– Forelskelse vekker så mange følelser inni meg, avslutter hun.

Det er også grunnen til at forelskelse og romantisk kjærlighet er den røde tråden i mange av sangtekstene hun lager.

Nå skal søstrene dra hjem og male sin helt egne leilighet. Kanskje Dagny også finner en helt egen plass til P3 Gull-prisen hun vant for «Årets låt» i leiligheten?

Skrevet av: Linea C. Søgaard
Intervju og foto: Linea C. Søgaard og Eskil Olaf Vestre
Toppbilde: Eskil Olaf Vestre

LES ALT OM P3 GULL 2020: