En Tinder-match starter ofte med litt chatting frem og tilbake. Men før man skal møtes i virkeligheten, er det jo fint å bli litt bedre kjent. Og det er akkurat da mange gjør en stor feil – nemlig ved å legge til den ferske forbindelsen på Snapchat. Mange tenker nemlig ikke over at de har aktivert «snapmap» – Snapchats kartfunksjon – og da kan alt skje.
For hva skjer egentlig når den ferske daten din kan se hvor du er til enhver tid?
Det skal vi fortelle deg nå. Etter at P3.no spurte om folks erfaringer, har det rent inn med henvendelser. Vi har tatt en prat med noen av de som lærte en gang for alle at de måtte skru på den usynlige modusen – spøkelsesmodus.
? Daten sto plutselig utenfor leiligheten ?
Daniel (26) er en av dem som har sendt inn sin historie. Han matchet med ei litt yngre jente på Tinder, og de hadde møttes et par ganger. Slik det ofte går med Tinder-relasjoner, dabbet forholdet av etter en stund. Iallfall fra Daniel sin side. Da han syntes det var vanskelig å ta det opp med «Anette» direkte, tenkte han at han kunne la romansen falme av seg selv.
Men det var ikke slik det skulle gå. En regntung dag satte han seg til rette i senga si i et kollektiv i Bergen. Tv-serien «Suits» sto på skjermen, og alt lå til rette for en bra dag.
Så kom meldingen. «Anette» lurte på om han var hjemme. Daniel valgte den enkle løsningen, og svarte at han var på jobb.
Det tok ikke lang tid før han fikk svar: Daten sendte han en skjermdump av Snapchat-kartet, der det tydelig vistes at Daniel var hjemme. Og det som var enda verre: «Anette» sto rett utenfor oppgangen!
– Da jeg så bildet ble jeg stum. Jeg la fra meg telefonen og pakket meg dypt inn under dyna, sier Daniel til P3.no.
Han forteller videre at han krysset fingrene for at hun ikke skulle ringe på døra, i tilfelle en av romkameratene hans ville åpne opp.
Resten av dagen gjemte han seg på rommet og bestilte mat som han fikk levert på døra.
Alt for lenge etterpå – faktisk etter flere dager – skjønte Daniel at han må gi henne et skikkelig svar.
– Jeg sendte henne en melding hvor jeg forklarte mine følelser. Det virket ikke som hun forstod hva jeg mente. Det hele endte med at hun takket for alt, og vi har ikke hatt kontakt siden.
? Den kleine stillheten ?
«Anna» (21) forteller om en hendelse hun hadde sammen med to venninner da de var 18 år, som hun sent vil glemme.
«Anna» hadde besøk av venninnene sine «Hibo» og «Yasmine» hjemme i Stokke på Østlandet. De satt i stua og sveipet sammen på Tinder. «Yasmine» matcher med en gutt fra Porsgrunn.
De hadde en kort samtale før de la til hverandre på Snapchat.
De tre venninnene snappet med gutten, og de kom inn på temaet om å møtes. De spurte om han ville komme på besøk, men regnet med at han ikke vil komme, siden det er en times kjøretur mellom Stokke og Porsgrunn.
Så fikk «Yasmine» en snap som viste at gutten satt i bilen og var på vei.
Jentene ble usikre på om det var seriøst ment, og hørte ikke noe mer fra han.
– Vi trodde han bare tullet. Det er en lang biltur for en løs avtale. I tillegg hadde han ikke fått adressen min, forteller «Anna».
En time senere hørte jentene en bil kjøre inn på gårdsplassen. Alle skvatt til og stormet bort til vinduet, der de så en ukjent bil. Da skjønte de det: Det måtte være han.
– Vi skjønte at han må ha brukt «snapmap» for å finne ut hvor vi var. «Yasmine» deler nemlig posisjonen sin med alle hun er venn med, sier «Anna».
Jentene fikk en smule panikk og løp inn på badet, hvor de hadde god oversikt over oppkjørselen. De fulgte med mens han parkerte bilen og ringte på døra.
«Yasmine» lukket opp for han, og alle fire satte seg i sofaen. Det ble en ubehagelig stillhet hvor alle så på hverandre.
– Det var ingen av oss som turte å si ifra, vi satt der å så på hverandre, forteller «Anna» videre.
Etter en halvtime med klein stillhet, reiste gutten seg og dro derifra.
«Anna», «Hibo» og «Yasmine» har i ettertid skrudd av funksjonen som viser hvor de er på kartet til Snapchat.
? Katte-kidnapperen ?
Maya (19) forteller om en hendelse som gjorde dypt inntrykk hos henne.
Hun hadde en kjæreste som hun var sammen med i omtrent to år. De bodde like ved hverandre og tilbrakte mye tid sammen. Men så tok forholdet slutt.
Det var da det begynte å skje noe merkelig. Maya har nemlig en katt som heter Millie, en bedagelig skapning som pleier å ligge på terrassen og slappe av.
Men Millie begynte å forsvinne. Maya lette over alt, men da hun kom hjem fra jobb, var katten helt borte.
Da kom meldingen fra eksen: «Hei, jeg fant katten din utenfor huset mitt, så jeg tok henne med inn, bare å komme og hente henne når du kan».
Dette skjedde en rekke ganger, og Maya beklaget seg hver gang på vegne av katten. Hun kunne ikke skjønne hvorfor Millie alltid dro til han.
Da fleipet han med å si at Millie savnet at de var sammen.
Da det begynte å skje flere ganger i uken, og alltid mens Maya ikke var hjemme, begynte hun å få en mistanke om at noe ikke stemte.
En dag var mobilen hennes tom for strøm, så posisjonen hennes på snapmap ble ikke oppdatert.
Hun gikk inn på kjøkkenet for å lade opp mobilen, og mens hun står der, hører hun en merkelig lyd.
– Plutselig hørte jeg «pspsps» utenfor vinduet. Jeg tittet ut og så eksen min stå på terrassen, han forsøkte å få tak i Millie.
Hun visste at han hadde tilgang til posisjonen hennes på Snapchat, og at han derfor kunne se når hun var hjemme.
– Etterhvert gikk det opp for meg hva han hadde drevet med. Katten hadde vært hos han så ofte de siste månedene, og noen ganger ble alarmen på huset utløst.
Hun forteller at de fikk øyekontakt og stirret på hverandre i fem sekunder før han snudde seg og gikk fort avgårde.
⚠️ Politiet advarer ⚠️
Kommunikasjonsrådgiver i Kripos, Axel Willhelm Due, forteller til P3.no at de ber unge om å være på vakt for hva nye apper og tjenester legger til rette for.
– Man må gå igjennom innstillingene og tenke gjennom hva man legger ut av privat informasjon og om man skal eksponere for alle hvor man er, sier Due.
Han oppfordrer alle til å være årvåkne på eget nettbruk og tenke over hva som er lurt å legge ut og ikke.
– Det kommer nye apper og tjenester hele tiden, og unge tar gjerne mye raskere enn voksne i bruk alt nytt som kommer, forteller han.
Han legger til at alle politidistriktene har egne nettpatruljer som er i kontakt med innbyggerne i sitt distrikt.
P3.no kjenner alle ungdommenes identitet, men har valgt å anonymisere dem etter avtale med dem selv.
LES MER: