– Det føles veldig ekte nå

Noen er supernervøse, mens andre ikke føler på det i det hele tatt. Ikke enda i hvert fall. Felles er at de alle skal stå på scenen på Samfundet under Urørtfinalen.

Storsalen er iskald og folketom, men kameraene, lysene og effektene er allerede på plass. En gjeng svartkledde folk knoter med knapper på miksebord, stativer og utstyr. Om drøye tjuefire timer er salen gloheit og fylt til randen, da dørene for 700 publikummere åpner og Urørtfinalen er i gang.

 

Har du husket å stemme på din favoritt? Gjør det her!

 

 

– Det føltes veldig ekte, bare uten de syvhundre menneskene

Foreløpig er det bare et par personer som fyller seteradene i den runde, mørke salen. Mari og Oz, også kjent som Urørtfinalist nummer 1, Shy For Shore, står på scenen i en fest av lys. De er først ut til å ha lydprøve denne dagen før dagen.

Se intervjuet med Shy For Shore øverst i saken.

– Det ser utrolig bra ut med lysene og alt. Vi er superspente, og det føltes veldig ekte, bare uten de syvhundre menneskene som skal stå foran oss i morgen kveld.

Den yndige elektronikaduoen er fnisete, men rolige, uten tegn til store nerver før den store finalen. Men de to er nervøse, det legger de ikke skjul på.

Åpne øynene

Sigurd Julius på sin side, er ikke nervøs før finalen. Ikke enda i hvert fall. Det eneste han må huske på er å se inn i kameraet minst to ganger i løpet av låta.

– Jeg må huske å åpne øynene. Se minst to ganger i kameraet. Sånn. Jeg pleier alltid å lukke øynene når jeg synger, skjønner du. Det føles liksom mest naturlig.

– Det er jo noe helt annet enn å spille på Melhus-torget

Sigurd lukker øynene og demonstrerer. Ellers er han ikke noe mer spent enn det han vanligvis pleier å være, selv om han presiserer at det jo er en annen følelse enn når han spiller torget på hjemstedet Melhus.

– Men sånne store ting bygger seg opp selv, og jeg gjør ikke noe mer for å hause det opp. Det er jo noe helt annet enn å spille på Melhus-torget liksom, men jeg kan jo ikke være noe bedre enn det jeg er, sier Sigurd.

Han er nettopp ferdig med lydprøvene og senere i dag skal han reflektere litt over en eventuell seier. Viktigst av alt er hva han skal si om han vinner.

– Jeg hater å se på Spellemann når vinnerne ikke har forberedt noen takketale og bare sier at det var veldig uventet. Jeg skal planlegge litt hva jeg skal si. Også må jeg åpne øynene under låta. Åpne øynene.

 

Kommer til å overfalle Mari

Han gjentar det viktigste for seg selv, der han sitter med ring i øret, en blå smånuppete v-halsgenser av ull hvor en fargerik og mønstret skjortekrage stikker opp. Han peker på skjorta.

– Jeg fikk den av faren min, men fikk beskjed om at mye mønster ikke funker så bra på TV, derfor tok jeg med meg hele garderoben min hit, men da de så denne ville de at jeg skulle ha den på likevel. Da blir nok pappa glad, skyter han inn som en distraksjon.

– Jeg hakke peiling på hva jeg gjør hvis jeg vinner

Den unge visepopsangeren er helt rolig. Prater rolig. Lytter rolig. Sitter rolig. Kanskje nervene kommer nærmere finalen, kanskje de ikke kommer i det hele tatt. Sigurd påstår at han vanligvis ikke pleier å bli så nervøs.

– Jeg hakke peiling på hva jeg gjør hvis jeg vinner. Kanskje jeg tar et splitthopp. Overfaller Mari kanskje. Men går det an å forberede seg til noe sånt? Jeg kommer i hvert fall til å ta et splitthopp.


 

Dette trenger du vite om den store kvelden:

 

Showet starter…

klokken 20.25 onsdag 29. januar direkte fra Storsalen på Studentersamfundet i Trondheim. Møt opp tidlig for plass og gratis inngang. Befinner du deg andre steder enn i Trondheim kan du streame finalen live på P3.no eller se det på NRK3 eller høre den live på radio.

Du kan stemme…

på din favoritt her helt frem til kl. 18.30 i morgen.

Årets programledere…

er Mari Garås Monsson og Lars Berrum. Les mer om dem her!

Dommerne i år

er musikksjef Mats Borch Bugge, Tarjei Strøm og Marit Larsen som steppet inn i siste sekund for Silya som har blitt syk.