– Dette hadde jeg ikke trodd

Susanne Sundfør fikk den gjeveste av alle prisene på P3 Gull lørdag.

Etter at Kygo hadde fått prisen for Årets Nykommer, og OnklP & De Fjerne Slektningene hadde fått prisene for både Årets låt og Årets liveartist, var det tid for å dele ut den gjeveste av alle prisene under P3 Gull 2014.

Se alt fra P3 Gull!

P3-Prisen har, ulikt de andre kategoriene, ingen nominerte. Prisen skal gå til en artist eller et band som har utmerket seg spesielt, og som betyr mye både for P3-lytterne og norsk musikk- og kulturliv.

I 2014 gikk prisen til Susanne Sundfør. Hun mottok prisen fra P3s musikksjef Mats Borch Bugge og statsminister Erna Solberg.

– Dette hadde jeg ikke trodd. Tusen takk! jeg vil takke alle som hjulpet meg på veien hit. Spesielt mine gode venner og familien min – og selvsagt katten min Djengis Khan, sa en overrasket Susanne Sundfør da hun mottok prisen.

Tidligere i høst gikk hun rett inn på P3s A-liste med «Fade Away». I låta har hun byttet ut kunstpop med klubbpop, og viser nok en gang at hun er en artist med en helt egen evne til å fornye seg.

Anmeldelse: Mer Susanne i monitor (5/6)

Høye forventinger

I løpet av de sju årene som er gått siden hun slapp debutalbumet Susanne Sundfør har hun beveget seg fra akustiske, pianobaserte låter til et tyngre og mer komplekst lydbilde. Det elektroniske har tatt stadig større plass i musikken hennes, og den ferske singelen er synth-tung, beatbasert diskopolåt.

The Brothel og The Silicone Veil står igjen som noen av de beste albumene fra henholdsvis 2010 og 2012, og forventningene til neste års Ten Love Songs er høye.

Se musikkvideoen til «White Foxes»:

Hør Susanne Sundfør oppsummere karrieren som hedersgjest hos Ruben på P3.

Viktig meningsbærer

Susanne Sundfør har de siste årene samarbeidet med artister som Röyksopp, M83 og Kleerup, og er unik både som vokalist, låtskriver og liveartist.

I fjor vant Sundfør prisen for Årets låt under P3 Gull sammen med Röyksopp, for samarbeidet «Running To The Sea».

I tillegg har hun vært en viktig meningsbærer, som våger å heve stemmen både om kjønnsdiskriminering i musikkbransjen og miljøspørsmål.

Les: Sundfør vil lage miljøplate

P3 Gull-juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

Susanne Sundfør har satt en ny standard for popmusikk, både i Norge og internasjonalt. Hun viser at det er mulig å være totalt kompromissløs og samtidig trenge inn i det kollektive hjertet til et bredt publikum. Hun har en sterk stemme på flere plan, ikke bare som vokalist – men også som meningsbærer og samfunnsdebattant. Etter flere fantastiske samarbeid med andre artister, har Sundfør for alvor funnet seg selv de siste årene. Som artist i kontinuerlig bevegelse, som kritisk røst og som premissleverandør for den norske popvirkeligheten.

Vinneren av P3-prisen 2014 er ikke først og fremst kvinne. Hun er først og fremst vår viktigste popartist akkurat nå.

Anmeldelser av Susanne Sundfør:

The Brothel (5/6) 

The Silicone Veil (5/6)

Live, Øya 2012 (6/6)

Live, Slottsfjell 2013 (5/6)

Live, Sentrum Scene 2014 (4/6)

Se videoen til «The Brothel»:

Juryen har i 2014 bestått av Mats Borch Bugge, Mari Garås Monsson, Tete Lidbom, Trine Aandahl, Ali Soufi, Marie Komissar og Ruben Gran.