– En ren NRK-låt vant

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, reflekterer over de to P3 Gull-prisene som ble stemt fram av publikum.

Det var en tysk fan med over 170 Kaizers Orchestra-konserter på samvittigheten som delte ut prisen for Årets liveartist på fredagens musikkprisutdeling, P3 Gull. Den joviale gjengen fra Bryne har begeistret mange mennesker over et tiår med deres skranglete og særegne rock. Og nok en gang stakk fjorårets Årets Spellemann-vinnerene av med en musikkpris. Janove Ottesen og co. ble stemt frem til Årets liveartist av det musikksjef Mats Borch Bugge kaller «svært lojale fans».

Se P3 Gull om igjen her!

– Rocken lever i beste velgående

Men Kaizers Orchestra fikk sterk konkurranse fra et annet rockeband fra Sørvestlandet, til tross for at det kanskje ikke var alt for overraskende at kvintetten ble løftet opp som Årets liveartist. Kvelertak, som endte på en hederlig andreplass i kåringen, opplever suksess i Norge og rundt om i verden med deres melodiøse og hardtslående rock. De var underkant av kun fire prosent bak vinnerene da stemmene ble talt opp.

– Ikke uventet stakk Kaizers – med sine svært lojale fans – av med seieren. Det er samtidig viktig å poengtere at Kvelertak har truffet publikum med en enorm kraft, de lå hakk i hæl. Rogaland-linken spiller ingen rolle her. Avstemningen vitner om at rocken, til tross for at den kan synes fraværende på salgslister, lever i beste velgående på scenene i inn- og utland, sier P3s musikksjef om seiersherrene som har tatt en pause med uspesifisert sluttdato.

Se prosentfordelingen på Årets liveartist:
Kaizers Orchestra – 31,4%
Kvelertak – 27,8%
Honningbarna – 18.4%
Karpe Diem – 17,3%
Bendik – 5,1%

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Fra Lydverket til folkets favoritt

«Vi har tro på at landets mest sympatiske falsettstemme har noe å fare med blant kontemporære Thomas Eriksen-produserte beats», skrev P3 da musikkredaksjonen spådde i krystallkulen for hvem som kom til å dominere musikkscenen i 2013. Truls’ sjangerskifte fra indiepop til elektronisk pop-r&b fikk mye omtale før han leverte en eneste låt, og lytterne lot seg bevege da singelen «Out of Yourself» traff øregangene.

Selv om det spretne Slipmats-produserte sporet ble fort en kritikerfavoritt med påfølgende heftig radiorotasjon, endte sangen nederst i avstemningen. Vinneren av Årets låt ble Røyksopp og Susanne Sundfør-samarbeidet på «Running To The Sea».

Les: Fransk åpning for Emilie Nicolas og Truls?

Se Røyksopp og Susanne Sundfør fremføre «Running To The Sea» live på Lydverket:

– Fordelingen av stemmene til Årets låt er veldig jevnt fordelt, noe som blant annet betyr at alle låtene står som påler. 2013 har vært et år for de gode låtene, det var også nominasjonene til denne kategorien vi i juryen hadde de vanskeligste diskusjonene rundt, forklarer musikksjefen.

– Til tross for at «Out of Yourself» sannsynligvis kommer til å figurere på flere personlige topplister blant P3s musikkanmeldere, mente brorparten av de som stemte at Røyksopp og Susanne Sundfør har laget den beste låten. At «Running To The Sea» er et resultat av et initiativ Lydverket tok i fjor høst, er ekstra moro. En låt med en ren NRK-historie vant, mener Borch Bugge.

Se prosentfordelingen på Årets låt:
Røyksopp og Susanne Sundfør – «Running To The Sea» – 28,3%
Blood Command – «High Five For Life» – 21%
Envy – «Am I Wrong» – 20,6%
Emilie Nicolas – «Pstereo» – 17,5%
Truls – «Out of Yourself» 12,6%

Se Truls fremføre «Out of Yourself» på P3 Gull: