Må du ha dette i bilen for å kalle deg en ordentlig råner?

Wunderbaum, ledlys og det amerikanske sørstatsflagget. Hvorfor brukes disse symbolene i rånesammenheng?

Henrik Julius Frisak er festivalarrangør i Gatebil, som jobber for å samle bilmiljøet i Norge med både rånere og motorsportinteresserte. Etter å ha samlet hundre tusen norske bilentusiaster flere år på rad, vet han at symbolikk ofte er viktig for mange bilmiljøer. Han tror det har å gjøre med at folk trenger tilhørighet.

– Norge er et langstrakt land hvor bilen har vært essensiell for å møtes mellom bygdene. Det resulterer i en egen bilkultur, som igjen resulterer i at man bruker ulike symboler for å vise at man har tilhørighet i en gruppe, sier Frisak.

HODESKALLE: I sin Passat har Christer Nilsen satt på en hodeskalle på girspaken. Jo mer duppedingser, jo bedre. FOTO: Privat.

I serien «Rådebank» på NRK møter vi det unge rånermiljøet i Bø, hvor man kan skue snusleppa hos både gutter og jenter på lang vei, wunderbaumene henger i alles frontspeil og lyden av sprengte høyttalere er ikke til å ta feil av.

– Disse elementene blir en del av kulturen og et symbol på samholdet i miljøet. Slike elementer er viktig i alle subkulturer, enten om man spiller et instrument eller kjører bil, sier Frisak.

Men hvorfor er disse elementene så viktige for motorentusiastene?

? Rappa bilen til fatter`n ?

Lilly Lundeberg (26) har vært bilinteressert i en årrekke og startet nylig Facebook-gruppa og Snapchat-kontoen Rånerbabes for motorinteresserte damer i Norge.

– Jeg vokste opp alene med faren min, som er gammel lastebil- og bussmekaniker, så dette er prentet i meg siden jeg var liten, sier hun.

Lilly Lundberg er fra Bø og bor i Kongsberg. Hun har lenge vært motorinteressert og startet nylig Facebook-gruppa og Snapchat-kontoen Rånerbabes. Til sammen har Rånerbabes nå over 13.000 følgere på sosiale medier. FOTO: Privat.

Hvor lenge har du vært råner?

– Jeg begynte faktisk å ta bilen til fatter`n da jeg var rundt 14, ler hun.

Hun forteller at mange rånere vil ha mest mulig objekter i bilen, fordi folk vil trives i kjøretøyet de bruker så mye tid i. Det er nesten så man dekorerer dem som et eget hjem.

Her er noen av hennes erfaringer fra rånermiljøet.

? Wunderbaum ?

– Wunderbaum har alltid vært en greie for rånerne, og det kommer alltid til å være det, sier Lundberg.

OBLIGATORISK: I serien «Rådebank» på NRK har alle gutta flere Wunderbaums hengende i frontspeilet. FOTO: NRK

Wunderbaum ble oppfunnet allerede på 1950-tallet, men for helt andre grunner enn det den brukes til av mange i dag. En melkemann klaget en dag til kjemikeren og parfymisten Julius Sämann over at det luktet så surt i bilen da melkeflaskene knuste. Ved å bruke arosmatiske oljer fra furunåler sammen med papp greide han å konstruere en luftrenser man kunne henge opp i bilen.

RÅNER: Christer Nilsen har vært med i TV-serien «Wunderland». FOTO: Privat

– Jeg liker best «summer cotton»! Den lukter som tøymykner, så man blir ikke så kvalm av det, liksom. Det er verre med gubben min som liker «lemon», sier Lundberg.

Gubben, Christer Nilsen (30), har også vært bilfrelst hele livet, og har dessuten vært med i et par episoder av TV 2s «Wunderland». Han startet også Snapchat-kontoen Råner Norge, som er et av landets største rånerforumer på nett med 30.000 følgere.

– Wunderbaum har vært brukt av rånere siden faren min var ung og kjørte bil, så det har vært populært minst de siste 50 årene, og sikkert lenger, sier Nilsen i bakgrunn av telefonsamtalen.

FLERE TYPER: Bilentusiast Åsa Rognerflåten har flere typer Wunderbaums i bilen. De går under navn som Black Classic, Victory lane og Arctic white, og er kjøpt på Tv-boden i Svergie. FOTO: Åse Rudi

Men hvorfor er det så populært?

– Man bruker mye tid i bilen, så man vil gjøre det til en ålreit plass å være, sier Lundberg.

Gatebil- arrangør Frisk påpeker at når man blir en del av et miljø er det viktig å ha de rette elementene med seg.

– Derfor kan det bli viktig å ha wunderbauemen i frontruta. Det er jo ikke slik at alle har et behov for denne lukta i bilen, men man har behov for å ha det samme som andre, sier han.

SAMLING: Når P3.no spør Rånerbabes på Facebook om noen bilder av sine Wunderbaums, får vi blant annet tilsendt dette. FOTO: Veronica Pladsen

? Anlegg ?

– Da er det viktig med god lyd i bilen for at folk skal høre at du kommer. Man markerer at man er der, og mest lyd er det beste, sier Nilsen.

Han beskriver at de med høyest lyd i bilen er de med høyest status i gjengen.

– Høy lyd vekker mye oppmerksomhet, sier han.

SOLID: Nilsen har noen solide høyttalere bak i sin Passat 3GB. FOTO: Christer Nilsen

?? Amerikansk sørstatsflagg ??

– Jeg antar at populariteten til det amerikanske sørstatsflagget kommer av at det norske rånermiljøet ser mot det amerikanske miljøet, sier Frisk.

Flagget er omstridt, og blir av mange sett på som et symbol på rasisme og de amerikanske sørstatenes forhold til egen befolkning og slaveri. Frisak tror mange rånere benytter seg av flagget fordi de assosierer det med «rednecks», altså sørstatsfolk, som de synes er tøffe.

– De kjører sin egen stil og bil er veldig viktig for dem. Den delen kan sammenlignes med rånere og svenske «raggare», sier han.

FLAGG: Mange rånere har det amerikanske sørstatflagget i bilen fordi det symboliserer et image. FOTO: Åse Rudi

Lindberg og Nielsen tror sørstatsflagget har med image å gjøre.

– Det henger sammen med at mange elsker amerikanske biler. Det er jo litt «white trash», men flere vil fremstå som det. Det er et slags rølpeimage mange syns er kult å opprettholde, sier Lundberg.

– Folk bruker også flagget mest for estetikken. Ingen er fan av slavearbeid, liksom, påpeker Lundberg.

Hun har selv sørstasflagget i amerikaneren hun eier.

– Det er kun fordi det er superharry og gøy. Bilen hadde den stilen, så da ble det bare sånn.

BAKRUTA: Flagget assosieres med «rednecks», altså sørstatsfolk, som Frisak tror mange rånere ser opp til. FOTO: Lilly Lundberg

De påpeker at Amcar-miljøet i Norge har blomstret mye de siste årene.

– Da jeg begynte å interessere meg for disse bilene i tenårene kunne jeg få en gammel amerikaner til 4-5000 kroner. Nå koster de «nyeste» fra 70-tallet mellom 60 og 70 tusen kroner, selv om de ikke er EU-godkjent en gang.

– Alle vil ha en raggerbil, sier Nilsen.

?Poppy ?

KVELDSLYS: Poppy lyser opp manges biler. FOTO: Anita Michelle Kristensen Smeland

Lundberg har også en forkjærlighet for det som kalles Poppy.

Som Wunderbaum er det en luftfriskner med lukt, bare at denne holder til på dashbordet.

– Skal man først ha en Poppy må man ha ledlys i bånn av flaska. Det gjør det hele komplett, sier Lundberg.

Hvorfor?

– Det fleste rånere har en forkjærlighet for ekstra dupeditter og lys som kan gjøre bilen mer spesiell. Jo mer man har, jo bedre, sier hun.

? Ledlys ?

Lys er helt essensielt for mange rånere. Lundbergs bil er intet unntak.

– Selv har jeg to lyslister baki bilen, langs bagasjeluka. At det lyser rødt er ganske viktig. De røde «horelysene» er standard baki mange biler, spesielt i raggerbiler. Der er det gjerne gardiner også.

«Horelys»?

LYSLENKER: Lundberg har også blå lys i bilen.

– Ja man kaller det ofte det. Det referer til de røde lysene i horestrøkene som red light districts.

Hvorfor er nettopp røde lys så viktig?

– Det er vanskelig å si, og varierer sikkert, men det er mer behagelig å ha bilen når man kjører rundt på kvelden. Om man for eksempel har med folk som drikker i baksetet som vil ha på lyset, er det lettere å kjøre med det røde lyset enn de vanlige lampene.

? Terninger ?

I Rådebank henges det på et tidspunkt opp et par rosa terninger i frontruta på en av bilene. Hva er greia med det?

TERNINGER: I rånerkulturen betyr terninger i frontruta at man har ligget med noen i bilen. FOTO: Anne Lognvik

– De betyr at man ha ligget med noen i bilen. Det er egentlig bare litt skryt, sier Lundberg.

– Det ligger en del humor i dette, for å si det sånn. Man må ikke ha terningen i bilen selv om man har pult der, men det er alltid noen som synes det ekstra stas, sier Nilsen.

Er det forskjell på fargene?

– Det er ikke sånn at hver farge har sin betydning. Har du terninger i bilen vet alle hva det betyr, uansett farge.

ALT PÅ PLASS: Mange har både Wunderbaum, terninger og Poppy i bilen sin. FOTO: Åse Rudi

? Stasjonsvogna ?

Bilen man kjører er selvsagt det viktigste. Men hvilken bil er mest populær?

– Det kommer litt an på hvilket rånermiljø man spør. Noen dukker opp med helt nye biler, mens andre kjører gamle. Men noen biler har mer status enn andre: Alle sikler for eksempel etter en Toyota Supra, sier Nilsen.

– Når vi kjører ut mot Ålesund har mange gjerne nyere biler, mens i Bø er det nesten samme faen hva du har, så lenge du har litt rust, ler Lindberg.

Hun beskriver at stasjonsvogn er det mest populære.

Men det er èn modell som er spesielt etterlengtet hos mange.

– Volvo 240 har alltid vært veldig populær. De begynner faktisk å bli ganske dyre, så vi ser at folk også kjører 940 og 360.

VOLVO: Gutta i «Rådebank» kjører Volvo. Fra venstre: Robert (Kasper Dølplads Antonsen), Kim (Matthew Rico Henriksen Santos), Sivert (Sjur Vatne Brean) og GT (Odin Waage). FOTO: NRK

? Bygdemålsordboka ?

Rånerkulturen har ikke bare en tydelig symbolske estetikk. I mange deler av landet har det også oppstått egne ord og utrykk som er helt essensielt i miljøet, noe som kommer tydelig fram i Rådebank. Her nevnes ord som både trygdetøffel og fettpøkk. Men hva søren betyr det?

Her er en aldri så liten oversettelse for deg som er byfolk og trenger en innføring:

En stam person: En person som er skikkelig dust

Moped: En kjedelig person

Å rote: Å hooke/kysse/kline

Å være stiv: En person som er veldig full

Å blekke ned: Å slå ned

Å pille: Å ha sex

Modell: En bygdeoriginal

Ture: Fyll i bil

Turebrakke: Bil som det ikke er så farlig med som man kan drikke i og potensialet ødelegge.

Bankbil: En bil som er kjøpt med lån fra banken

Du er så sjukt drøs: Du er så sykt ferdig

Lå jævla bredt: Fikk en kjempesladd

RÅNERTREFF: GT «tar noen dekk» i sin Volvo 240 på rånetreff i Bø i serien Rådebank. FOTO: NRK

Dieselsladding: Når noen kaster ut noen liter diesel i veien og har eget «drifting show» som regel ender i krasjing.

Ta runder: Kjøre noen runder i gata

Trygdetøffel: Kjipp kjapp (sandaler)

Grom/gromt: Tøff/tøft

Gåråner: Noen som har hatt lappen, men mista den. Eller en som ikke er gammel nok, men kler seg som en råner (les: Scania eller Volvojakke, caps og belte, lyse olabukser med møkkete oljeflekker, hvite tennissokker og trygdetøfler).

Kråslig: Stygg/ekkel/kvalm

Fettpøkk: Hamburger

Smårips: Jenter som er alt for unge til å være ute etter klokka 22:00.

Fitteslepp: Friminutt på ungdomsskolen

Snål: Søt/pen

Vet du om flere uttrykk? Oppdater oss gjerne! Send en mail til helene.mariussen@nrk.no.

Endring 17:35, 08.04.2020: Artikkelen er oppdatert med litt mer info om sørstatsflaggets omstridte bakgrunn.