nrk.no

Maja Christiansen (25) om «Heges» skjebne: – Det slo ganske hardt i magen

Skuespilleren brukte lang tid på å forberede seg til klimakset av «Rådebank» sesong 3.

Maja Christiansen (25) ble taus da hun leste manuset til den nye sesongen av «Rådebank». Nå er det nemlig karakteren hennes «Hege» som får gjennomgå.

– «Nei, nei, nei, nei, ikke la dette skje», var Majas umiddelbare reaksjon.

I tre år har skuespiller Maja sittet med mye kunnskap og tanker om «Hege», og endelig får vi et innblikk i karakterens privatliv.

Det viser seg ikke å være så enkelt.

Vondt å lese om

OBS: Her kommer spoilere fra sesong tre av «Rådebank»!

Første gangen Maja leste manuset for sesongen var det sammen med regissør Daniel Fahre og medskuespiller Odin Waage (26), bedre kjent som «G.T.». Hun forteller at det var som å være en del av publikummet.

– For det første var det utrolig spennende – jeg fikk lese om min egen skjebne, sier hun.

Maja forteller at selv om dette er fiksjon og ikke skjer på ekte, føles det ganske ekte til tider.

Ved solnedgang, ute i norsk natur ved Bø, lener skuespilleren Maja seg lang tilbake på bilen. Du ser at hun er veldig sliten etter en lang dag.
TØFF DAG: Det var mange tøffe dager under innspillingen av sesong tre av «Rådebank», men særlig den ene dagen var lang for Maja Christiansen. Foto: Max Emanuelson

– Derfor var det også en del ting der som det var vondt å lese om. Først om Heges utroskap, det slo ganske hardt i magen.

Men da de leste videre, ble begge skuespillerne tause.

Skildrer følelsen av å dø

Under manuslesingen kom Odin og Maja til slutten av en av de siste episodene for sesongen.

– Vi satt der tause og med mange spørsmål. Det står ikke hva dette faktisk er, Hege vet det heller ikke. Forklaringen kommer etterpå, sier hun.

Maja måtte ut i helt ukjent terreng. For karakteren Hege topper det seg da hun går inn i panikkmodus – hun får et angstanfall og vet ikke hva det er som skjer.

– Den usikkerheten, følelsen av «hva er det som skjer» – følelsen av at «nå dør jeg», sier Maja.

Selv hadde hun lite kjennskap til slike anfall fra før. For å skape et mest mulig autentisk bilde valgte hun å bruke mengder av tid på å lese om og se på videoer av folk som opplever angstanfall.

For det er ikke en enkel følelse å skildre, ifølge psykolog Cathrine Moestue.

Lammende frykt av stressnivået

Psykologen forteller at ved panikkangst vil du føle en lammende frykt, en opplevelse av mentalterror.

– Gjerne i sammenheng med frykten for å miste kontroll og frykten for å dø. Panikkangsten gjør gjerne at vi føler oss avsondret fra verden rundt, vi får en slags uvirkelighetsfølelse, forklarer hun.

INTENS FRYKT: Psykolog Cathrine Moestue forklarer at noen som har et angstanfall vil kjenne på høy puls, raske hjerteslag, svette, pustevansker og en intens frykt. Foto: Einar Aslaksen

Hvordan skille dette seg fra et panikkanfall?

– Panikkanfall er helt spontant. Det kommer helt ut av det blå, uten en gradvis oppbygning. De kan komme når som helst uavhengig av situasjonen rundt, sier hun.

Ifølge Cathrine er det ennå ikke en eksakt forklaring på hvorfor noen opplever angstanfall, men en del faktorer som stress, barndomstraumer, personlighet og kjemisk ubalanse i hjernen spiller inn.

– Når vi opplever for høyt stressnivå over lang tid og ofte kjenner på vonde følelser, så øker sjansen for å få et angstanfall, forklarer psykologen.

Psykologens råd for å håndtere panikkangst:

  • Det viktigste er å vite at det ikke er farlig og at det vil gå over, selv om det føles skummelt når det står på.
  • For å roe kroppen og komme tilbake til nåtid kan man bruke pusten og andre sanser som signaliserer til nervesystemet at akkurat nå, så er vi trygge.
  • Pust sakte og dypt inn gjennom nesen mens du teller til fem, og pust ut gjennom munnen sakte mens du teller til fem. Lukk gjerne øynene for å fokusere på pusten. 
  • Å puste inn lavendel eller en annen olje eller parfyme kan hjelpe sansene vekk fra stresset og tilbake til her og nå. 
  • Kjenn dine triggere og utforsk dem gjerne sammen med en psykolog dersom anfallene gjentar seg.
  • Fokuser blikket på en gjenstand i rommet, eller for eksempel ta på en myk stein i lomma.

Ifølge SML vil rundt 1,3 prosent av menn og 3,2 prosent av kvinner oppleve anfall med panikkangst i løpet av et år. Det er mellom tenårene og slutten av trettiårene at de fleste utvikler lidelsen.

– Fremprovoserte hyperventilering

Maja og Hege hadde derfor nok å bryne seg på denne sesongen.

Hvorfor var det vanskelig å skildre anfallet?

– Det var blant annet fysisk utfordrende med tanke på at jeg gikk en hel innspillingsdag og pushet kroppen til å få så høy puls som mulig, samtidig som jeg fremprovoserte hyperventilering i alle tagningene på en glovarm sommerdag. Men først og fremst handler det om at det er et tema og en situasjon som jeg ønsker å behandle på «riktigst» mulig måte, og det krever mye jobb, forteller hun.

Maja holder hodet sitt oppe med bilen som støtte. Hun er utslitt etter en lang dag på sett.
TØMTE BATTERIET: Etter en dag med fremprovosert hyperventilering og angstanfall var batteriet til Maja og Hege flatt. Foto: Max Emanuelson

Skuespilleren sier hun alltid stresser litt med hvordan folk vil motta henne, men at hun allerede i midten av sesongen fikk gode tilbakemeldinger fra fremmede.

Det er jo en vanskelig situasjon å sette seg inn i. Er du fornøyd med resultatet?

– Jeg håper jo at folk kan se det for det det er. Så tror jeg også det viktigste er at tematikken blir tatt opp. Men man må huske på at dette er Heges opplevelse rundt angstanfall, og at dette kan variere for ulike individer, sier Maja.

Hele tredje sesong av «Rådebank» er nå tilgjengelig på NRK TV!

LES MER OM MOTORHJERTER HER:

Siste fra P3.no: