Kjærlighet for motor

Møt menneskene som ikke kan leve uten bilene sine.

Enten det er en fersk Porsche, skranten Toyota Corolla eller nylakkert Volvo 240, så er en ting sikkert:

Nordmenn elsker bilene sine.

Og for mange handler kjærligheten om så utrolig mye mer enn gummi og metall. Men hva er det egentlig ved bil som gir oss så mye glede?

P3.no har snakket med bilfolk fra hele landet, og hvorfor de elsker nettopp sin bil.

  • Se også TV-serien «Rådebank», en dramaserie om rånere fra Bø.

 

Morten J. Lien Febakke (32)

 
 

 
 
 

– Det er den mest linjelekre bilen jeg til har sett til nå. Og mitt idol, Elvis, hadde samme bilen.

Morten vokste opp i rånebygda Bø, med en bilmekaniker som far. Som ung gutt gikk han ofte rundt i gatene og tittet på de ulike bilene.

I dag er bilmiljøet en stor del av hverdagen til Morten. Han jobber som lastebilsjåfør, med langtransport.

Det eneste som trumfer kjærligheten for bil er rockekongen selv, og Morten fant derfor en snedig måte å kombinere de to interessene på:

Han kjøpte en tro kopi av Elvis sin amerikaner.

– Kona til Elvis, Priscilla Presley, har signert bilen personlig til meg.

 
 

 
 

?️ Sted: Bø i Telemark.
 
? Modell: Lincoln Continental Mark III, 1970 modell.
 
? Hvorfor akkurat denne bilen? Jeg har alltid har drømt om å ha en amerikaner som er en muskelcruiser, og særdeles da en amerikaner slik som idolet mitt, Elvis, hadde.
 
⚙️ Favorittdetaljer: Modellen var i sin tid tidlig ute med utstyr slik som el-seter, elektriske ruter, klimaanlegg, håndbrekk som går av når en setter bilen i gir, elektrisk bagasjeåpner, vippelykter, automatisk ned-blending av fulltlys, sentrallås og elektrisk radioantenne.

 

Mathias Charman (18)

 
 

 
 
 

– Jeg kjøpte bilen før jeg fikk sertifikat, så den ble stående på tunet. Irriterende for meg, vel å merke.

Mathias tilhører ikke et typisk bilmijlø, men bilen han eier er likevel alt for han. Ikke bare frakter den han fra A til B, men den tiltrekker seg mange blikk, med sports-seter og lydanlegg i bagasjen.

Da han skulle kjøpe sin første bil hadde han ikke lappen, og gikk til onkelen for råd.

– Onkelen min sa: «Det finnes to typer biler. Brukt BMW, eller ny BMW». Så det var ikke et vanskelig valg for min del.

 
 

 
 

?️ Sted: Lista, Farsund.
 
? Modell: BMW 118D.
 
? Hvorfor akkurat denne bilen? Onkelen min driver trafikkskole og er BMW-entusiast. Den ligger som en gokart i veien.
 
⚙️ Favorittdetaljer: Av alle ting så må det være blinklysene. De fikk jeg kjøpt på Ebay for 350kr, og de ser helt fantastisk ut. De er sotet og gir bilen det lille ekstra siden den blir litt mer svart i detaljene. Felgene forandrer hele bilen spør du meg.

 

Malin Kristense Andorsen (21)

 
 

 
 
 

– Bilene er som barna mine!

Malin elsker bil – og alt bil har å by på. Hverdagen tilbringes ofte i verkstedet med kjæresten, eller på kjøretur med venner.

Hun har også startet flere grupper for folk som er like bilglad som henne. Blant annet Volvo-gruppa «Team Førr», og «Jentekjørt» – som er for jenter som kjører.

– «Team Førr» er en samling med folk som liker gamle Volvoer. «Førr» kommer av navnet på de gamle Volvoene: 140, 240, 740, også videre.

 
 

 
 

?️ Sted: Fredrikstad, Viken.
 
? Modell: Volvo 240GLE, 1988 modell. Volvo 240GL, 1991 modell.
 
? Hvorfor akkurat denne bilen? Pappa liker gamle Ford-er, og brødrene mine er interessert i Audi. Jeg ble derimot påvirka av venner da jeg begynte å like biler. Volvo er ganske slitesterke, lette å få tak i og å skru på.
 
⚙️ Favorittdetaljer: Det må nok bli rumpa på GLE’n, og Fronten på den røde GL’n. Den første bilen betyr mest for meg da det er min aller første bil. Det er den jeg har øvelseskjørt med fram til jeg fikk lappen.

 

Carmine Salerno (20)

 
 

 
 
 

– Jeg lever med biler 24/7 kan man si.

Carmine vokste opp i Italia, men fant seg raskt til rette i bilmiljøet på vestlandet. Da han kjøpte seg en Volkswagen i starten av februar gikk drømmen om en rå bil i oppfyllelse.

I dag er bil både jobb og hobby for Carmine.

– Bilmiljøet er alt for meg.

 
 

 
 

?️ Sted: Bjørnafjorden, Vestland.
 
? Modell: Volkswagen Golf, 2007.
 
? Hvorfor akkurat denne bilen? Fordi den er lett å skru på.
 
⚙️ Favorittdetaljer: Interiøret.

 

June Totland (18)

 
 

 
 
 
– Her er vi alt ifra rånere, raggere og generelt bilinteresserte folk. Alle blir akseptert, det er ingen ramme for hvordan du må væra eller hvordan du skal se ut.

June har brukt timevis av livet sitt i garasjen. Det har krevd enorme mengder med tålmodighet og vilje, men likevel er det hun får i gjengjeld verdt det hele. Nemlig bilmiljøet, og gleden av bilen.

For henne er «råne-miljøet» et sted man sprer glede, og har det kjekt. Det handler om gjensidig respekt og ren moro.

– Uten de bilinteresserte vennene mine hadde jeg ikke satset på hobbyen. De er helt unike.

 
 

 
 

?️ Sted: Samnanger, Vestland.
 
? Modell: Toyota Hiace 4WD.
 
? Hvorfor akkurat denne bilen? Det er en grunn til at den blir kalt «livets bil». Jeg har skrudd på denne modellen i mange år og kan en hel del om bilen. De er lette å forstå, og laget for at man skal kunne fikse ting selv. Det å ha hjemmet med seg der en kjører er veldig praktisk. Jeg har hatt mange gode turer allerede, og gleder meg utrolig til å reise rundt på rånetreff, festivaler og annet i sommer.
 
⚙️ Favorittdetaljer: Innredningen bak i bilen. Den er spesialbygd, så mange timers arbeid har blitt lagt ned i denne delen. Jeg har både ovn og vask, dieselvarmer og dobbeltseng som kan gjøres om til bord og sofa.

Alle fotografier er innsendte bidrag.

Henriette Dæhli

Journalist Henriette Dæhli

 
 

LES MER: