nrk.no

Endelig får fansen svar på det store «Rådebank»-spørsmålet

Ryktene har svirret en stund, men nå letter gjengen bak suksesserien på sløret.

Ryktene har svirret en stund.

Nå letter gjengen bak suksesserien på sløret.

Dette er «GTs» nye bil i «Rådebank»

I en emosjonell scene helt på slutten av «Rådebank» sesong 2 (spoiler alert!) befant vi oss på et bilopphuggeri.

Der ble den ikoniske, vinrøde Volvo 240-en til «GT» most flat som en pannekake, og hele Norges rånerhelt sto igjen uten hverken bil eller førerkort.

Men da P3.no dro til Bø for å besøke settet til «Rådebank» sesong 3 denne uka, satt «GT»-skuespiller Odin Waage på plass i førersetet igjen – i en bil som så litt kjent ut, men samtidig litt annerledes.

Det kan se ut til at hovedpersonen i serien har lov til å kjøre bil igjen. Og modellen, den er oppgradert fra Volvo 240 til Volvo 850.

Overrasket skuespillerne på prøve

Etter sesong 2 rundet av i januar har ryktene svirret om hva slags heftig ny bil «GT» skulle ende opp med i fortsettelsen av serien. Både blant fansen, og lokalt i Bø.

Skuespillerne var selv i blinde frem til regissør Daniel Fahre overrasket dem, forteller Maja Christiansen (25). Hun spiller «Hege» i serien, og møter P3.no under stekende sommersol utenfor knutepunktet Esso i Bø.

FORNØYD MED BILVALGET: Maja Christiansen (25) spiller «GT»s kjæreste «Hege» i serien. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Odin og jeg var på prøve, og da kom Daniel kjørende innom med bilen. «Hva tror dere det er», spurte han først.

– Men ingen av oss kunne se for oss noe annet enn det som har vært – med mindre det var med noe Sivert-preg på den, kanskje. Og det er jo egentlig sånn det har blitt: Litt større, mer robust modell, men samme type bil.

At valget falt på Volvo 850 var ikke tilfeldig. Lokal ekspertise ble brukt, røper Amalie Sporsheim (20), som spiller ordførerdattera «Malene».

– Daniel tok en runde og spurte hva slags bil en litt mer voksen råner, en som snart skal «settle down», kunne funnet på å kjøpe. Da svarte noen rånere at dette var bilen – så det er en tanke bak det, forklarer hun.

ER MED VIDERE I NESTE SESONG: Amalie Sporsheim (20) spiller datteren til ordføreren, «Malene». Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Matthew Santos (22), som spiller «Kim» i serien, nikker bekreftende.

– Jeg har ingen peiling på bil. Men rånerne valgte denne bilen, så da føler jeg det er rett, sier han, og legger til at han på privaten får mye meldinger fra fans som har detaljerte spørsmål om «BMW-en til Kim».

Glemmer aldri den første bilen

De tre skuespillerne har mange varme minner om «GT» sin gamle Volvo 240, som var fast inventar under innspillingen av de to første sesongene av den stadig mer populære serien.

– Det var veldig trist å se den gå, synes Maja.

Et bilde av Odin Waage med den nye Rådebank-bilen fra sesong 3
NÅ OG DA: Dra for å sammenlikne den nye 850-en med den gamle 240-en. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3 / Fenomen

Samtidig var 240-en ikke det mest pålitelige medlemmet av crewet.

– Den strøyk vel med et par uker inn i første sesong, ler Maja når hun oppsummerer sitt morsomste minne fra innspilling med bilen.

– Da hadde vi hatt én litt voldsom dag med mye burning og press på den, så den var blitt ganske kaputt.

VIKTIG: Valget av rett bil betyr mye for seerne. Også BMW-en til «Kim» (Matthew Santos) har sin egen fanskare på nettet. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Det var mange lokale rånere på plass, som velvillig stilte opp og prøvde å fikse den gamle Volvoen. Det gikk likevel bare sånn halvveis.

– Det endte opp med at det ble mye dytting av bil resten av sesongen. Og mye mer kjøring etter tilhenger enn det som kanskje var planlagt. Så den har vært gjennom mye.

– Generelt har det vært litt av og på med disse bilene. De funker, og så gjør de plutselig ikke det. De lever sitt eget liv, ler Maja.

«Rådebank» spilles inn i Bø i Telemark i disse dager. Du kan se første og andre sesong i NRK TV nå.

Tekst og foto: Eskil Olaf Vestre
Video: Håvard Sandvik

Fakta om Volvo 850

  • Det svenske bilselskapet Volvo lanserte modellserien Volvo 850 i juni 1991.
  • Bilen ble lansert under mottoet «A dynamic car with four world-beating breakthroughs».
  • Volvo 850 var sett på som innovativ og vant mange priser. Høsten 1994 ble den verdens første bil med sidekollisjonsputer.
  • Det har blitt produsert 716 903 eksemplarer av Volvo 850.
  • Dimensjoner: helhetlig lengde på 467 cm, hjulbasse på 267 cm.

Kilde: Volvo

Endring 2. juni kl. 12.23: Vi har lagt inn bilde av den gamle bilen som ble brukt i sesong en og to, og lagt inn bildetekst i bildet i første avsnitt.

LES MER OM BIL:

Siste fra P3.no: