nrk.no
Et bilde av Odin Waage som sitter i en bil. Han ser til siden og virker konsentrert
SLUTT: «Rådebank» går inn i sin siste sesong. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Slutt for «Rådebank»: – Tåredryppende da vi spilte inn aller siste scene

Snart har tredje sesong av «Rådebank» premiere, men så er det slutt. Det bekrefter serieskaper, Linn-Jeanethe Kyed.

20. januar vises starten på slutten av «Rådebank» i NRK TV

Til P3.no sier serieskaper Linn-Jeanethe Kyed (41) at planen alltid var å legge ned pennen etter tre sesonger.

– Vi la en plan for fire år siden om at vi ønsket oss tre sesonger, og NRK har gitt oss den tilliten. Det føles helt riktig nå, men jeg skal innrømme at jeg synes det er trist. Jeg har blitt fryktelig glad i karakterene, universet og for å være helt ærlig: i rånemiljøet i Bø. Det har jo vært en stor del av livet mitt i fire år nå, så det er litt vemodig.

Vanskelig å gi seg

Selv om Kyed lenge har visst at P3-serien skulle ta slutt nå, forteller hun at det har vært vanskelig å holde seg til planen.

– For hver scene jeg har skrevet har jeg visst at nå er vi snart ferdig for alltid. Skuespillerne har jo også visst dette, så de har også følt på det. Det var ganske tåredryppende da vi spilte inn aller siste scene i Bø i sommer.

– Nå føles det veldig riktig at vi har nådd det målet og at vi er ferdig, forteller serieskaperen.

Bilde av Linn-Jeanethe Kyed. Hun står foran en nøytral og mørk bakgrunn. Hun har på seg en lyseblå skjorte. Hun har håret i hestehale. Hun smiler og ser inn i kamera. Hun har lsy hud.
Foto: Fenomen/Max Emanuelson

– Selvfølgelig kjipt

Når P3.no ringer skuespiller Maja Christiansen (26) for å høre hennes reaksjon, kan tjueseksåringen fortelle at hun føler at serien blir avsluttet på en veldig fin måte.

– Det er selvfølgelig kjipt at det er siste sesong, men de har hatt en plan for serien fra start, som jeg har visst om. Jeg er veldig glad for at de har klart å følge den.

Hun innrømmer at hun gjerne skulle fortsatt å jobbe med gjengen i Bø, men at hun opplever at historien de ønsket å formidle er ferdig fortalt.

Et bilde av Maja Christiansen (25) som spiller «Hege» i «Rådebank». Hun står foran en murvegg ved bensinstasjonen Esso i Bø.
GODE MINNER: Maja Christiansen kommer til å savne fine sommerdager i Bø med skuespillerkollegaene. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Det er tydelig at Christiansen vil savne skuespillerkollegaene sine, og hun trekker frem blant annet øving og lesing av manus som noen av sine favorittopplevelser.

– Særlig med Odin, siden vi har jobbet tett og mye sammen. Og i det hele tatt bare det å tilbringe noen sommerdager i Bø med en så bra gjeng, legger hun til.

Selv om «Rådebank»-kapittelet er avsluttet fortsetter karrieren for Christiansen.

– Nå skal jeg spille med Riksteatret et halvt års tid. Så håper jeg det blir noen flere film og TV-prosjektet også, avslører hun.

Fikk du med deg denne? Dette er «GTs» nye bil

Trodde ikke det skulle bli så stort

Serieskaper Kyed forteller at mengden av tilbakemeldinger de har fått fra sesong to har vært et av høydepunktene med serien.

– Jeg hadde virkelig ikke sett for meg at det skulle bli så stort. Jeg har vært usikker på om dette skulle være noe som nådde frem i det hele tatt. Det har lønnet seg å være tett på miljøet, og at de har gitt oss tilbakemeldinger. Jeg tror at folk har følt at de har fått sett noe ekte, forteller Kyed.

Hun innrømmer at med så mye respons fra fansen har det også vært ekstra vanskelig å fullføre manuset for sesong tre.

– Det å holde på min egen plan har vært litt utfordrende. Jeg håper virkelig at folk liker det de får. Det er sikkert mange som har forventninger til hva de skal få og se.

Men P3-serien er ikke ment å være ren underholdning.

– Målet med alle tre sesongene har vært å gi folk noen verktøy. Det føles utrolig godt å få den responsen, og vi er stolte av resultatet, røper hun.

Et bilde av fire Wunderbaum i bilen til GT
NY BIL: Det var stor spenning knyttet til hvilken bil «GT» kom til å ha i sesong 3. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Mye respons fra fansen

I februar i fjor ble det bekreftet at det ville bli laget en tredje sesong av Rådebank, to uker etter premieren på sesong to.

Da fortalte TV-sjef Ingjerd Østrem Omland hos NRK P3 at valget om å lage sesong 3 ble tatt fordi man følte det var flere gode historier å fortelle.

– Det er ingen selvfølge at vi i NRK P3 lager flere sesonger av en serie, fordi vi hele tiden skal jakte nye historier og nye talenter, men Rådebank-universet vil vi se mer av, fortalte Omland til P3.no da.

Serieskaper Kyed forteller at hun har oppnådd målet med å ta med seerne med på en reise.

– Å være råner er en dannelsesreise, en fase man skal gjennom. Slik er det i det virkelig liv og slik måtte det også bli i Rådebank. Da vi for fire år siden planla hvordan dette kunne se ut, kom vi frem til at tre sesonger passet perfekt.

Men selv om det var planen, betyr det ikke at valget bare har vært enkelt.

– Det har vært mange tanker inni hodet mitt. Vi har selvfølgelig lekt med tanken på en fjerde sesong, men vi har landa på at vi må gi oss nå. Fordi det var det som var planen.

Prisbelønnet

I sommer møtte P3.no skuespillerne Amalie Sporsheim (21), Matthew Santos (23) og Maja Christiansen (26) i Bø.

Trioen er skuespillerne bak de sentrale karakterene «Hege», «Kim» og «Malene». Da fortalte de at de kjente på presset etter sesong to som fikk seertallene til å skyte i været.

Under intervjuet kjørte det forbi ekte, lokale rånere, som ga sin anerkjennelse til innspillingen.

Bli med bak scenene på innspillingen av sesong tre!

Et bilde av «Kim» (Matthew Santos) og Maja Christiansen (25), som spiller «Hege» i serien. De står på en bensinstasjon. De ser mot Amalie Sporsheim (20) spiller datteren til ordføreren, «Malene».
PÅ SETTET: P3.no besøkte gjengen på settet under innspilling i sommer. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Serien vant sju priser under Gullruten 2021, blant annet i klassene beste dramaserie, beste skuespiller (Odin Waage), beste regi (Daniel Fahre) og beste manus (Linn-Jeanethe Kyed).

Rådebank vant «Seriekritikerprisen 2021» i kategorien «Årets TV drama», ble tatt ut til hovedkonkurransen på «Festival de la Fiction de La Rochelle» i 2021 og var nominert til «Beste europeiske TV-drama».

Den siste sesongen handler om å leve med konsekvensene av det man har gjort. Og med sorgen, som har blitt en del av hverdagen og livet.

Dette er «Rådebank»

«Rådebank» handler riktignok om raske biler og høy bass, men mest av alt dreier serien seg kanskje om gutter og følelser.

Etter at sesong 1 tok for seg «GTs» kjærlighetssorg etter bruddet med «Ine», tok sesong 2 en langt mer dyster retning, da en av hovedkarakterene tar livet sitt. Vendingen kom som et sjokk for mange seere, men hadde etter sigende vært planlagt lenge i forveien.

Lad opp til sesong tre med de tidligere sesongene av «Rådebank» her!

LES MER OM BIL:

Siste fra P3.no: