nrk.no

«Rådebank»-skuespillerne om økt press: – Man vil jo innfri forventningene

Skuespillerne er endelig samlet igjen! Men denne gangen er ting litt annerledes enn før.

Innspillingen av «Rådebank» sesong tre er i full gang i Bø i Telemark.

Vi møtte Amalie Sporsheim (20), Matthew Santos (22) og Maja Christiansen (25) til en is på parkeringsplassen utenfor Bø-knutepunktet Esso, mens sola stekte og termometeret bikket 29 grader.

Trioen er skuespillerne bak de sentrale karakterene «Hege», «Kim» og «Malene», som alle vender tilbake i den nye sesongen.

– Det er både skummelt og gøy at det er oppmerksomhet rundt det, synes Amalie.

Lange dager og etterlengtede fester

Både Amalie, Matthew og Maja bor i Oslo. Men når vi møter dem, er de på slutten av dag ni i en drøy måned lang innspilling i Bø.

De er rett og slett pendlere for tiden.

– Vi jobber fire dager på, tre dager av. Så vi er stort sett her i Bø i perioden: Vi overnatter her og holder på i fire dager, drar hjem til Oslo for helgen, og så rett tilbake for å få en pinne i nesa mandag morgen igjen, forklarer Maja. 

Når de overnatter som gruppe i Bø, lever skuespillerne tett sammen: en sammensveiset gjeng som jobber ti timer om dagen og aldri er langt unna hverandre resten av døgnets timer. Akkurat det har de ingenting imot.

– Jeg har jo ikke sett noen av disse her siden sesong to, sier Matthew og nikker smilende i retning de andre skuespillerne.

– Eller, vi har sikkert møtt hverandre én eller to ganger i mellomtiden, men det er annerledes å være i Oslo. Når du ender opp i Bø og går inn i karakterene og alt det der, så faller alt på plass igjen. Gjengen er tilbake!

Han oppsummerer gjenforeningen så langt med stikkordene «fest», «partystemning» og «hurra hurra».

– Det er kjempegøy. Det er en fin gjeng vi jobber med – jeg ble jo glad bare av tanken på å komme ned hit igjen. Så det er veldig deilig å være tilbake, bekrefter Amalie.

Mer forventningspress nå

Amalie, Maja og Matthew kjenner på presset, etter sesong to av «Rådebank» fikk seertallene til å skyte i været. Serien vant også hele tre priser under Gullruten tidligere i år.

– Jeg synes i alle fall det er litt annerledes nå, sier Maja om å være tilbake i Bø for tredje gang.

Et bilde av «Kim» (Matthew Santos) og Maja Christiansen (25), som spiller «Hege» i serien. De står på en bensinstasjon
GJENFORENT: Maja Christiansen og Matthew Santos. Her fotografert på settet i Bø under innspilling. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

– Sesong én sneik seg litt under radaren, på en eller annen måte, mens sesong to ble blåst veldig opp. Og derfor er det mye oppmerksomhet rundt det nå, på en helt annen måte. Det er mye folk som har en eller annen forventning til hva Rådebank skal være, og de lurer fælt. Man vil jo innfri forventningene, på en eller annen måte, reflekterer Maja.

– Og så vil man overraske litt også, legger hun til med et hemmelighetsfullt smil.

Virkelighetsnært

Dundrende bass. Brummende motorlyd.

Mens vi snakker, står regissør Daniel Fahre på andre siden av Esso-parkeringsplassen med alle kameraer og lys rettet mot Odin Waage og Kasper Antonsen, som spiller rånerne «GT» og «Nilsen» i den populære serien.

Forbi både oss og kamera-crewet kjører det til stadighet forbi ekte, lokale rånere, som gir sine anerkjennende nikk til innspillingen – gjerne ved å dra på litt ekstra under forbipasseringen.

Også på nettet får de tre skuespillerne mange kommentarer fra folk som kan relatere seg til miljøet i serien, røper de.

– Folk kjenner seg igjen i karakteren min, sier Matthew om «Kim».

– Jeg har ikke lappen og vet ingenting om bil, men jeg har fått utrolig mange meldinger der folk spør om hva jeg har gjort med bilen.

Et bilde av «Kim» (Matthew Santos) som står foran Esso i Bø og ler
MYE MELDINGER: Matthew Santos blir ofte kontaktet av fans. Han liker å spøke og spille med. Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

I starten svarte han oppriktig og skrev som sant er: «Jeg er bare skuespiller».

– Men etter hvert har jeg bare gitt opp og svart: «Bare gjør det og det.» Jeg bare søker opp noe utrolig random på Google og bruker det. Jeg tenker at om jeg får såpass mange spørsmål om BMW-en til Kim, så kan jeg sikkert ha det litt gøy med det, ler Matthew.

Flere generasjoner rånere

Amalie har erfart det samme.

– Det som er veldig fint med fiksjonsserier, er at folk tror så innmari på det. Så veldig mange tror at vi er de karakterene vi spiller. Jeg kan jo kjenne meg igjen i Malene, men samtidig er vi to veldig forskjellige personer, understreker hun.

Et bilde av Amalie som står foran en murvegg på en parkeringsplass. Hun smiler og har vind i håret.
VISSE LIKHETER: Amalie kan kjenne seg igjen i ordførerdattera «Malene». Foto: Eskil Olaf Vestre, NRK P3

Det renner inn meldinger fra mennesker i alle aldre, som sier at de kjenner seg igjen i verdenen «Rådebank» skildrer, forteller Amalie.

– Både de som er ungdom i dag og de som har vært rånere for lenge siden, som fortsatt kan kjenne seg igjen i miljøet. Så det sier jo noe om at det har vært sånn en stund og hvor veldig etablert miljø det er.

Matthew nikker.

– Og så er det et kompliment at de tror på det. Det betyr at vi spiller bra, ler han.

«Rådebank» spilles inn i Bø i Telemark i disse dager. Du kan se første og andre sesong i NRK TV nå.

Tekst og foto: Eskil Olaf Vestre
Video: Håvard Sandvik

LES MER OM BIL:

Siste fra P3.no: