nrk.no

Dette sier Tinder-profilen din om deg

Hva bør du unngå å ha i Tinder-profilen, og finnes det knep for å få flere matcher?

Aldri ta speilbilde eller selfie, og aldri ha med bilder fra russetiden! Da kommer du langt, om vi skal tro på dem P3.no har snakket med. Nå er det ti år siden sjekkeappen Tinder ble lansert. Finnes det egentlig en fasit for hva man bør velge å bruke som bio og bilder i appen?

– Det er jo en del «red flags» på Tinder. Jeg er mer kresen der enn i virkeligheten. Det eneste man har å gå etter, er jo hva profilen inneholder.

Dette sier Brit Handegard. Hun er 23 år gammel, fra Sandnes, men bor i Oslo. Tinder hadde hun brukt i flere år og var innom appen nesten hver dag.

– Det var en kort vei for å få litt oppmerksomhet og bekreftelse. Man sier jo aldri nei til det, eller?

Før jul ble hun derimot utestengt fra appen, etter det hun beskriver som «en stor misforståelse».

– La oss bare si at det er veldig strenge retningslinjer og lett for å bli utestengt uten å ha gjort noe galt, ler hun.

Brit bruker nå appen «Hinge». Ifølge seg selv har hun blitt litt av en ekspert på datingapper og vet derfor godt hvem hun gir en like til og ikke.

Bildene som er «deal breakers»

I denne saken har P3.no snakket med fire Tinderbrukerne som alle har brukt appen aktivt. Her deler de sin mening om hva man burde unngå å ha med i datingapp-profilen.

De har påpekt tre ting som er «deal breakers» for dem alle:

Deal breakers

  • Færre enn to bilder: Profiler med få bilder blir gjerne beskrevet som «shady».
  • Dårlig kvalitet: Det kan fort virke som personen prøver å skjule noe. Den dårlige kvaliteten gjør at man ikke ser hvem de er og hvordan personen egentlig ser ut.
  • Bare selfies: Profiler som bare inneholder selfies er «ikke til å stole på». Oppstilte bilder som ligner hverandre er kjedelig.

Brit synes at fordelen med flere bilder er at man rekker å få et inntrykk av hvem personen faktisk er.

– Alle kan jo se attraktive ut på en selfie. Jeg stoler rett og slett ikke helt på dem. Det forteller meg egentlig at personen er lat, som ikke gidder å legge ut flere bilder, mener hun og ler.

Profilen har alt å si

Brit er ikke alene om å ha preferanser når det kommer til bilder på Tinder. Det har også Vetle (25). Han gir fort en like, så lenge personen virker interessant.

– Profilen har alt å si. Man sveiper på dem med bilder som får dem til å virke spennende, sier Nøtterøyværingen.

Men det er ikke bare profilen som må perfeksjoneres. Meldingene i chat skal også være morsomme og gjennomtenkt.

Både Brit og Vetle kjenner større press på å være interessant gjennom virituell flørting enn på en date ansikt til ansikt. Begge har slettet Tinder minst én gang, da de brått ble leie hele greia.

– Jeg er trøtt på at man ikke bare kan sende en melding og si «hei». Meldingen skal gjerne være kreativ, og profilen din skal vise at du er en interessant person. Man blir lei etter hvert, forklarer Vetle.

Tøffest marked for gutta

Ifølge en studie med 3600 Tinderbrukere er det jenter som er mest kresne når det kommer til sveiping. Studien viste at menn høyresveiper (altså trykker liker) på nesten 62 prosent av damene på Tinder, mens damene bare høyresveiper på 4,5 prosent av mennene.

– Det blir litt mer press på profilen til gutta. Jenter er jo mye mer etterspurt på datingmarkedet, innrømmer Vetle.

Han vil oppfordre damer på Tinder til å gi gutter en sjanse og å åpne sinnet sitt for flere typer profiler.

– La folk si «hei», og ikke bare gå etter de kule sjekkereplikkene, understreker han.

Men hvorfor sveiper menn lettere til høyre enn det kvinner gjør? Flørteekspert Asbjørn Kjellsby (34) tror det er biologien som har skylden.

– Rent biologisk er kvinner de som kan bli gravide, og dermed har de den største foreldreinvesteringen. De vil derfor naturlig være mer selektive ved valg av partner, mener Kjellsby, som har holdt kurs for Flørteskolen i ett tiår og nå jobber som coach for Sosiale Muskler.

Flørteeksperten forklarer at siden menn får færre matcher, har de ikke råd til å være like kresne på liksene de gir.

Flørteekspert Asbjørn står i gaten. Omringet av høye bygninger og biler. Han smiler selvsikkert til kamera, og poserer i en blå genser, med svart jakke utenpå.
FLØRTEPRINSIPPET: Flørteekspert Asbjørn Kjellsby ønsker å hjelpe folk med å forstå prinsippene bak flørting og hva kvinner og menn egentlig blir tiltrukket av. Foto: Håvard Sandvik

– Vil du klappe hunden min?

Selv om Brit beskriver seg selv som et jamenneske, har hun en del kriterier for hva hun sier «ja» til på datingapper. Heldigvis er hun i den etterspurte kvinnegruppen og har derfor større mulighet til å være kresen.

Dyr i Tinder-profilen er ikke bare lett. Brit forteller at det er noen forbehold det er lurt å ta om du ønsker å ha med kjæledyret. Hun sikter spesifikt til bioer som denne:

Hvis du sveiper til høyre, får du klappe hunden min

– Hunden din er ikke et personlighetstrekk, så hvorfor basere hele bioen din på det? spør hun oppgitt.

– Jeg synes også det er kleint med åpenbare «fleksebilder». Bilder i bar overkropp fungerer helt fint på på stranden eller på fjellet, men ikke i speilet.

Heller ikke bilder fra russetiden skal med i Tinder-profilen, spesielt ikke om det er noen år siden du ravet på landstreff, mener Brit.

– Er vi ikke ferdige med russetiden, da? ler hun.

«Shit, folk trenger hjelp»

Brit er ikke alene om å være oppgitt over Tinder-bilder. En kveld hørte Henrik Holt (28) venninnene sine klage over bildene på Tinder. «Shit, folk trenger hjelp», tenkte han.

Slik startet karrieren hans som Tinder-fotograf.

LIDENSKAP: Henrik Holt plukket opp kameraet da han var 12 år gammel og har fotografert siden. Foto: Henrik Holt

De siste to årene har han hjulpet kunder mellom alt fra 18 til 70 år med å oppgradere Tinder-profilen.

– Må man ty til en fotograf for å klare å få matcher i dagens datingverden?

– Det er ikke nødvendig, men det er et tøft spill. Man begynner med det overfladiske utseende og dømmer bare ut i fra det eksterne, mener Holt.

– For å skille seg ut trenger man å ha bilder som er tydelige og fine, bilder der man kommer godt frem, forteller Henrik.

Et godt portrettbilde er den beste måten å vise seg selv frem på, ifølge Tinder-fotografen. Det er det han fokuserer mest på når han fotograferer kunder. Det er også dette som bør være det første bildet i profilen, mener han.

Holt forklarer at bilde nummer to i profilen kan variere. Da er det lurt å ha noe fra sitt sosiale liv og aktivitetsliv.

Dette bør du unngå

  • Dårlig kvalitet: Tinder er en bildeplattform, først og fremst. Om man ønsker å matche med noen, bør man ha gode bilder for å stille sterkere.
  • Bilder tatt langt unna: Om bildene er tatt langt unna, vil du ikke komme godt frem – bokstavelig talt. Men variasjon er viktig, så om det er et bilde av deg i aktivitet, er det helt innafor.
  • Solbriller: Solbriller på bilder er sjelden lurt. Alle kan se bra ut med solbriller!
  • Gamle bilder: Folk forandrer seg! Det vil ikke være ideelt hvis du dukker opp på daten og ser helt annerledes ut – uansett hvor bra du så ut for fem år siden.
  • Bilder med flere personer: Man kan godt ha bilder med andre, men ikke på det første bildet – og absolutt ikke på alle bildene! Tinder er ikke en gjettelek.

«Jeg er svigermors drøm»

Det er ikke bare bildene i profilen din som teller. Bioen er intet unntak for latskap. Der skal det være lagt inn en innsats, ifølge Tinderbrukeren Madelén Skare Olsen.

29-åringen fra Horten er ikke redd for å si det som det er, og bioer som inneholder «Jeg er svigermors drøm», er det bare å glemme.

– Da tenker jeg at man har litt for høye tanker om seg selv. Misforstå meg rett: Det er ingenting som er mer attraktivt enn selvtillit, men det er heller ingenting som er mindre attraktivt enn for mye av det.

Hva er den perfekte bio?

Ifølge datingapp-brukerene P3.no har snakket med, er dette oppskriften på den perfekte bioen:

Den perfekte bio

  • Skriv noe morsomt! Bioen er en perfekt samtalestarter.
  • Ikke ta deg selv så høytidelig.
  • Det er bedre å ha en bio enn ingen bio, men gjerne unngå å skrive en roman.
  • Tørr å skille deg ut!

– Jeg liker at profilen viser at man ikke tar seg selv så sykt høytidelig. Når jeg leser en gjennomtenkt bio med humor, tenker jeg: «Eyy, du virker interessant», sier Ole Magnus.

23-åringen fra Molde var sent ute med å skaffe seg Tinder og lastet det først ned for ett år siden. Han synes ikke at Tinder-profilen skal være altfor seriøs.

– Hvis det er en lang og beskrivende bio, blir det for mye. Folk er ikke på Tinder for å lese side opp og side ned. Det er i hvert fall ikke jeg, mener Ole Magnus.

Han forteller at de beste bioene er de man kan bruke som en samtalestarter. De gjør det lettere å ta kontakt i chat. Dette er bioer Ole Magnus vil beskrive som ti av ti:

Ydmyk og perfekt.

Jeg er så reflektert at jeg ikke blir brun av å være i solen.

Bioene er en tier av den enkle grunn at personen har selvironi! Han forteller også at det alltid er et pluss når den er morsom.

Kunsten å flørte

Er det mulig å fremstå flørtete i Tinder-profilen? Absolutt, mener flørteekspert Asbjørn Kjellsby.

– Dessverre er det få som virkelig forstår hvordan de fremstår når de legger ut bilder og skriver en tekst i bioen, mener han.

Ifølge Kjellsby er det gjennomgående hos både kvinner og menn at de legger for lite energi i bio-teksten og bildene sine.

Han synes det er greit å vise frem kroppen i en naturlig setting, men noe må man styre unna:

– Menn som drar opp skjorta og viser sixpack i speilet på badet, virker fort skrytete.

Kunsten å flørte på Tinder handler nemlig om å ha en imøtekommende og attraktiv profil som skaper nysgjerrighet og interesse, mener Kjellsby.

Kjellsbys profiltips

  • Velg bilder med omhu: Det er veldig lett å fremstå for alvorlig, lite leken, eller for selvsikker på Tinder. Man bør derfor velge bilder der man fremstår attraktiv, imøtekommende og med et lite glimt i øyet.
  • Bio: Man bør være seriøs i bioen, men det er viktig at ikke det er det eneste som preger teksten. Gjerne vær leken og bruk humor for å vise frem flere sider av deg selv.
  • Chatting: Vis at du er interessert i den du matcher med. Bruk humor og lekenhet for å drive samtalen mot en date.
  • Øvelse gjør mester: I det virkelige liv har vi flere strenger å spille på. Men på Tinder er det bildene, teksten og meldingene som gjelder. For å mestre dette trenger du trening og eksperimentering. Ikke vær redd for å teste ut nye ting og å skille deg ut!

Er det håp for kjærligheten?

Er det virkelig håp for å finne kjærligheten på datingapper? Eller har det blitt noe som kun brukes for moro skyld? De fire vi har pratet med, har litt forskjellig innstilling til å finne kjærligheten på apper. Men ingen er i tvil om at det er mulig.

– Jeg er nok en gammel romantiker, som aller helst håper på å finne kjærligheten uten hjelp av en app, forteller Vetle.

Brit har ikke brukt Tinder for å gå på dater, men for tidsfordrivet sin skyld. Likevel utelukker hun ikke at muligheten er der.

– Det finnes jo folk som har klart det, så da skal det være mulig!

Madelén har ikke tenkt til å gi opp Tinder med det første og beholder appen i tilfelle drømmemannen en dag dukker opp. 

– Det hadde vært hyggelig om det en dag skulle skje.

Ole Magnus har også troen på at det er mulig å finne kjærligheten på appen.

– Jeg har en kompis som er i et forhold nå, etter en match på Tinder. Hvis det er håp for han, er det håp for oss andre, sier han med et glis om munnen.

Et grafisk bilde av en svart bakgrunn, med to røde Tinder-flammer på midten som ser ut som øyne. Fremfor flammene står det «It`s a match!» i turkis.
HÅP: Det viktigste er å ikke gi opp håpet på kjærligheten. Grafikk: KIm Erlandsen

LES MER:

Siste fra P3.no: