Oddsmillionæren

Første nyttårsdag tapte Jonas Gjelstad nesten én million kroner på fotballtipping.

– Det var irriterende, særlig fordi jeg hadde bursdag neste dag. Det var kanskje ikke så smart å spille dagen etter nyttårsaften, forteller Gjelstad, sittende foran flere dataskjermer fulle av fotballodds. Han ble irritert over milliontapet, men langt fra så forbanna som da han noen år tidligere ble nektet å satse penger hos de store spillselskapene.

Gjelstad bestemte seg for å ta hevn på bransjen. I dag bor 26-åringen i et av Londons mest eksklusive strøk, og har blitt omtalt som «oddsspillingens Robin Hood».

Eksperter og storspillere P3 Dokumentar har snakket med, hevder det er nærmest umulig for nordmenn å leve av pengespill, siden selskapene innsatsbegrenser suksessfulle spillere.

Vi har vært med på jobb hos en som til nå i år har tippet for langt over 100 millioner kroner.

− Jeg ville i alle fall ta igjen på de bookmakerne som kasta meg ut.

– Jonas (26)

 

Hør denne og andre P3-dokumentarer som podkast!

 

gjelstad
Bayswater, London. Parken til høyre er beboernes egen. Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3

 

 

Mot alle odds

 

Det er svært vanskelig å leve av gambling.
Men det virker som en behagelig jobb.

 

I nabolaget Bayswater i London høres fuglesang i vårsola. Påfallende få biler kjører forbi. Her har både Tony Blair og Winston Churchill bodd. Og Sting, Blurs Damon Albarn, Suedes Brett Anderson, skuespiller Keira Knightley, samt motedesigner og Beatles-barn Stella McCartney.

– Dette er et relativt rolig boligområde mellom Notting Hill og Oxford Street, forteller 26 år gamle Jonas Gjelstad.

Dørene til leilighetskompleksene her ser ut til å være av mahogny og er plassert mellom romerske søyler. Beboerne har egen nøkkel til den grønne parken på andre siden av gata. Som 19-åring slutta vestfoldingen på skolen og flytta til Thailand som pokerspiller.

– Jeg hadde ikke lyst til å bli ingeniør og jobbe for andre, få fast årsinntekt, og så gifte seg og få stasjonsvogn i slutten av 20-åra. Det virka kulere å kjøre sin egen vei, noe som spilling gir mulighet for hvis man gjør det riktig, sier Gjelstad.

Etter et veldig godt år som pokerspiller i Thailand, kjøpte han seg leilighet i Larvik og flytta hjem. Det fungerte dårlig.

Lørdagstipping som fireåring

Poker er et spill som 10-15 nordmenn lever godt av, ifølge Jonas Gjelstad.  Dessuten lever et par nordmenn av enda mer ferdighetsbaserte spill som bridge og backgammon, blant annet Boye Brogeland fra Flekkefjord – som lever av å leie seg ut til rike bridgespillere.

– Ja, rikinger som er veldig ivrige på bridge kan betale meg opptil 200.000 kroner for å spille med dem i en turnering, forteller Brogeland.

Profesjonelle norske tippere er det enda lenger mellom.

– Hest- og fotballtipping er nærmest umulig å leve av i Norge, mener tipsekspert Anders Mikkelborg, som også er ekspert på Rikstoto direkte.

– Jeg har vel aldri hørt om noen som lever utelukkende av hestetipping her i landet. Det er mulig i Frankrike, men her hjemme er det for lav omsetning, slik at for lite penger blir utbetalt til vinnerne.

Mikkelborg tror likevel det er enklere å tjene penger på trav enn på fotball.

– På hestespill blir oddsen bare regulert av hvor mange som spiller på de ulike hestene, altså gjelder det bare å slå den jevne mannen i gata. Men på fotball er det profesjonelle tippere som setter oddsen. Dessuten har Norsk Tipping så høy profitt at det blir uhyre vanskelig å tjene noe særlig over tid.

Men minst én nordmann har klart å knekke koden når det gjelder oddsspill.

Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3
Det skal ikke stå på skjermene i leiligheten. Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3

 

På soverommet til Jonas Gjelstad i Bayswater, London, står to store skjermer, samt en laptop. På pulten hans ligger et rør med snus og en rull med femtipund-lapper. «Spending money», ifølge 26-åringen. Det er særlig i helgene det koker her, med fotballrunder over hele Europa.

– Lørdag og søndag starter arbeidsdagen rundt klokka ti. Det gjelder å være på når lagoppstillingene tikker inn. Vanligvis sitter jeg og satser til nitida på kvelden.

Da sitter du kav foran disse tre-fire skjermene, bare avbrutt av å løpe på kjøkkenet for å lage noe mat?

– Nei, den bestiller vi på døra. Men det går mye i kaffe og snus!

Gjelstad har alltid vært opptatt av å tippe på fotball, og mener han starta allerede som fireåring.

– Jeg visste neppe hva jeg drev med, men jeg fikk lov til å satse 24 kroner på lørdagstipping.

I oppveksten vant han noen ganger 1000-3000 kroner på Norsk Tipping, som gikk til ny sykkel, PlayStation og spill. Gjelstad har alltid vært opptatt av statistikk, noe han trolig har arvet av sin far.

– Pappa var fast bestemt på å vinne på statistikk, han leste til og med statistikk på Lotto-tallene – at nå var det 32 uker siden tallet 28 hadde gått, for eksempel. Da rister jeg på hodet, for sannsynligheten øker jo ikke for at tallet skal komme neste uke.

For en som er glad i tall og statistikk var altså pokerspilling et alternativ til skolegang og ingeniørutdannelse. Men Gjelstad klarte ikke å leve et rolig liv i sin nye leilighet i hjembyen Larvik.

– Jeg kjeda vettet av meg.

Han flytta til London og leide leilighet med pokerkameraten Felix Stephensen, som i 2014 vant 35 millioner kroner i verdens mest prestisjefylte pokerturnering. Den gevinsten glemte Stephensen å hente.

– Huff. Det var en forferdelig misforståelse. Jeg fikk inntrykk av at man bare kunne få pengene overført, har Stephensen fortalt til VG.

En stor fest og noen dager seinere sjekket han premiekonvolutten – hvor det stod at han skulle henta pengepremien på kasinoet dagen derpå. Heldigvis fikk han de 35 millionene året etter. Mens Stephensen ble mangemillionær på poker, ble Jonas Gjelstad mer og mer opptatt av sin barndoms hobby, fotballtipping.

Fikk bare satse 17 kroner

Vestfoldingen visste at det fantes sider hvor man kunne satse på alle tre mulige utfall av engelske fotballkamper – hjemme, uavgjort eller borte – og likevel gå i pluss. Det skyldtes ulik oddssetting hos de forskjellige spillselskapene. Det fikk Larvik-gutten til å lete systematisk etter odds som var bedre enn den var på det fleste andre steder, såkalt overodds.

– Etter bare noen uker fikk jeg ikke lov til å spille mer hos Betsson, Unibet, Bet365, Nordicbet og alle de selskapene som reklamerer på TV.

Hva tenkte du da?

– Jeg ble forbanna. Jeg hadde jo hørt at det hadde skjedd med andre, men det gikk mye fortere enn jeg hadde frykta.

Hva slags beskjeder fikk du opp på skjermen?

– Hvis jeg for eksempel skulle spille på Manchester United mot Manchester City, og tastet inn 17.200 kroner som innsats, fikk jeg beskjed om at maksinnsats på dette spillet bare var på 17 kroner.

Betsson, ved talsmann Kim Rud Petersen, svarer at slike innsatsbegrensninger er vanlig:

– Som de fleste andre selskaper i bransjen bruker man innsatsbegrensninger på spill, spesielt for å hindre syndikatspilling og innsidespill. Påstandene om at man generelt limiterer vinnende spillere er helt feil, og vi opplever ikke mange henvendelser om dette.

Ledende fotballeksperter og kommentatorer P3 Dokumentar har snakket med, forteller at de ikke får lov til å satse annet enn småpenger hos de ledende internasjonale selskapene. Norges kanskje fremste ekspert på spansk fotball, Petter Veland, tror det er svært krevende å leve av oddstipping.

– Norsk Tipping har maksgrense, og europeiske bookier på nett vil nok limitere før man når summer man kan leve av, forteller Veland – men påpeker at det kan være muligheter på det asiatiske markedet.

Vi spurte også det andre store pengespillselskapet som opererer i Norge, Unibet, om hvorfor den profilerte pengespilleren Hallvard Flatland bare fikk spille for 15,30 kroner på fotballspill i april.

– Jeg kan ikke kommentere enkelttilfeller, men spørsmål om spillebegrensninger er ikke fullt så enkelt som det framstilles i media og andre kanaler. I vårt ansvar inngår å minke risikoen for kampfiksing og hvitvasking, og en måte å minke denne risikoen på er å begrense innsatsen på kamper, svarer talsmann Alexander Westrell hos selskapet. Han understreker at selskapet betaler tilbake 96 prosent av det kundene spiller for.
Men få tror vel at Hallvard Flatland og norske fotballeksperter utgjør et syndikat?

Jonas Gjelstad hadde slutta på skolen og leid seg en dyr leilighet i London. Plutselig hadde han ikke mulighet til å vinne større summer enn det unger får til lørdagsgodt.

Når oddsen raser

De siste ukene har flere kampfiksingsskandaler rystet fotball-Europa. På Kongsvinger hoppet en bosnier uten tilknytning til Norge over tilskuergjerdet rett før kampslutt, og sprayet linjemann Ole Andreas Haukåsen i ansiktet med noe rødt. Få er vel uenige med TV2-ekspert Jesper Mathisen, som tror det handlet seg om kampfiksing.

I England ble en landslagsspiller nylig avslørt for å ha satt penger på at han ville bli kjøpt av en toppklubb i Premier League. Urokråka Joey Barton ble i slutten av april utestengt fra all fotball i ett og et halvt år, for å ha satt 1200 veddemål på fotball – også på at hans eget lag skulle tape. Og 18. mai ble den svenske toppkampen mellom IFK Göteborg og AIK utsatt, etter at en AIK-spiller varsla at han både hadde blitt lokket med en stor pengesum og trua med vold mot familien, for at AIK skulle tape kampen.

Linjedommer Ole Andreas Haukåsen ble angrepet med pepperspray i slutten av april. Foto: Eurosport
Linjedommer Ole Andreas Haukåsen ble angrepet med pepperspray i slutten av april. Foto: Eurosport

Det er sterke krefter og store penger knytta til tipping på fotball, noe som også kan gi store svingninger i oddsen. Det er slike svingninger Jonas Gjelstad lever av. Da han ikke fikk lov til å spille for mer enn småpenger hos de europeiske pengespillselskapene, vendte Gjelstad blikket mot øst – for i Asia er det fritt fram for gamblere. Men det var fortsatt håpløst å holde seg oppdatert på oddsen til mange forskjellige selskaper, når det på lørdagen starter hundrevis av kamper i italienske serier, tysk Bundesliga, engelske divisjoner og spansk, norsk, svensk og dansk fotball. Løsningen kom på en hyttetur i Telemark med en barndomsvenn.

– Vi hadde verken strøm eller Internett på hytta, så vi måtte snakke sammen. Kompisen min, Martin Skow Røed, er den smarteste fyren jeg kjenner. Han studerte til cyberingeniør på NTNU, og mente det måtte gå an å automatisere innsamlingen av odds.

De to kameratene satte i gang og fikk etterhvert opp systemet Tradematesports. Der kan brukere tegne abonnement på 100 til 400 Euro i måneden, og få en oversikt over uforholdsmessige høye odds.

– Jeg tenkte at vi skulle ta igjen på de bookmakerne som kasta meg ut. Hvis de ikke lar meg spille, hva hvis jeg bringer 10.000 andre?

Systemet får inn alle mulige odds og sammenligner med en slags snittodds i Asia. Det oppdateres flere ganger i minuttet. Når noen satser hundretusener eller millioner i Asia, har de muligens bedre informasjon enn andre gamblere. Da faller uansett oddsen hos selskapene de har satset hos, mens det tar litt tid før andre selskaper rekker å senke sin odds – og dermed finner systemet fordelaktig odds.

Særlig når lagoppstillingene kommer er det viktig å være på hugget. Skader, suspensjoner og sykdom fører gjerne til store endringer i oddsen.

Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3
Med fire skjermer på soverommet går helga fort. Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3

– Det er da man kan tjene penger i det europeiske markedet. Her om dagen kom det melding om at Messi var utestengt for Argentina. Da satsa jeg på hjemmeseier eller uavgjort til Bolivia, og vant på en mye høyere odds enn det den var da kampen startet, sier Gjelstad.

Foran skjermene i London skanner trenede øyner og kjappe fingre gjennom dagens odds.

– Man må nesten være tilgjengelig og oppdatert 24-7. Men samtidig kommer man langt med å følge med i helgene, man må jo prøve å ha et liv ved siden av også.

Har du det, da?

– Jeg prøver, i hvert fall, sier spillmillionæren – som har vært på reise i Australia, Sør-Afrika, Norge og Dublin de siste månedene.

Søkkrike på gambling

Noen som virkelig klarte å tjene penger på gambling var brødrene Portocarrero fra Sørlandet. I 2013 pågrep politiet den ene av brødrene på gata i Oslo, etter anmodning fra FBI. Etter 22 måneders drakamp i norske rettssaler ble det klart at mannen, som har bodd i Norge siden 1981, mangla norsk statsborgerskap. Han ble utlevert til USA og stilt til retten i San Diego for ulovlig gambling, hvitvasking og pengeutpressing, sammen med sin lillebror som allerede var arrestert i USA.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen ved Økokrim synes det er rart at norsk presse ikke har dekket saken mer.

– Dette er en stor og spesiell sak, som også har en følgesak om hvitvasking på Sørlandet akkurat nå.

Rettspapirene fra USA forteller at brødrene etter Super Bowl i 1995 startet opp det ulovlige spillselskapet Macho Sports. De 18 årene tjente de enorme summer, som de blant annet pløyde inn i egne luksushoteller i Peru, hus på Bygdøy og leiligheter i Tvedestrand, samt til å spille inn en egen musikkvideo.

Til sammen inndro FBI og norsk politi verdier for over 100 millioner kroner. I tiltalen fra USA stod det blant annet å lese:

« … jeg og tre undercover-agenter [var] den 17. august 2011 vitne til at H angrep en av sine spillkunder på en restaurant i California. I dette angrepet slo H kunden gjentatte ganger med knyttneven i ansiktet og magen før undercover-agentene fra FBI grep inn og stanset angrepet.»

Mister H skulle være en av brødrenes løpegutter. De to innrømte ulovlig gambling og ble dømt til 18 og 22 måneder i fengsel.

Styr unna Aserbajdsjan!

På soverommet i London er det lovlig gambling som gjelder. Men i dag er det lite fornuftig å spille på. Det er også derfor P3 Dokumentar har fått lov til å komme – storspilleren Gjelstad ønsker ikke spørrende folk rundt seg under en fotballhelg.

– Her har vi god odds på aserbajdsjansk liga – men det spiller jeg ikke på.

Hvorfor ikke?

– De har lave innsatsgrenser, 170 dollar, og lav utbetalingsprosent. Dessuten er det vanskelig å finne særlig informasjon om aserbajdsjansk fotball.

Spiller du på favoritter som Chelsea?

– Ja, det hender, men jeg tipper helst underdogs.

Hva med Norsk Tipping?

– Jeg har en egen radar for Norsk Tipping på siden vår, ja. Jeg får et pling og setter inn de daglige 10-20.000 kronene man får lov til der. Det hender støtt og stadig at de sover i timen, og ikke følger med på lagoppstillinger.

Gjelstad er ikke stor fan av Norsk Tipping og deres monopol, selv om han har sansen for at overskuddet går til veldedige formål.

– Norsk Tipping er konsekvent blant oddsselskapene i hele verden som gir dårligst odds til sine spillere. Det betyr at en mindre andel av pengene betales tilbake til spillerne, de har en tilbakebetalingsprosent på 90, mens de i Asia gjerne betaler 97-98 prosent tilbake til spillerne. For folk i Norge hjelper det litt at gevinsten hos Norsk Tipping er skattefri.

Han synes det er problematisk at debatten om norsk spillpolitikk sjelden viser til matematikk og statistikk, altså hvor stor prosentvis sannsynlighet det er for å tape penger på de ulike spillene. I poker vinner du fordi du er flink, i Lotto og rulett bare fordi du har flaks.

– Det blir som å diskutere alkoholpolitikk uten å nevne forskjellen på prosentstyrken i øl, vin og sprit. For pengespill kan poker sammenlignes med øl, odds med vin – og kasinospill som rulett og spilleautomater med sprit.

Hva sier du når folk spør om hva du jobber med?

– Det varierer litt hvem som spør. Når jeg svarer poker/betting er folk enten kritiske og nekter å tro at det er noe man kan tjene penger på, eller så elsker de det! Uansett fører det til en 20-30 minutters samtale. Så jeg har sagt at jeg er revisor noen ganger, og sluppet ekstra spørsmål.

Gjelstad har tre tips til alle som vil tjene penger på oddstipping:

1. Finn den beste oddsen! Sjekk hos flest mulig bookmakere.
2. Følg med og vær oppdatert. Når lagoppstillingen kommer bør du satse før oddsen blir satt ned.
3. Spill enkeltspill.

Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3
Vår i London. Foto: Webjørn S. Espeland, NRK P3

 

Det virker som trikset til å vinne på pengespill er som det meste annet i livet: Research, research og research. Billy Walters har de siste tiårene blitt omtalt som verdens beste gambler og verdens mest suksessrike sportstipper. I 1983 ble Walters med i den berømte Computer Group, hvor han sammen med en kirurg og en matematiker som hadde utviklet atomubåter, ble de første til å gamble seriøst på grunnlag av dataanalyser. En biograf har omtalt Walters på følgende måte:

«Jeg kan fortelle at ingen noen gang har tilnærmet seg sportstipping med så mye statistikk, så mye teknisk ferdighet og dataanalyser. Og han hans jobbmoral er latterlig. Selv om han har 300 millioner dollars i banken jobber han fortsatt like hardt som da han var bruktbilselger i Kentucky.»

Jonas Gjelstads oddstipping framstår mer som investeringer enn sjansespill. Hver måned spiller han for et tosifret antall millioner. Første nyttårsdag tapte han altså en million kroner, og det gikk ikke særlig bedre i resten av januar. I februar snudde vinden, og han gikk nesten en million i pluss, noe han også gjorde i mars. Til sammen har han nå spilt for over 500 millioner kroner, og sitter igjen med en profitt på 4-5 millioner.

– Avkastningen ligger i snitt på to prosent. Forskjellen fra andre investeringer er at du kan satse og tjene disse to prosentene hver eneste dag!

► Hør mer om Jonas’ arbeidsmetoder i P3-dokumentaren «Oddsmillionæren»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

 Foto: Skjermdump / CS:GO
Skinbetting: Kanskje ikke like lekkert som et rulettbord, men like lett å tape! Foto: Skjermdump / CS:GO

 

 

Dataspillgambling for barn

 

Gamblingbransjen står ovenfor den største nyvinningen siden internettets inntreden.
Det kan koste barna dine dyrt.

Pengespillindustrien er enorm, og så profitabel at Oljefondet har eierandeler i ni av de ti største pengespillselskapene i verden. Nå blir den enda større.

– Pengespillindustrien har hatt få nyvinninger de siste årene, men nå ser vi en ny stor trend, forteller avhengighetsforsker Rune Mentzoni ved Universitetet i Bergen.

Han reiser stadig rundt på pengespillmesser, hvor de helst viser fram nye spilleautomater og lettkledde kasinovertinner. Men nå skjer det altså spennende ting:

– Dataspill bygger i større grad inn elementer fra pengespill, og det som tidligere var ren underholdning minner nå mer om gambling. Gaming og gambling smelter sammen, sier Mentzoni.

I dag kan man gamble penger på kamper i det svært populære datafotballspillet FIFA. I FIFA kan man også gamble med å kjøpe såkalte spillerpakker, hvor du betaler fra 8 til 350 kroner for én pakke, uten å vite hvilke spillere du kjøper. Er du heldig, får du Messi eller Ronaldo.

Foto: Rune Mentzoni / Privat
Rune Mentzoni på spillmesse. Foto: Privat

– Vi har fått henvendelser fra fortvilede foreldre med barn som har kjøpt FIFA-pakker for opptil 100.000 kroner, forteller leder i Lotteritilsynet, Atle Hamar.

Siden spillerpakkene ikke er lagt opp som lotteri, men en tilfeldig handel som «gode» gamle lykkeposer, er det lite tilsynet kan gjøre med det. Den aller mest utbredte gamblingen på dataspill er trolig knyttet til skytespillet Counter-Strike, CS:GO. Her kan du gamble med såkalte skins, altså grafiske effekter (som kamuflasje) på våpnene man bruker i dataspillet.

Vår CS-ekspert er Sondre M. Nakken (12) fra Molde, en av mange barn og unge som bruker mye tid på Counter-Strike. Han kjenner også til trenden med skingambling.

– Det er som gambling på rulett, på ekte. Om du vinner får du et bedre skin, og om du taper så mister du det.

Og så kan du selge det du eventuelt vinner?

– Ja, du kan selge det for ekte penger.

Har du prøvd sånn skinbetting på rulett?

– Ja. Men det er ikke særlig lurt.

Hvorfor ikke?

– Ender alltid opp med å tape.

Har du kjøpt slike grafiske effekter, skins, noen gang?

– Ja. Prisen kommer an på hva du skal ha.

I CS:GO kan du gamble med grafiske effekter på våpnene i spillet, såkalte skins. Foto: Skjermdump / CS:GO
I CS:GO kan du gamble med grafiske effekter på våpnene i spillet, såkalte skins. Foto: Skjermdump / CS:GO

Hvor mye har du brukt, da?

– En gang kjøpte jeg ett for 400 kroner. Det er ingen måte de sjekker om du er 18 år, så hvem som helst kan gå inn og gamble ordentlige penger. Så det er vel egentlig ulovlig for dem.

Kjenner du mange som har spilt slik rulett?

– Ja, nesten alle som spiller Counter-Strike gjør det.

Det er milliardindustri det her, da?

– Ja, det er jo det.

Siden skinbetting er lagt opp som rulett, er dette noe Lotteritilsynet følger opp og prøver å forhindre:

– Skal du drive lotteri i Norge må du ha lisens. Vi klarer å stoppe norske aktører på dette feltet, men de utenlandske er mer krevende. Vi jobber stadig med å gjøre det vanskeligere å føre over penger, sier Lotteritilsynets leder Atle Hamar.

Dette ganske så ukjente gamblingmarkedet omsatte for enorme 41,6 milliarder kroner i fjor, ifølge et analyseselskap. Det er neppe nordmenn som lever av gambling på dataspill, ifølge avhengighetsforsker Rune Mentzoni. Ennå.

► Hør historien om oddsmillionæren Jonas (26) i P3-dokumentaren «Oddsmillionæren»

Webjørn S. Espeland

Dokumentarist Webjørn S. Espeland


 

Flere historier fra P3 Dokumentar

 

klokkesmugleren_niklas1

«Niklas» levde av å smøre norske VIP-nettspillere. Hør og les P3-dokumentaren «Klokkesmugleren».

verdens-rikeste-lop

Norges mesttjenende idrettsutøver, William Buick, er verdensstjerne en av de aller største gamblingsportene. Hør og les P3-dokumentaren «Verdens rikeste løp».


 

P3dok som podkast

 

Alle våre radiodokumentarer kan lastes ned som podkast, slik at du kan lytte på dem når du vil – og hvor du vil. Abonner på våre podkaster enten via Itunes eller via RSS.

(NB! All musikk som brukes i våre dokumentarer er ikke nødvendigvis med i podkastversjonene pga. rettigheter. Fullversjonene – slik de blir sendt på radioen – kan du strømme her på vår nettside.)