PÅ NETFLIX FRA 24. NOVEMBER: Hva gjør en familie når datteren blir anklaget for drap? Miniserien «En helt vanlig familie» blottlegger dysfunksjonalitet og hemmeligheter på fascinerende vis.  

Netflix-serien er basert på romanen med samme navn av Mattias Edvardsson, en svensk forfatter kjent for nettopp psykologiske spenningsromaner om dysfunksjonelle familier.  

Arrestert for drap

Gjennom seks episoder møter vi familien Sandell som bor i Lund. Faren Adam (Björn Bengtsson) er prest og moren Ulrika (Lo Kauppi) jurist. Deres 19-årige datter Stella (Alexandra Karlsson Tyrefors) jobber på bakeri for å spare penger til å reise et år.  

ANKLAGET: Håkan Bengtsson som advokat Mikael Blomberg, Alexandra Tyrefors som Stella og Moa Gammel som advokat Jenny Jansdotter. Foto: Netflix

Det meste virker relativt normalt, helt til foreldrene får beskjed om at Stella er arrestert, mistenkt for mord.  

ANMELDELSE: Ny «Hunger Games»-film: Brutalt engasjerende

Spenningen i «En helt vanlig familie» ligger ikke bare i hvorvidt Stella er skyldig eller ikke, men også i alle små og store avsløringer som nøstes opp underveis som vi følger fortellingen fra de tre familiemedlemmenes ståsted. 

FORELDRE: Lo Kauppi som Ulrika og Björn Bengtsson som Adam i et helt normalt øyeblikk. Foto: Netflix

Det er mye hverdag i serien, men også glimt av traumer og svik, tvil og kjærlighet. Blant livsvalgene dukker det også opp knusende livsløgner. 

Sterk nykommer

Nykommer Alexandra Tyrefors spiller både 15-årige og 19-årige Stella, og makter å overbevise både som usikker og skråsikker ungdom og som drømmende ung voksen. Stella virker først og fremst som en vanlig tenåring veldig mange kan kjenne seg igjen i. Hun prøver å finne ut av hva hun skal bli, men har utfordringer fra fortiden som lurer under overflaten. 

FORELSKET: Christian Fandango Sundgren som Chris Olsen og Alexandra Tyrefors som Stella. Foto: Netflix

Rundt seg har hun bestevenninnen Amina (Melisa Ferhatovic) som studerer jus og har et nettverk av studievenner Stella virker misunnelig på. Og så møter hun sjarmerende Chris Olsen (Christian Fandango Sundgren), som er i 30-årene og tar med Stella på spennende nattklubber og restauranter. 

ANMELDELSE: «A Murder at the End of the World»: Skuespillerkjemi det gløder av

Foreldrene Adam og Ulrika har ikke fått med seg at Stella er forelsket, og de har også gått glipp av flere detaljer ved hverandres liv. Det er lett å bli frustrert av enkelte av tingene rollefigurene gjør, samtidig som man skjønner fortvilelsen de står i. 

Vakkert, men uhyggelig

Per Hanefjord, som også regisserte den nye «Hamilton»-serien og deler av «Rig 45», står for regien på «En helt vanlig familie». Sammen med fotograf Gustav Danielsson («Du levande», «Black Mirror», «Gåsmamman») bygger han et vakkert, men tidvis uhyggelig bilde av både idyllisk landskap på utsiden og fredelig familieliv fra innsiden.  

TRO OG TVIL: Adam (Björn Bengtsson) får tøffe tider i «En helt vanlig familie». Foto: Netflix

De seks episodene gir god tid til å gi figurene dybde, og fortellermåten med ulike perspektiver gjør at man har lettere for å få empati etter hvert som man ser de ulikes sider av saken. 

«En helt vanlig familie» er en ubehagelig skildring av en vanlig familie under uvanlig press. Ubehagelig på den ulmende måten der du må følge med videre for å få vite hva som er rett og hva som er sannheten – og der de to begrepene ikke nødvendigvis er samme sak.  

Anmeldelsen er basert på alle seks episodene. Samtlige kommer premieredagen.

Om SERIEN

En helt vanlig familie
  • En helt vanlig familie
  • Slippdato: 24.11.2023
  • Utgiver: Netflix
  • Serieskaper: Per Hanefjord
  • Originaltittel: En helt vanlig familj
  • Sjanger: Drama, Krim, Thriller, TV-Serie