Episk englesang

Han gikk ikke videre i The Voice – men hos oss går Peter Estdahl rett hjem. Bli kjent med Ukas Urørt og musikken hans her.

– Låta handler om lillebroren min, og om situasjoner der han er mye flinkere og smartere enn meg. Jeg har ofte måttet svelge stoltheten som storebror og hørt på hva han hadde å si. Han har mye bedre peiling på tekniske ting, og et ryddig soverom. Men det går vel egentlig på dypere ting enn det. Samtidig er det den mest banale låta mi sånn rent tekstmessig, og skiller seg også ut musikalsk sett fra de andre låtene på den kommende Brother EP, forklarer Peter Estdahl.

P3 Urørt mener:

”Brother” kombinerer skjør ærlighet og stor pop. Peter Estdahls stemme(inkludert en nydelig falsett og euforiske koringer!) oser av verdighet – og trommelyden er i en klasse for seg. Gled deg til å høre resten av denne tilsynelatende svært velproduserte EPen.

Mer om: Peter Estdahl på Urørt

Fra The Voice til Urørt

For et par uker siden deltok Peter i talentkonkurransen The Voice på TV2. Han gikk ikke videre, men dommer Sondre Lerche har sagt han angrer på dét valget.

– Selv om jeg ikke gikk videre, fikk jeg en del positiv oppmerksomhet i etterkant. Alt i alt tror jeg at jeg kom godt ut av det likevel. Jeg dreit meg ikke fullstendig ut og slipper å være med videre på den driten.

Den 19 år gamle artisten har nemlig nok av ben å stå på. Snart slipper han Brother EP og reiser på turné.

– Det er bare å følge med – datoer kommer, sier han entusiastisk.

Hør intervjuet fra P3 Urørt her:

PeterEstdahl eksperimenterer med nye og spennende instrumenter i musikken sin. Snart kommer hans første EP.

Musikalsk arv

«Brother» ble skrevet like før Peter skulle spille sin første konsert i hjembyen Tromsø.

– Jeg hadde for få låter, så jeg satte meg ned en time før konserten og den bare kom.

Sin første låt skrev han i konfirmasjonsalderen.

– Deretter har det ballet på seg. De siste årene har jeg fått en voksende appetitt på å bruke litt særere instrument som trekkspill, siter, stylophone, klarinett, gamle synther og mellotron, fordi det bringer inn klanger og lyder som vanlige bandinstrument ikke gjør. Lydbildet blir mye mer interessant på den måten.

Se videoen til «Brother»:

Peters musikalske utgangspunkt var godt.

– Jeg kommer fra en musikalsk familie, og startet med på spille trommer på mamma sine russiske babushka-dukker da jeg var tre år. Da jeg var seks var jeg overmoden for å starte med piano. I 12-13-årsalderen begynte jeg å spille i band, og har vært innom alle typiske bandinstrumenter. «Landa» etterhvert på gitar, piano og sang som mine hovedinstrument, for det var der kreativiteten og lysten på å skrive musikk kom, forklarer han om starten på karrieren.

På lista over inspirasjonskilder finner vi både små og store norske og utenlandske artister.

– Norvald i bandet mitt. Han er sannsynligvis den sterkeste trommisen i verden. Tidligere har jeg blitt veldig påvirket av John Mayer, John Legend og Empire of the Sun, men det er ganske sjeldent jeg hører på de nå. Av norske artister er jeg ganske inspirert av BigBang, Kings of Convenience og National Bank. Er også veldig myespennende her på Urørt, og jeg er fan av blant andre Mikael Paskalev og trusedansinga hans. Tror nok også jeg skal lage en trusedans-video hvis jeg blir årets urørt!

Enn så lenge får vi nøye oss med videoen til «All The Things We Hide»:

Av andre Urørt-artister nevner Peter Simon Eidem, en kompis av seg som driver med det han beskriver som «ganske sære greier.»

Låt = pølse

Med seg i bandet sitt har Peter Norvald Nikolaisen på trommer, klokkespill og raslegreier, Kristian S. Olstad på elgitar (men han bruker egentlig mest effektpedaler og skruknotter), Christoffer Stangness på bass og dansing, og Benjamin Mørk på tangenter og iPad.

– Om jeg selv skal beskrive musikken, vil jeg kalle det pop med mange rare innflytelser. Jeg bruker kanskje flere og mer utvidede akkorder og modulasjoner enn mye typisk pop. «Brother» er veldig streit, men den er unntaket. Bandet er med å prege soundet, og de er alle oppegånde folk. Det er musikk der tekst og melodi, altså låta i seg selv står i fokus, og så bygger vi det instrumentale rundt det. Litt som en pølse, eller noe. Det starter vanligvis med et gitar-riff eller en melodi. Teksten kommer etterhvert ved at jeg gradvis setter ord på ting jeg tenker på eller opplevd.
Jeg jobber alltid med musikken og teksten samtidig.

Peter Estdahl – «Northern Lights»:

Om det tradisjonelle valget av artistnavn, har Peter følgende å si:

– Mitt fulle navn er Peter André Estdahl, så da ble det naturlig å bare ta bort mellomnavnet og la restene bli artistnavnet. Alternativet hadde vært å kalle seg for Peter André. Prøv å google dét! Nuf said.

Ikke helt Peter André-stil over denne karen. Derfor kuttet Ukas Urørt mellomnavnet fra artistnavnet.

Høydepunkt

Peter gleder seg til å slippe sin kommende EP, og mener arbeidet med den har vært formativt for hans uttrykk som artist.

– Jeg har fått oppleve mye spennende som artist de to siste årene, men for å trekke frem en ting, så må det være å jobbe med EP´en i studio. Det har vært veldig lærerikt å jobbe med dyktige folk, og føler musikken har modnet veldig i denne prosessen, sier han.

Det karrieremessige høydepunktet er så langt å bli Ukas Urørt.

– Det betyr mye for å få oppmerksomhet rundt musikken min, og det er veldig bra timing akkurat nå siden jeg har en EP på vei. Jeg er veldig takknemlig for dette.

Og siden han først har fokus på seg, ønsker artisten å komme med en liten apell til folket:

– Følg meg på Twitter!

Hør sendingen med Estdahl

Hvis du gikk glipp av Urørt på P3 kan du høre reprisen her. | Last ned sendingen

Hva synes du om musikken til Peter Estdahl? Legg igjen en kommentar under!