Det er ikke så lenge til at vi får se Angelina Jolies nyeste film Salt på norske kinoer, og i den anledning kan det jo være greit med en liten recap i hva Jolie egentlig har bidratt med til filmhistorien. Hva synes dere er Angelina Jolies beste rolle?

Les også: Filmheltinner med baller

For å ta det siste først: De amerikanske anmeldelsene av Jolies siste film Salt er overraskende gode, og noen ser ut til å hatt en svært god filmopplevelse med action-thrilleren. Roger Ebert fra Chicago Sun-Times synes at «It’s exhilarating to see a genre picture done really well». Peter Travers fra Rolling Stone Magazine heier også på Jolie, og gir klar beskjed med følgende kommentar: «Eat your heart out, Matt Damon, this is Jason Bourne without amnesia»

Svært kort fortalt: I Salt spiller Angelina Jolie CIA-agent som blir beskyldt for å være russisk spion, noe som sevfølgelig lager leven da CIA-agenter er litt ubrukelige hvis de viser seg å være spioner. Det kule her er at hovedrollen egentlig skulle spilles av Tom Cruise, og det sier vel sitt når storfiskene i Hollywood mener at filmen kan gjøres like bra med en kvinnelig hovedrolle. (Ikke det at vi noen gang var i tvil)

Se traileren her!

En absolutt ener

Angelina Jolie har 40 filmer på CV-en, og selv om den er dominert av actionfilmer, finner vi også eksempler på at Jolie faktisk kan sitt skuespill også.

Ikke bare kan hun håndverket sitt, jeg tør også å påstå at hun er den eneste kvinnelige skuespilleren i Hollywood som kan bære en actionfilm helt alene.

Da teller jeg ikke med de x antall kvinnemenneskene som har hengt skrikende etter testosteronfjell som James Bond, Jason Bourne, eller Ethan Hunt.

Klikk her for å se liste over alle Jolies filmer!

Nok å velge i

Enten du er stor fan eller bare har sett noen av filmene har du kanskje en formening om hvike roller hun var best i? Hva er det som kler Angelina Jolie aller best? Er det som handlekraftig mor i Changeling, som sprikende gal i Girl, interrupted, eller er det som triggerhappy arkeolog i Tomb Raider?

Vi har funnet frem noen minneverdige Jolie-filmer. Kanskje du har noen andre favoritter?

Girl, interrupted (1999)

I denne filmen møter vi først og fremst Winona Ryder som blir innlagt ved et sinnssykehus på grunn av noen ukonvensjonelle valg hun har tatt i livet. Her møter hun blant annet Lisa Rowe, en dame som skal vise seg å gi henne et nytt perspektiv på livet. Angelina Jolie fikk Oscar for rollen som Lisa Rowe, sosiopaten med uimotståelig karisma og som kjempet mot autoritetene ved galehuset. Det er ingen tvil om at det er Jolie som egentlig er stjerna i denne filmen!

Trykk på bildet for å se traileren til Girl, Interrupted.

Angelina Jolie i Girl, interrupted. (Foto:SUZANNE TENNER/AFP/Getty Images)
Angelina Jolie i Girl, interrupted. (Foto:SUZANNE TENNER/AFP/Getty Images)

Gone in 60 seconds (2000)

En blond Angelina Jolie + raske biler. For noen er dette den komplette film, og kanskje det er så enkelt noen ganger? Etter rollen som den übersexy mekanikeren/bartenderen, Sara «Sway» Wayland, var én ting sikkert. ALLE visste hvem Angelina Jolie var.

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

For meg, vil alltid den første Tomb Raider-filmen være den ultimate actionfilmen med Angelina Jolie. Hun var, og vil alltid være den fullkomne Lara Croft, og forfylte utallige guttedrømmer da hun sparket fra seg i lårkorte shorts med pistolhylster og kniver, mens hun kastet på den ikoniske fletta og tok et nytt ladegrep om pistolen. Det kan være at jeg lot seg imponere mer av Croft da jeg var i tenårene, men minnene fra Tomb Raider har i hvert fall satt seg!

Trykk på bildet for å se traileren til den første Lara Croft: Tomb Raider.

Angelina Jolie som Lara Croft i Tomb Raider. (Foto: Paramount Pictures)
Angelina Jolie som Lara Croft i Tomb Raider. (Foto: Paramount Pictures)

Alexander (2004)

Det skal sies at dette er et merkelig sammensurium av en film. Gudhjelpemeg så lang, og man blir underdrevent sagt GANSKE lei av Colin Farrel. Likevel synes jeg det er lyspunkt å skimte, og det er blant annet når Angelina kommer på skjermen (selv om jeg ikke kjøper mor-sønn forholdet for en femøring). Hun spiller en ganske intens karakter, og selv om dette langt ifra er min favorittfilm, gjør hun noen minneverdige opptredener i Oliver Stones episke sirkus.

Les også: Filmpolitiets anmeldelse av Alexander

Angelina er egentlig småskummel i denne filmen. Trykk på bildet for å se traileren.

Angelina Jolie som Olympia i Alexander. (Foto: Nordisk film)
Angelina Jolie som Olympia i Alexander. (Foto: Nordisk film)

A Mighty Heart (2007)

A Mighty Heart er filmen som virkelig definerte Jolie som karakterskuespiller. Jeg har ikke sett filmen selv, men filmpolitiets Rune Håkonsen trekker den frem som sin Jolie-favoritt ved siden av Tomb Raider. Filmen forteller den sanne historien om Mariane Pearls søken etter hennes mann, etter at han forsvinner i Pakistan. Birger Vestmo mener også at dette kan være høydepunktet i hennes karriere. Hvorfor, kan du lese i anmeldelsen av A Mighy Heart.

Wanted (2008)

Angelina Jolie er skapt for å spille farlige kvinner, noe hun gjør ganske glitrende i Wanted. Selve filmen er noe tullete, og er ikke noe jeg hadde gidda å se to ganger. Men det finnes jo lyspunkt! Jolie er som vanlig «drepende vakker» som Birger Vestmo beskrev henne i anmeldelsen sin, og legger noe interessant til en actionbola film med en tvilsom historie.

Les også: Filmpolitiets anmeldelse av Wanted

Changeling (2008)

Man må være laget av stein for å ikke la seg røre av Angelina Jolie i denne filmen. Hun er ikke en heltinne slik vi er vant til å se henne, men heller et offer for det verst tenkelige som kan skje en mor. Sønnen hennes forsvinner, og når det viser seg at ungen som politiet har bragt tilbake til henne ikke er ham, er kampen mot alle autoriteter i gang.

Les også: Filmpolitiets anmeldelse av Changeling

Hva er din favoritt blant Angelina Jolies filmer? Kommentér i vei!