På fredag har The Karate Kid premiere på norske kinoer. Filmen, som er en nyinnspilling av den gamle klassikeren fra 1984, har fått stor oppmerksomhet i media.

Allerede 11. juni kunne amerikanske kinogjengere se filmen. At filmen ikke har premiere før 13. august i Norge, har derfor kanskje gjort ventetiden litt lang for noen. Dermed er det sikkert flere norske sjeler som har tydd til ulovlig nedlastning – og den som leter finner.

The Karate Kid er nemlig tilgjengelig for ulovlig nedlastning på en rekke torrentsider.

Dette er ikke uvanlig med tanke på at filmen åpnet allerede i juni i USA. Såkalte cam- eller telesync-videoer kan dukke opp på nettet samme uke som en film kommer ut. Dette er filmer der folk har tatt opp lyd og bilde fra kinosalen.

Den versjonen som nå har sirkulert på diverse torrent-sider i en drøy måned, er imidlertid av bedre kvalitet enn disse pleier å være.

Birger intervjuer Harald Zwart om Karate Kid

Se traileren for The Karate Kid her:

Vanskelig å kontrollere

Markedssjefen for Sony Pictures ved Walt Disney Studio Motion Pictures Norway er Sandy Foyn-Notland. WDSMP Norway distribuerer The Karate Kid i Norge, men Foyn-Notland kjente ikke til at filmen ligger på nett da Filmpolitiet tok kontakt.

Markjedssjefen var likevel ikke overrasket. Piratkopiering er nærmest umulig å få stoppet og er et velkjent problem for distributørene.

Foyn-Notland forteller at det kontinuerlig jobbes for å høyne sikkerheten rundt filmene, men at det er vanskelig å finne en konkret løsning på problemet.

Ikke lekkasje

Harald Zwart (Foto: Scanpix)
Harald Zwart og Jackie Chan. (Foto: Scanpix)

Når det gjelder hvordan filmen havnet på nett, mener Foyn-Notland at det er vanskelig å si hva som har skjedd siden hun ikke har sett piratkopien selv. Hun vil likevel ikke bruke ordet lekkasje.

– Det kan hende at det er en utro tjener et sted, men det vil bare være spekulasjoner. Dette er nok ikke en lekkasje. Jeg har større tro på at det er noen som har filmet i kinosalen eller noe lignende. Slikt er det vanskelig å stoppe.

Selv om Foyn-Notland ser på piratkopierig som et problem så er hun ikke redd for sviktende besøkstall når det gjelder The Karate Kid.

– Nei, jeg tror ikke dette kommer til å ha noen konsekvenser for besøkstallene for filmen. Vi hadde 18.000 besøkende på førpremieren og det sender ut et godt signalement før den ordinære premieren på fredag.

Tror på suksess

Markedssjefen forteller videre at selskapet har stor tro på at The Karate Kid skal gjøre det bra i Norge. I USA knuste The Karate Kid The A-Team i antall seere, og tjente inn 56 millioner dollar den første helgen.

– Vi har store forventninger for The Karate Kid. Ut i fra tallene fra USA som var veldig bra, regner vi med at filmen kommer til å gjøre stor suksess også i Norge.

Som mange helt sikkert vet så er det Harald Zwart som har regissert karate-filmen. Will Smith er produsent og med skuespillere som Jackie Chan og Jaden Smith på rollelisten bør dette være god underholdning.

Ifølge Birger Vestmo så er filmen nettopp det. Han mener at The Karate Kid er en fantastisk hyggelig film og har gitt den terningkast fem.

LES OGSÅ Legenden Jackie Chan

Les anmeldelsen av filmen, eller se den her: