Harald Zwart har jobbet med flere kjente filmnavn i The Karate Kid, som produsentene Will Smith og Jada Pinkett Smith, komponist James Horner og den Oscar-nominerte skuespilleren Taraji P. Henson.

Men det er en person i The Karate Kid jeg er spesielt fascinert av: Legenden Jackie Chan!

Han spiller vaktmesteren Mr. Han, som må lære bort sine kung fu-kunnskaper til unge Dre (Jaden Smith), slik at han kan utfordre en gjeng slemminger i en åpen turnering. Altså Myiagi-rollen fra originalen.

(LES: Filmpolitiets anmeldelse av The Karate Kid!)

Pådratt seg mange skader

Jackie Chan er en av filmhistoriens beste martial arts-utøvere, og har som varemerke å utføre sine egne stunts.

Filmene hans inneholder som regel flere halsbrekkende scener, og Chan har pådratt seg mange skader i løpet av karrieren.

Noen av filmene viser tabber og ulykker fra innspillingen på rulleteksten. Blant de mest spektakulære er når han brekker beinet i Rumble In The Bronx, og når han faller ned fra et tre og slår hodet mot en sten i Armour Of God.

Se den spektakulære slutten på Armour Of God!

Med hjertet på rett plass

Nå er han 56 år gammel, og kan kanskje ikke være like vågal lenger, men også i The Karate Kid får han vist frem det han er god for.

– Jackie Chan var på ønskelista til alle sammen. Vi var enige om at ingen andre kunne gjøre rollen, sier Harald Zwart, som dro til Kina for å møte ham.

– Jeg møtte ham på settet til filmen han spilte inn før vår. Vi spiste middag og hadde samtaler om alt fra jordskjelvkatastrofen i Kina til forurensing. Han er en mann med hjertet på rett plass, og noe av det jeg ville finne ut, var hvor dypt vi kunne gå med hans figur. Jeg kunne dra tilbake til Los Angeles og melde til Will Smith at vi kunne gå så dypt vi ville. Han er en god sjel, sier Zwart.

(LES: Filmpolitiets intervju med Harald Zwart!)

Tok opp arven etter Bruce Lee

Jackie Chan ble utdannet ved China Drama Academy i Beijing, og filmdebuterte allerede som 8-åring i 1962.

10 år senere var han stuntmann på Bruce Lee-filmene Fist Of Fury og Enter The Dragon.

Men karrieren startet for alvor da Bruce Lee døde uventet i 1973, og Hong Kong plutselig manglet en kung-fu stjerne. Den unge Jackie Chan grep sjansen, og spilte i en rekke hardslående filmer mot slutten av 1970-tallet.

Se Bruce Lee vs Jackie Chan i Enter The Dragon!

Hasardiøse stunts

Jackie Chans genistrek var å kombinere kung fu med komisk slapstick.

Han var en stor fan av stumfilmmestere som Buster Keaton og Harold Lloyd, og lot deres hasardiøse stunts inspirere sine egne filmer.

Dette viste seg å være svært populært, og la grunnlaget for Chans superstjernestatus.

Rett på video

Chan var stjerne i Asia lenger før vi i vesten oppdaget ham. Her i Norge var han riktignok en rett-på-video-helt på 1980-tallet med filmer som Project A, Police Story og Armour of God.

Kinosuksess fikk han først med Rush Hour i 1998.

De neste årene kunne vi se ham i Shanghai Noon, Rush Hour 2, The Tuxedo, Shanghai Knights, The Medallion, Around The World In 80 Days og Rush Hour 3.

(LES: Filmpolitiets anmeldelse av Rush Hour 3!)

Se traileren til The Karate Kid!

Måtte over trygghetsterskel

Men i The Karate Kid imponerer han med en rollefigur som stikker dypere enn han er kjent for.

– Det er en ambisjon fra Jackie Chan selv, sier Harald Zwart.

– Han ønsker å vise at han også er en god skuespiller, ikke bare moviestar. Så han ville gå den ekstra mila. Men han måtte komme seg over en slags trygghetsterskel. Han måtte stole på at det å gjøre nesten ingenting foran kamera er også uttrykksfullt, sier Zwart.

(SE: NRKs intervju med Jackie Chan!)

Ikke helt ferdig med action

Jackie Chan har signalisert at han ønsker å satse mer på drama i fremtiden. Men han er ikke helt ferdig med action.

Nå skal han i gang med storfilmen Chinese Zodiac, som beskrives som en serie skattejakter over flere kontinenter, som er linket til viktige hendelser i kinesisk historie. Chan skal co-regissere sammen med Stanley Tong.

Han spiller også hovedrollen i Shaolin, en nyinnspilling av The Shaolin Temple fra 1982.

Så Jackie Chan fortsetter som actionstjerne litt til! Først kan du imidlertid se ham vise sine skuespillermuskler i The Karate Kid, som har norgespremiere kommende fredag.