PÅ KINO 26. APRIL 2024: Tennis + trekant = trøbbel i den italienske regissøren Luca Guadagninos nye film, der Zendaya, Josh O’Connor og Mike Faist spiller med god kjemi, høy temperatur og dramatisk tyngde.

«Challengers», skrevet av Justin Kuritzkes, kombinerer sport og lidenskap på en måte som gjør risikoen like høy utenfor tennisbanen som på den.

ANMELDELSE: «Civil War» er en god film, men ofrer et meningsfullt budskap

Guadagnino («Call Me By Your Name», «Suspiria», «Bones and All») har laget en sexy film med mange baller i lufta, selv om de saftigste delene av historien bare antydes (filmen har aldersgrense 9 år).

Det lyser likevel en aura av kåthet og begjær rundt figurene, og det er et mysterium hva som egentlig har skjedd mellom dem, noe filmen avdekker bit for bit mens den stadig nærmer seg en utløsning.

FLAMMENDE BEGJÆR: Tashi (Zendaya) slites mellom to menn i «Challengers». Foto: Niko Tavernise © 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Det krever nok litt fantasi å akseptere historiens lange tidsspenn, som ikke ser ut til å affisere figurenes aldringsprosess nevneverdig.

Samtidig kunne man nok ønske at Guadagnino faktisk hadde turt å gå lenger i sine begjærlige beskrivelser.

«Challengers» er likevel et tettpakket drama som holder på spenningen og intensiteten til klimakset.

Følelsesladet oppgjør

Vi møter den amerikanske tennisstjerna Art (Mike Faist) på et kritisk punkt i karrieren etter flere tap.

ANMELDELSE: Spørsmålene hoper seg opp i Hirokazu Kore-edas «Monster»

Hans kone og trener Tashi (Zendaya), som selv var en lovende spiller før hun ble kneskadet, overtaler ham til å melde seg på en Challenger-turnering (nivået under ATP-touren) for å sikre seg en seier og øke selvtilliten før han skal delta i US Open.

Der møter han imidlertid Patrick (Josh O’Connor), en fattig tennisboms som det viser seg at både Art og Tashi kjenner svært godt fra før.

En rekke tilbakeblikk forteller deres historier fra de møttes 13 år tidligere, da Art og Patrick hadde et nært vennskap med homoerotiske undertoner (som Guadagnino stadig antyder med morsomme og småfrekke detaljer).

Tashi var tiltrukket av dem begge, kanskje er hun det fremdeles, og filmen viser tydelig hvordan den siste tennismatchen ikke er en vanlig kamp, men et følelsesladet oppgjør over det betente trekantdramaet som en gang skilte dem fra hverandre.

Spenningen svinger

Trekløveret som spiller hovedrollene, gjør en utmerket innsats, alle som en.

Zendaya (Chani i «Dune»), Josh O’Connor (Prins Charles i «The Crown») og Mike Faist (Riff i Steven Spielberg-versjonen av «West Side Story») lykkes godt med å gjøre de tre figurene til motpoler i et elektrisk trekantforhold, der spenningen svinger frem og tilbake.

ANMELDELSE: «Back to Black» er som å se Amy Winehouse på ekte

Man forstår gjennom Zendayas eminente spill hvorfor Tashi sliter med å plassere sin kjærlighet, samtidig som dyktige Faist og O’Connor gjør Art og Patricks åpenbare begjær for den samme kvinnen lett å lese.

GJENSIDIG ATTRAKSJON: Tashi (Zendaya) og Patrick (Josh O’Connor) deler et øyeblikk i «Challengers». Foto: Niko Tavernise © 2024 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Luca Guadagnino bruker effektivt den avgjørende tenniskampen som et utløp for de sterke følelsene med høy intensitet og ekstremt nærgående kameraføring (på ett tidspunkt er kameraet en tennisball!).

ANMELDELSE: «The Sympathizer» er litt for mye av det gode

Samtidig har historiens hyppige tilbakeblikk til både fjern og nær fortid evnen til å overraske med stadig nye vendinger og avslørende detaljer, uten at tidshoppene på noe tidspunkt bremser fremdriften, men heller akselererer den.

«Challengers» trives særdeles godt i det intense skjæringspunktet mellom kjærlighet, vennskap og ambisjoner, og er såpass vellykket at den tar opp kampen med Woody Allens «Match Point» om å være en av filmmediets heteste tennisromanser.

Om FILMEN

Challengers
  • Challengers
  • Slippdato: 26.04.2024
  • Regi: Luca Guadagnino
  • Utgiver: Warner Bros.
  • Originaltittel: Challengers
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Drama, Romantikk, Sport