Det er aldri et godt tegn når man blir oppgitt av å oppdage hvor mange disker det er igjen av tv-serien du holder på med.

24 var stort da det kom for ni år siden, det finnes det ingen tvil om. Men det sier seg selv at en serie ikke kan holde på nerven og spenningen i åtte sesonger. Siste sesong er et oppkok av alt vi har sett før. Oppbrukte plott, kjedelige karakterer, få overraskelser, og underhistorier som føles så meningsløse at jeg river meg i håret gjennom episodene.

Likevel blir jeg sittende gjennom alle episodene, og det er en viss spenning som gjør at man vil vite hvordan det går til slutt, men jeg mistenker at det er mest fordi dette er siste sesong.

Det kan jo faktisk hende at Jack Bauer tar kvelden. Det hadde vært noe, det.

Klassiske slemminger

Jack Bauer (Kiefer Sutherland) må igjen redde verden når det viser seg at banditter skal ta livet av presidenten av det fiktive landet «Islamic Republic of Kamistan».

Presidenten er nemlig i New York for å skrive under en fredsavtale med den amerikanske presidenten, og det hele henger i en tynn tråd når terrorister renner inn for å stoppe festen.

Presidenten i I.R.K havner i trøbbel under fredsforhandlingene i New York. (Foto: 20th century fox)
Presidenten i I.R.K havner i trøbbel under fredsforhandlingene i New York. (Foto: 20th century fox)

Deretter sper vi på med skurker: Mafia, arabere, russere, quislinger og amerikanere med arabiske foreldre. Så får vi inn atomvåpen og trusler om titusenvis av døde, før Jack Bauer tar ladegrep og bretter opp ermene. Det samme gjør Renee Walker som ble introdusert som halvgærn FBI-agent i forrige sesong, og ikke minst Chloe O’Brian. La oss ikke glemme henne: Den nerdete datadama med fordypning i ansiktsutrykket «bekymra».

Ulogisk

Det som kanskje er mest irriterende med 24 er underplottet. Her får CTU-analytikeren Dana Walsh (Katee Sackhoff) sitt å tygge på etter at en småskurk fra fortiden dukker opp for å avsløre hvem hun egentlig er, og hva slags fryktelige ting hun har gjort. Dette er fullstendig uten mål og mening:

Hvorfor er denne tøffe dama redd for den gamle hillbilly-kjæresten sin? Det er virkelig helt bak mål at hun løper ut for å takle utpressing fra den bitre eksen sin mens verden går under.

Katee Sackhoff og Freddy Prince Jr tar forøvrig prisen for tidenes mest ulidenskapelige par i 24 seson 8. (Foto: 20th century fox)
Katee Sackhoff og Freddy Prince Jr. står for kontorromansen i denne sesongen av 24. Uten at det hjelper noe særlig på. (Foto: 20th century fox)

Sesong 8 av 24 gir oss lite nytt, og koker suppe på gamle terrorist-spiker. Likevel er de faste grepene på plass for å skape såpass mange cliffhangere at man ikke gir fullstendig f.

Den åttende sesongen er grei underholdning hvis du aldri har sett 24 før, for dens aller største svakhet er at den ikke engang prøver å by på noe nytt.

Om SERIEN

24
  • 24
  • Slippdato: 2010
  • Sesong: 8
  • Regi: Robert Cochran, Joel Surnow
  • Utgiver: 20th Century Fox
  • Sjanger: Action, Thriller