– What are you, another self-hating New York Jew?
– Yes. Yes, I am.

Bored to Death handler om Jonathan Ames, spilt av Jason Schwartzman, en jødisk forfatter, bosatt i New York.

Og han hater det. I hvert fall når dama plutselig flytter ut fordi han røyker for mye pot og drikker for mye hvitvin.

– She left you?
– Yeah, I’m an idiot. Too much pot and white wine.
– Gotta rebound fast. That’s the cure. I mean, just go on Craig’s List.

I etterdønningene av det, for ham i alle fall, overraskende bruddet legger han ut en annonse på det amerikanske nettstedet Craig’s List – ikke en «mann søker kvinne»-annonse, men heller en «privatdetektiv til leie»-annonse.

Før han vet ordet av det ringer telefonen, Jonathan Ames er plutselig en forfatter med skrivesperre på dagen, privatdetektiv på kvelden – og en noget spesiell humorserie skyter fart.

Les anmeldelse: Californication S03

Ringrev stjeler showet

Jeg har alltid likt Jason Schwartzman, og det er hyggelig å se ham i en tv-serie som Bored to death. Han kler den film noir-aktige følelsen i serien og får utspilt sin indre Bukowski i de mange stilriktige detektiv- på-bar-scenene.

I tillegg virker Schwartzmann til å trives med sine medskuespillere Ted Danson og Zach Galifianakis.

Sistnevnte spiller den psykologisk ustabile comic book-tegneren Ray Hueston, en mann hvis fremste prestasjon er et superhelt-selvportrett hvor en enorm, rakettaktig penis er kronen på verket.

Les anmeldelse: Hangover

Det er allikevel ringreven Ted Danson som stjeler showet i rollen som Jonathan Ames’ redaktørsjef George Christopher. På mange måter minner han om Roger Sterling fra Mad Men – sølvgrå manke, alltid en drink (eller i Christophers tilfelle: ofte en joint) i hånda og en one-liner på lager.

(Anmeldelsen fortsetter under videoen).

Vil ha mer

Serien byr på masser av komiske øyeblikk, tar uforutsigbare vendinger og er samtidig tidvis deilig dyster. Når man først kommer i gang med serien, er det derfor litt skuffende at sesongen består av åtte ca 25 minutter lange episoder.

Jeg satt i det minste igjen med en følelse av at jeg ville ha mer. Det er derfor fint å vite at HBO ga serien fornyet tillit og at sesong 2 allerede har startet på tv i USA.

Jeg tror jeg vil la ordene til George Christopher avslutte og oppsummere det hele:

– Men face reality. Women don’t. That’s why men need to drink.

Om SERIEN

Bored to Death
  • Bored to Death
  • Slippdato: 03.11.2010
  • Sesong: 1
  • Regi: Diverse regissører
  • Utgiver: HBO
  • Sjanger: Drama, Komedie