Mandag snakket jeg om den nye kanalen MAX‘ premiere på Breaking Bad, i går omtalte jeg premieren på Spartacus: Blood and Sand og i kveld er det premiere på sesong fire av AMCs største hit noensinne: Mad Men.
Her er mine inntrykk etter å ha sett førsteepisoden:

Peggy er en spydspiss i seriens utvikling.

Frigjøringen

Det er på et merkelig vis godt å se Don Draper skilt. Som alenepappa er han bedre enn noensinne, og Jon Hamm rører meg i scenene sammen med barna. Her skriver Matthew Weiner inn den moderne tids første tydelige kjennetegn. Mad Men utvikler seg mot det moderne samfunn.

Betty har det verre, da. Hun blir mer og mer heks og mindre og mindre omsorgsfull mor ettersom hun kjenner på den trange friheten som skilt. Det er fælt å se hvordan hennes situasjon tilsynelatende bare har blitt verre som en følge av skilsmissen. January Jones forsmådd og stolt med stor troverdighet.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)
Don og barna i Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)

Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)
Betty, spilt av January Jones i Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)

De nye reklamegeniene

Dons tidligere sekretær, Peggy, driver nybrottsarbeid i reklamebransjen og er en fornøyelse å se på. For å si det svulstig: hun er en larve som har kommet ut av puppestadiet og som begynner å vifte med vingene. For å bli litt konkret igjen: hun prøver ulike markedsføringstriks som ennå ikke er vanlig og får uttelling for det. Og litt kjeft. Elisabeth Moss er et funn i rollen som Peggy, og hun er en spydspiss i seriens utvikling.

Don, på sin side, er i ferd med å bli en slags reklamestjerne, og får tyn fordi han ikke byr nok på seg selv. Stjernestatusen gjør at han må åpne opp Donald Draper for offentligheten, og det lover bra for meg som seer. Selv om Don kanskje ikke liker det så godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)
Peggy, spilt av Elisabeth Moss i Mad Men (Foto: Star Media Entertainment AS)

Viser vei inn i den nye tiden

Trange tider presser alle, og Sterling Cooper Draper Pryce jobber hardt for å beholde sin plass som markedsføringskjempe. Mad Men er i den samme situasjonen som tv-serie, og de har definitivt livets rett enda en sesong. Det som til nå bare har vært et utstillingsvindu for en tid som er forbi, ser muligens ut til å kunne vise oss litt av veien frem mot der vi er i dag.

Tidsåndserien fortsetter med andre ord i en verden i forandring, og alle påvirkes både privat og profesjonelt.

Mad Men sesong 4 ser du på den nye kanalen MAX i kveld klokka 22:00!