I går omtalte jeg førsteepisoden av Breaking Bad på den nye norske kanalen MAX, og i kveld byr MAX på gladiatororgie: Spartacus: Blood and Sand. Her er mine inntrykk etter førsteepisoden:

Popkulturelle likheter

Spartacus: Blood and Sand ligner veldig på Rome og 300, men går hakket lengre enn begge i graden av blod og sex. Blodet er, som i 300, lagt på digitalt, og ser iblant helt over styr ut. Jeg er ingen blodsprutekspert, men ser at retningen blodet tar og mengden av det er gjort av noen med enda mindre greie på slikt enn meg.

Innslagene av sex er heldigvis naturlige og fine. Med såpass mye slakterhus må en balansere med horehus. Serien kunne nesten ha hett Spartacus: Blood and Sex.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Spartacus: Blood and Sand (Foto: Starz! Network)
Spartacus får seg en trøkk 18 i bakhodet i Spartacus: Blood and Sand (Foto: Starz! Network)

Inspirert av virkelige hendelser

Historien dreier seg selvfølgelig rundt Spartacus, den berømte trakeren som ble holdt som fange og gladiator av romerne. I tv-serien blir vi kjent med en spedbygd Spartacus som motvillig inngår en allianse med den romerske hærføreren Glaber mot geterne, en felles fiende som holder til lengre nord for trakerne.

SE OGSÅ: Lavbudsjetts historisk action: Ironclad!

Her begynner moroa/helvetet.

Etter den første trefningen hvor Spartacus og hans sammensvorne viser sin styrke i strid, setter geterne kursen mot trakernes landsby i vest, som ligger ubevoktet uten Spartacus og de andre krigerne.
Etter kalkulerte råd fra kona, endrer Glaber strategi og gir ordre om å sette kursen østover, for å gå direkte mot hovedfienden: Mithriadates. Spartacus og hans menn trosser ordren, dreper en håndfull romere og lar Glaber ligge svimeslått igjen.

Etter å ha reddet kona og funnet landsbyen i flammer, blir Spartacus fanget av Glaber og tatt med til Capua i Italia.
Her ligger gladiatortreningssenteret. Her begynner moroa/helvetet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spartacus: Blood and Sand (Foto: Starz! Network)
Gladiatorkamp i arenaen i Capua i Spartacus: Blood and Sand (Foto: Starz! Network)

Lovende kanal

Tv-stasjonen Starz, som produserer Spartacus: Blood and Sand, er et lite beskrevet blad til nå. Crash fikk både ris og ros, men ble lagt på is når Dennis Hopper døde. Gravity har gjort det helt greit hos kritikerene, men ikke blitt fornyet. Kung Faux gikk på Canal Plus i 2005 uten å sette særlige spor, men med nevnte serie pluss de kommende Camelot, Pillars of the Earth og Torchwood: The New World, kan Starz komme til å lede an i eventyraction- og sci-fi-kategorien.

SE OGSÅ: Game of Thrones kommer på HBO til våren!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spartacus: Blood and Sand (Foto: Starz! Network)
Quintus Lentulus Batiatus, spilt av John Hannah. Spartacus' sjef. (Foto: Starz! Network)

En splatterlegende

Spartacus: Blood and Sand kan bli en minneverdig serie. Forutsatt at den makter å holde intrigene og maktspillet engasjerende og holder gladiatorkampene like blodige og koreograferte som de avsluttes i førsteepisoden.

SE OGSÅ: Barsk og blodsprutende: Centurion!

Andy Whitfield spiller legenden Spartacus med kledelig alvor og intensitet, og John Hannah i rollen som Batiatus er helt i stil med Hannah for øvrig: interessant selskap.
Dessuten er Sam Raimi med på produsentsiden. Det kan med andre ord ikke gå helt galt, dette her.

Spartacus: Blood and Sand har premiere på den nye kanalen MAX i kveld, klokka 22:00. Andreepisoden følger like etter, klokka 22:50.